Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Aigars Bregže otro gadu pēc kārtas kļūst par Latvijas čempionu konkūrā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Aigars Bregže otro gadu pēc kārtas kļūst par Latvijas čempionu konkūrā
Aigars Bregže. Foto: LJF

Svētdien, 30.jūnijā, sporta centrā “Kleisti” noslēdzās LR Nacionālais čempionāts konkūrā. Trīs dienu garumā (28.-30.06.) sportisti cīnījās par tituliem sekojošās konkurencēs: pieaugušie, bērni līdz 14 g.v., juniori līdz 18 g.v. un jaunie jātnieki līdz 21 g.v., jātnieki ar 5 g.v. zirgiem, jātnieki ar 6/7 g.v. zirgiem, amatieri, jātnieki ar I grupas ponijiem un jātnieki ar II grupas ponijiem.

Pieaugušo konkurencē LR čempiona titulu otro gadu pēc kārtas izcīnīja Aigars Bregže ar Beļģijas siltasiņu šķirnes zirgu Bacchus De Troy. Sudrabu izcīnīja Laura Penele ar Zangershaides šķirnes zirgu Let’s Fly Z, bet bronzu – Andis Vārna ar Holšteinas šķirnes zirgu Carloni.

Pirmajā dienā pieaugušo konkurencē, maršrutā ar 140 cm augstiem šķēršļiem, kur par gāztu šķērsli tika dotas soda sekundes, uz starta izgāja sešpadsmit dueti, no kuriem par čempiona titulu cīnījās desmit pāri. Bez soda sekundēm maršrutu veikt izdevās Aigaram Bregžem ar Bacchus De Troy (64,09 sekundes) un Andim Vārnam ar zirgu Golden Fire PKZ (65,31 sek), sadalot goda pjedestāla pirmās divas vietas. Trešajā vietā šajā maršrutā ierindojās Laura Penele ar Let’s Fly Z (67,04 (4 s.p.)). Andis Vārna ar Golden Fire PKZ čempionāta ieskaitē nestartēja un ar ieskaites zirgu Carloni pēc pirmās dienas saņēma 4,7 soda punktus. Bez soda punktiem kopvērtējumā pēc pirmās dienas bija tikai Aigars Bregže. Laurai Penelei uz nākamās dienas izcīņu bija 1,47 soda punkti.

Intriga turpinājās nākamajā dienā, kad dueti startēja maršrutā ar 145 cm augstiem šķēršļiem, ar pārlekšanu. Sportisti piedalījās apgrieztā secībā pēc iepriekšējās dienas rezultātiem. Šoreiz nevienam no dalībniekiem galveno maršrutu neizdevās veikt “tīri”. Andis Vārna ar Carloni pamatmaršrutu veica gāžot vienu šķērsli un iegūstot 4 soda punktus. Arī Laura Penele ar Let’s Fly Z maršrutā gāza vienu šķērsli. Līdzjutēji, elpu aizturējuši, sekoja līdzi izšķirošajai cīņai, kad maršrutā devās Aigars Bregže ar Bacchus De Troy. Duets pamatdistancē gāza pēdējo šķērsli un ieguva 4 soda punktus. Lai gan pārlekšanai bija kvalificējušies trīs pāri, kuri pamatdistanci veica ar 4 soda punktiem, čempiona titula ieguvējs jau bija noskaidrots - divu dienu kopvērtējumā pārāks bija Bregže (divu dienu summā 4 soda punkti). Pārlekšanu nekļūdīgi veica gan Laura Penele (0/43,08 sek, kopvērtējumā 5,5 soda punkti), gan Aigars Bregže (0/38,76 sek). Andim Vārnam pārlekšanā 8 soda punkti 37,81 sekundē (kopvērtējumā 8,7 soda punkti), līdz ar to, Bregžem uzvara arī pašā maršrutā.

Aigars Bregže: “Neizsakāms prieks, ka čempionātā izdevās uzvarēt otro gadu pēc kārtas. Godīgi sakot, nebiju gaidījis, ka būs tāds rezultāts, jo pirms divām nedēļām Pasaules kausā šeit pat Kleistos man neizdevās nostartēt tik labi, cik biju gribējis.

Karstie laikapstākļi šonedēļ nebija pateicīgi sportam, arī zirgiem bija diezgan grūti, bet Bacchus tomēr leca ļoti labi. Noturēt pozīcijas nebija viegli, katrs gāztais šķērslis izšķīra visu. Uzvarēt varēja jebkurš, jo starpība punktos no pirmās dienas bija ļoti maza. Grand Prix maršruts, ko veidoja maršrutlicējs no Igaunijas, bija ļoti labs un atbilstošs čempionātam. Kā varēja redzēt, pārlekšanā iekļuva tikai trīs jātnieki. Visas distances bija labi jājamas un diezgan ērtas zirgiem. Varu teikt, ka sacensības ir izdevušās lieliski, uzvarēju arī kopvērtējumā sešus un septiņus gadus jauno zirgu konkurencē!”

Agnese Upīte, zirga Bacchus De Troy īpašniece: “Man ir neizsakāms prieks par mana zirga Bacchus De Troy panākumu otro gadu pēc kārtas, īpaši, zirga seniora vecuma dēļ. Septiņpadsmit gadi, tas konkūrā, pie šādiem augstumiem, ir nopietns zirga vecums. Nekad nebeigšu slavēt mūsu Latvijas profesionālo veterinārārstu komandu, bez kuru palīdzības zirga labā fiziskā forma nebūtu iespējama.

Bucis, kā mēs viņu saucam ikdienā, ar Aigaru kopā startē jau piecus gadus. Domāju, ka tā arī ir panākumu atslēga - ilglaicīga sadarbība, kad pie pirmajām neveiksmēm zirgs netiek “mētāts” no viena jātnieka pie cita. Ir jāļauj ar pacietību izaugt partnerattiecībām. Parasti zirgi, kuri lec lielos maršrutus, paši ir lielas personības, ar savu ego un ne ar tiem vieglākajiem raksturiem, tādēļ darbs ar viņiem prasa laiku un pacietību.

Gadus atpakaļ ar Bacchus startēju arī pati amatieru līmenī. Fiziski nebija viegli, bet psiholoġiski jutu, ka ar šo zirgu varētu kopā pat karā iet. Esmu maršrutā, burtiski aiz bailēm, aiztaisījusi acis un zirgs mani ir “iznesis cauri” distancei, tikai vajadzēja stūrēt!

Par Bacchus varētu uztaisīt labu filmu - es viņu nopirku Francijā par smieklīgu naudas summu, viņš bija nevienam nevajadzīgs, jo septiņas reizes pēc kārtas tika izslēgts no sacensībām. Bet re, ko mēs ar mīlestību un pamatīgu darbu Latvijā panācām! Bacchus noteikti ir mans mūža zirgs.”

Informāciju sagatavoja:
LJF