Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

IZM negrasās atkāpties no plāniem mainīt sporta finansēšanas kārtību

Jānis Celmiņš

IZM negrasās atkāpties no plāniem mainīt sporta finansēšanas kārtību
Vladimirs Šteinbergs. Foto: IZM

“Protams, kā jau pirms jebkurām pārmaiņām, bija un būs neapmierinātie,” atbildot uz Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) šodien izplatītajā paziņojumā teikto par izmaiņām sporta finansēšanas kārtībā, sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sporta departamenta vadītājs Vladimirs Šteinbergs.

"Apzinoties valdības tiesības lemt par valsts budžeta finansējuma piešķiršanas kārtību un izmaiņām tajā, Latvijā atzīto sporta federāciju pārstāvji uzsvēra, ka vienprātīgi iebilst – veids, kādā lēmumi par valsts budžeta finansējuma sadalījumu un piešķiršanu šobrīd tiek virzīti pieņemšanai valdībā un Saeimā, ir nepieņemami sasteigts, nepārskatāms, ar nozari neizdiskutēts un nesaskaņots. Būtiskā kavēšanās un ilgstošās neskaidrības par finansējuma piešķiršanu 2023. gadā un pēkšņi plānotās izmaiņas valsts finansējuma piešķiršanas kritērijos nākamajam periodam vien divus mēnešus pirms finanšu gada sākuma ne vien apdraud plānoto sporta nozares darbību un uzliek nesamērīgu slogu sporta federācijām, bet rada nestabilitāti, neskaidrību un haosu nozarē," teikts šodien izplatītajā LSFP paziņojumā.

IZM sporta departamenta vadītājs Vladimirs Šteinbergs sarunā ar portālu Sportacentrs.com neslēpj, ka jau šodienas laikā ir saņēmis vairāku federāciju atbalstu turpināt uzsāktās reformas un negrasās mainīt uzsāktās reformas, kas paredz, ka jūtami mazinātos LSFP ietekme un loma. IZM pārstāvji netika uzaicināti uz LSFP organizēto sapulci, kur, iespējams, arī varētu sniegt atbildes uz vēl neatbildētiem jautājumiem sporta organizācijām, bet darbs turpinās, lai jau no 2024. gada 1. janvāra varētu tikt realizētas pārmaiņas.

LSFP paziņojumā teikts, ka organizācijas rosinātajā sanāksmē par IZM plānoto sporta nozares finansēšanas un administratīvās pārvaldības modeļa reformu, kas paredz arī būtiskas izmaiņas valsts budžeta finansējuma piešķiršanas kārtībā, piedalījušies vairāk nekā 50 sporta federāciju pārstāvju. Turklāt viņi vienprātīgi iebilst veidam, kādā lēmumi par valsts budžeta finansējuma sadalījumu un piešķiršanu šobrīd tiek virzīti pieņemšanai valdībā un Saeimā.

“Lai nodrošinātu procesa maksimālu caurspīdīgumu un adekvātu pārejas periodu, pašlaik tiek strādāts pie esošo pamatdarbības finansēšanas kritēriju pilnveidošanas, ņemot vērā bērnu un jauniešu sporta prioritāti. Cenšamies iesaistīt maksimāli lielu sporta federāciju skaitu un uzklausīt viedokļus, regulāri organizējam darba grupu tikšanos. Piemēram, 6. oktobrī savus priekšlikumus piedāvāja florbola un vieglatlētikas savienības, handbola, peldēšanas, volejbola, hokeja, riteņbraukšanas un futbola federācijas, savukārt 10. oktobrī notika tikšanās ar 11 cīņas sporta veidu federācijām, kuras ietvaros tika izdiskutētas plānotās izmaiņas,” atklāj Šteinbergs.

“Neizpratni izraisa LSFP publicētais paziņojums arī tāpēc, ka 11. oktobrī IZM telpās notika tikšanās ar LSFP speciāli veidotu darba grupu, kuras ietvaros no IZM puses esam atbildējuši uz 10 sporta federāciju un LSFP vadības jautājumiem par 2024. gada Sporta budžetu un plānotajām pārmaiņām un tikšanās laikā iebildumus neesam saņēmuši, tieši otrādi, sapulce noslēdzās ar LSFP prezidenta vārdiem par gatavību sadarboties. Papildus jau nosauktajām tikšanās reizēm, esam organizējuši vēl divas tikšanās ar ziemas un ūdens sporta federāciju pārstāvjiem un tiek plānotas vēl vairākas: ar ne olimpiskajiem un tehniskajiem sporta veidiem. Mūsu mērķis bija un ir iesaistīt maksimāli lielu sporta nozares daļu, protams, primāri tos, kas vēlas iesaistīties,” atklāj IZM pārstāvis.

Jau vēstīts, ka pēc IZM aplēsēm, mainot pārvaldības struktūru, tiktu ietaupīti 300 līdz 350 tūkstoši eiro. Pārvaldības struktūru galvenais uzdevums ir samazināt administratīvas izmaksas, kas paredzētas valsts naudas dalīšanai.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-27 17:41, pirms pusgada
...kā tad...samazinās izmaksas šinī valstī!!!..sportistiem tiks mazāk,bet ,federāciju valdes locekļiem un citiem darboņiem tajās tiks pielikts pie algas..gan jau ari darboņus,domāts ,radus un draugus arī iekārtos amatos ar lielām alg.am...

  +3 [+] [-]

, 2023-10-27 20:24, pirms pusgada
Nu Šteinbergs tak godīgākais zēns pagastā... viņu var ar maizi nebarot, tik iedod kādu a**ist!

     [+] [-]

, 2023-10-28 00:26, pirms pusgada
Pareizi, visu piķi deputātiem 🤣

     [+] [-]

, 2023-10-28 04:35, pirms pusgada
viena vieta pie siles vēl brīva

     [+] [-]

, 2023-10-29 09:20, pirms pusgada
Anarhija

     [+] [-]

, 2023-10-29 09:39, pirms pusgada
Pirms piešķirt naudu sporta federācijām obligāti veikt padziļinātu auditu un revīziju, kuru veic neatkarīgs ārējs auditors, ja tiek konstatēti pārkāpumi līdzekļus nepiešķirt, domāju valsts ietaupīs lielu naudu kas būs stipri vairāk par 350 000 eur.