Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas Šaha savienība iesniedz prasību tiesā pret Izglītības un zinātnes ministriju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Latvijas Šaha savienība iesniegusi prasību tiesā pret Izglītības un zinātnes ministriju par tās pretlikumīgu atteikšanos piešķirt līdzekļus mūsu komandas dalībai šaha olimpiādē.

2010. gada septembra beigās Krievijas pilsētā Hantimansijskā notiks 39. šaha olimpiāde. Olimpiāde ir šaha dzīvē svarīgākais notikums, tādēļ Latvijas Šaha savienība uzskata par savu pienākumu nodrošināt vīriešu un sieviešu izlašu startu šajā pasākumā.

Ņemot vērā, ka 2009. gada jūlijā tika izdoti Ministru kabineta noteikumi Nr. 819 “Kārtība, kādā valsts finansiāli nodrošina valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās”, Latvijas Šaha savienība, pamatojoties uz noteikumiem, iesniedza finanšu pieprasījumu Izglītības un zinātnes ministrijā, kurā lūdza piešķirt naudu olimpiādei, kā arī citiem pasākumiem, kas nepieciešami, lai izlases veiksmīgi sagatavotos startam olimpiādē. Kopējā pieprasītā summa bija 26 050 latu, to skaitā 12 000 latu, kas ir minimālā nepieciešamā summa, lai varētu nodrošināt Latvijas izlašu dalību olimpiādē.

Izglītības un zinātnes ministrija atteicās piešķirt jebkādu finansējumu, pamatojot to ar formālu atbildi, ka šahs ir individuāls sporta veids, taču uz finansējumu var pretendēt tikai komandu sporta veidi.

Latvijas Šaha savienība gan rakstveidā, gan mutiski bija informējusi ministriju, ka nepiekrīt šādai noteikumu interpretācijai un uzskata to par nepareizu. Šaha olimpiāde ir komandu sacensības, kas norisinās, katrā mačā piedaloties četri no pieciem komandas spēlētājiem. Arī vērtēšana notiek visai komandai individuāli, tas ir, par katru komandas uzvarēto maču komanda iegūst 2 punktus, par neizšķirtu maču – 1 punktu un par zaudētu maču – 0 punktus. Komandai svarīgos brīžos komandas kapteinim pat ir tiesības, vienojoties ar pretējo komandu, sarunāt neizšķirtus visai komandai, kas nozīmē, ka katra indivīda intereses tiek vērtētas daudz zemāk nekā kopējās komandas intereses. Arī Starptautiskā šaha federācija (FIDE) olimpiādi uzskata tikai un vienīgi par komandu sacensībām.

Tomēr, neskatoties uz šiem būtiskajiem argumentiem, Izglītības un zinātnes ministrija tomēr atteicās piešķirt jebkādu finansējumu Latvijas izlašu dalībai olimpiādē, tādēļ pašlaik komandu dalība olimpiādē ir apdraudēta.

Lēmumā, ar kuru atteikts piešķirt finansējumu, ministrija norāda, ka Latvijas Šaha savienība jau ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā ar lūgumu par finansējuma piešķiršanu un tai jau ir piešķirti 2226 lati. Tomēr šo piezīmi Latvijas Šaha savienība uzskata par absurdu, jo, pirmkārt, šī summa pat nesedz pusgada biedru naudu FIDE. Ja Latvijas Šaha savienība tiktu izslēgta no FIDE, tad visiem spēlētājiem tiktu atņemti starptautiskie reitingi un dalība turpmākajās oficiālajās šaha sacensībās (tai skaitā, olimpiādē) būtu neiespējama. Taču, otrkārt, tā apakšprogramma, no kuras tika piešķirti 2226 lati, ir cita apakšprogramma, kas nav saistīta ar MK noteikumiem Nr. 819.

Ņemot vērā, ka Latvijas Šaha savienības valdē pašlaik darbojas trīs juristi, savienība ir apņēmības pilna cīnīties pret šādu netaisnību. Tādēļ 2010. gada 23. martā Latvijas Šaha savienība ir iesniegusi Administratīvajā rajona tiesā pieteikumu ar lūgumu atcelt nelabvēlīgo lēmumu, ar kuru ir atteikts piešķirt līdzekļus, kā arī atkārtoti izvērtēt savienības pieteikumu un izdot labvēlīgu lēmumu.

Taču apzinoties, ka finanšu līdzekļi ir nepieciešami jau līdz septembrim, taču administratīvais process tiesā parasti ilgst vairākus gadus, Latvijas Šaha savienība ir lūgusi tiesu pagaidu noregulējumu – uzlikt par pienākumu Izglītības un zinātnes ministrijai piešķirt olimpiādei nepieciešamos līdzekļus 12 000 latu apmērā.

Tomēr Latvijas Šaha savienība vienlaikus izsaka nožēlu par šādu valsts attieksmi pret sporta veidu, kurā Latvijai ir tik senas un spēcīgas tradīcijas (no Latvijas ir nācis pat viens no pasaules čempioniem šahā – Mihails Tāls), un ar salīdzinoši nelielu finansiālu atbalstu būtu iespējams nodrošināt arī turpmāku veiksmīgu Latvijas šaha nākotni. Taču pašreizējā situācija Latvijas Šaha savienība, kā arī paši sportisti ir spiesti nevis attīstīt savu šaha talantu, bet cīnīties par savu taisnību pat izmantojot Latvijas tiesu instances.

Latvijas Šaha savienība

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Koks_ar_2_galiem

  +2 [+] [-]

, 2010-03-24 13:00, pirms 14 gadiem
Koks_ar_2_galiem rakstīja: Ir krīze un atbalstīt 101 sporta veidu mēs nevaram atļauties, kur nu vēl šahu, ja kāds grib, lai atbalsta no saviem līdzekļiem. Neuzskatu, ka visu nodokļu maksātāju nauda būtu jāizmanto tam.
Tu arī maksā nodokļus?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-03-24 13:19, pirms 14 gadiem
aizermans19 rakstīja: Tu arī maksā nodokļus?
Jā, maksāju, man ir darbs, kurš nemaksā aplokšņu algas. Un tu arī maksā nodokļus, gribot negribot. Būsi varbūt dzirdējis par PVN vai Akcīzes nodokļiem?

  -4 [+] [-]

, 2010-03-24 13:25, pirms 14 gadiem
jā..un algot trīs juristus šaha federācijai pietiek naudas..
tad jau visām federācijām ir jāsniedz pieteikumi tiesā....smieklīgi..

Tagad ir krīze..un visām federācijām trūskt nauda...nedomāju, ka šobrīd šahs valstī ir prioritāte..

  +7 [+] [-]

, 2010-03-24 13:31, pirms 14 gadiem
Neesmu ne shahists ne repshe, bet man kauns ievietotajiem komentaariem.

  +1 [+] [-]

, 2010-03-24 13:57, pirms 14 gadiem
ja naudas nav tad nedod ,bet ka tā ir komanda pat galigam neprasam ir skaidrs.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-24 14:14, pirms 14 gadiem
Nu ja, un uz openiem u.c. individuālajiem turnīriem šahisti tāpat vienmēr ir braukuši par SAVU naudu.

     [+] [-]

, 2010-03-24 14:25, pirms 14 gadiem
Shahistiem ir lieliski panaakumi, takaa nav ko zheelot nodoklju naudu.
Nevar saliidzinaat ar bimbamblu un piem.sievieshu biatlonu.
Shahs ir valsts inteligences viziitkarte.

     [+] [-]

, 2010-03-24 14:29, pirms 14 gadiem
okijs rakstīja: Shahistiem ir lieliski panaakumi, takaa nav ko zheelot nodoklju naudu.
Nevar saliidzinaat ar bimbamblu un piem.sievieshu biatlonu.
Shahs ir valsts inteligences viziitkarte.
Labāk boksam varēja dot to naudu.

     [+] [-]

, 2010-03-24 14:33, pirms 14 gadiem
nu, lai IzM saturās - ar šahistiem tiesāties un sacensties citās intelektuāla rakstura nodrabēs nav joka lieta! bet, lai nu kā - ceru, ka šahisti pie savas naudas tiks!

     [+] [-]

, 2010-03-24 14:52, pirms 14 gadiem
šahisti iebāzīs tiesu, repši un visu valsti vienā maisā. Pazīstu daudzus šahistus, nav variantu. Būtu pratušies un iedevuši tos 12 štukas uzreiz ar mierizlīgumu, beigās dabūs sakasīt vismaz četrkāršā apmērā. Un mūsu prestižš? Tomēr sacenšamies ar lielvalstīm, un bagātākajā krievijas nomales sādžā.

  +4 [+] [-]

, 2010-03-24 14:56, pirms 14 gadiem
Vispār jau šaha olimpiādē sacenšas valstis - šahistiem taisnība. Koķe labāk būtu painteresējusies cik Latvijā dzimušo tagad pārstāv citas zemes

  +1 [+] [-]

, 2010-03-24 15:01, pirms 14 gadiem
Ja šahs Latvijā tiktu kaut puslīdz normāli finansēts, tad varbūt varētu mūsu valsts komandā atgriezt pasaulē izklīdušos Širovu, Naidiču, Fridmanu. Tad arī rezultāts pasaules šaha olimpiādē atkal būtu labs. Jāatceras, ka šahā pasaulē Latvija ir bijusi augstākā vietā nekā hokejā. Tam nupat piešķīra Ls 100 000, nav žēl, bet nevienlīdzība acīmredzama.

  -1 [+] [-]

, 2010-03-24 15:36, pirms 14 gadiem
Vidzemes latgalis rakstīja: Ja šahs Latvijā tiktu kaut puslīdz normāli finansēts, tad varbūt varētu mūsu valsts komandā atgriezt pasaulē izklīdušos Širovu, Naidiču, Fridmanu. Tad arī rezultāts pasaules šaha olimpiādē atkal būtu labs. Jāatceras, ka šahā pasaulē Latvija ir bijusi augstākā vietā nekā hokejā. Tam nupat piešķīra Ls 100 000, nav žēl, bet nevienlīdzība acīmredzama.
Ir tāda lieta kā prestižs un arī tas, cik daudziem vispār interesē Šahs un cik daudziem hokejs? Vai kāds šaha mačs varētu sapulcēt 11 000 skatītāju Arēnā Rīga? Tas, ka esam bijuši kaut kādos Ulmaņlaikos pat pasaules čempioni šahā, tas neko nenozīmē, jo salīdzināt šahu ar hokeju un vērtēt, kā vienlīdzīgus sporta veidus, tas ir pilnīgs absurds . Tas ir tas pats, kas iekļūšana Eiropas Čempionātā futbolā ir krietni prestižāka par mūsu ikgadējo TOP10 vietu hokejā. Nav ko apvainoties, bet Šahs nevienu īsti neinteresē pa lielam...

     [+] [-]

, 2010-03-24 18:18, pirms 14 gadiem
juss ja kas zinaajaat ka sahaa apgrozaas miljoni pat miljardi un tas ir viens no pasaule apmaksaatajiem sporta veidiem....

     [+] [-]

, 2010-03-24 21:00, pirms 14 gadiem
nu, vai ziniet, dalības biedru nauda - tāda summa!?
Tas ir krietni pārspīlēts!!!

p.s. es šahu nekad neesmu uzskatījusi par sportu, tad jau pokers, zole, duraks ar jātaisa par sporta veidu...
Un galu, galā - federācijām ir arī jādomā, kā un kur naudu piesaistīt - ES struktūrfondi, sadarbība, partnerības....bet, nē, vieglāk no valsts pasīt un skaļi bļaut, ka nedod......

     [+] [-]

, 2010-03-24 23:43, pirms 14 gadiem
Nu, lai vai kā, bet šāda ministrijas attieksme, it sevišķi, ņemot vērā nelielo (salīdzinājumā ar citiem, daudz mazākiem, bet krietni dārgākiem projektiem) lūgto summu, ir vienkārši nekaunīga. Es pats šahu nespēlēju, taču tajā pašā laikā uzskatu, ka cilvēki, kas ar to nodarbojas, ir pelnījuši vismaz minimālu (lai varētu aizbraukt uz sacensībām!) valsts atbalstu!
Savukārt kokam ar 2 galiem ieteiktu vairāk padomāt ar galvu, nevis skaļi bļaustīties, ka "labāk būtu to naudu boksam devuši". Šādi jociņi par augstu intelektu neliecina...

  -1 [+] [-]

, 2010-03-25 00:12, pirms 14 gadiem
Koķe nevar atšķirt kamaniņas no skeletona, kur nu vēl spēli, kur tik daudz dažādu figūru, dažādos izmēros un krāsās, un kustās tās katra savādāk. Bail metas !!!

Un tādam veselībai bīstamam /lasīt un domāt - 2 laidņi/ sporta veidam vēl naudu dot?
Un 26 tūkstoši - tas tak ir tieši tas, kas pienāksies prēmijā par izcilu darbu OS.

     [+] [-]

, 2010-03-25 00:16, pirms 14 gadiem
A Limpanim 100 štukas iedeva ne par ko...

     [+] [-]

, 2010-03-25 00:18, pirms 14 gadiem
Zema līmeņa Izglītības ministrija diemžēl jau izraisa tādu efektu, kā te komentāros. Piemēram, kāds ''koks ar 2 galiem'' uzskata, ka šahs nav sports, ka Ulmaņa laikos Latvijai lielākie panākumi šajā sportā. Tad nu lūk: Latvijas komanda šahā ieguva 5. vietu 30.šaha olimpiādē Manilā 1992.gadā. Esmu liels hokeja fans, bet šahs pagaidām liek hokejam iekšā. Bet nu laikam, kamēr premjeru pēcteči par LOK naudu vizināsies uz Olimpiskām spēlēm un spēlēs hokeju, tikmēr jau šaham nespīd. Skumji, bet fakts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja