Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

"Tito" atgriežas pret leģendāro Roju Džonsu junioru

Jānis Pārums

"Tito" atgriežas pret leģendāro Roju Džonsu junioru
Felikss "Tito" Trinidads un Rojs Džonss juniors
Foto: AFP

Agrā svētdienas rītā plkst. 5:00 Ņujorkas "Madison Square Garden" notiks divu ievērojamu bokseru cīņa – Puertoriko pārstāvis Felikss Trinidads boksēsies ar amerikāni Roju Džonsu junioru.

Cīņas likme gan nebūs kāda no čempionu jostām, jo tās šobrīd nepieder nevienam no abiem, taču gan Trinidads, gan Džonss juniors paši par sevi ir spēcīgi un leģendāri bokseri, kuru vārdi komentārus neprasa.

Felikss "Tito" Trinidads profesionālā boksera karjeru uzsāka 1990. gadā un 11 gadus bija neuzvarēts – pirmo zaudējumu "Tito" piedzīvoja 2001. gada rudenī, 12 raundā ar tehnisko nokautu piekāpjoties Bernardam Hopkinsam. Kopš tā laika Trinidada parādīšanās ringā bijis liels retums. Pēc zaudējuma Hopkinsam Puertoriko bokseris aizvadījis tikai trīs cīņas, uzvarot divās no tām. Pēdējo cīņu Trinidads aizvadīja 2005. gada 14. maijā, pēc punktiem pārliecinoši piekāpjoties Ronaldam Raitam. Divas dienas vēlāk "Tito" paziņoja par aiziešanu no boksa. Tobrīd viņa rēķinā bija 42 uzvaras (35KO) un divi zaudējumi. Cīņa pret Džonsu būs puertorikāņa atgriešanās cīņa.

Karjeras laikā Trinidads bijis pasaules čempions trijās svara kategorijās (līdz 67.7kg, līdz 69.9kg un līdz 72.6kg). Cīņa pret Roju Džonsu junioru notiks svara kategorijā līdz 79.4kg. Šobrīd Trinidada svars ir 77.11kg, Džonsa juniora – 76.88kg.

Rojs Džonss juniors aizvadījis spīdošu karjeru. Startējot amatieros Džonss izcīnīja 121 uzvaru un piedzīvoja 13 zaudējumus, turklāt ieguva sudraba medaļu Seulas (Dienvidkoreja) olimpiskajās spēlēs 1988. gadā. Olimpiādes finālā viņš dīvaini zaudēja mājiniekam Parkam Si Hunam, lai gan dominēja šajā cīņā, tāpat kā visās iepriekšējās. Daudzi joprojām ir pārliecināti, ka tiesneši tika piekukuļoti. Starp citu, Si Huns vēlāk atvainojās Džonsam par neizprotamo tiesnešu lēmumu. Viens no tiesnešiem pēc kāda laika atzina, ka šāds lēmums bijis kļūda. Gan viņš, gan viņa kolēģi tika diskvalificēti.

Profesionālajā boksā Džonss debitēja 1989. gadā, uzvarēja 35 cīņās pēc kārtas, turklāt pirmajās 17 cīņās pretiniekus nokautēja, bet pirmais zaudējums sanāca pagalam muļķīgs un traģikomisks. 9. raundā pēc punktiem atrodoties vadībā pret Montelu Grifinu, Džonss vairākkārt pretiniekam iesita, tad, kad tas jau bija nokritis uz ceļiem. Tiesnešu lēmums bija loģisks – diskvalifikācija. Tiesa, piecus mēnešus vēlāk ab i bokseri tikās vēlreiz un Rojs Džons pārliecinoši pierādīja, ka ir labāks, nokautējot Grifinu jau pirmajā raundā un atgūstot WBC pasaules čempiona titulu svara kategorijā līdz 79.4 kilogramiem.

Pēc tam sekoja vēl 14 uzvaras, aiztāvot jau esošo čempiona jostu un izcīnot IBO, IBF, WBA, WBF un IBA versiju čempiona titulus, kuri arī sekmīgi tika aizstāvēti. 2004. un 2005. gads Džonsa karjerā bija visneveiksmīgākais laiks. Vēl 2003. gada nogalē amerikānis uzvarēja savu tautieti Antonio Tarveru, bet tad sekoja trīs zaudējumi pēc kārtas, divi no tiem – jau pieminētajam Tarveram. Otrajā Džonsa juniora un Tarvera cīņā (2004.g.), Tarvers pretinieku nokautēja otrajā raundā un boksa izdevums "Ring Magazine" to nosauca par "Gada nokautu". 2006. un 2007. gadā Rojs Džonss juniors aizvadīja pa vienai cīņai, katrā no tām uzvarot pārliecinoši pēc punktiem. Karjeras laikā Džonss izcīnījis 51 uzvaru (38KO) un piedzīvojis četrus zaudējumus. Viņš bijis pasaules čempions četrās svara kategorijās, arī supersmagajā svarā – 2003. gada 1. martā viņš aizvadīja vienīgo cīņu šajā svarā, pēc punktiem uzvarot Džonu Ruizu.

Džonss pavisam nesen atzina, ka ir pats ātrākais bokseris, izmantojot iespēju paironizēt arī par "pound for pound" čempionu Floidu Meivezeru junioru: "Nevienam nav tāda ātruma, lai spētu mani notvert un uzvarēt. Tikai Floids Meivezers ar konkurēt ar mani ātrumā, taču tik un tā viņš atpaliek no manis par 10 jūdzēm stundā."

Tikmēr Trinidads par šādiem Džonsa izteikumiem neuztraucas, uzskatot, ka "dabūs rokā" pretinieku: "Pateicoties saviem līdzjutējiem esmu atgriezies. Es jūtos spēcīgs. Kad es noķeršu Roju Džonsu junioru, viņš sajutīs manu spēku."

Abi bokseri uzskata, ka uzvarēs, ātri nokautējot pretiniekui. Bijušais "pound for pound" čempions Džonss pirms cīņas sevi nodēvējis par Supermenu, kurš Trinidadu uz ringa dēļiem noguldīs četru raundu laikā. Savukārt, piektdien, kad abi bokseri nostājās viens pret otru, lai pozētu fotogrāfiem, Trinidads novicinājis dūri gar Džonsa zodu un apsolījis amerikāni nokautēt pirmajos divos raundos. Garlaicīgi nebūs noteikti!

Ekspertu viedoklis.
Betway.com
Džonsa jr uzvara – 1.20
Neizšķirts – 26.00
Trinidada uzvara – 4.00

Izmantotie resursi:
www.boxrec.com
www.ballerstatus.com
www.afp.com

     [+] [-]

, 2008-01-19 19:25, pirms 16 gadiem
Es domāju, ka par peldēšanas sacensībām ir runa.

     [+] [-]

, 2008-01-19 22:34, pirms 16 gadiem
oooooooooooo !!!! nu beidzot kas tiešām labs briest !