Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Alda Kļaviņa kauss prestižākajā K1 vīru laivu klasē paliek Valmierā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Alda Kļaviņa kauss prestižākajā K1 vīru laivu klasē paliek Valmierā
Kayak Cross fināla brauciens. Foto: Krišs Ozols

Jau divdesmit trešo reizi Valmierā norisinājies Alda Kļaviņa kauss airēšanas slalomā, kas reizē ir arī mūsu olimpieša piemiņas sacensības.

Kā ik gadu, sacensībās pulcējās kupls skaits reģiona airēšanas slalomistu, kuri jau 23. reizi cīnījās par Alda Kļaviņa ceļojošajiem kausiem.

Tradicionāli lielākais dalībnieku skaits un attiecīgi arī asākā spēkošanās notika Alda Kļaviņa pārstāvētajā vienvietīgo kajaku vīru (MK1) laivu klasē. Sacensību fināla braucienam kvalificējās piecpadsmit labākos rezultātus uzrādījušās laivas. Aizrautīga cīņa par vietu gala sadalījumu sākās jau ar pirmajiem finālistu braucieniem – notika cīņa par katru pozīciju un neiztika bez pārsteidzoši labiem braucieniem, kā arī nervu spriedzi neizturējušiem vilšanās gadījumiem.

Ilgu laiku sacensību galvgalī turējās jaunais valmierietis Namējs Brūns, kurš no godalgoto trijnieka tika “izbīdīts” tikai pēc rezultāta korekcijām ar tiesnešu pelnīti piešķirtajiem soda punktiem (neliels pieskāriens vārtu kārtij) – jāsamierinās tikai ar uzvaru Junior Open konkurencē.

Tikmēr labu fināla braucienu demonstrēja Rimants Pumputis no Lietuvas, tādējādi uz laiku nostiprinoties sacensību vadībā. Bet pēdējais vārds vēl nebija teikts! Šoreiz tas piederēja jau vairākkārt no Alda Kļaviņa kausa uzvaras garšu malkojušajam Mārim Bečerim. Arī šoreiz viņš valmieriešiem un saviem atbalstītājiem nelika vilties – lieliskā stilā veikts, tīrs (bez soda punktiem) sacensību fināla brauciens, kas nodrošināja Mārim ierakstu uz Alda Kļaviņa ceļojošā kausa pēc vairāku gadu pārtraukuma.

Māris trasi veica 77,71 sekundēs, apsteidzot Lietuvas sportistu par 1,77 sekundēm un tālāk jau sekojošo Igaunijas slalomistu Tarmo Peikeru par 2,93 sekundēm, kurš attiecīgi stājās uz goda pjedestāla bronzas pakāpiena.

Starp desmit labākajām vienvietīgo kajaku sievietēm (WK1) finālā nepārspēta palika jaunā talantīgā Igaunijas slalomiste Merije Peikere, kur viņa apsteidza savu tautieti, 2022. gadā uzvaras laurus plūkušo - Kersti Pernamegi un sacensību trešo vietu ieguvušo lietuvieti Veroniku Salaševičiuti–Turbinovu.

Vienvietīgo kanoe vīru (MC1) konkurencē šogad dominēja pieredze. Uzvaras laurus un C1 laivu klases kroni galvā atkārtoti bija tiesības pielaikot Rīgas airēšanas kluba pārstāvim Matīsam Mežalim, aiz sevis atstājot nupat Eiropas veterānu spēlēs sudrabu ieguvušo Aivaru Eiduku un valmierieti Krišu Ozolu.

Lietuvietes uzvara vienvietīgo kanoe sieviešu (WC1) konkurencē līdz šim šajās sacensībās nebija pieredzēta. To paveica Veroniku Salaševičiute–Turbinova no Regata kluba Lietuvā.

Jauktajā XC2 laivu klasē uzvaras garšu baudīja Igaunijas duets – Sīms Petris/ Merije Peikere, aiz sevis uzreiz atstājot valmieriešus Krišu un Diniju Ozolus.

Sacensībās arī jaunievedums – šogad savu debiju Latvijā piedzīvojušais - Kayak Cross. Šajā disciplīnā piektdienas vēlā pēcpusdienā par godalgām cīnījās virkne drosmīgāko airēšanas slalomistu. Kayak Cross disciplīna ir klasificējama kā kontakta sporta veids, kur no starta estakādes ar lēcienu trasē dodas uzreiz četri sportisti, kas arī raisa papildu skatītāju interesi un pamatīgu adrenalīna devu sportistiem. Ne bez pretinieku kļūdām fināla braucienā, kur uz starta estakādes stājās četras ātrākās laivas, pēc ceturtdaļfinālu un pusfinālu pārvarēšanas, dubultuzvaru svinēja Lietuvas sportisti Rimants Pumputis un Gusts Malakausks.

Uz goda pjedestāla vieta atradās arī valmierietim Mārtiņam Šteinbergam. Iepriekšējo Kayak Cross, jau vēsturē iegājušo, sacensību uzvarētājs Leonards Pāvilsons no Ozolniekiem pēc neveiksmes savā pusfināla braucienā reabilitējās, stabili uzvarot mazajā finālā, kā rezultātā ierindojās 5. vietā, atpaliekot no trim iepriekš pieminētajiem sportistiem un sava komandas biedra Linarda Laidiņa, kurš savukārt ne pārāk veiksmīgi aizvadīja savu fināla braucienu un samierinājās ar 4.vietu.

Izmantotie resursi:
https://canoelatvia.lv/