Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Eiropas badmintona sezona iesākusies Rīgā ar "Victor Latvia International 2023"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eiropas badmintona sezona iesākusies Rīgā ar "Victor Latvia International 2023"
Foto: Latvijas Badmintona federācija.

Svētdien, 3. septembrī, RIMI OC ar spraigām finālspēļu cīņām noslēdzās turnīrs "Victor Latvia International 2023". Šis pasaules reitingā ietvertais "Future series" kategorijas turnīrs ar dažiem pārtraukumiem tiek rīkots kopš 2005. gada. Pēc vasaras pauzes šis turnīrs pulcēja 277 spēlētājus no 29 nācijām. "Future series" parasti piesaista jaunos Eiropas talantus un viņu pilnā atdeve uz laukumiem nelika mums vilties

Lielākie panākumi medaļu ziņā šogad krita Francijas un Vācijas badmintonistiem ar 5 medaļām katrai. Jāatzīmē arī mūsu kaimiņu igauņu sniegums – igauņiem viena zelta un viena bronzas medaļa.

Jauktajās dubultspēlēs finālā tikās Francijas pāris Trescarte/Jacob ar Vācijas pāri Eckerlin/Lehmann divu setu cīņā uzvarēja francūži. Sieviešu dubultspēlēs bez pārsteigumiem uzvarēja spēcīgais igauņu pāris Marran/Rüütel, viņu pretinieces bija Lehmann/Stern. Vīriešu dubultspēlēs līdzīgā trīs setu cīniņā noturīgāks izrādījās Vācijas pāris Datko/Schlevoigt uzvarot Francijas pāri Labarthe/Trescarte.

Abi vienspēļu fināli parādīja pretinieku titānisku cīņu un pacietīgu nepiekāpību. Sieviešu vienspēlē trīs setos Šveices spēlētājai Peloupessy galu galā bija jāatzīst Dānijas spēlētājas Andersen pārākums – 17-21, 23-21, 16-21.

Vīriešu vienspēlēs Izraēlas Dubovenko bija pārliecinoši noturīgāks pirmajā setā, tomēr trešajā setā pēc ļoti garas izspēles, kad abi pretinieki burtiski nokliboja no laukuma, lai nedaudz atvilktu elpu, viņš tomēr nolēma šo cīņu neturpināt. Tas ļāva triumfēt Horvātijas badmintonistam Dinata – kurš ieguva zelta medaļu ar rezultātu 15-21; 26-24, 13-9.

Turnīrā piedalījās arī vairāki Latvijas labākie spēlētāji, Anna Kupča, Jekaterina Romanova, Artūrs Ķelpe, Andis Bērziņš, Artūrs Akmens un citi.

Kā ikviens mūsdienu sporta veids arī badmintons ir sīki reglamentēts un par noteikumu ievērošanu rūpējās turnīra amatpersonas. Vai spēlētājs drīkst noslaucīties, neprasot paaugstinājuma tiesneša atļauju? Kā nomainīt bumiņu ar nolauztām spalvām? Auts vai tomēr iekšā, un ko man darīt, ja es nepiekrītu tiesnesim? Kā padot bumbiņu pretiniekam pēc zaudētas izspēles? Šie ir tikai daži no badmintona uzvedības noteikumiem, kuriem seko līdzi tiesneši.

Tādēļ ir jāpiemin, ka par turnīra Galveno tiesnesi Eiropas Badmintona konfederācija iecēla Christos Envagelidis no Grieķijas, viņam palīdzēja Darius Likas no Lietuvas un mūsu Jānis Sala. Šāda līmeņa turnīrs nevarētu notikt arī bez paaugstinājuma tiesnešu starptautiskās komandas, kuriem retos gadījumos nācās dažus spēlētājus saukt pie kārtības, parādot pa kādai dzeltenai kartītei. Starptautiski kvalificēti paaugstinājuma tiesneši Victor Latvia International bija no Lietuvas, Igaunijas, Slovākijas, Austrijas un, protams, arī Latvijas. Federācija izsaka pateicību Andrejam Šlikovam, Oļģertam Tīlikam, Olgai Mihailovai, Esterei Pikšai, Gunāram Bajāram, Ivaram Mozgam, Kristapam Pilverim un, protams, mūsu augstāko kvalifikāciju sasniegušajam paaugstinājuma tiesnesim Gunāram Lūsverim.

Pateicoties "Badminton Europe" tehniskajai komandai no Polijas – Rafalam un Mikolajam Glinickiem - bija iespējas vērot visas spēles no pieciem laukumiem gan tiešraidē gan arī joprojām atkārtojumā.

Informāciju sagatavoja
Uldis Krastiņš
Latvijas Badmintona federācija