Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis Bobijs Fišers

Mūžībā aizgājis Bobijs Fišers
Foto: AP

Piektdien Islandē 64 gadu vecumā aizsaulē aizgājis viens no 20. gadsimta izcilākajiem šaha lielmeistariem Bobijs Fišers. 2007. gada novembrī viņu ievietoja slimnīcā sakarā ar nieru nepietiekamību, tomēr pagaidām nav zināms precīzs nāves iemesls.

Roberts Fišers piedzima 1943. gada 9. martā Čikāgā. Viņa tēvs bija vācietis, bet māte – šveiciešu ebrejiete. Sešu gadu vecumā māsa Fišeru iemācīja spēlēt šahu. Uzreiz bija redzams, ka jaunajā puisēnā mīt talants. 15 ar pusi gadu vecumā Fišers kļuva par jaunāko šaha lielmeistaru, labojot Borisa Spaska (PSRS) iepriekšējo rekordu.

Tieši Spaskim 1972. gadā Reikjavīkā Fišers atņēma pasaules čempiona titulu. Pēdējā partija cīņā ar Spaski arī kļuva par pēdējo oficiālo Fišera karjerā. Pēc titula iegūšanas jaunais čempions spēlēja ļoti maz. Cilvēki, kuri pazina izcilo šahistu zina stāstīt, ka kļūšana par pasaules čempionu krietni cēla Fišera patmīlību, un viņš pat nepieļāva domu par titula zaudēšanu.

Līdz 90. gadu sākumam Fišers vientulībā dzīvoja Kalifornijā, ASV. Pēc tam viņš negaidīti piekrita atkārtotam mačam ar Spaski, kurā uzvarēja ar 10:5. Fišers turpināja sevi uzskatīt par pasaules čempionu, jo neviens viņu tā arī nebija uzvarējis.

Pēc uzvaras Fišeru apsūdzēja nodokļu nemaksāšanā, kā arī Dienvidslāvijas boikota pārkāpšanā - tika izsniegts aresta orderis. Pirmajā punktā viņam draudēja naudas sods, bet otrajā – 10 gadus ilgs cietumsods. Kādu laiku Fišers dzīvoja Ungārijā, pēc tam Japānā. Tāpat viņš publiski izteica dažādus antiamerikāniskus izteicienus, tajā skaitā tādus, kuros bija antisemītisks saturs. Nedaudz vēlāk Fišers arī apgalvoja, ka atbalstījis teroristu grupējumu "Al-Qaeda" 11. septembra teroraktos.

2003. gada decembrī ASV Valsts departaments oficiāli paziņoja, ka Fišera ASV pase tiek anulēta. 2004. gada 13. jūlijā viņu par nelikumīgu dzīvošanu Japānā arestēja un ievietoja nelegālo imigrantu cietumā. Tur Fišers pavadīja astoņus mēnešus un tika deportēts uz Islandi, kas piekrita viņam piešķirt pilsonību. Pēdējos gados Fišers dzīvoja tieši šajā valstī.

Izmantotie resursi:
www.itar-tass.com