Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Eiropieši NBA draftā

Eiropieši NBA draftā
Danilo Galinari.
Foto: Reuters

Klubi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā bieži vien izvēlās arī Eiropā dzimušus un augušus spēlētājus, kas nākotnē varētu uzspīdēt basketbola Mekā. Kurš eiropietis spīdēs no šī izlaiduma?

Galinari jāstrādā pie aizsardzības

Šogad kopā tika izvēlēti 11 jaunie censoņi, kas savas basketbola prasmes slīpējuši Eiropā. Skaits nav liels, taču šogad tikai četri eiropieši tika izvēlēti drafta pirmajā kārtā. Visaugstāk un pelnīti tika izvēlēts itāļu talants Danilo Galinari, tomēr vairāku ekspertu vērtējumā Ņujorkas "Knicks" skauti ir kļūdījušies, izvēloties bijušo Milānas "Armani Jeans" spēlētāju tik ļoti augsti. Galinari tika izvēlēts ar augsto sesto numuru. Par Galinari stiprajām pusēm, kā jau itālim, tiek minēta spēle no tālienes, taču par mīnusiem diezgan skaļi uzskata talanta spēli aizsardzībā un fizisko gatavību, ko jau drafta dienā tieši atzina "Knicks" galvenais stratēģis Maiks D’Antoni.

Pārsteigums Ajinca

Otrais eiropietis šī gada jauno spēlētāju izvēlē bija Aleksis Ajinca no Francijas. Šī jaunā basketbolista augums sastāda 220 centimetrus un viņš arī viens no garākajiem eksemplāriem šā gada draftā. Jauno spēlētāju metumu, šī gada jauno spēlētāju izvēles ceremonijā, eksperti paspējuši nosaukt par īsu. Augumā īsi šogad gadījušies tieši eiropieši, kas gan neraksturīgi, jo klubi eiropiešus, un vispār citu kontinentu spēlētājus izvēlas augumā raženus. Augumā mazs gan nav Ajinca, kurš audzis ģimenē, kur tēvs bijis restlinga cīkstonis un arī bijis augumā ražens. Ajinca labi sevi pierādīja iepriekšējā sezonā, spēlējot Francijas kluba "Hyeres-Toulon" rindās. Viņš gan guva vidēji tikai 4,8 punktus, tomēr labi sevi pierādīja aizsardzībā, ko par viņa stipro pusi atzīst arī jaunie saimnieki no Šarlotes "Bobcats". Ajincas augstā izvēle ir neliels pārsteigums.

Arī afrikānis

Kā trešo Eiropas spēlētāju (Sietlas "Supersonics") izvēlējās super-atlētisko spāņu talantu Seržē Ibaku, kurš gan dzimis Kongo, bet basketbolu mācījies spēlēt Spānijā. Ibaku arī nāk no sportistu ģimenes. Gan tēvs, gan māte bijuši basketbolisti, taču dzīve viņu lutinājusi nav. Brīžiem audzis vecā mājā bez elektrības, kur par viņu gādību uzņēmusies vecāmāte. Neskatoties uz sūro bērnību Ibaku sevī atklājis talantu, un nebrīnīšos, ka viņš dēļ sava atlētisma kļūs par NBA zvaigzni. Sezonu viņš aizvadīja Spānijās augstākajā basketbola līgā un atzīmējās ar labu statistiku, viņa kontā sezonas laikā vidēji 11,3 punkti.

Neveiksminieks Batums?

Pirmā raunda ceturtais eiropietis arī nāk no Francijas, taču viņa izredzes pirms pāris mēnešiem tika skatītas daudz gaišākos toņos. Nikolā Batumam prognozēja pirmo desmitu, veiksmes gadījumā arī pirmo piecinieku, taču galu galā uzbrucēju draftēja Hjūstonas "Rockets", kas francūzi izvēlējās ar kopējo 25. numuru. Batums atšķirībā no Ajincas aizvadītajā sezonā spēja arī gūt daudz punktus. Francijas līgā vidēji Batums guva 12,3 punktus, savukārt Eirolīgā mazliet mazāk – 8,5. Viņš bija viens no Lemānas kluba līderiem arī aizsardzībā, ko par lielu plusu min NBA skauti, taču rodas jautājums, kāpēc ar tādu statistiku un aizsardzību apveltītam puisim tikai pirmās kārtas beigas? Atbilde ir pavisam vienkārša. Batumam atklātas nopietnas sirds problēmas, kas nobaidījušas daudzus klubus. Sirdsdarbības kaitējumu rezultātā basketbola laukumā mira Nikolā tēvs, kas arī bija profesionālās basketbolists. Neilgi pēc drafta Batums nonāca Portendā, kas Batumu vērtē ļoti augsti. Tieši viņš varētu būt viens no drafta lielākajiem pārsteigumiem.

Tomičs nonāk NBA jau šogad

Otrajā kārtā eiropiešu vārdus nosauca septiņas reizes. Tajā skaitā bija arī mums zināmi vārdi. Horvāts Ante Tomičs aizvadītajā sezonā viesojās Rīgā, kad "Zagreb" sastāvā FIBA kausā cīnījās ar "Baronu". Tomiču izvēlējās ar kopēju 44 numuru. Tāpat jāpiezīmē, ka otrajā kārtā tika izvēlēti tādi Eiropas jaunie talanti, kā serbs Nikolā Pekovičs no "Partizan" un turks Omre Asiks no "Ulker". Asiks nebija vienīgais turks draftā, kā pēdējie čempioni, Bostonas "Celtics" izvēlējās Semihu Erdenu.

Izmantotie resursi:
nba.com
draftexpress.com

Slēpts komentārs: ansis15

 +13 [+] [-]

, 2008-06-30 22:35, pirms 16 gadiem
a kas ar Kalnieti?

  +3 [+] [-]

, 2008-06-30 22:43, pirms 16 gadiem
skiet ka arii nau panemts :/
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-06-30 22:49, pirms 16 gadiem
Es neteiktu, ka Ajinca ir pārsteigums, jo U-19 PČ bija ar Batūmu un Edvardsu Francijas vilcējspēks un varbūt vēl Dio, bet priekš sava auguma izskatījās ļoti kustīgs.

  -4 [+] [-]

, 2008-06-30 22:49, pirms 16 gadiem
Rommels rakstīja: Kosta Koufos jau arii skaitaas europietis

Neticami smieklīgi!

  +1 [+] [-]

, 2008-06-30 23:52, pirms 16 gadiem
Nu Tomičs, lai arī pavisam jauns neparādīja gandrīz pilnīgi neko Baronu.. Bija interesanti skatīties kā Alexanders un Batista viņu burtiski "mētā" pa laukumu

  +1 [+] [-]

, 2008-07-01 00:10, pirms 16 gadiem
Atvainojos, pret Baronu

  +1 [+] [-]

, 2008-07-01 00:11, pirms 16 gadiem
Koufus griekis, bet vinu vsp nekur nepiemin.. pagajusho gad U-18 chempii speleja!

  +2 [+] [-]

, 2008-07-01 00:36, pirms 16 gadiem
Nu Kuffos ir diezgan taa neko centrs met 3 niishus arii groza apaksha speelee augums 216 cm!!Man liekas, ka vijam vajadzeeja buut augstaak!

  -1 [+] [-]

, 2008-07-01 01:03, pirms 16 gadiem
Uhh kaa man tas Tomichsh nepatika, tik tievs, vinju tak smeereeja Aleksandrs un Batista, ko ta veel NBA viiri, tas buus psc. tik vaargu speeleetaaju sen neesmu redzeejis...

     [+] [-]

, 2008-07-01 03:05, pirms 16 gadiem
Tomičs tieshama bija garsh, tievs un tizls manaa veerteejumaa !!! Naakoshgad no Latvijas iespējams Rihardu Kuksiku vareetu drafteeet.. uzskatu Perspektiivaakais LAtvijas talats... Redzeesim kaa vinjs vilks u-20 augustaaa ! Mana prognoze vidēji 25 punkti.

     [+] [-]

, 2008-07-01 10:13, pirms 16 gadiem
nezinu, nezinu-tomer 25 punkti?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja