Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

"Clippers" par pārkāpumiem Džordana nolīgšanā sodīta ar 250 tūkstošiem dolāru

Rolands Eliņš

"Clippers" par pārkāpumiem Džordana nolīgšanā sodīta ar 250 tūkstošiem dolāru
Deandrē Džordans
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vadība paziņojusi, ka piespriež Losandželosas "Clippers" komandai ceturtdaļmiljona dolāru vērtu naudas sodu par noteikumiem neatbilstošu piedāvājuma izteikšanu Deandrē Džordanam. Šis sods gan nav saistīts ar Džordana pārdomāšanu un atteikšanos no solījuma Dalasas "Mavericks" vienībai.

Deandrē Džordana solījums pievienoties "Mavericks" un šī solījuma atsaukšana, parakstot līgumu ar "Clippers", šovasar kļuva par skandalozāko notikumu NBA pasaulē. Tika slavēta "Clippers" apņēmība iegūt Džordana parakstu un nosodīts veids, kā "Clippers" pārstāvji izšķirošajās stundās nepieļāva Džordana sarunu ar "Mavericks" vadību, visai dīvainā veidā par to lieloties arī sociālajos tīklos.

Vairāk nekā mēnesi pēc šiem notikumiem savu oficiālo vārdu teikusi arī līgas vadība, kura sodījusi "Clippers" ar 250 tūkstošu dolāru (apmēram 217 tūkstošu eiro) lielu soda naudu, tiesa, par pavisam citu pārkāpumu. Proti, otrajā jūlijā, vēl pirms Džordans bija devis jāvārdu Dalasai, "Clippers" sniedza centra spēlētājam prezentāciju, kā viņi iztēlojas turpmāko sadarbību.

NBA likumi skaidri nosaka, ko klubi drīkst piedāvāt spēlētājiem un ko nē, un aizliegta savas ietekmes izmantošana, lai palīdzētu spēlētājam darījumā ar kādas trešās puses pārstāvjiem, ja vien šāds izņēmums nav atrunāts kolektīvajā līgumā. NBA pēc apstākļu izvērtēšanas paziņojusi, ka "Clippers" prezentācijā Džordanam piedāvāta tieši šāda iespēja, proti, jauns sponsora līgums ar kādu citu uzņēmumu. Līgums ar šo publiski nenosaukto sponsoru gan netika noslēgts, turklāt NBA arī norāda, ka "Clippers" nelikumīgais piedāvājums nav atstājis ne mazākās sekas uz turpmāko notikumu attīstību.

"Clippers" īpašnieks un bijušais "Microsoft" izpilddirektors Stīvs Balmers medijiem norādījis, ka viņam iepriekš bija absolūta pārliecība par sava piedāvājuma godīgumu, bet noteikumu pārkāpums bijis netīšs. Balmers pret sodu gan neiebilst un paziņojis, ka pilnībā atbalsta kolektīvā līguma vienošanos. "Turklāt gan mēs, gan visa basketbola pasaules redzēja, ka Deandrē paliek mūsu komandā tāpēc, ka viņš juta, ka tā ir viņa labākā iespēja iegūt titulu, un jo viņš vēlējās palikt "Clippers" ģimenē," sacīja Balmers.

250 tūkstošu dolāru neparedzēts sods ir naudas summa, kas var iedzīt problēmās daudzus basketbola klubus, taču ne NBA komandu lokā. Galu galā, "Clippers" ar Džordanu vienojās par līgumu apmēram 88 miljonu dolāru vērtībā, un NBA piespriestā soda nauda sastāda tikai 0,28% no Džordana līguma summas.

Izmantotie resursi:
Clippers fined for violating anti-circumvention...