Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

NBA plāno rīkot kausa izcīņu un mainīt "play-off" sistēmu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

NBA plāno rīkot kausa izcīņu un mainīt "play-off" sistēmu
Tims Hārdevejs jaunākais, Kristaps Porziņģis, Huans Barea un Luka Dončičs 2019. gada 20. novembrī. Foto: USA Today/Scanpix

Nacionālā basketbola asociācija uzsākusi sarunas ar NBA spēlētāju asociāciju (NBPA) un TV tiesību turētājiem par kalendāra izmaiņām. Jaunumi ietver NBA kausa rīkošanu, "play-off" papildināšanu ar sešām ievadspēlēm un konferenču finālistu atkārtotu izsēšanu, sestdien, 23. novembrī, ziņoja ESPN.

Jaunievedumu rezultātā NBA regulārā sezona varētu tikt saīsināta līdz, minimums, 78 spēlēm, ziņo ESPN avoti. Plānotāji cer, ka balsojums par pārmaiņām varētu notikt 2020. gada aprīlī paredzētajā līgas valdes (board of governors) sēdē. Pozitīva balsojuma gadījumā daļa vai visi priekšlikumi varētu stāties spēkā NBA 75. sezonā (2021-2022).

Komisārs Adams Silvers gadiem ilgi atbalstījis pārmaiņu ieviešanu, tai skaitā NBA kausa rīkošanu sezonas ievadā. Līgas vadība uzskata, ka jauno ideju varēs labi pārdot televīzijai un sponsoriem, tādējādi veicinot ilgtermiņa izaugsmi un izvairoties no stagnācijas. Modelis aizgūts no Eiropas futbola.

Viens no galvenajiem ierosinājumiem – konferenču finālistu atkārtota izsēšana, tādējādi radot iespēju divām labākajām regulārās sezonas komandām tikties NBA finālā. Ir piemērs – WNBA vadība 2016. gada 28. janvārī apstiprināja jaunu izspēles kārtību – tagad “play-off” kvalificējas astoņas labākās komandas, neatkarīgi no konferences.

Gadījumā, ja priekšlikumi tiks apstiprināti, vairākums līgas komandu regulārajā sezonā aizvadīs 78 vai 79 spēles pašreizējo 82 spēļu vietā. Stājoties spēkā jaunajiem scenārijiem, pastāv neliela iespēja, ka vienai komandai pirms “play-off” sākuma būs jāaizvada 83 spēles, tai skaitā trīs cīņas NBA kausā un divas spēles “play-off” kvalifikācijā.

NBA kauss

Turnīrā piedalītos visi 30 klubi. Katra komanda regulārās sezonas ietvaros aizvadītu četras spēles pret savas divīzijas vienībām. NBA kausa izslēgšanas spēlēm kvalificētos astoņas komandas – sešu divīziju uzvarētājas, kā arī divas nākamās vienības ar labāko bilanci. Tālāk sekotu ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls.

NBA un NBPA tuvojas kompromisam par finālturnīra rīkošanu pēc Pateicības dienas (novembra ceturtā ceturtdiena, šogad iekrīt 28. novembrī). Sākumā līga ierosināja turnīru rīkot janvāra beigās un februārī, tam kulminējot “Četru finālā” Visu zvaigžņu nedēļas nogales laikā. Spēlētāju arodbiedrībai un komandu īpašniekiem šī ideja nepatika.

NBPA iebilda pret spēlētāju atpūtas laika samazināšanu “All Star” nedēļas nogales laikā, norādot, ka daļai spēlētāju būtu jāpiedalās gan kausa finālturnīrā, gan zvaigžņu pasākumos. Klubiem nepatika, ka NBA kausa izšķirošās spēles notiktu īsi pēc maiņas darījumu beigām.

Janvāris nederēja, jo NBA kausa norise pārklātos ar Nacionālās futbola līgas (NFL) izslēgšanas spēlēm, atņemot daļu skatītāju un mediju uzmanības. Ja finālturnīrs risinātos martā, tas nozīmētu konkurenci ar studentu basketbolu. Decembris šajā ziņā ir daudz pateicīgāks. Pati NBA skeptiski izturējās pret iespēju izšķirošās spēles aizvadīt Ziemassvētkos.

Pastāv iespēja, ka jaunais modelis vispirms tiks izmēģināts WNBA. Sieviešu nacionālā basketbola asociācija pašlaik veic pārrunas par jauno kolektīvo līgumu (CBA) un tā ietvaros iespējams veikt izmaiņas līgas kalendārā.

”Play-off” kvalifikācija

Ideja paredz, ka katras konferences sešas labākās komandas automātiski kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, savukārt 7.-10. vietu īpašnieces sacenstos kvalifikācijā. Tā sastāvētu no trīs spēlēm katrā konferencē. Septītā ceļazīme tiktu sadalīta cīņā starp konferences septīto un astoto komandu. Zaudētājai paliktu vēl viena iespēja – tā tiktos ar devītās un desmitās vietas dueļa uzvarētāju.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/story/_/id...

  -3 [+] [-]

, 2019-11-24 15:05, pirms 5 gadiem
Pret! Labāk kā ir!

     [+] [-]

, 2019-11-24 15:27, pirms 5 gadiem
OK, bet kur lai pieskaita tavu balsi? Tu pārstāvi arodbiedrību vai īpašniekus?

  +1 [+] [-]

, 2019-11-24 15:41, pirms 5 gadiem
Kaut kāds kosmoss, vēl sāks mest sodiņu 3pt vērtē, ieviesīs 4pt metienu. Jābūt vienādiem nosacījumiem, visām komandām vienāds skaits, izņemot to Kausu un PO.

     [+] [-]

, 2019-11-24 15:45, pirms 5 gadiem
An2 rakstīja: OK, bet kur lai pieskaita tavu balsi? Tu pārstāvi arodbiedrību vai īpašniekus?
domaju,ka nevienu un ne otru vins tikai izteica savu viedokli,vai tas vairs nav atlauts?

  +3 [+] [-]

, 2019-11-24 15:53, pirms 5 gadiem
Ko kausā izcīnīs? Intrigai vajag naudu vai play off vietu. Citādāk diez vai būs motivācija.

  -1 [+] [-]

, 2019-11-24 17:01, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Pret! Labāk kā ir!
Kas tieši ir labāk?

     [+] [-]

, 2019-11-24 17:26, pirms 5 gadiem
zb83, ā, protams atļauts, man tikai izklausījās pēc parasta balsojuma.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-24 17:55, pirms 5 gadiem
Kommaer/// rakstīja: Kas tieši ir labāk?
Vienāda statistika kopš līgas dibināšanas!

     [+] [-]

, 2019-11-24 17:58, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Vienāda statistika kopš līgas dibināšanas!
Un? Sausi skaitļi ir tas, kas Tevi interesē?

     [+] [-]

, 2019-11-24 18:03, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Vienāda statistika kopš līgas dibināšanas!
Diezvai pirmsākumos bija 82 spēles.

  +1 [+] [-]

, 2019-11-24 18:16, pirms 5 gadiem
Baigo sviestu gudro. Ko tas kauss mainīs? Sen skaidrs, ka labākās komandas izlec uz martu, aprīli.

Tas ķip kaut kāds mid-sezonas PO uzvarētājs?

     [+] [-]

, 2019-11-25 01:39, pirms 5 gadiem
Lasu un sāku skatīties kalendārā - 1.septembris vai?
Būtu vienkārši nedaudz nolikvidējuši draudzības spēles un pastiepuši sezonu par pāris nedēļām garāku, atkristu back-to-back spēles un visi būtu laimīgi. Savukārt All Star vieta būtu uztaisījuši ko līdzīgu Karaļa kausam + nominējuši All Star komandas, kas sacenstos skill chalanges. Kāpec jāmaina regulārā sezona? Lai sāktos vēl vairāk tankošanās, jo netiec tajā top10?? Murgs

     [+] [-]

, 2019-11-25 10:41, pirms 5 gadiem
ko darīs ar statistiku un kā visi ekseprti spēs salīdzināt to kas ir tagad ar sasniegumiem pēc 10 gadiem?