Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Miris Muhameds Ali

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Miris Muhameds Ali
Muhameds Ali 1960. gadā kļuva par olimpisko čempionu
Foto: Expressen/Scanpix

74 gadu vecumā aizsaulē devies par visu laiku izcilāko bokseri uzskatītais Muhameds Ali, kurš trīs reizes kļuvis par pasaules čempionu un 1960. gadā izcīnījis olimpisko zeltu.

Kasiuss Klejs pirmo pasaules čempiona titulu izcīnīja 22 gadu vecumā, pārsteidzot un pieveicot Soniju Listonu. Neilgi pēc tam viņš pievērsās islāmam un mainīja vārdu uz Muhameds Ali. Trīs gadus vēlāk - 1967. gadā - reliģijas un Vjetnama kara dēļ viņš atteicās iestāties Amerikas Savienoto Valstu armijā. Ali tika arestēts un apsūdzēts, tāpēc gandrīz četrus gadus nekāpa ringā un nepiedalījās nevienā cīņā.

Tomēr tas netraucēja Ali kļūt par vienīgo bokseri vēsturē, kurš trīs reizes kļuvis par pasaules lineālo čempionu - arī 1974. (pieveikts tika gan Džo Freizers, gan Džordžs Formens) un 1978. gadā. Tāpat viņa kontā ir arī Romas olimpisko spēļu zelts 1960. gadā. Kopumā Ali piedalījās 61 cīņā, gūstot 56 uzvaras, tostarp 37 ar nokautu.

Par visu laiku labāko bokseri uzskatītais Ali bija labākais ne tikai ringā, bet arī brīžos, kad vajadzēja slavēt savu sniegumu vai apvainot pretiniekus. "Ienīdu katru treniņu minūti, taču turpināju sev skaidrot: nepadodies, jo tagad cietīsi, bet turpmāk dzīvosi kā čempions," sacīja Ali.

"Esmu cīnījies ar aligatoru. Esmu kāvies ar vali. Ieliku roku dzelžos zibeni un iemetu cietumā pērkonu. Pagājušajā nedēļā nogalināju klinti, savainoju akmeni un nogādāju ķieģeli slimnīcā. Esmu tik ļauns, ka medicīnai paliek nelabi," pauda Ali.

"Bokss ir, kad daudz balto vīriešu skatās uz diviem melnādainajiem, kuri viens otru piekauj," skarbu atziņu atklāja Ali. "Tikai vīrs, kurš pazīst zaudējuma sajūtu, var sasniegt dvēseles dziļāko punktu un atrast papildus unci spēka, kas nepieciešama, lai uzvarētu līdzīgā mačā."

"Esi tik vecs, par cik vecu uzskati sevi." Ali aizsaulē devās 74 gadu vecumā. Pirms divām dienām viņš tika ievietots slimnīcā ar elpceļu problēmām. Lai gan sākotnēji viņa veselības stāvoklis tika apzīmēts kā normāls, nākamajā dienā leģendārā boksera stāvoklis nopietnu problēmu dēļ strauji pasliktinājās. 1984. gadā Ali tika konstatēta Parkinsona slimība.