Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Finālsērijas piezīmes: lieliskā Bostonas aizsardzība un Dončiča medīšana

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Finālsērijas piezīmes: lieliskā Bostonas aizsardzība un Dončiča medīšana
Kristaps Porziņģis. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Naktī uz pirmdienu Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ''Celtics'' ar 105:98 apspēlēja Dalasas ''Mavericks'', izvirzoties vadībā NBA finālsērijā līdz četrām uzvarām ar 2-0. Portāls ''Sportacentrs.com'' ielūkojās otrā mača niansēs – teicamajā Bostonas kluba aizsardzībā un ''Mavericks'' līdera Lukas Dončiča medīšanā otrā laukuma galā.

• Viena no epizodēm, kas spilgti apliecina Kristapa Porziņģa lietderību un svarīgumu ''Celtics'' uzbrukumā. Latvietis izpleš laukumu, atrodoties gabaliņu aiz trīspunktnieka līnijas, kas augstāk pacelties liek arī viņa sedzējam Maksimiljanam Klēberam un faktiski izslēdz vācieti potenciālas groza sargāšanas un pieslēgšanās uz palīdzību caurgājienā. Garajiem spēlētājiem ierastajā dunker spot atrodas Deriks Vaits, kuru sedz Kairijs Īrvings. Ierasti, piemēram, pagājušajā sezonā, Vaita pozīcijā atrastos Roberts Viljamss, kurš nav bīstams no tālienes. Tādējādi Teituma, kurš ārā izvilcis Danielu Gafordu un tiek viņam garām ar pirmo soli, caurgājiens jāierobežo augumā krietni īsākajam Īrvingam, Bostonai iegūstot acīmredzamu pārsvaru.

• Pat Kristapam šķietami nepiedaloties uzbrukumā un, piemēram, ieņemot vietu laukuma stūrī vai citviet perimetrā, viņa pienesums ir teju neaizstājams – garais spēlētājs, kurš sedz Porziņģi, nespēj sargāt grozu un Teitums, Brauns un citi tiek pie iespējas caurgājienā, kad apakšā ir kāds no mazajiem spēlētājiem.

• Salīdzinot ar pirmo spēli, ''Mavericks'' vairāk respektēja Porziņģa metienu no distances un bija aktīvāki uz close out. Konkrētajā epizodē pēc pick'n'pop situācijas liepājnieka raidījumu būtiski apgrūtina Džošs Grīns.

• Arī otrajā mačā ''Celtics'' izdevās ierobežot vienu no ''Mavericks'' uzbrukuma atslēgām – trīspunktniekus no laukuma stūriem. Dalasieši tika pie vairāk iespējām nekā pirmajā mačā (pieci otrajā, trīs pirmajā), trāpot vienu. Iepriekš izslēgšanas cīņās Mavs no stūriem uzbruka vidēji vairāk nekā 11 reižu mačā.

• Tiesa, lai arī ''Celtics'' labi ierobežoja trīspunktniekus no stūriem, bostonieši vairākkārt izmantoja taktiku atdot jebkurus citus tālmetienus, kas nav no stūriem (above the break three pointers), nestabilajiem Mavs metējiem.

• Konkrētajā video piemērā Porziņģis aizsardzībā darbojas pret Maksimiljanu Klēberu – basketbolistu, kurš gana labi izpilda trejačus no stūriem, bet izslēgšanas spēlēs no jebkuras citas pozīcijas metis ar 31,3% precizitāti (5/16). Porziņģis aizsardzībā faktiski ignorē vācieti un provocē uzbrukt no tālienes jeb izdarīt metienu, kas ir parocīgs aizsardzībai. Tuvojoties uzbrukuma laika beigām, bumba arī nonāk pie Klēbera, kurš izpilda izmisuma metienu, ko Porziņģis pagūst arī nedaudz patraucēt.

• Līdzīga situācija, kā iepriekš aprakstītā, ir arī nākamajā video. Drū Holidejs aizsardzībā palicis pret Pīdžeju Vašingtonu, kurš atrodas topā un ir vājš metējs ārpus stūriem (izslēgšanas spēlēs 14/49 jeb 28,6%). Tā kā ''Celtics'' prioritāte ir Dončiča ierobežošana un metienu atdošana praktiski jebkuram citam, kuru nesauc Luka vai Kairijs, tad Holidejs visai droši nolaižas uz pozīciju, kurā jebkurā brīdī būs gatavs palīdzēt tā brīža slovēņa galvenajam sedzējam Derikam Vaitam. ''Celtics'' panāk savu, bumbai pametot Dončiča rokas, taču epizodi uzvar ''Mavericks'' – Vašingtons tiek pie samērā brīva metiena pēc caurgājiena. Idejiski ''Celtics'' ar šādiem pretinieku uzbrukumiem var sadzīvot. Tas faktiski ir tas, kā ķelti vēlas piespiest pretinieku spēlēt – uzbrukumus noslēgt lomas spēlētājiem, ne diviem vadošajiem.

• Teju tikpat labi izdevās ierobežot arī Dalasas basketbolistu iecienītās alley-oop epizodes pēc pikenrola sadarbībām – ''Mavericks'' tika pie viena tāda mačā. Tomēr kopumā, salīdzinot ar pirmo maču, viesu garie spēlētāji apakšā bija pamanāmāki. Pirmajā duelī divu cilvēku sadarbības aizsega licējs, raujoties uz grozu (roll-man), pie punktiem netika, bet otrajā cīņā šādā veidā salasīja 13 punktus.

• Lielākais ''Mavericks'' aizsardzības uzsvars joprojām bija uz ''Celtics'' līdera Džeisona Teituma ierobežošanu. Lai arī uzbrucējs izpildīja 22 metienus no spēles, trāpot vien sešus, un vismaz individuālās darbībās lielākoties Mavs izdevās viņu ierobežot, Teitums apliecināja savu daudzpusību un vairākkārt izkārtoja teicamas pozīcijas partneriem, kas klasiskajā statistikā atspoguļojas 12 rezultatīvās piespēlēs.

• Teitums sociālajos tīklos izpelnījies plašu kritiku par blāvo sniegumu punktu izteiksmē, tomēr, manuprāt, viņš spējis nolikt malā personīgās ambīcijas un spēlēt tā, lai komanda gūtu lielāko labumu. Te gan jāpiezīmē, ka pāris epizodēs uzbrucējs šķietami aizrāvās arī ar pāris individuālām darbībām, jo sevišķi mača izskaņā, taču arī tas ir saprotams – tajos brīžos bumba būs pie komandas līdera.

• Tā kā Teitums daudz spēlēja viens pret vienu pret Dončiču un visbiežāk arī slovēni apspēlēja, tālākie Bostonas uzbrukumi nereti nebija raķešu zinātne, bet gan vienkārša basketbola ābece. Izveidojoties situācijai pieci pret četri, it sevišķi, kad regulāri teju visi atlikušie aizsargi lūko palīdzēt Lukam, ''Celtics'' atlika vien pareizi kustināt bumbu un atrast brīvos spēlētājus. Teituma caurgājieni bieži uzlauza viesu aizsardzību, kas tālāk pēc kick-out piespēles jeb izspēlēšanas ārā mēdza sabrukt un nenorotēt, turpinoties tālākai ''Celtics'' bumbas kustībai vai virzībai uz grozu.

• Atsaucoties uz ''nba.com'' aizsardzības statistiku, otrajā spēlē pret Dončiču tika izdarīti 23 metieni. Tiesa, vien astoņi bija precīzi (34,8%). Sākotnēji varētu šķist, ka šāds procents liecina par teicamu Dončiča individuālo aizsardzību, tomēr zemāk redzamajos video uzskatāmi redzams, cik bieži pretspēlētājs slovēnim tiek garām bez lielas pretestības un cik ļoti pārējā komandas aizsardzība, jo sevišķi pret Teitumu, ir koncentrējusies uz palīdzību savam līderim.

Arī šajā epizodē ''Mavericks'' demonstrē Porziņģa metiena lielāku respektēšanu, salīdzinot ar pirmo maču – Dončičs veic gana tālu close out uz latvieti.

• Zemāk esošo epizodi ''Mavericks'' zaudēja jau teju tās ievadā. Gafords, redzot, ka Brauns palicis spēlei viens pret vienu pret Dončiču, nolaidās uz dziļu palīdzību, bostonietim izšķiroties par caurgājienu un izmešanu ārā. Iegūto pārsvaru ''Celtics'' realizēja, vēlreiz uzlaužot aizsardzību ar Teituma caurgājienu, kur par vēlu uz palīdzību pieslēdzās Īrvinga pagrūstais Dončičs, un atrodot brīvo Holideju laukuma stūrī.

• Teitums vidēji mačā izpilda 2,75 trīspunktniekus pēc spēles viens pret vienu (isolation). Šajās izslēgšanas spēlēs precīzi bijuši tikai 18% (8/44). Pagājušā gada izslēgšanas spēlēs ''Celtics'' līderis viens pret vienu situācijās no tālienes bija krietni bīstamāks, realizējot 41% trīspunktnieku.

• Fināla otrajā cīņā ''Mavericks'' basketbolisti divcīņās pret Porziņģi izpildīja 14 metienus, kas bija trešais lielākais rādītājs aiz Teituma, pret kuru 15 metieni, un Derika Vaita, pret kuru izpildīja 22 metienus. Liepājnieks no ''Mavericks'' uzbrukumā medītā trijnieka bija sekmīgākais. Pret Porziņģi teksasieši grozu guva vien piecās no 14 epizodēm jeb 35,7% (Teitumam 9/15 jeb 60%, Vaitam 10/22 jeb 45,5%).

• Deviņi no 14 pret Porziņģi izdarītajiem metieniem bija no tālās distances. Tas, loģiski, apliecina ''Mavericks'' nevēlēšanos uzbrukt latvietim, kurš ir labs groza sargātājs (rim protector). Divus no pieciem metieniem divpunktu zonā Porziņģis arī bloķēja.

• Abas komandas ļoti vāji uzbruka no tālās distances. Bostonieši realizēja desmit no 39 trīspunktniekiem jeb 25,6%, savukārt teksasieši bija precīzi sešos no 26 mēģinājumiem (23,1%). Noņemot Dončiča četrus precīzos trīspunktniekus deviņos mēģinājumos, pārējie Mavs basketbolisti trāpīja tikai divus no septiņiem.

• ''Celtics'', mēģinot ierobežot Dončiču, joprojām cenšas pieturēties pie individuālas aizsardzības, lūkojot minimizēt palīdzību primārajam aizsargam, tādējādi samazinot iespējas slovēnim atrast brīvos partnerus.

• Līdz šim ķelti labi ierobežojuši otru ''Mavericks'' līderi Kairiju Īrvingu. Viens no visu laiku labākajiem dribla virtuoziem praktiski netiek pie ļoti parocīgām viens pret vienu situācijām. Otrās spēles laikā ar sekmīgām aizsardzības darbībām pret viņu izcēlās Holidejs, Peitons Pričards, Brauns, Teitums. Arī pret latviešu basketbolistu Īrvingam neizdevās izkārtot vieglu metienu. Pirmkārt, bostonieši situācijās pret Īrvingu teicami prot palikt viņam priekšā, bet, otrkārt, aktīvi ar rokām darbojas arī partneri, slēdzot piespēles līnijas un esot gatavi izsist bumbu.

• ''Mavericks'' uzbrukums, kā jau tas bija gaidāms, lielā mērā balstās uz Dončiča un Īrvinga individuālajām darbībām. Bostonas aizsardzība ir tik spēcīga, ka ar individuālām darbībām to apspēlēt ir grūti. Līdzšinējās izslēgšanas spēlēs visbiežāk medīts Sems Hauzers, kuram uzbrukts 16,4% aizsardzību laikā, kad viņš atradies laukumā. Snaiperis bijis itin sekmīgs, vidēji uzbrukumā ielaižot 0,75 punktus. Porziņģim viens pret vienu situācijās jeb isolation vidēji uzbrūk 1,7 reizes mačā – latvietis šādās situācijās bijis teju izcils, ielaižot vien 0,4 punktus uz uzbrukumu, kas ir labākais rādītājs ''Celtics'' rindās starp basketbolistiem, kuri tikuši pie ievērojamas teikšanas. 0,96 punktus uz pozīciju ielaidis Džeisons Teitums.

• Aizvadītajās divās spēlēs ''Celtics'' basketbolisti nav kautrējušies uzskriet ātrajā/pusātrajā pārejā (transition), jo ''Mavericks'' nepārāk labi atgriežas aizsardzībā. Nereti kāds no garajiem spēlētājiem dodas cīnīties par uzbrukuma bumbu, to neiegūst, un ''Celtics'' samērā ātri ievada uzbrukumu, teju uzreiz iegūstot nevienlīdzīgu situāciju un lētus punktus.

• Pirmajā epizodē Laivlijam nākas apturēt bumbu un palikt augšā, kas paver caurgājiena iespēju Teitumam un dod divus vieglus punktus mājiniekiem. Otrajā video Laivlijs ar Īrvingu sadala Porziņģa un Teituma segšanu. Liepājniekam paliekot pret augumā mazāko Dalasas saspēlnieku, viņš nekavējoties ieņem vietu postā un saņem bumbu, bet Īrvingam neatliek nekas cits kā gamblot jeb riskēt aizsardzībā un iet uz pārķeršanu, atdodot divus punktus Porziņģim.

• ''Celtics'' sērijā atrodas vadībā ar 2-0. Nu sērija pārcēlusies uz Dalasu, kur naktī uz ceturtdienu tiks aizvadīta trešā fināla cīņā.

     [+] [-]

, 2024-06-12 12:38, pirms nedēļas
Liels paldies par šo rakstu un spēles analīzi! Lieliska lasāmviela gaidot nākošo spēli!