Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Fjūrijs-Usiks un Džošua-Vailders - runas par boksa superturnīru ir, bet cik reālas?

Rolands Eliņš

Fjūrijs-Usiks un Džošua-Vailders - runas par boksa superturnīru ir, bet cik reālas?
Džošua Vailders, Oleksandrs Usiks, Taisons Fjūrijs un Entonijs Džošua. Foto: Boxing Social

Dažas sporta ziņas izklausās tik neticami, ka tiek noraidītas uzreiz pēc to izdzirdēšanas, piemēram, būtu piepildījušās visas britu tabloīdu ziņas par Mesi un Ronaldu transfēriem, viņi būtu uzspēlējuši teju visās lielākajās Eiropas komandās. Šonedēļ boksa medijos tiek cilātas līdzīgas baumas, proti, par elites smagsvaru miniturnīru, kura pusfinālos sacenstos Taisons Fjūrijs, Oleksandrs Usiks, Deontejs Vailders un Entonijs Džošua. Protams, izklausās tik fantastiski, ka pat neticami, taču bokseru promouteri šādu ideju nemaz nesteidz noliegt kā nepatiesu, gluži otrādi, pat atzīst, ka strādā pie šāda scenārija piepildīšanās.

Lai vispār varētu runāt par tādu brīnumu kā četru lielāko boksa smagsvaru zvaigžņu nonākšanu vienā vakarā (ņemot vērā, ka ļoti smags uzdevums ir dabūt vienā telpā jau divus no viņiem), vajadzīga nauda un patiešām liela nauda. Nauda, ko nevarēs atpelnīt un ko tā īsti nemaz neplāno atpelnīt (ja tāds būtu mērķis, tad daudz loģiskāk ir abas cīņas rīkot atsevišķi). Šajā gadījumā tiek piesaukts, ka šādi finansiālie līdzekļi pastāv, un tos gatavi galdā likt Tuvo Austrumu bagātnieki. Līdzīgām Saūda Arābijas, Kataras un AAE "izklaidēm" ir precedenti, līdz ar to pavisam izslēgt iespēju, ka viena boksa vakara dēļ honorāros tiek iztērēti 400 miljoni eiro, laikam tomēr nevar.

Tieši šāda summa tiek piesaukta kā iespējamā cīņu šova potenciālā vērtība. Medijs "talkSport" iepriekšējā nedēļā norādīja, ka tiek baumots par runām, ka varētu tikt noorganizētas trīs milzīgas smagsvaru cīņas. Džošua pret Vailderu un Usiks pret Fjūriju vienā vakarā decembrī un pēc tam uzvarētāji tiktos savā starpā. Šīs cīņas notiktu Tuvo Austrumu bagātajās valstīs.

Šāds plāns teorētiski iekļaujas vadošo smagsvaru plānos, proti, Usikam vasaras otrajā pusē plānota titula aizstāvēšana, tiek runāts, ka Fjūrijs vasarā gatavojas aizvadīt cīņu pret Endiju Ruisu, kamēr Džošua nupat kā paziņoja, ka maina savus plānus un nākamo cīņu aizvadīs nevis vasarā, bet decembrī.

Savukārt Vaildera treneris Maliks Skots intervijā "IFL TV" atzina, ka šādas runas sasniegušas arī viņa ausis: "Varu apstiprināt, ka par šādām lietām patiešām tiek runāts. Notiek pārrunas un diskusijas, un izskatās, ka smagsvaros briest lielas cīņas."

Uz to publiski atbildēja Fjūrijs, savos sociālajos tīklos norādot, ka viņš savukārt var apstiprināt to, ka šādas runas ir pilnīgi mēsli. Fjūrija vārdi šobrīd gan krietni zaudējuši savu spēku pēc viņa biežās vēlmju maiņas pārrunās par cīņu pret Usiku, un uz to nekautrējās norādīt Usika promouters Alekss Krasjuks, publiski rakstot, ka "Fjūrijam atkal pilnas bikses".

Jautājums tika uzdots arī Džošua promouteram Edijam Hērnam, kurš Saūda Arābijā jau sarīkojas divas lielas Džošua cīņas, un arī viņš nenoliedza, ka kaut kas notiek: "Jā, no Tuvajiem Austrumiem ir interese par šāda iespaidīga cīņu vakara noorganizēšanu. Protams, vēl priekšā ilgas un smagas pārrunas, bet, ja nauda tiek likta galdā, kāpēc lai tas nepiepildītos?"

"Par Džošua man ir skaidrs, ka viņš cīnīsies decembrī - vai nu pret Fjūriju vai pret Vailderu," turpināja Hērns. "Tuvāko nedēļu laikā tiks veiktas pārrunas par to, un no cīņas potenciālajiem organizētājiem ir saņemti signāli, ka viņiem patiktu tajā pašā vakarā noorganizēt arī Fjūrija-Usika cīņu. Tas, protams, maksātu milzu naudu, taču reizē arī būtu neaizmirstams notikums, un mēs par to runāsim."

Saprotama gan boksa apskatnieku skepse par šādiem plāniem - no piesauktā smagsvaru četrinieka savstarpējās cīņās jau tikušies Fjūrijs-Vailders (trīsreiz) un Usiks-Džošua (divreiz). Ne Vailders, ne Džošua šajās cīņās netika ne pie vienas uzvaras, līdz ar rodas jautājums jau no sportiskās puses, proti, kādēļ lai viņi tiktos savstarpējā pusfinālā?

Sportiskā puse gan, visticamāk, tāpat paliks otrajā plānā, taču arī no biznesa un personību puses ir daudz jautājumu. Bija paredzēts, ka aprīlī savstarpējā cīņā tiksies Fjūrijs un Usiks, taču pārrunas izjuka, kad Usika puse pārstāja piekāpties Fjūrija prasībām. Pirms diviem gadiem uz vienošanās robežas bija Fjūrija-Džošua cīņa, taču arī tur nekas beigās nesanāca. Iepriekš daudz tika runāts par Džošua-Vaildera cīņu, taču arī tā nenotika, abām pusēm vainojot otru. Kādēļ gan lai boksa faniem būtu cerības, ka tagad promouteriem izdosies piedabūt četru boksa superzvaigžņu piekrišanu, ja reiz iepriekš tik smagi gāja ar jau diviem?

"Zinu, ka daudziem cilvēkiem nepatīk, ka boksā tik daudz tiek piesaukta nauda, taču, galu galā, tieši tas izšķirs, vai šāds boksa vakars notiks," intervijā teica Hērns. "Ja tāda nauda tiks likta galdā, tad tas notiks. Daži šādas cīņas vēlas, daži nevēlas, taču visiem ir sava cena. Fjūrijs nevēlas cīnīties pret Usiku, tas ir skaidrs, taču par īsto cenu viņš to darīs."

Baumu līmenī piesaukts, ka šāda cīņu vakara vērtība būtu līdz 400 miljoniem eiro, un to aptuveni apstiprināja arī Hērns. Vienkārša matemātika liecina, ka četru bokseru vidū katram sanāk honorārs vidēji 100 miljonu vērtībā. Protams, nekas tik vienkārši nebūs, un sagaidāma pamatīga kaulēšanās par to, cik katrs bokseris ir vērts. Fjūrijs cīņā pret Usiku mēģināja pieprasīt peļņas sadalījumu pēc principa 70:30, uz ko Usiks bija gatavs, taču grūti iztēloties, ka Vailders un Džošua būs tikpat pielaidīgi.

Paradoksāli, bet tieši ar Usiku šeit vienoties varētu būt visvieglāk. Usiks vairākkārt savā karjerā nodemonstrējis, ka gatavs pieņemt sportiski visizaicinošākās cīņas, honorārus, norises vietas un citus apstākļus atstājot otrajā plānā (tas nenozīmē, ka pavisam neievērojot, bet noliekot otrajā plānā), taču principā viņš šobrīd ir smagsvaru kalna virsotnē, jo viņam pieder trīs pasaules čempiona tituli. Fjūrijam ir WBC pasaules čempiona tituls, kamēr Džošua un Vailders teorētiski šobrīd nav pat titula pretendenti.

Izmantotie resursi:
https://www.badlefthook.com/2023/4/...
https://talksport.com/sport/boxing/...
https://www.youtube.com/watch?v=4ro...

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 15:39, pirms gada
Fjūrijs nekad neizies pret Usiku tas ir skaidrs par skaidru

     [+] [-]

, 2023-04-19 16:06, pirms gada
Nebūs tur nekas. Daži naži divatā nevar sarunāt, kurš kuru vairāk atslānīs... Lai to izdarītu četri... Nav vairs tie laiki, kad veči reāli sitās par par jostām, par statusu. Tagad prioritāte ir tikai nauda.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 16:14, pirms gada
Fury gan jau būs svarīgākas cīņas - Chisora 5 piemēram hahaha
Vakar kā reizi noskatījos Fury v Wallin. Otto to cīņu uzvarēja ar TKO!!! Jebkurā citā cīņā vismaz tā būtu... Fury iet grūti pret kreiļiem - un Usyk arī ar labo ietu viņam sejā - ne tik spēcīgi, bet krietni biežāk... un neļautu daudz gulties un apņemties... AJ v Wilder gan būtu kool redzēt - tur pat prasītos divas cīņas! Principā AJ vēl var uzvarēt Fury, paņemt WBC jostu un iet trešo reizi pret Usyk! Un kopā ar rematch clause var pat četras cīņas būt savā starpā! Redzēsim kā viss galdiņš uzklāsies - jo vairumam no šiem ir vēl 2-3 gadi virsotnē, pēc tam viss...

     [+] [-]

, 2023-04-19 16:50, pirms gada
Diviem nevar sarīkot cīņu, tad četriem tas nenotiks vēl jo vairāk.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 17:05, pirms gada
Usiks dempingo.

Īsti nesapratu. Finālcīņa paredzēta tajā pašā vakarā?

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 17:59, pirms gada
Ja Fjūrijs negrib, vajag piedāvāt Briedim

     [+] [-]

, 2023-04-19 18:21, pirms gada
Top 8 būtu interesantāk, šiem 4 piemest klāt Ruiz Jr, Zhang, Hrgovic un vēl varbūt Dubois. Būtu lieliski.

p.s. Vispār dīvaini, ka SC neko par Zhang vs Joyce cīņu nepieminēja, bet par kaut kādas pagrīdas Zuti runā, cik iespējams.

     [+] [-]

, 2023-04-19 19:23, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Usiks dempingo.

Īsti nesapratu. Finālcīņa paredzēta tajā pašā vakarā?
Visas cīņas vienā vakarā round robin formātā - katrs ar katru pa 4 raundiem, beigās saskaita punktus un miers.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 20:10, pirms gada
nav skaidrs, kapēc vienā 1/2-fināla pārī divi zaudētāji un otrajā pārī divi bez zaudējumiem...

     [+] [-]

, 2023-04-19 22:10, pirms gada
Autors cenšas iegalvot, ka bildē pirmais no kreisās redzams Džošua Vailders.

     [+] [-]

, 2023-04-20 11:02, pirms gada
Bet labajā pusē Entonijs Džošua

Eliņš hohs