Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Borodavko: ''Apmierināts ar to, ko daru''

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Borodavko: ''Apmierināts ar to, ko daru''
Jevgēņijs Borodavko ar treneri Oļegu Baskinu
Foto: European Judo Union

Pagājis gandrīz mēnesis kopš brīža, kad Horvātijā notiekošajā Eiropas U-23 čempionātā džudo par uzvarētāju svara kategorijā līdz 90 kilogramiem kļuva Latvijas džudists Jevgēņijs Borodavko. Par godu šim notikumam aicinājām sportistu uz sarunu.

Ar Jevgēņiju tikāmies kādas aukstas darbadienas pievakarē pirms viņa treniņa. Sarunas ievadā apsveicu džudistu ar pagājušajā mēnesī iegūto zelta medaļu Eiropas U-23 čempionātā.

- Paldies! Sen bija šis čempionāts, jau esmu paspējis to aizmirst (smejas).

- Kad paredzētas nākamās sacensības?
- Pēc Jaunā Gada. Līdz tam vairs nekādas sacensības nenotiks, pēc tam būs Pasaules kausa sacensības, kas būs kā sagatavošanās posms Eiropas čempionātam, kas jūnijā notiks Ungārijā.

- Kad un kā tev radās domā nodarboties ar džudo?
- Mans tēvs nodarbojās ar džudo. Kad mācījos pirmajā klasē, tēvs, neko nejautājot, aizveda mani uz džudo treniņu. Treniņi no tika pēc skolas un mācībām netraucēja – abas lietas varēja apvienot. Staigāt apkārt neatlika laiks, bet visam pārējam bija jāpietiek laikam.

- Kā bija ar citiem sporta veidiem?
- Bērnībā bija vēlme nodarboties ar tenisu un boksu, tomēr neizdevās sākt nodarboties ar šiem sporta veidiem.

- Vai bērnībā arī sanāca piedalīties kādās sacensībās?
- Jā. Jau septiņu gadu vecumā startēju sacensībās 32 kilogramu kategorijā un tajā vecumā saņēmu pirmo diplomu. Tagad man sakrājusies nopietna diplomu kolekcija no visām svara kategorijām līdz pat 90 kg.

- Kas jaunībā bija tavi elki džudo?
- Man nebija elku. No Latvijas sportistiem, protams, pārdzīvoju par Vsevolodu Zeļoniju. No ārzemju džudistiem nevienu nevaru izcelt. Sekoju līdzi, bet par elku nevienu nevarētu nosaukt.

- Kāda ir valsts palīdzība džudo sporta veidam?
- Es domāju, ka jūs paši ļoti labi zināt atbildi uz šo jautājumu. Palīdz kā var. Savās iespēju robežās.

- Vai Latvijā ar džudo var nopelnīt iztikai?
Nē, ir jānodarbojas ar papildus lietām. Ir jādomā par nākotni...

- Vasarā piedalījies Pekinas Olimpiādē. Kādi iespaidi?
- Kad viss jau ir aiz muguras, mana attieksme pret to pasākumu ir vienaldzīga. Biju gaidījis vairāk. Arī rezultāta ziņā (Jevgēņijs zaudēja pirmajā kārtā – V.B.). Vēlējos aizvadīt vairāk cīņas.

- Tas par sportisko pusi. Kā ar citām lietām? Izdevās pabūt skatītāja statusā kādās sacensībās, kurās piedalījās citi Latvijas sportisti?
- Man tas viss bija pirmo reizi. Ieraudzīju visu notiekošo savām acīm. Interesanti. Bija grūti iegūt biļetes uz sacensībām. Vienīgās sacensības, uz kurām izdevās tikt bija Latvijas sieviešu basketbola izlases spēle. Tas arī viss. Daudzas sacensības skatījāmies ciematā pa TV.

- Atgriezīsimies pie pēdējā Eiropas U-23 čempionāta. Kāda tur bija konkurence un līmenis?
- Varēja būt grūtāk, visi konkurenti labi zināmi. Nav tā, ka kāds pēkšņi parādās kāds nevienam nezināms džudists.

- Kā tev no šķiet, Latvijā ir palielinājusies interese par džudo, nāk bērni vairāk uz treniņiem?
- Jā, ir palielinājies to bērnu skaits, kas sāk trenēties tieši džudo. Tas ir acīmredzami.

- Esmu dzirdējis, ka plāno mainīt svara kategoriju un startēt 100 kg?
- Es vēl to neesmu izlēmis, tāpēc neko nevaru atbildēt šajā sakarā. Mēs vēl skatīsimies nākamajās sacensībās un tad lemsim, vai mainīt svara kategoriju vai pagaidām vēl palikt pie 90 kg.

- Kādas ir galvenās atšķirības svara kategorijās?
- Jo mazāks svars, jo sportists ir veiklāks. Cīņa notiek ātrāk. Lielajās svara kategorijās vairāk notiek spēka cīņa. Arī mierīgāka, kur ir vairāk laika apdomāt situāciju.

- Kādas ir tavas spēcīgākās puses? Taktiskā vai spēka cīņa?
- Man grūti uz šo jautājumu atbildēt. Šis jautājums jājautā kādam no malas.

- Cik bieži notiek treniņi?
- Katru dienu, izņemot svētdienu. Gadās arī reizes, kad ir pat divi treniņi dienā. Tas ir tādos gadījumos, kad notiek gatavošanās kādām sacensībām.

- Sanāk braukt uz sacensībām ārzemēs?
- Kad bija Olimpiādes atlases cikls, tad gandrīz katru nedēļas nogali bija jābrauc uz kādām sacensībām. Ir arī komercsacīkstes. Bet tas viss pagaidām ir tikai projekta līmenī. Tiek plānots ieviest līdzīgu turnīru sistēmu kā ir tenisā. Tikai prēmijas būs daudz mazākas nekā tenisā (smejas).

- Latvijas džudisti bieži braukā uz šādām sacensībām?
- Pirmkārt, šādas sacensības notiek ļoti reti. Nesen viens mans paziņa bija aizbraucis uz komercsacensībām Krievijā, kur par pirmo vietu varēja dabūt 20 000 ASV dolāru prēmiju.

  +1 [+] [-]

, 2008-12-19 14:47, pirms 15 gadiem
Malacis,lai veicas turpmaak,treninji un pacietiiba,tad tikai slava
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-12-19 20:54, pirms 15 gadiem
Kā jebkurā induvidālajā spota veidā sportista izcelsmei(lasi valsts) nav nozīmes, cerams ka Borodavko arī nākotnē Latviju pārstāvēs godam.

     [+] [-]

, 2008-12-21 11:47, pirms 15 gadiem
kapeec intervija tika uzcelta atkal pashaa augshaa, priekshaa AB video pret Hawks? reklaamdeveeja (LMT) prasiiba?