Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Disku golfa jaunā sezona Latvijā - ar tuvākiem un tālākiem mērķiem

Rolands Eliņš

Disku golfa jaunā sezona Latvijā - ar tuvākiem un tālākiem mērķiem
Latvijas izlase PČ Horvātijā.

Arvien lielāku popularitāti Latvijā iegūst disku golfs, sporta veids, kas seko golfa pēdās, taču bumbiņas vietā izmanto lidojošos šķīvīšus un bedrīšu vietā ir grozi. Šajā sezonā Latvijā gaidāms augsta līmeņa turnīrs Talsos, kā arī Latvijas izlase tēmēs uz panākumiem Eiropas čempionātā, portālam Sportacentrs.com pastāstīja Latvijas Disku golfa federācijas (LDGF) prezidents Juris Čeičs, paužot arī cerību par šī sporta veidu iekļaušanu olimpisko spēļu programmā, un šai cerībai pievienojās arī federācijas iepriekšējais prezidents Jurijs Siņkevičs.

Disku golfa laukumu skaits Latvijā sasniedzis piekto desmitu, un LDGF oficiālajā reģistrā iekļauti gandrīz 700 spēlētāju. Salīdzinoši nesen Latvijā nokļuvušais sporta veids turpina savu vietējo izaugsmi un centienus izsisties starptautiskajā arēnā, un šosezon šis ceļš tiks atzīmēts ar nozīmīgu pieturpunktu - Talsos septembrī norisināsies "PDGA Euro Tour" posms, kas būs priekšpēdējais no sezonas 12 posmiem.

"Jau šobrīd redzam, ka šī sezona būs spēlētāju ziņā jaudīgāka nekā iepriekšējā," pastāstīja LDGF prezidents Juris Čeičs, kurš pēc ilgstošas aktivitātes šī sporta veida attīstībā nesen oficiāli pārņēma federācijas vadību. "Nedēļas nogalē gaidāms Latvijas kausa pirmais posms Priekuļos, un tur pieejamās 176 dalībnieku vietas tika ātri aizpildītas, un vēl cilvēki tāpat turpina reģistrēties rezervē. Tāpat šī sezona izcelsies ar to, ka uzņemsim Eirotūres posmu, kur ceram sagaidīt lielu daļu Eiropas labāko spēlētāju, un no citu valstu pieredzes skatāmies, ka tādam pasākumam vajadzētu piesaistīt arī līdzjutēju interesi no ārzemēm."

"9Hill Open" Talsos norisināsies septembrī, un LDGF prezidents izteica cerību, ka šis pasākums piesaistīs jaunu interesi Latvijas sporta vidē. Disku golfā lielākās un bagātākās sacensības norisinās Ziemeļamerikā, kamēr Eiropā "Euro Tour" ir augstākais sacensību līmenis. Jāpiezīmē, ka Igaunija, kurā šis sporta veids ir daudzkārt izplatītāks, uzņems divus "Euro Tour" šīs sezonas posmus.

"Šī būs pirmā reize, kad Latvijā tiek sarīkots Eiropas augstākā līmeņa individuālās sacensības," norādīja Jurijs Siņkevičs, viens no šobrīd PDGA rangā augstāk izliktajiem Latvijas spēlētājiem. "Iepriekšējā gadā tikām pie iespējas sarīkot "Masters" grupas sacensības šajā PDGA līmenī, par ko vēlāk saņēmām pozitīvas atsauksmes par to, ka bija pievērsta uzmanība arī organizatoriskām it kā detaļām, bet reizē lietām, kuras citur ne vienmēr tiek ievērotas, piemēram, 2022. gadā pasaules čempionātā komandām Horvātijā atbraucām uz sacensībām, kur īsti pat zāle nebija nopļauta un nesavāktas pudeles turpat mētājās. Mēs paši runājām - ja reiz šādos apstākļos var sarīkot pasaules čempionātu, tad Latvija droši var uzņemt starpgalaktisko čempionātu."

Piesauktajā komandu PČ Horvātijā tieši Igaunija iepriekšējā gadā kļuva par pasaules čempioni, kamēr Latvija ierindojās 12. vietā. 25 komandu konkurencē Latvijas izlase iekļuva astotdaļfinālā, kurā cīnījās pret ASV un gandrīz sarūpēja pārsteigumu, taču papildlaikā tomēr piekāpās un labāko astotniekā netika.

"Vai 12. vieta apmēram objektīvi atspoguļo mūsu vietu pasaulē? Daļēji jā, taču vairākas spēcīgas valstis tomēr palika aiz mums, tas arī jāņem vērā. Pasaules rangā šobrīd esam 17. vietā," izteicās Jurijs Siņkevičs, šīs izlases dalībnieks, kurš iepriekš vadīja Latvijas Disku golfa federāciju, bet tagad no šiem pienākumiem pagājis nostāk. "PČ gan varējām tikt augstāk, jo, kad nospēlējām neizšķirti ar ASV 1/4 finālā un cilvēki sāka skatīties, kas tad tādā gadījumā jādara tālāk, izrādījās, ka ir divi nolikumi. Viens, kas izsūtīts komandām, un viens, kas ir sacensību direktoram. Nu, un šeit mums likās, ka tiek nospēlēts par labu ASV, jo uzvarētāju noskaidroja sieviešu pirmo numuru pārspēlē. Pēc atsūtītā nolikuma gan būtu bijis jāspēlē sieviešu otrajiem numuriem, un man liekas, ka tur mums būtu priekšrocības."

Šosezon savukārt paredzēts Eiropas čempionāts individuālajās sacensībās, kur Latvijai piešķirtas četras kvotas (vēl būs arī "Masters" jeb veterānu EČ, kur Latvijai ir trīs kvotas). EČ norisināsies Igaunijā, un uz to jau īpaši uzaicināti jaunie spēlētāji Rainers Balodis un Elizabete Pēkšena. U18 vecuma grupā startējošais Balodis šobrīd ir ar augstāko PDGA reitingu visu Latvijas spēlētāju vidū, un gan Čeičs, gan Siņkevičs viņu piesauca kā ļoti talantīgu spēlētāju, ar ko saistīt cerības nākotnē un kurš varētu kļūt par piemēru citiem jaunajiem spēlētājiem, ka disku golfs var izvērsties arī par ko vairāk vienkāršu aktivitāti nedēļas nogalēs.

"Ceram uz Eiropas čempionātu un sekmīgu sezonu viņam kopumā," teica Čeičs. "Tad jau varētu mēģināt piesaistīt lielākus sponsorus, lai viņam būtu iespējas doties uz sacensībām arī uz ASV. Būsim godīgi, disku golfs šobrīd vispamanāmākais ir tieši Amerikā, un tur nonākt uz lielās skatuves būtu iespaidīgi. Šis sporta veids radies Ziemeļamerikā, tur tas attīstījies līdz līmenim, ka tam ir atsevišķi TV kanāli un ka sacensību tiešraides iegādājas ESPN, un tagad ar spēlētājiem tiek parakstīti līgumi jau ar septiņiem cipariem. Sportam, lai tas attīstītos, tomēr nepieciešama šī te komerciālā puse, un disku golfam tāda tiek saskatīta."

ASV pilsētā Losandželosā plānotas 2028. gada olimpiskās spēles, un to sakarā izskanējis arī disku golfa vārds. Siņkevičs atzina, ka ar citu valstu disku golfa federāciju pārstāvjiem iepriekš ir piesaukti mērķi panākt, lai disku golfs nonāk olimpisko spēļu programmā, un pirms dažiem gadiem tika sperts būtisks solis šajā virzienā, kad SOK atzina Pasaules Lidojošo šķīvīšu sporta federācijas (WDFD) darbību, tiesa, WDFD uz Losandželosas spēļu programmu grasās virzīt frisbiju.

"Protams, tas ir mērķis, uz ko tiekties, taču pagaidām vēl tāls," norādīja Čeičs. "Disku golfa auditorija un pārstāvniecība pieaug, jā, taču pārsvarā tikai Ziemeļamerikā, Eiropā un Austrālijā. Lai pretendētu uz vietu OS, sporta veidam jāizpilda vairāki kritēriji, ieskaitot to, ka tas tiek spēlēts visā pasaulē, nevis tikai kādā reģionā. Zinu, ka daži vadošie disku golfa spēlētāji pie šī kritērija izpildes pieiet gluži praktiski un veido savus fondus, caur kuriem tiek izveidoti disku golfa laukumi arī tādās valstīs un reģionos, kur līdz šim tie nav bijuši, tāpat PDGA strādā pie šī uzdevuma. Optimisms gan ir, jo no SOK puses esot ieinteresētība pēc jaunas auditorijas, kas turklāt nāk ar lielu jauniešu iesaisti, un disku golfs to varētu piedāvāt."

Tiesa, Latvijā ar jauniešu iesaisti disku golfā nemaz nesokas tik raiti, atzina gan Latvijas federācijas bijušais, gan tagadējais vadītājs, jo pārsvarā šo sporta veidu izmēģina pieaugušie, kuriem tad dažkārt pievienojas bērni no viņu ģimenēm. Šajā ziņā gan tiek strādāts ar skolām, lai disku golfs tiktu vismaz daļēji iekļauts skolēnu fizisko aktivitāšu lokā.

"Mūsu stratēģija nākamajiem gadiem būtu virzīties uz to, lai ir plašs jauniešu čempionāts," teica Čeics. "Ceram celt profesionalitātes līmeni šajā sporta veidā, lai vadošie spēlētāji iegūtu labākas vietas pasaules rangos un tiktu uz augstāka līmeņa sacensībām, kas savukārt turpinātu vairot disku golfa popularitāti un piesaistītu jaunus interesentus."

     [+] [-]

, 2023-04-19 16:59, pirms gada
Es laikam palieku vecs, bet paudīšu pretēju viedokli - domāju, ka nav nepieciešams, lai "disku golfs izvērstos arī par ko vairāk vienkāršu aktivitāti nedēļas nogalēs." Ja nu tikai 100% par līdzekļiem no savas kabatas.

     [+] [-]

, 2023-04-19 17:19, pirms gada
Jūs nopietni domājiet, ka tas ir normāls sporta veids??? Labāk neizteikšos! Jūtu ka būs jauna federācija! Valstij būs jāmaksā prēmijas gribot vai negribot.

     [+] [-]

, 2023-04-19 18:00, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Es laikam palieku vecs, bet paudīšu pretēju viedokli - domāju, ka nav nepieciešams, lai "disku golfs izvērstos arī par ko vairāk vienkāršu aktivitāti nedēļas nogalēs." Ja nu tikai 100% par līdzekļiem no savas kabatas.
Ar ko rene labāka? Šis vismaz pieejamāks daudz lielākam cilvēku skaitam ar daudz mazākām investīcijām.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 18:06, pirms gada
noriks rakstīja: Jūs nopietni domājiet, ka tas ir normāls sporta veids??? Labāk neizteikšos! Jūtu ka būs jauna federācija! Valstij būs jāmaksā prēmijas gribot vai negribot.
un ar ko disku golfs pēc būtības atšķiras no parastā golfa?

     [+] [-]

, 2023-04-19 21:20, pirms gada
Elkoņu locītavas sāka sāpēt pagāšgad no aktīvas diskošanas

     [+] [-]

, 2023-04-19 22:14, pirms gada
varenais_eksperts rakstīja: Ar ko rene labāka? Šis vismaz pieejamāks daudz lielākam cilvēku skaitam ar daudz mazākām investīcijām.
Tieši tā - pateicoties pieejamībai, lai paliek par brīvā laika pavadīšanas veidu, nevis kļūst par sportu.

Rene? Nepieejamības dēļ atliek tikai "augsto sasniegumu sporta" statuss.

     [+] [-]

, 2023-04-20 09:47, pirms gada
Abrags rakstīja: un ar ko disku golfs pēc būtības atšķiras no parastā golfa?
Pēc būtības kopīga nav nekā.

     [+] [-]

, 2023-04-20 15:22, pirms gada
Cerams ka drīz iekļaus olimpisko spēļu programmā. Tad Latvijai spīd zelts!