Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

L. Penele nepārspēta arī Ziemas čempionāta konkūrā II posma galvenajā maršrutā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

L. Penele nepārspēta arī Ziemas čempionāta konkūrā II posma galvenajā maršrutā
Laura Penele. Foto: Māris Vancevičs

Sestdien un svētdien Inčukalnā, “Jauno jātnieku skolā” (JJS) norisinājās otrais Latvijas Ziemas čempionāta konkūrā posms, kurā piedalījās visu trīs Baltijas valstu jātnieki. Arī šajā posmā galvenajā maršrutā uzvaru izcīnīja Laura Penele, šoreiz gan ar Zangershaides šķirnes zirgu Let’s Fly Z. Ziemas čempionāta pirmajā posmā Penele uzvarēja ar zirgu Dundas V.D.M., ar kuru sportiste abus pirmos posmus startēja čempionāta ieskaitē.

Otrā posms galvenā distance bija ātruma maršruts ar 135 cm augstiem šķēršļiem, kopā tajā piedalījās divdesmit divi dueti, no kuriem nekļūdīgi bija seši. Laura Penele maršrutu pārvarēja bez soda punktiem 74,92 sekundēs. Tikai par 0,06 sekundi lēnāks bija Aleksandrs Šakurovs ar zirgu Fillmore (0/74,98). Sportistam arī trešā vieta ar zirgu Chilli GG (0/77,71). Aleksandrs Šakurovs pēc pirmajiem diviem posmiem ir kopvērtējuma līderis ar 39 punktiem. Uzreiz aiz viņa seko Laura Penele ar 33 punktiem. Trešajā vietā šobrīd Anna Annija Alsiņa ar 32 punktiem.

Bērnu līdz 14 gadu vecumam ieskaitē (100 cm) čempionāta II posmā uzvaru izcīnīja Dāvis Karpovs ar zirgu Conda no JSS “Kleisti”, iegūstot vērtējuma atzīmi 7,87.

Piecgadīgo zirgu ieskaitē (100 cm) labākā no Latvijas Paula Vitauska ar Latvijas šķirnes zirgu Rikardo (Rembrants/ Stolpegardens Castello). Uzvaru šajā maršrutā izcīnīja Katlīna Vatsele no Igaunijas, taču sportiste čempionāta ieskaitē nepiedalījās.

Junioru un jauno jātnieku maršrutā (115/125 cm) startēja astoņpadsmit pāri no divdesmit pieteiktajiem. Šeit nepārspēts Markuss Roberts Vasiļjevs ar zirgu Eder. Sportists uzvarēja arī sešus un septiņus gadus jauno zirgu maršrutā (115/ 120 cm) ar sešgadīgo KWPN šķirnes zirgu Nemthago (Comthago/ Indoctro).

Maršrutā amatieriem ar jātnieka vadības stila novērtējumu (100 cm) uzvaru izcīnīja Jānis Bušers ar zirgu Dyminka B, iegūstot vērtējuma atzīmi 8,0. Otrajā ieskaites maršrutā amatieriem (110 cm) uzvarēja Santa Vibāne ar zirgu Camelija. Jātniecei vēl viena uzvara atvērtajā 105 cm maršrutā.

Santa Vibāne: “Piedalos amatieru ieskaitē jau otro gadu. Startēt šajā konkurencē un cīnīties par godalgotām vietām man ir patiesi liels izaicinājums, jo sportisti šeit ir ļoti spēcīgi, gatavi iet “uz pilnu banku”, lai iekļūtu sešu godalgoto sportistu skaitā.

Pati šobrīd studēju koledžā Rīgā, bet mans zirgs atrodas stallī Jelgavas novadā. Apvienot stalli ar mācībām nemaz nav tik grūti, vienmēr atrodu sevī stimulu. Pat dienās, kad esmu pārgurusi no darbiem un vēlos vienīgi iekrist gultā, motivēju sevi braukt uz stalli un trenēties, lai sasniegtu augstus mērķus sacensību sezonā.
Šajā sezonā plānoju startēt tikai ar vienu zirgu, Cameliju. Mans mērķis ir veiksmīgi nostartēt Latvijas Nacionālajā čempionātā konkūrā amatieru konkurencē, kā arī pamazām sākt virzīties uz augstākiem maršrutiem. Šodienas dubultuzvara (105 cm un 110 cm maršrutos) ir patiess gandarījums gan man pašai, gan visai JSK “Princis” komandai. Esmu ļoti priecīga uzsākt šo sacensību sezonu ar ļoti labiem rezultātiem. Federācijas sacensības vienmēr ir labi organizētas un realizētas un es katru nākamo sacensību posmu gaidu ar nepacietību.”

Dainis Līvmanis, LJF Konkūra padomes priekšsēdētājs: “Šis gads ir sācies ar lielām pārmaiņām vairākos vektoros. Mums paplašinās LJF ieskaites sacensību norises vietu skaits, ko sportisti un tiesneši jau atzinīgi ir novērtējuši. Protams, tiem klubiem, kuri atrodas Kurzemē, ceļš līdz Inčukalnam un Burtniekiem būs tālāks, taču mums jādomā par visu Latvijas jātnieku sabiedrību. Kopumā no šī mēs esam tikai ieguvēji. Čempionāta pirmie divi posmi šoziem ātrāk beidzās un mājās nebija jābrauc naktī, kas ir īpaši svarīgi bērniem un poniju jātniekiem. Sacensību organizācija JJS Inčukalnā ir ļoti laba, esmu patīkami pārsteigts. Patreiz tur strādā pareizie cilvēki! Var redzēt, ka infrastruktūra nemitīgi tiek uzlabota, tiek ieguldīts liels darbs. Es jau daudz gadus sapņoju, ka daļa LJF sacensību, arī čempionāti un LJF kausu izcīņas, notiks Inčukalnā, un tagad tas beidzot ir noticis!

Otra svarīgā lieta, kas stājas spēkā ar šo gadu ir – par nepamatotām izmaiņām, t.s. kaprīzēm (piez. D.L. - piemēram, ielikt starta kārtībā zirgu no sākuma uz beigām vai otrādi) starta kārtībā sacensību dienā sportistiem ir jāmaksā nodeva. Pirmajā posmā šo veica diezgan liels skaits jātnieku, taču viņi nebija pārsteigti, jo lēmums tika apstiprināts jau 2023.gadā. Šīs izmaiņas ļoti atvieglo tiesnešu un sekretariāta darbu. Arī pārējiem sportistiem ir daudz vieglāk, jo iesildē var rēķināties, ka lielas izmaiņas starta kārtībās nenotiks. Otrā posma galvenā tiesnese Anna Stafecka sacīja, ka otrajā dienā vairs neviens neveica izmaiņas. Sportisti ir informēti un kļūst disciplinētāki. Šis ir liels ieguvums.”

Nākamais Latvijas Ziemas čempionāta konkūrā posms notiks sporta centrā “Kleisti”.

Informāciju sagatavoja:
Kate Ansone
LJF Preses dienesta vadītāja