Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

Ņujorkas "Yankees" jāapmaksā vairāk kā 25.5 miljoni liels "luksusa nodoklis"

Juris Miņins
Juris Miņins

Ņujorkas "Yankees" jāapmaksā vairāk kā 25.5 miljoni liels "luksusa nodoklis"
Ņujorkas "Yankees" pēc uzvaras Pasaules sērijā
Foto: AP/Scanpix

Šī gada Augstāko beisbola līgu (MLB) čempionvienībai Ņujorkas "Yankees"līdz šī gada beigām būs jāapmaksā līgas vadības noteiktais "luksusa nodoklis", kas tiek piemērots par vidējās algas līmeņa pārkāpumu, 25.69 miljonu ASV dolāru apmērā.

Ņujorkas "Yankees" šajā sezonā spēlētāju algās iztērēja 226.2 miljonus ASV dolāru, līgā vidēji atļauto 162 miljonu ASV dolāru vietā. Šādi papildus izdevumi ir saistīti ar to, ka pagājušajā starpsezonā "Yankees" savās rindās noalgoja trīs augstākās klases spēlētājus, metējus A.Dž. Brunetu un K.Č. Sabatiu, kā arī pirmās bāzes spēlētāju Marku Tešeru.

Uz kopējā līgas fona ņujorkiešu algu saraksts arī izskatās ļoti iespaidīgs, jo, kopā ar algām un "bonusiem", tas sasniedza 220 miljonus ASV dolāru, kas ir par 77.8 miljoniem vairāk nekā jebkurai citai līgas komandai. Otrajā vietā devīgāko MLB komandu reitingā ierindojās otra Ņujorkas komanda, "Mets" (142.2 miljoni), bet trešo vietu ieņēma Čikāgas "Cubs" vienas sezonas laikā spēlētāju algās iztērējot 141.6 miljonus ASV dolāru. Tāpat samērā daudz algās iztērēja Bostonas "Red Sox" (140.5 miljoni), Detroitas "Tigers" (139.4 miljoni), bet šīs sezonas Pasaules sērijas dalībnieki un pagājušās sezonas čempioni Filadelfijas "Phillies" saviem spēlētājiem izmaksāja 138.3 miljonus ASV dolāru.

Vērojot kopējās tendences MLB komandu algu sarakstos, jāpiebilst, ka puse no 30 vienībām šajā sezonā savas izmaksas samazināja, Tā Sandijego savu algu budžetu samazināja no 71.2 miljoniem līdz 43.3 miljoniem ASV dolāru, Sietlas "Mariners" aizvadītajā sezonā saviem spēlētājiem izmaksāja par 18.2 miljoniem mazāk, bet 14.2 miljonus ietaupīja Toronto "Blue Jays".

Taču tāpat ir skaidri redzams, ka izslēgšanas spēlēs piedalījās tikai divas komandas, kuras bija ārpus vienpadsmit devīgāko komandu saraksta (Kolorado "Rockies" ar 84.5 miljoniem ieņēma 16 vietu, bet Minesotas "Twins", ar 73.1 miljonu, palika 23. vietā) un tāpēc dažas vienības palielināja savu algu budžetu. To arī izdarīja aizpagājušās sezonas "skopākā" komanda, Floridas "Marlins", jo šajā sezonā viņi algās izmaksāja par 10.5 miljoniem vairāk, taču tas viņus neglāba un ar 37.5 miljonu lielu algu budžetu viņi ir pēdējā vietā arī šogad.

Jāpiebilst, ka salīdzinot ar iepriekšējo sezonu summa, uz kādu "Yankees" saņēma rēķinu par "luksusa nodokļa" pārsniegšanu, ir samazinājusies par vairāk kā miljonu. Tāpat nevar nepieminēt, ka kopš "luksusa nodokļa" ieviešanas no MLB komandām kopumā ir iekasēti 190 miljoni ASV dolāru, no kuriem 174 miljoni ienāca no Ņujorkas "jeņķiem". Vēl līgas kasi par vidējā algu līmeņa pārsniegšanu ir papildinājuši Bostonas "Red Sox" (13.9 miljoni, 2004.-2007. gadu sezonās), Detroitas "Tigers" (1.3 miljoni 2008. gadā) un Losandželosas "Angels" (927 059 ASV dolāri par 2004. gada sezonu).

Augstāko beisbola līgu "Luksusa nodoklis" tiek aprēķināts no vidējās algas 40 spēlētāju sastāvam kā arī vidējām izmaksām par kompensācijām, līguma izpirkšanām un pārējām saistītajām izmaksām. Jau ziņojām, ka vidējā MLB spēlētāja alga, pēc līgas vadības aprēķiniem, šajā sezonā sasniedza 2.88 miljonus ASV dolāru, bet pēc spēlētāju arodbiedrības aprēķiniem (tie tiek veikti pēc citādām formulām) – 2.99 miljonus.

Izmantotie resursi:
espn.go.com

Vai MLB ir jāievieš stingrāki algu griesti?

  • 124

  • 59


  +3 [+] [-]

, 2009-12-22 17:44, pirms 15 gadiem
bilde chalis ar kausu ir pamatigi sapriecajies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-12-22 18:20, pirms 15 gadiem
Da nu. Amīši jau par šito uzjautrinājās, ka A-Rod nopelna vairāk kā visa Marlins komanda

  -1 [+] [-]

, 2009-12-22 18:23, pirms 15 gadiem
Real_Lebron rakstīja: At the end of the season I will also have such a moment
Maximā kausu nopirksi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-12-22 18:36, pirms 15 gadiem
Mārketinga bezgalīgais aplis. Tās līgumsummas, ko reizēm saņem superzvaigznes ir neadekvāti lielas. " Multimiljonār Jeter, pametiet lūdzu bumbiņu multimiljonāram Tešeram. Paldies! Lūdzu jūsu čeks par $10`000 par metienu".

  -2 [+] [-]

, 2009-12-22 20:44, pirms 15 gadiem
RCN rakstīja: Mārketinga bezgalīgais aplis. Tās līgumsummas, ko reizēm saņem superzvaigznes ir neadekvāti lielas. " Multimiljonār Jeter, pametiet lūdzu bumbiņu multimiljonāram Tešeram. Paldies! Lūdzu jūsu čeks par $10`000 par metienu".
Bet tas jau ir praktiski visos augstākā līmeņa PRO sporta veidos pašlaik tā.
Vienīgā atšķirība, ka beisbolā var izvēlēties - pāris gadus pagaidīt un, kamēr paaug prospekti, komandu "uzturēt pie dzīvības" ar lētiem minorlīgu spēlētājiem, vai mēģināt "nopirkt" panākumus. Tajā pašā NBA tā nevar - priekš tituliem vajag pārmaksātus stārus.

     [+] [-]

, 2009-12-22 21:49, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Bet tas jau ir praktiski visos augstākā līmeņa PRO sporta veidos pašlaik tā.
Vienīgā atšķirība, ka beisbolā var izvēlēties - pāris gadus pagaidīt un, kamēr paaug prospekti, komandu "uzturēt pie dzīvības" ar lētiem minorlīgu spēlētājiem, vai mēģināt "nopirkt" panākumus. Tajā pašā NBA tā nevar - priekš tituliem vajag pārmaksātus stārus.
Manuprāt ir stulbi, ka vienā līgā spēlē tik bagāts klubs kā Yankees un klubs, kura budžets ir 10 reizes mazāks!

     [+] [-]

, 2009-12-22 22:13, pirms 15 gadiem
Real_Lebron rakstīja: What is Maxima?
nepietika,ka reiz jau ablomījies,vēl arvien domā,ka angliski rakstīt ir baigi kruti? tāds bērns...

  -1 [+] [-]

, 2009-12-22 22:44, pirms 15 gadiem
celtics34 rakstīja: Manuprāt ir stulbi, ka vienā līgā spēlē tik bagāts klubs kā Yankees un klubs, kura budžets ir 10 reizes mazāks!
Eiropas futbola līgās tādi gadījumi nav retums... .

Tā kā MLB pats pa sevi ir laba naudas pelnīšanas mašīna, tad, iespējams, kādam īpašniekam jau nemaz arī nav idejas taisīt sportu... bet gan nopelnīt, palielināt vērtību komandai (nu te bez sportiskā gan neiztikt) un izdevīgi pārdot... .

     [+] [-]

, 2010-02-27 23:45, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Eiropas futbola līgās tādi gadījumi nav retums... .

Tā kā MLB pats pa sevi ir laba naudas pelnīšanas mašīna, tad, iespējams, kādam īpašniekam jau nemaz arī nav idejas taisīt sportu... bet gan nopelnīt, palielināt vērtību komandai (nu te bez sportiskā gan neiztikt) un izdevīgi pārdot... .
Piemērs ir Beļģijas futbola līga, kur legionāriem no noteikta skaita spēlētāju komandā ir jāpalielina lielāka alga. Visai neloģiski, bet tā viņi cinās par savējo jauno spēlētāju un citu ES sportistu iesaistīšanu.
Principā Z-amerikas profesionālās komandas ir tikai biznesa projekti. Jo katru ieguldīto dolāru komandā vai spēlētāju kontraktā, gaida atpakaļa vismaz divus dolāru lielu atdevi. Ja kāds saņem n-tos miljonust, tad atpelna. Neviens nav nenovērtets vai pārvertēts.