Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Vismaz 30 sportisti dopinga lietošanas dēļ varētu nepiedalīties Rio

Krišs Upenieks

Vismaz 30 sportisti dopinga lietošanas dēļ varētu nepiedalīties Rio
Tomass Bahs
Foto: Xinhua/Sipa USA

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) valde veikusi speciālu sapulci, lai vēlreiz apspriestu, kā vislabāk cīnīties pret dopinga lietošanu sportā. SOK prezidents Tomass Bahs pēc sanāksmes paziņojis par papildu pasākumiem, kas tiks veikti, lai ierobežotu dopinga lietošanu.

SOK veikusi atkārtotas analīžu pārbaudes 454 paraugiem no Pekinas olimpiskajām spēlēm 2008. gadā. Paraugi nodoti pasaules antidopinga aģentūrai (WADA) un starptautiskajām federācijām. Vispirms uzmanība tika pievērsta to sportistu analīzēm, kuri ir potenciālie dalībnieki Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs šajā gadā. Pārbaudes tika veiktas, izmantojot jaunākās zinātniskās metodes.

Pēc pārbaudēm kļuvis skaidrs, ka vismaz 31 sportists no sešiem sporta veidiem varētu tikt diskvalificēti no dalības Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. SOK valde nolēma, ka lēmums jāpieņem nekavējoties, un visi tie sportisti, kuri būs pārkāpuši antidopinga noteikumus, tiks diskvalificēti no 2016. gada spēlēm.

Cīņa, lai pasargātu, tīros un godīgos sportistus ar to gan nebūs beigusies, jo SOK plāno atkārtotas pārbaudes veikt vēl 250 paraugiem no Londonas olimpiskajām spēlēm 2012. gadā. Mērķis ir, lai pirms Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm nebūtu nekādu mīklu par dopinga lietošanu.

SOK vēl plašākas pārbaudes plāno veikt Pekinas un Londonas olimpisko spēļu medaļniekiem, kā arī tiem sportistiem, kuri šādā gadījumā varētu tikt pie medaļām. Tāpat pieņemts lēmums īpaši pārbaudīt ziņas par antidopinga darbību Sočos. Jau iepriekš ziņojām, ka "The New York Times" rīcībā bija nonākusi informācija, ka vairāki Krievijas sportisti, ieskaitot vismaz 15 medaļu ieguvējus, 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs, bijuši daļa no valsts pārvaldītas dopinga programmas, kas gadiem tikusi rūpīgi plānota, lai nodrošinātu Krievijas atlētu dominēšanu olimpiādē. SOK uz sadarbību, lai veiksmīgi veiktu šī gadījuma izpēti, aicinājusi arī Krievijas pusi.

''Visas šīs darbības ir spēcīgi pasākumi, lai ierobežotu dopinga lietošanu. Tie vēlreiz pierādīs, ka dopinga lietošanu nevar noslēpt. Atkārtoti testi no Pekinas un Londonas, kā arī satraucošās ziņas par Sočiem, un pasākumi, lai izpētītu šos gadījumus, būs vēl viens solis, lai aizsargātu godīgos sportistus, neatkarīgi no tā, kādu valsti tie pārstāv. Paraugus uzglabājam desmit gadus, lai negodīgi sportisti ne uz brīdi nevar atslābt. Diskvalificējot tik daudz sportistus no dalības Rio, parādām to, ka vēlamies aizsargāt sacensību garu,'' tā par notiekošajiem procesiem izteicies SOK prezidents Tomass Bahs.

Izmantotie resursi:
The IOC takes decisive action to protect the...