Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Sports bagātajiem un nenormālajiem

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sports bagātajiem un nenormālajiem
Foto: Juris Ķivkutis

Pagājušās nedēļas nogalē Baldonē divas dienas norisinājās kamanu suņu sacensības. Tajās piedalījies arī lielvārdietis Raitis Šmits, kurš startējot ar četru suņu pajūgu, ieņēma piekto vietu, lai gan šoreiz rakstīsim ne tik daudz par viņa sportiskajiem sasniegumiem, kā par interesanto aizraušanos.

Raitis Šmits ir 35 gadus vecs lielvārdietis, kurš ikdienā strādā par televīzijas operatoru. Aizraušanās ar kamanu suņiem sākusies pirms pāris gadiem. Ziemeļu šķirnes suņi – Sibīrijas haskiji, Raitim gan ļoti patikuši arī jau agrāk, un viens tāds suns viņam bija. Impulsu deva tikšanās ar Krievijas speciālistu, kamanu suņu sportistu Sergeju Sobovu, kurš viesojās Latvijā un speciālā seminārā sniedza daudz informācijas par šo aizraujošo sporta veidu.

Lai attīstītu šo sporta veidu arī Latvijā, Raitis uzsāka sadarbību ar diviem lielvārdiešiem – Ditu un Dzintaru Ozoliem, kuriem ir pašiem sava haskiju audzētava. Drīz pēc Sobova semināra Ozolu suņu audzētavā bija kucēnu metiens, no kura speciāli tika atlasīti aktīvākie un darbaspējīgākie haskiji, lai apmācītu viņus kamanu vilkšanā. Pērn Latvijā nodibināta arī Kamanu suņu sporta federācija.

Pirmās jauno suņu ugunskristības bija sacensībās Lietuvā, kur gan bija jāvelk nevis kamanas, bet velosipēdi. Pagājušajā nedēļā Baldonē notikušās sacensības bija jau otrās Latvijā, jo pagājušajā rudenī līdzīgs pasākums tika noorganizēts arī Baložos. Baložu sacensībās Raitis ar savu četru suņu kamanu pajūgu izcīnīja 2.vietu.

Kamanas, kuras Raitis izmanto pašlaik, ir paštaisītas. Sacensībām tās ir par lielu un ievērojami par smagu, jo vairāk bija paredzētas parastas vizināšanās nolūkam. Sporta kamanu vidējais svars ir līdz deviņiem kilogramiem, tādēļ uz labāku rezultātu cerību bija maz.

Dita un Dzintars Ozoli tagad aprūpē jau astoņus kamanu vilcējus. Pienākumi ir sadalīti tā, ka Ozoli nodarbojas ar suņu audzēšanu, bet Raita ziņā ir sportiskā puse – treniņi un piedalīšanās sacensībās. Praktiski viņi darbojas kā vienota komanda, kurai ir arī savs nosaukums – „husky.lv”, tieši tāpat, kā mājaslapai: husky.lv.

Raitis pastāstīja, ka kamanu suņu sportam ir raksturīgi divi novirzieni. Viens ir – tādu suņu audzēšana un trenēšana, kuriem pats galvenais ir sportiskais rezultāts. Tādi suņi, piemēram, bija igauņu kamanu braucējiem, kuri arī piedalījās sacensībās Baldonē. Tie nav tīršķirnes haskiji, bet gan sajaukumi. Ja strādā tikai uz rezultātu, tad ideālais suns sastāv tikai no muskuļiem, kauliem un ādas, nekā lieka nevar būt. Ir arī otrs novirziens, kura piekritēji ir husky.lv. Tā kā lielvārdieši apvieno gan izstādes, gan sportu, tad viņu audzētie suņi ir daudz izskatīgāki, bet ne tik ātri un spēcīgi. Arī pasaulē sacensības notiek divās kategorijās – tīršķirnes suņiem un sporta suņiem.

Pašam Raitim ir divi suņi – Šukers un Bare. Arī viņi ikdienā atrodas Ditas un Dzintara suņu audzētavā. Ir domāts arī par jaunām kamanām – pasūtītas rūpnieciski izgatavotas „Damler” firmas sporta ragavas. Lai gan kamanas tiks pirktas ar atlaidēm, to cena ir 1200 eiro. Kamanu suņu sports kopumā ir ļoti dārgs, jo izmaksā ne tikai inventārs, bet arī suņu uzturēšana, transporta izdevumi u.tml.. Kā mēdz teikt paši kamanu suņu braucēji, ar šo sporta veidu nodarbojas tikai divas kategorijas cilvēku – vai nu ļoti bagāti, vai arī vienkārši nenormāli.

Raitis Šmits ir dzimis rīdzinieks un Lielvārdē dzīvo tikai divus gadus. Pierīgas mazpilsētā viņš esot iejuties ļoti labi, jo visa tā dzīve principā ir ap suņiem, bet suņi ir Lielvārdē. Lielvārdē domā palikt arī Raitis.

Izmantotie resursi:
ogresvestis.lv