Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Traģisks negadījums Aldartornī

Jānis Pārums

Svētdien pēcpusdienā Aldartornī notika nopietns negadījums, kurā bija iesaistīti divi kāpēji. Diemžēl vēlāk kļuva zināms, ka pēc slimnīcā veiktās operācijas viens no kāpējiem miris.

Vens no viņiem, pēc aptaujāto kāpēju teiktā - Latvijas Alpīnistu un Ceļotāju asociācijas (LACA) instruktors, otrs - LACA "Kalnu skolas" audzēknis. Abi kāpēji, ignorējot Aldartorņa akmeņu slikto kvalitāti un veco, vismaz 20 gadus veco klinšu āķu (šlamburu) apšaubāmo izturību, aptuveni 14 metru augstumā no zemes ierīkoja drošināšanas staciju (bez atsaites nodrošinājuma no torņa iekšpuses) un organizējot nolaišanos no tās, abi vienlaicīgi noslogojot staciju to izrāva. Tam sekoja abu kāpēju kritiens...

Labi, ka turpat vēl bija citi kāpēji, kas steidzami varēja izsaukt ātro medicīnisko palīdzību, kura nekavējoties ieradās un nogādāja abus cietušos slimnīcā. Vienam no kāpējiem paveicies, ka krītot tas ir atsities pret sienas izvirzījumu (kontroforsu), tādā veidā samazinot kritiena ātrumu. Diemžēl otram kāpējam veicies mazāk un viņa stāvoklis bija krietni smagāks, bet vēlāk viņš slimnīcā mira.

Vairākas pazīmes (ekipējuma pielietojums) liecina par to, ka abi kāpēji bijuši sagatavoti ļoti zemā tehniskā līmenī, kas būtu varējis radīt nopietnas drošības problēmas ne tikai šajā kāpšanas epizodē, bet tik pat labi arī nākošajā.

Izmantotie resursi:
adventurerace.lv