Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Ramlavs: "Ja viņi vienkārši notiesātu man par sliktu, tad nebūtu tik ļoti sāpīgi"

Rolands Eliņš

Ramlavs: "Ja viņi vienkārši notiesātu man par sliktu, tad nebūtu tik ļoti sāpīgi"
Artjoms Ramlavs. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing

Latvijas bokseris Artjoms Ramlavs nedēļas nogalē piedzīvoja brīžus, ko nevienam sportistam nenovēlēt – pēc cīņas Polijā pret mājinieku Damianu Vžesinski viņš tika atzīts par uzvarētāju un jauno IBO "Continental" čempionu un šo statusu izbaudīja 10-15 minūtes, līdz viņam tika pateikts, ka notikusi kļūda, un čempiona josta viņam ar spēku tika izrauta no rokām. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Ramlavs ar saprotamu rūgtumu atskatījās uz šo notikumu un izteica aizdomas, ka ar vienkāršu inspektora kļūdu šādu situāciju nevar izskaidrot. Lai nu kā, bet Ramlavs pēc šīs cīņas pacēlies uz pasaules ranga pirmo simtnieku vieglajā svarā, ļoti cer uz revanša iespēju Rīgā un no sirds pateicas visiem, kas izteica viņam savu atbalstu pēc šī boksa nesmukuma Polijā.

"Ja viņi jau no sākuma būtu pasnieguši tiesnešu lēmumu, ka esmu zaudējis, domāju, ka nebūtu tik sāpīgi. Neesmu taču muļķis, saprotu, ka cīnījos pret kalnu – cīņa Polijā, vietējais pretinieks, kurš visu laiku tikai savā valstī cīnījies, visi tiesneši poļi. Ja viņi vienkārši notiesātu mājiniekam par labu, man tas nebūtu tik sāpīgi," atklāti teica Artjoms Ramlavs, kuram šis bija tikai otrais zaudējums profesionālajā karjerā (15-2).

"Taču tie notikumi pēc cīņas patiešām mani kārtīgi sagrāva. Tikko bija noslēgusies smaga cīņa, un tiesnesis pacēla manu roku kā uzvarētājam," teica Ramlavs. "Pašam likās, ka uzvarēju sešos raundos, turklāt vēl pretinieks bija nokdaunā, kas viņam atņem vēl vienu punktu. Tāpēc tad, kad mani nosauca kā uzvarētāju pēc punktiem, viss likās loģiski. Biju atvieglots un priecīgs, ka dzīvē tomēr ir taisnība."

"Nofotografējos ar komandu, cits citu apsveicām, pagāja kādas 10-15 minūtes, un tad notika tas, kas notika," rūgti noteica Ramlavs. Viņam klāt pienāca IBO inspektors, cenšoties paskaidrot, ka notikusi kļūda un viņš no tiesnešu punktu lapiņām norakstījis punktus ačgārni. Kad Ramlavs nevēlējās izlaist no rokām jostu ("domāju, ka sportisti mani labi saprot – tikko izcīnīto trofeju no rokām neviens tā vienkārši nevēlas laist ārā," viņš skaidroja), klāt pienākuši arī poļu promouteri, no kuriem viens – Mariušs Grabovskis – agresīvi atņēma Ramlavam jostu, šo rīcību pavadot ar lamuvārdiem uz lūpām.

"Es nemaz nezināju, ko tobrīd darīt un ko kādam teikt. Tādu situāciju vispār nebiju iztēlojies kā iespējamu, lai gan esmu daudz pieredzējis gan amatieros, gan profesionālajā boksā. Protams, nevēlējos arī tur ielaisties kaut kādos asumos vai pat kauties. Esmu sportists, un tāda rīcība nav pareiza," stingri noteica Ramlavs. "Pēc tam man skaidroja, ka bijusi kļūda un nosaukts nepareizais uzvarētājs. Mani treneri pareizi vaicāja – kā mēs par to varam būt droši pēc tam, kad jūs tur 10-15 minūtes kaut ko klusi pie tiesnešu galdiņa darbojāties un rakstījāt, varbūt tās tiesnešu lapiņas jau ir jaunas sarakstītas? Ja tiesneši dzirdētu, ka ringā nosauc nepareizo uzvarētāju, vai tad viņi uzreiz nevarēja iejaukties un protestēt, nevis pa kluso gaidīt vairākas minūtes un rēķināt kaut ko pie saviem galdiņiem?"

Ramlavs atzina, ka pēc šiem notikumiem bijis patiešām sakauts: "Atgriezos ringā, apsēdos centrā un nemaz nezināju, ko domāt. Centos atslēgties no visas pasaules pēc tāda emociju karuseļa. Atnāca treneris, izrunājāmies. Kad braucu mājās, jau pa ceļam saņēma daudzas ziņas no gandrīz vai visas pasaules – no draugiem un pazīstamiem Latvijā, Īrijā, Anglijā, ASV utt. Katra nākamā ziņa man iedvesa vēl lielāku vēlmi pēc revanša, lai es varētu atgūt to IBO jostu, kas patiesībā šobrīd ir mana. Labi, paliku bez oficiālā titula, taču jūtu, ka ieguvu titulu kā tā sauktais "People's champion"."

Ramlavs plašu atbalstu izpelnījies ne tikai Latvijā, bet arī pašā Polijā, kur cīņu sporta forumi ir pilni ar nosodošiem komentāriem Grabovska un IBO inspektora virzienā. Pēc cīņas notikušais farss izpelnījies arī plašāku uzmanību vairākos ārvalstu sporta medijos, kamēr Polijas mediju virsrakstos netrūkst vārdu "absurds", "skandāls", "afēra" un "milzu kontroversija". Grabovskis pats atzinis savu nesavaldību un atvainojies par to, tiesa, arī pārmetis Latvijas boksera komandai, ka "viņi labi saprata, kas notika, bet tagad iztaisās par lieliem upuriem". Nekas no tā, protams, Ramlavam šobrīd jostu neatdod, taču savu vārdu vēl varētu teikt Starptautiskā boksa organizācija (IBO).

Ramlavs norādīja, ka Latvijas Profesionālā boksa federācija (LBPF) pieteikusies palīgā un jau iesniegusi protestu IBO, aicinot pārskatīt šīs cīņas rezultātus. Jānorāda, ka šāds scenārijs gan ir mazticams, jo apstrīdamu tiesnešu lēmumu boksā ir vairāk nekā sēņu pēc rudens lietus, taču IBO varētu nozīmēt Vžesinskim obligātu revanšu pret Ramlavu. Polijas boksera pārstāvji šobrīd ir publiski apsolījuši Ramlavam vēl vienu cīņu, taču arī pats Latvijas bokseris šajā sakarā ir piesardzīgs, atzīstot, ka šajā biznesā solījumi ne vienmēr piepildās, turklāt revanša sarīkošana atkarīga no vairākiem apstākļiem, piemēram, arī viņa pretinieka plāniem, traumām utt. Taču Ramlavs pats cer uz iespēju revanšēties Všesinskim janvārī vai februārī paredzētajā cīņu šovā Rīgā. "Un pēc tāda skandāla, man liekas, revanša cīņa piesaistītu lielu interesi, tam vajadzētu būt izdevīgi arī manam pretiniekam," viņš teica.

Cīņas oficiālais rezultāts bija 94:95, 94:95 un 93:96 Ramlavam par sliktu. Vaicāts, ko viņš domā par šo gala iznākumu tikai no sportiskā viedokļa, 33 gadus vecais bokseris atgādināja, ka cīņu tiesājuši tikai vietējie tiesneši: "Man jau pēc tam teica, ka tā nevajadzējis būt, starptautiskai titulcīņai jābūt ar tiesnešiem no citām valstīm un ka man vajadzējis iebilst. Bet nu ne jau es to izlemju, tas tiek atrunāts pārrunās, kamēr es braucu un cīnos. Par cīņu kā tādu – jau esmu noskatījies to divreiz atkārtojumā. Manuprāt, pirmos piecus raundus es uzvarēju, turklāt bija vēl viņa nokdauns. Tad man pašam bija pārsista uzacs, un liekas, ka 6.-8. raundu es zaudēju. Devītais raunds bija tiešām līdzvērtīgs, tad nu saprotu, ka tādu raundu atdod mājiniekam. Bet desmitajā raundā es uzvarēju. Man sanāk, ka es uzvarēju sešos, labi, kaut vai piecos raundos, taču kopā ar nokdaunu, tāpat man jāsanāk priekšā. Bet notika tā, kā notika – biju čempions uz 15 minūtēm."

Ramlavs kā savu versiju par notikušo izteica aizdomas, ka šādā nosacīti līdzvērtīgā cīņā tiesneši nav sapratušies – katrs atsevišķi vēlējies piešķirt uzvaru latvietim, iespējams, domājot, ka gan jau pārējie divi būs par savējo bokseri, un sanāks dalīts lēmums. Kad tika saprasts, ka visi trīs atdevuši uzvaru viņam, tad poļu promouteri esot sākuši kaut ko sabīdīt, uzskata Ramlavs, līdz galam neticot pretējās puses piedāvātajai versijai, ka vienīgais vainīgais šeit bijis IBO inspektors. Ramlavs arī esot piedāvājis citus variantus izejai no situācijas, piemēram, ka josta paliek viņam, bet viņš apsola atgriezties uz revanšu, vai arī, ka tituls paliek vakants, taču poļu promouteri nekam no tā nav piekrituši.

Vismaz ar solītā honorāra izmaksu pēc cīņas neesot bijis problēmu, un Ramlavs norādīja, ka Polijā visādi citādi guvis labus iespaidus par šo valsti un tautu: "Bet kad man tagad vaicā par sajūtām par Poliju, nu ko es varu pateikt? Skaidrs, ka ir rūgtums." Tāpat viņš atzīmēja, ka cīņas organizētāji nav bijuši ideāli savā darbā arī citos aspektos, piemēram, oficiālā svēršanās ceremonija bija paredzēta piektdien 12:00, bet, kad viņš ar komandu ieradies, esot pateikts, ka tomēr 14:00 un pēc tam tomēr 15:00. "Iespējams, ka viņiem bija grūtības ar svara nomešanu, nezinu. Neko, pasēdēju tur istabā un pagaidīju, gabals no tā man nenokrita," teica Ramlavs. Lielāki iebildumi viņam bija par poļu promouteru oficiālo protokolu "BoxRec" portālā, kur sākumā bija "aizmirsies" norādīt Vžesinska nonākšanu nokdaunā, kas tika ierakstīts tikai pēc atgādinājuma, tāpat tur bija citas faktu kļūdas, piemēram, nepareizi norādot svara kategoriju utml.

Kā nekā, IBO tituls tika izcīnīts otrajā pusvieglajā svarā (līdz 58.96kg), kamēr "BoxRec" iesūtīts, ka cīņa bijusi vieglajā svarā (līdz 61.2kg). Taču jebkurā gadījumā šī cīņa, pat ņemot vērā tikai oficiālo rezultātu, bijusi kā krietns kāpums Ramlavam – iepriekš viņš bija rangā ap 230. vietu, bet tagad pēc ļoti sīvas cīņas pret krietni augstāk izliktu pretinieku viņš pakāpies uz 96. vietu vieglā svara rangā. Ramlavs gan gribētu, lai viņš būtu izlikts savā īstajā kategorijā, turklāt atgādina, ka, ja viņam būtu ieskaitīta nopelnītā uzvara, viņš būtu "Top50" tuvumā.

Lai nu kā, Ramlavs kļuvis par piekto Latvijas bokseri, kurš šobrīd ir "BoxRec" ranga simtniekā savā divīzijā. Ralfs Vilcāns ir 64. vietā otrā vidējā svara kategorijā, Ričards Bolotņiks ir 22. vietā pussmagajā svarā, kamēr Mairis Briedis ir trešais krūzeros, kur 81. vietu ieņem Arturs Gorlovs.

Ramlavs intervijas izskaņā izteica pateicību visiem saviem atbalstītājiem, kuri grūtā brīdī devuši uzmundrinājumu, un vēlreiz īpaši izcēla savu "LNK Boxing" komandu, kuras vadītāji arī bija devušies uz Poliju vērot cīņu klātienē, kā arī LPBF, kas sniedz viņam savu atbalstu.

LPBF šobrīd gan ir savas iekšējās problēmas, jo tās prezidents Andrejs Ahmedovs iekļauts Latvijas valsts melnajā sarakstā. Ramlavs izteicās, ka nezina un nevar iztēloties iemeslu, kādēļ pieņemts šāds lēmums, jo boksā Ahmedovs un viņa vadītā LPBF esot paveikusi ļoti labu darbu, sniedzot atbalstu arī jaunajiem bokseriem, teica Ramlavs. Viņš gan piebilda, ka saprot, ka ne jau boksa dēļ pieņemts šāds lēmums, taču tik un tā viņš atbalsta LPBF vadītāju šajā situācijā.

     [+] [-]

, 2022-10-26 06:46, pirms gada
LPBF galva ir sankcionēts rašists??! Noooormāli