Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

No čempionāta ar vienu medaļu

Andrejs Siliņš

Latvijas karatisti ir atgriezušies no 35. Eiropas kadetu un junioru čempionāta WKF versijā, kas no 15. - 17. februārim notika Itālijas pilsētā Triestē.

Eiropas meistarsacīkstes Itālijā pulcēja līdz šim skaitliski visslielāko dalībvalstu pārstāvniecību. Kopā 700 karatistu (435 puiši un 265 meitenes) no 44 Eiropas valstīm vienlaicīgi uz sešiem tatami, atbilstoši Eiropas čempionāta standartam, cīnījās par augstākā kaluma godalgām.

Sacensību pirmajā dienā uz laukuma izgāja juniori. Latviju junioru grupā pārstāvēja pieci puiši: Artūrs Lutkevics (-65kg., Milons), Ruslans Sadikovs (-70kg., Baltijas karatē klubs), Matīss Cīrulis (-75kg., Tukuma karatē klubs), Andrejs Ozerovs (-80kg., Tan), Vadims Gerasimovs (+80kg., Rīgas karatē klubs); un divas jaunietes: Elīna Sprūža (-53kg, Baltijas karatē klubs), Gita Berga (-60kg., Tukuma karatē klubs).

Diemžēl nevienam no Latvijas izlases junioriem aizcīnīties tālāk par otro sacensību kārtu neizdevās. Tādā veidā atstājot visas cerības uz gados jaunākajiem kadetiem, kuri startēja sacensību otrajā dienā. Mūsu kadetu izlasi pārstāvēja pieci puiši: Kalvis Kalniņš (-60kg., Milons), Edgars Skrīvers (-65kg., Tukuma karatē klubs), Aleksandrs Cvetanovičs (-70kg., Milons), Dāvids Eljašhans (-75kg., Baltijas karatē klubs), Roberts Zeltiņš (+75kg., Milons), kā arī viena daiļā dzimuma pārstāve no Madonas kluba „Samuraji“.

Lielākā mūsu izlases cerība uz medaļu kadetu grupā neapšaubāmi bija pašreizējais pasaules vicečempions svarā līdz 55 kg, jelgavnieks Kalvis Kalniņš, kuram šīs bija pirmās Eiropas meistarsacīkstes. Turklāt Eiropā pirmā svara kategorija ir līdz 60 kg. Tātad no divām pasaules čempionāta kategorijām Eiropā paliek viena, kas neapšaubāmi grupas jaunpienācējam no vieglākās svara kategorijas ir krietni lielāks pārbaudījums. Neskatoties uz to, mūsu karatistam izdevās nodemonstrēt savu meistarību visaugstākajā līmeni.

Cīņai par čempiona titulu svarā līdz 60 kg tika pieteikti 30 dalībnieki (viens dalībnieks no valsts), kuru vidū bija tādi pašreizējie šī svara elites sportisti, kā pasaules čempions līdz 60 kg spānis Matiass Gomezs, trīs pašreizējie pasaules čempionāta bronzas medeļnieki - serbs Curičs (-60kg), šveicietis Kujtims (-60kg) un itālis Vostola (-55kg), pasaules čempionāta pusfinālisti, piekto vietu ieguvēji – ungārs Horvaths (-60kg), bulgārs Stefanovs (-55kg), beļģis Pirass (-55kg), pagājušā Eiropas čempionāta finālisti -60kg, čempions Kaja no Turcijas un vicečempions Phams no Holandes.

Kalniņš izlozes rezultātā sacensības uzsāka ar otro kārtu. Savu pirmo Eiropas čempionāta cīņu mūsu sportists aizvadīja pret bulgāru, kuru bija uzvarējis pasaules čempionāta pusfinālā. Arī šoreiz meistarīgāks bija Kalvis un svinēja uzvaru ar rezultātu 3:0. Tādā veidā kvalificējoties, sacencību trešajai kārtai, kur pretīm jau atradās Matiass Gomezs, pasaules čempions (-60kg). Cīņā pret sportistu, kurš ir nācis no tādas karatē lielvalsts kā Spānija bija skaidrs, ka laukumā būs jāuzvar vismaz trīs pretinieki -pats sportists, mača tiesneši un spānijas atbalstītāju pūlis, kurš prot vajadzīgajā brīdī izdarīt nepieciešamo spiedienu gan uz sportistiem, gan tiesnešiem.

Cīņas sākums apliecināja iepriekš minēto. Pēc situācijas, kad mūsu karatists, nedodot spānim ne mazāko iespēju tikt pie punktu gūšanas, pats pārņēma cīņas iniciatīvu un izpildīja perfektu metienu ar precīzu sitienu turpinājumā, mača tiesneši ignorēja šo momentu. Cīņas turpinājumā Kalniņam izdevās vēl divas reizes pārsteigt pasaules čempionu ar līdzīgiem uzbrukumiem, taču tiesneši klusēja un vilka cīņu uz papildlaiku.

Bija tāda sajūta, ka tiesneši gaida jebkādu spāņa darbību, kas nedaudz būtu līdzīga punktam. Mēs to nepieļāvām un nostrādājām tīri arī papildlaikā, kur divas sekundes līdz cīņas beigām Kalvis apsteidza spāni ar sitienu galvā, kurš jau izmisīgi metās mūsu karatistam virsū un tika gūta uzvara.

No desmit punktiem, ko bijām tīri pelnījuši, tiesneši iedeva vienu. Šī uzvara nāca tik smagi, ka divās minūtēs, kas tika dotas, lai atjaunotu savu fizisko un garīgo spēku pirms pusfināla cīņas, kur jau pilnībā atpūties gaidīja Ungārijas pārstāvis, nebija iespējams. Cīņā ar ungāru jelgavnieks bija pavisam citādāks kā bijām raduši viņu redzēt. Ātrums, spēks un cīņas azarts bija pilnībā atdots uzvarai pār pasaules čempionu un viņa atbalstītājiem. Tā rezultātā piedzīvots zaudējums pusfinālā ar 0:1 un priekšā gandarījuma cīņa par bronzu pret Bosnijas un Hercogovinas pārstāvi. Cīņā par vietu uz pjedestāla Kalniņš ar rezultātu 2:0 izcīnīja uzvaru un ieskaitīja pirmo un vienīgo medaļu Latvijas izlases kontā.

Informāciju sagatavoja
Cīņu kluba "Milons" preses dienests

     [+] [-]

, 2008-02-20 14:39, pirms 16 gadiem
Karatē ir purnu sišanas sports,nav ko to īpaši slavēt.Tas nava olimpisko disciplīnu pārstāvis.

     [+] [-]

, 2008-02-20 16:54, pirms 16 gadiem
medalnieks jau draugos bija ielicis savas bildes vakar... :p

     [+] [-]

, 2008-02-20 17:40, pirms 16 gadiem
Regbists tu lkm esi cirivitis ja nezini par disciplinu kumite tad vari iet.... ieteiktu tev apmeklet kadus macus Latvija, tad ari iepazisi so sporta veidu! Un starp citu karate joprojam pretendee uz vietu olimpiskajas speles

     [+] [-]

, 2008-02-20 18:02, pirms 16 gadiem
Vai kads zin ka nostarteja Matiss Cirulis?

     [+] [-]

, 2008-02-20 20:49, pirms 16 gadiem
arii nav slikti