Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Porziņģa četras NBA debijas: katra varenāka par iepriekšējo

Rolands Eliņš

Porziņģa četras NBA debijas: katra varenāka par iepriekšējo
Kristaps Porziņģis četrās NBA komandās. Foto: AP /USA Today Sports/AFP/Scanpix

Kristaps Porziņģis aizvadītajā naktī debitēja savā ceturtajā NBA komandā, Bostonas "Celtics" sastāvā iemetot 30 punktus. Tas gan viņam nav nekas neierasts, jo savos debijas mačos Porziņģis vienmēr aizvadījis sekmīgus mačus.

Kristaps Porziņģis leģendārās Bostonas "Celtics" sastāvā pirmajā spēlē uzreiz uzstādīja kluba rekordu, kļūstot par pirmo, kurš debijas mačā Bostonas rindās iemetis 30 punktus. Šī rekorda iespaidīgumu grūti pārvērtēt, galu galā, mēs šobrīd runājam par 17-kārtēju NBA čempioni, kurā savulaik debijas mačus aizvadījuši 37 Slavas zāles basketbolisti (Bērds, Rasels, Makheils, Gārnets, Pīrss, Maravičs utt.).

Turklāt Porziņģis savā debijā apliecināja vairākas savas stiprās puses, kļūstot par pirmo NBA vēsturē, kurš savā debijas mačā jaunās komandas sastāvā iemetis vismaz piecus tālmetienus un bloķējis četrus metienus. Statistika gan ir viena lieta, bet šoreiz Porziņģis arī to paveica savas komandas uzvarā, spēlējot viesos pret naidīgi noskaņotu vietējo fanu bāzi, kurai Porziņģis pie reizes atgādināja, ko "Knicks" ar savu slikto pārvaldību savulaik neprata noturēt.

Taču spēcīgas debijas Porziņģim jau ir ierasta lieta. Ja iepriekš Spānijas ACB līgā 17 gadu vecumā "Sevilla" sastāvā Porziņģis debitēja ar iziešanu laukumā uz pāris minūtēm, tad viņa nākamās debijas NBA laukumos jau bija pavisam citā līmenī. NBA viņš debitējis četrās komandās un visās četrās debijas spēlēs guvis uzvaras, turklāt, kas interesanti, katrā nākamajā debijā guvis vairāk punktu nekā iepriekš.

2015. gadā debija "Knicks" sastāvā - 16 punkti uzvarā pār "Bucks"

Kristapa Porziņģa debija Ņujorkā, kas reizē arī bija viņa pirmā spēle Nacionālajā basketbola asociācijā, tika sagaidīta ar lielu interesi, un nebūt ne tikai Latvijā. Tobrīd vēl bija daudz nezināmā un netrūka jautājumu par to, kā garais un jaunais latvietis izskatīsies NBA veču konkurencē. Toreiz jau tas, ka "Knicks" treneri laicīgi izvēlējās Porziņģi sūtīt sākumsastāvā, likās patīkams spēlētāja novērtējums, un sezonas atklāšanas spēle nelika vilties.

Porziņģis devās sākumsastāvā kompānijā ar Karmelo Entoniju, Robinu Lopesu, Sašu Vujačiču un Hosē Kalderonu. Kristaps nospēlēja 24 minūtes, kurās iemeta 16 punktus un savāca piecas atlēkušās bumbas. Bažas par to, ka Porziņģim būs fiziski smagi pret pretinieku garajiem spēlētājiem, palika pretinieku centru problēmu ēnā - Porziņģim pašam bija trīs piezīmes, kamēr pret viņu noteikumi tika pārkāpti daudz biežāk, un Porziņģis jau debijas mačā tika pie 12 soda metieniem, trāpot deviņus. 12 izmesti soda metieni tā arī palika viņa rekords 2015./16. gada sezonā un šobrīd ir 12. labākais rādītājs visā viņa NBA karjerā.

Porziņģis savā NBA debijā arī tika pie uzvaras, Ņujorkai ar 122:97 droši pārspējot Milvoki "Bucks". Tas tika paveikts arī bez liela Karmelo pienesuma, "Knicks" zvaigznei iemetot tikai 11 punktus, un lielais ceļš NBA pasaulē bija sākts ar vairākām plusa zīmēm.

2019. gadā debija "Mavericks" sastāvā - 23 punkti uzvarā pār Vašingtonu

Pirmajās NBA sezonas "Knicks" nometnē Porziņģis pierādīja savu potenciālu un apliecināja savu vērtību kā maksimālo līgumu pelnošs spēlētājs, taču pašai komandai klājās grūti uzreiz vairākās frontēs. Tad vēl sekoja Porziņģa ceļgala smagā trauma un iekšējas domstarpības, kas noveda pie viņa aizmainīšanas uz Dalasu. "Mavericks" 18./19. g. sezonas beigās izlēma Porziņģi pietaupīt, līdz ar to viņa debija "Mavericks" sastāvā 2019. gada 24. oktobrī bija reizē arī atgriešanās lielajā basketbolā pēc vairāk nekā pusotra gada ilga piespiedu pārtraukuma.

Mačs savā laukumā pret "Wizards" Porziņģim arī bija pirmā oficiālā spēle kopā ar Luku Dončiču, un viņu duets bija plaši aprunāts jau iepriekš visa pavasara un vasaras garumā. Viņiem pirmajā spēlē izdevās gūt uzvaru ar 108:100, un Porziņģis nospēlēja 29 minūtes, iemetot 23 punktus.

Porziņģis debijas mačā Dalasā trāpīja trīs tālmetienus un bija spēles otrs rezultatīvākais spēlētājs, tikai aiz Dončiča, kuram 34 punkti. Kā toreiz spēles aprakstā norādīja ESPN, "iespējams, tas nebija tieši tā, kā "Mavericks" bija iztēlojusies sava Eiropas zvaigžņu dueta ceļu uz uzvaru viņu ilgi gaidītajā pirmajā spēlē kopā, taču tas tāpat izrādījās efektīvi".

2022. gadā debija "Wizards" komandā - 25 punkti uzvarā pār "Pacers"

Arī Dalasā viss tomēr nenoritēja pilnībā pēc plāna, un komandu bosi nolēma par vēl vienu darījumu, 2022. gada pavasarī aizmainot Porziņģi uz Vašingtonu. Arī tur viņa debija nenotika acumirklī, jo Kristaps tobrīd atguvās no ceļgala savainojuma, līdz ar to "Wizards" faniem viņa pirmo spēli nācās pagaidīt gandrīz mēnesi.

Porziņģis arī šoreiz debijas mačā - 2022. gada 7. martā - nospēlēja sekmīgi un aizveda komandu līdz uzvarai (133:123 pret "Pacers"). Porziņģis pēc atlabšanas no traumas nospēlēja 21 minūti, kurā paspēja iemest 25 punktus un savākt piecas atlēkušās bumbas. Viņš bija rezultatīvākais savā jaunajā komandā, kā arī izcēlās ar trim trāpītiem tālmetieniem no četriem.

Un šonakt pirmajā spēlē pret "Celtics" Porziņģis turpināja savas tendences debijas mačos - jau atkal viņš uzlaboja savu punktu rekordu pirmajās spēlēs jaunās komandas rindās, kā arī tika pie uzvaras. Tiesa, turpinājās arī viena cita tendence, proti, savās debijas spēlēs Porziņģis ne reizi nav īpaši izcēlies rezultatīvo piespēļu ziņā. Savā NBA karjerā vidēji spēlē Porziņģis veicis 1.8 rezultatīvas piespēles, kamēr četrās debijas spēlēs viņam kopā tikai trīs rezultatīvas piespēles jeb 0.75 vidēji spēlē.

Izmantotie resursi:
The official site of the NBA for the latest NBA...
ESPN - Serving Sports Fans. Anytime. Anywhere.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-26 15:08, pirms pusgada
Labas debija ir forši, bet vairāk interesē, kāds sniegums ir uz regulārās sezonas beigām un PO katrā komandā bijis. Bostona un bostonas fani nekad nav simpatizējuši, bet ceru, ka Kristapam sezonas otrajā pusē viss būs labi un sanāks kārtīgi pacīnīties par to gredzenu

     [+] [-]

, 2023-10-26 18:33, pirms pusgada
BenSimmonsBall rakstīja: Labas debija ir forši, bet vairāk interesē, kāds sniegums ir uz regulārās sezonas beigām un PO katrā komandā bijis. Bostona un bostonas fani nekad nav simpatizējuši, bet ceru, ka Kristapam sezonas otrajā pusē viss būs labi un sanāks kārtīgi pacīnīties par to gredzenu
Bostona arī nekad nav simpatizējusi ne hoķī, ne basketā, ja neskaita atsevišķas personības, piemēram, Bērdu, Pasterņāku, Beržeronu, Orru, bet par faniem gan tā neteiktu. Cik sanākusi saskarsme ārzemju forumos es teiktu salīdzinoši pat ļoti sakarīgi, ja salīdzina ar, piemēram, Lakers, Maple Leafs, Knicks un Golden Knights faniem

  +4 [+] [-]

, 2023-10-26 18:46, pirms pusgada
pēdējā rindkopa mazliet pārsteidza - vai tiešām šonakt Porziņģis Ņujorkā spēlēja PRET Celtics? Autor ... ???

  +3 [+] [-]

, 2023-10-26 21:15, pirms pusgada
Lexxx rakstīja: pēdējā rindkopa mazliet pārsteidza - vai tiešām šonakt Porziņģis Ņujorkā spēlēja PRET Celtics? Autor ... ???
Un nelabo arī

  +1 [+] [-]

, 2023-10-26 21:57, pirms pusgada
Rekordi nav kartupeļi, tos nestāda, bet gan pārspēj, labo vai sasniedz.

  -4 [+] [-]

, 2023-10-27 04:00, pirms pusgada
Atceros kad Lebrons Džeimss no Klivlandas aizgāja uz Majami tad visi viņu sauca par staiguli. Bet kā šitadu nosaukt kurš jau 25 gados nomainīju 5 klubus???

  +2 [+] [-]

, 2023-10-27 09:40, pirms pusgada
LUKA GOAT MVP rakstīja: Atceros kad Lebrons Džeimss no Klivlandas aizgāja uz Majami tad visi viņu sauca par staiguli. Bet kā šitadu nosaukt kurš jau 25 gados nomainīju 5 klubus???
Par KP, it kā viņš pats lēkājis pa visām komandām, viss no transfēriem atkarīgs, ne viņš to nosaka, komandas augstāk stāvošie, kuriem citas intereses.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-27 11:25, pirms pusgada
LUKA GOAT MVP rakstīja: Atceros kad Lebrons Džeimss no Klivlandas aizgāja uz Majami tad visi viņu sauca par staiguli. Bet kā šitadu nosaukt kurš jau 25 gados nomainīju 5 klubus???
Par ko tieši tu te uztraucies?

     [+] [-]

, 2023-10-27 15:15, pirms pusgada
LUKA GOAT MVP rakstīja: Atceros kad Lebrons Džeimss no Klivlandas aizgāja uz Majami tad visi viņu sauca par staiguli. Bet kā šitadu nosaukt kurš jau 25 gados nomainīju 5 klubus???
Tu tak pat skaitīt nemāki. Beidz bastot matemātiku!