Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Liepājā aizvadīts simpozijs "Laba pārvaldība tautas sportā"

Toms Markss
Toms Markss

Liepājā aizvadīts simpozijs "Laba pārvaldība tautas sportā"
Simpozijs "Laba pārvaldība tautas sportā"
Foto: Zigismunds Zālmanis

17. maijā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" norisinājās sporta simpozijs "Laba pārvaldība tautas sportā", kurā piedalījās Saeimas, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, sporta federāciju darbinieki, pašvaldību sporta organizatori un medicīnas nozares pārstāvji. Simpozijā tika prezentētas rekomendācijas par sistemātisku pieeju aktīva dzīvesveida popularizēšanai un sabiedrības veselības uzlabošanai.

Lai diskutētu par tautas sporta attīstību, dalītos ar savu pieredzi tautas sporta infrastruktūras uzturēšanā un pilnveidošanā, kā arī pasākumu rīkošanā, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" norisinājās starptautisks sporta simpozijs "Laba pārvaldība tautas sportā". Pasākums norisinājās Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) koordinētā starptautiska līmeņa Erasmus+ projekta "AGON" ietvaros.

Simpozijā tika prezentētas LSFP izstrādātās rekomendācijas, kas ir nozīmīgs ieguldījums tautas sporta attīstībai. Rekomendāciju mērķis ir piedāvāt pasākumus, lai palīdzētu uzlabot sistemātisku pieeju, kas nepieciešama aktīva dzīvesveida popularizēšanai un sabiedrības veselības uzlabošanai, iesaistot, bērnus un pieaugšos sporta aktivitātēs. Rekomendācijās atrodami ieteikumi par tādām nozīmīgām tautas sporta sadaļām kā, sadarbība starp publisko sektoru, nevalstiskajām organizācijām un privāto sektoru, infrastruktūra un resursi, kā arī tautas sporta popularizēšana un cilvēku iesaistīšana.

Kā norādīts rekomendācijās, laba pārvaldība tautas sportā ietver savstarpēju sadarbību starp valsts institūcijām, pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, privātā sektora dalībniekiem, kā arī brīvprātīgajiem un sporta entuziastu neformālajām grupām. Rekomendācijas tiks izplatītas Eiropas Komisijā un vadošajās sporta organizācijās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Simpozijs "Laba pārvaldība tautas sportā" kopumā norisinājās četrās sadaļās. Tajās iesaistījās valsts un pašvaldību institūciju darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji, sporta pedagogi un medicīnas jomas pārstāvji.

Pirmā diskusija tika veltīta sadarbībai starp valsti, pašvaldību iestādēm privāto sektoru un nevalstiskajām organizācijām. Veiksmīgai sadarbībai starp šiem pieciem sektoriem būtu jāsekmē plašākas sabiedrības iesaisti organizētajos tautas sporta pasākumos, nodrošinot labvēlīgu tiesisko regulējumu, organizatorisko atbalstu vai sporta pasākumu organizēšanu. Sektoru pārstāvji diskutēja par to, kas katram no iesaistītajiem dalībniekiem būtu jādara, lai sadarbība būtu sekmīga, tādējādi arī attīstītos organizētās tautas sporta aktivitātes.

Otrā simpozija sesijā tika diskutēts par sporta infrastruktūras nodrošinājumu un cilvēkresursiem. Veiksmīgai tautas sporta attīstībai un aktivitāšu ieviešanai ir nepieciešami trīs savstarpēji saistīti resursi – finanses, infrastruktūra un cilvēki. Valsts, pašvaldību un nevalstisko sektoru pārstāvji diskutēja par labākajiem risinājumiem, kā attīstīt resursus, lai tie veicinātu tautas sporta attīstību.

Simpozija trešā diskusija tika veltīta fizisko aktivitāšu popularizēšanai un iedzīvotāju iesaistīšanai. Lai veicinātu tautas sportu un popularizētu aktīvu dzīvesveidu ar izglītojošu mediju un mārketinga kampaņas palīdzību, ir nepieciešama pašvaldību, izglītības iestāžu un mediju pārstāvju aktīva darbība. Tika diskutēts par to, kā pielāgot un uzlabot mārketinga, kā arī reklāmas aktivitātes dažādām sabiedrības grupām, tostarp bērniem, jauniešiem, ģimenēm un senioriem. Ar labajiem piemēriem dalījās pašvaldību, izglītības iestāžu un sporta federāciju pārstāvji no Latvijas un Čehijas.

Simpozija noslēguma sadaļa tika veltīta veselības aspektiem labai pārvaldībai tautas sportā. Šīs jomas pārstāvji informēja un aicināja uz diskusiju par galvenajiem riskiem un biežāk pieļautajām kļūdām, nodarbojoties ar tautas sportu, kas noved pie dažādām traumām.

Rekomendācijas labai pārvaldībai tautas sportā ir sagatavotas ERASMUS+ programmas finansēta projekta "Komandu sporta veidu popularizēšana aktīvai brīvā laika pavadīšanai" ietvaros, lai popularizētu aktīvāku dzīvesveidu, veicinot tautas sportu visiem pieejamā līmenī, lai cīnītos pret aizvien pieaugošo aptaukošanās problēmu un sabiedrības veselības pasliktināšanos nepietiekošu fizisko aktivitāšu rezultātā. Projekta īstenošanā un rekomendāciju izstrādē iesaistītas 15 vadošās sporta organizācijas no Čehijas Republikas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas. Aicinām iepazīties ar rekomendācijām projekta mājas lapā – Agon

Izmantotie resursi:
lsfp.lv