Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Sporta apakškomisija aicina nesaskaņas Latvijas Jātnieku federācijā risināt ar LSFP starpniecību

Agris Suveizda

Sporta apakškomisija aicina nesaskaņas Latvijas Jātnieku federācijā risināt ar LSFP starpniecību
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

LETA. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisija trešdien aicināja Latvijas Jātnieku federācijas (LJF) iekšējās nesaskaņas risināt ar Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) starpniecību.

Februārī daļa LJF biedru iniciēja organizācijas ārkārtas kongresu, lai atbrīvotu no amata ilggadējo prezidentu Agri Blauu, pārmetot viņam federācijas stagnēšanu, necaurspīdīgu pārvaldību un līdzekļu apriti, kā arī savu interešu lobēšanu. Opozīcijas virzītais federācijas prezidenta amata kandidāts bija jātnieku sporta kluba "Rezerves virsnieku apvienība" priekšsēdētājs Armands Šteinbergs, taču uzticības balsojumā Blaus saglabāja amatu.

Sporta apakškomisijas vadītājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV) norādīja, ka iepriekšējo divu mēnešu laikā apakškomisijas deputāti ir saņēmuši daudz iesaistīto pušu informācijas, bet 29. maijā apakškomisija saņēmusi Šteinberga vēstuli, kurā norādīts, ka "LJF mērķtiecīgi izslēdz biedrus un uzņem jaunus biedrus, kas nav saistīti ar jāšanas sportu, praksē izmanto modificētu biedru sarakstu, sporta organizācijas pamatprincipiem un publisko finanšu līdzekļu izlietojuma kontrolei ir nodarīts kaitējums", kā arī uz citiem trūkumiem LJF darbībā. Vēstulē, kas sūtīta arī Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) un Zemkopības ministrijai, arī apgalvots, ka par notiekošo ir atbildīga LSFP.

IZM parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV) apstiprināja, ka IZM kā kopiju ir saņēmusi "Rezerves virsnieku apvienības" biedru iesniegumu LSFP par LJF potenciālajiem pārkāpumiem ar 14 pielikumiem. "Mūs lūdza pārbaudīt faktus, vai apgalvojumi ir patiesi, izvērtēt LJF darbību mūsu kompetences ietvaros," teica Reinberga, piebilstot, ka vēstule pārsūtīta LSFP ar lūgumu pārbaudīt tajā minētos faktus un atbilstību normatīvajos aktos noteiktajam, statūtu prasības un iesaistīto pušu informācijas apmaiņu.

Atbildē ministrijai LSFP informē, ka pārkāpumi un neatbilstības Sporta likumam un citiem normatīvajiem aktiem nav konstatētas. Iesnieguma autoriem ir iespēja lūgt pārskatīt LSFP izvērtējumu, kas vēl nav saņemts, bet nākamais solis ir tiesvedība. LSFP valdes loceklis un jurists Māris Liepiņš, kura pienākumos ietilpst šāda iesnieguma vērtēšana, norādīja, ka LSFP uzdevums ir sekot, lai darbības notiktu federāciju biedru interesēs, kā arī atzīmēja, ka 19. aprīļa biedru sapulce ir notikusi saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Viņš norādīja, ka 2023. gada 18. decembra LJF biedru sapulces protokolā ir redzams, ka paši biedri ir izteikuši lūgumu izslēgt tos biedrus, kas nemaksā biedru naudas.

Jautājumā par finanšu kontroli viņš norādīja, ka LJF ir pieaicinājusi zvērinātu revidentu, gan iesniedzot 2023. gada pārskatu maijā pēc termiņā noteiktā datuma. Zvērināta revidenta piesaiste, ņemot vērā federācijas budžetu virs viena miljona eiro, ir nepieciešama. Arī citos jautājumos, kurus iesniegumā ir aicināts pārbaudīt un kuri ir LSFP kompetencē, ieskaitot jaunā prezidenta un valdes vēlēšanas, pārkāpumus LSFP nesaskata un secina, ka "LJF darbojas kā šī sporta veida atzīta biedrība".

Šteinbergs pauda viedokli, ka LSFP juristam ir bijusi formāla pieeja iesniegto jautājumu izskatīšanā un ka nekādu atbildi no IZM un LSFP viņš nav saņēmis. "LSFP neizdarīja savu darbu un ar mani netikās," norādīja Šteinbergs. Viņš uzsvēra, ka biedru sapulces laikā vairāki biedri ar deleģējumu balsoja par citiem biedriem, vairāki biedri pirms sapulces tika izslēgti, bet pēdējā brīdī pirms biedru sapulces LJF tika uzņemti jauni biedri. Šteinbergs arī apgalvoja, ka LJF trūkst "laba pārvaldība", un pārmeta, ka federācija prezidents nosaka, kas pārējiem ir jādara.

Daugavietis norādīja, ka LSFP būtu loģiski bijis sazināties ne tikai ar LJF, bet arī iesnieguma autoru, lai izvērtētu iesniegumā minētos faktus. Viņš atzīmēja, ka Šteinbergs nav ticis informēts par iesnieguma izskatīšanas procesu. Savukārt LJF prezidents Blaus noliedza viņam un LJF izvirzītās pretenzijas, norādot, ka vēstulē ir "daudz nepatiesības".

"LJF saskaņā ar biedru sapulces decembra lēmumu ir izslēgusi biedrus, kas nav maksājuši biedra naudas. Tādu klubu bija vairāk par desmit, un viņu vidū bija arī tādi, kas nebija maksājuši 3-4 gadus," pārmetumus par biedru izmantošanu sev labvēlīgu lēmumu pieņemšanā noraidīja Blaus, piebilstot, ka vairāku biedru darbība atjaunota, sākoties sacensību sezonai vasarā. "Jauni biedri ir uzņemti saskaņā ar Sporta likumu un mūsu statūtiem, kā arī konsultējāmies ar Uzņēmumu reģistru," norādīja Blaus.

Daugavietis aicināja Šteinbergam un LJF vadībai tikties LSFP, kurai būtu jāuzklausa abas puses. Savukārt Reinberga piekrita, ka puses pēc LSFP izvērtējuma var vērsties IZM, kas ir nākamā institūcija vērtēšanas procesā, bet pēc tam atliek tiesvedība. Liepiņš ieteica pusēm vienoties, lai jautājums netiek skatīts tiesā, kā arī izteica cerību, ka varbūt IZM var palīdzēt rast kompromisu. Arī Daugavietis aicināja IZM palīdzēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā risināt šo jautājumu, izsakot cerību, ka tiesvedība nebūs nepieciešama. Tāpat viņš norādīja, ka sporta strīdu risināšanu nākotnē ir gatavs uzņemties Latvijas Antidopinga birojs.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2024-06-06 10:41, pirms 3 nedēļām
Varētu padzenāt arī kādas no mazām federācijām, kuras vadoņi iedomājušies, ka būs mūžīgi vadoņi!!!