Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Bertāns un "Wizards" gaida jaunu treneri. Kurš tas būs?

Andrejs Siliņš

Bertāns un "Wizards" gaida jaunu treneri. Kurš tas būs?
Dāvis Bertāns, Rasels Vestbruks un Bredlijs Bīls. Foto: AP / AFP / Scanpix

Par Kristapa Porziņģa pārstāvētās Dalasas “Mavericks” nākamo galveno trenerī esam tikuši skaidrībā, taču otrs latvietis, par kura spēlēšanu NBA jaunajā sezonā nav šaubu, ir Dāvis Bertāns. Viņa pārstāvētā Vašingtonas “Wizards” arī palikusi bez galvenā trenera un neprot tādu atrast jau labu laiku. Kuri varētu būt labākie kandidāti uz “Wizards” trenera posteni?

To, ka Skots Viljams Brukss brauc pēdējos kilometrus pie Vašingtonas komandas stūres, varēja nojaust jau sezonas laikā. Pirmkārt, gluži tehniski pēc sezonas beidzās viņa līgums ar klubu. Otrkārt, neviena puse nerāvās pagarināt sadarbību. Ja klubs tic savam trenerim un saista ar to ilgtermiņa plānus, tad piedāvā pagarināt līgumu jau pirms pēdējās iepriekšējā līguma sezonas. Šoreiz tā nenotika, un viss liecināja, ka šopavasar vērojam Bruksa pēdējās spēles “Wizards” galvenā trenera amatā. Kad komanda pārdzīvoja smago sezonas ievadu un ilgi nespēja no tā atkopties, parādījās runas, ka Brukss varētu zaudēt darbu jau sezonas gaitā. Tomēr kluba īpašnieks Teds Līonsiss prot skaitīt naudu un ļoti negribīgi veic pārmaiņas. Īpaši tad, ja tas nozīmē papildu izdevumus. Bruksa atlaišanas gadījumā klubam tik un tā nāktos maksāt, jo, tāpat kā spēlētājiem, atalgojums ir garantēts.

Ņemot vērā sezonas laikā piedzīvoto, Brukss pabeidza sezonu uz pozitīvas nots - komanda izcīnīja astoto vietu regulārajā turnīrā un “play-in” turnīrā nodrošināja vietu izslēgšanas spēlēs. Tur gan bez ceremonijām piekāpās Filadelfijai. Tā bija trešā reize piecu sezonu laikā, kad Bruksa vadītā “Wizards” iekļuva “play-off”. Divreiz (2018, 2021) zaudēts pirmajā kārtā, bet Bruksa debijas sezonā (2017) izdevās tikt otrajā kārtā. Tiesa, gaidas bija liels, jo “Wizards” pēc divu gadu pārtraukuma bija iekļuvusi izslēgšanas spēlēs, turklāt ar ceturto vietu regulārajā sezonā - pirmoreiz kopš klubs startē ar “Wizards” nosaukumu (1997/98) tik augstu un ar mājas priekšrocībām “play-off” pirmajā kārtā. Šīs priekšrocības palīdzēja Atlantas barjeru pirmajā kārtā, bet otrajā septiņu spēļu sērijā zaudējums Bostonai. Piecos gados Brukss izcīnīja 183 uzvaras un piedzīvoja 207 zaudējumus (“play-off” - 10 uzvaras un 14 zaudējumi).

16. jūnijā Bruksa piecu gadu darba cikls ar “Wizards” noslēdzās. Kopš tā laika “Wizards” nodarbojies ar jauna trenera meklējumiem, taču pagaidām nesekmīgi. Kamēr citas bez treneriem palikušās komandas mediju virsrakstos tiek sasaistītas ar sabiedrībā populāriem speciālistiem kā potenciālajiem treneriem, izskatās, ka ASV galvaspilsētas klubs klusi sēž maliņā un gaida savu kārtu pie tortes dalīšanas. Kāds ķirsītis nonāks uz “Wizards” tortes gabaliņa?

Sems Kesels

51 gadus vecais Kesels 15 gadus pavadīja NBA kā spēlētājs un trīsreiz kļuva par čempionu. Kopš 2009. gada strādājis līgā kā asistents un pirmā pieredze šajā amatā bija tieši “Wizards” (2009-2014). Vēlāk seši gadi uz Losandželosas “Clippers” soliņa, bet pagājušajā vasarā sekoja Dokam Riversam uz Filadelfiju. Jau vairākus gadus ticis minēts starp kandidātiem uz dažādu klubu galvenā trenera vietu. Saņēmis rekomendācijas gan no kādreizējiem komandas biedriem, gan treneriem, kam asistējis. Izveidojis tuvas attiecības ar “Wizards” superzvaigzni Bredliju Bīlu - labas attiecības ar komandas zvaigzni mūsdienās ir ļoti būtisks faktors. Sacensībā uz “Wizards” trenera amatu šobrīd esot izvirzījies vadībā.

Vess Anselds juniors

Vašingtonas kluba leģenda Vess Anselds 1978. gadā aizveda komandu līdz tās vienīgajam čempiontitulam vēsturē, pats kļūstot par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. Pirms gada aizsaulē aizgājušā Anselda dēls Vess Anselds juniors jau 25 gadus ir NBA apritē, un tieši “Wizards” apcirkņos sāka savu karjeru. Uzreiz pēc koledžas kā skauts, bet vēlāk ieņemot asistenta pozīciju treneru štābā (tai skaitā vienlaikus ar Keselu). Tāpat asistenta pienākumus veicis “Warriors” un “Magic” vienībās, bet kopš 2015. gada ir Maika Melouna palīgs Denverā. Tiek uzteikts par darbu spēlētāju individuālajā attīstībā un par darbu ar komandas aizsardzību - pozīcijās, kurās noteikti “Wizards” vēlas uzlabojumus. Labi satiek ar spēlētājiem. Bijis interesants kā galvenā trenera kandidāts arī citiem klubiem jau iepriekš. 2011. gadā “Wizards” atteica Anselda vēlmei kļūt par vienu no trim galvenajiem asistentiem (vieta uz soliņa blakus galvenajam trenerim), bet varbūt desmit gadus vēlāk šo kļūdu var labot ar ne tikai vietu uz priekšējā soliņa, bet pat tā galvgalī.

Bekija Hemona

Bekija Hemona jau labu laiku nav slēpusi vēlmi kļūt par galveno treneri NBA. Bija fināliste konkursā uz “Trail Blazers” pozīciju, bet izskatās, ka tā tikusi Čonsijam Bilapsam. Pašas inteliģence un spēles izpratne, kā arī lūrēšana pār Grega Popoviča plecu astoņu gadu garumā uz Sanantonio “Spurs” soliņa noteikti padara Hemonu par reālu kandidāti uz vēstures rakstīšanu - kļūt par pirmo galveno treneri-sievieti NBA. Aizvadītajā sezonā jau kļuva par pirmo sievieti, kura NBA spēlē vadījusi komandu, kad Popovičs saņēma diskvalificējošo piezīmi. “Viņa lieliski dara savu darbu. Gribēju Bekiju savā kolektīvā viņas darba dēļ. Tam, ka viņa ir sieviete, nebūtu vispār jābūt svarīgi, taču mūsu pasaulē tā tas nav - redzam, cik sarežģīti sievietēm tikt pie darba noteiktās vakancēs. Mūsu gadījumā runa bija tikai par darbu,” toreiz sacīja Popovičs. Meistara rekomendācija noteikti nenāk par sliktu darba meklējumos. Pau Gazols, kurš spēlējis pie Popoviča un Fila Džeksona, galvo, ka Hemona būs laba galvenā trenere (“Nesaku, ka viņa var būt diezgan laba trenere, ka viņa var būt gandrīz tikpat laba, cik vīrieši-treneri. Nē, es saku, ka Bekija Hemona var būt galvenā trenere NBA. Punkts.”). 2015. gada vasarā Bekijas vadībā uzspēlēja “Wizards” latviešu lāzera Dāvja Bertāna brālis Dairis, kuram par Hemonu kā treneri sakāms tikai labākais. Tovasar “Spurs” izcīnīja vasaras līgas čempiontitulu.

Kenijs Etkinsons

Modīgi kļuvis par galvenajiem treneriem iecelt tos, kas līdz šim ar to nav nodarbojušies - labi, ja bijuši asistenti. “Wizards” varētu palūkotie arī citā virzienā, jo netrūkst labu kandidātu starp jau pieredzējušiem speciālistiem. Etkinsons paveica labu darbu ar Bruklinas komandu, kas ir vienīgā trenera pieredze kā galvenajam NBA. Katrā no trīs sezonām komanda spēlēja aizvien labāk, 2019. gadā ar pozitīvu bilanci beidzot arī iekļūstot izslēgšanas turnīrā. Nākamajā sezonā, atnākot Kevinam Durentam un Kairijam Ērvingam, kļuva superzvaigznēm neērts. Treneris, pie kura sevi kā NBA derīgu spēlētāju pierādīja Rodions Kurucs. Varbūt tagad Etkinsons, kurš labi pazīst Eiropas basketbolu (mazpadsmit gadu ilga spēlētāja karjera Eiropā, četrus gadus strādāja par trenera asistentu Francijā), būtu labs variants, lai Dāvis Bertāns atgrieztos iepriekšējās sezonas spožumā? Šobrīd Tairona Lū asistents Losandželosas “Clippers” treneru kolektīvā.

Maiks D’Antoni

Bet varbūt iespēja jādod Etkinsona kādreizējam priekšniekam Ņujorkas “Knicks” treneru štābā Maikam D’Antoni? Tā arī ne reizi neizcīnījis čempiontitulu, taču allaž uzskatīts par vienu no gaišākajiem uzbrukuma basketbola prātiem līgā. Esot bijis tuvu darbam Portlendas “Trail Blazers”, bet pagaidām aizvien ir Stīva Neša asistents Bruklinā. Ar Raselu Vestbruku jau sastrādājās pagājušajā sezonā Hjūstonā, taču iznākums, vadot Vestbruka un Džeimsa Hārdena duetam, nebija tāds, kādu visi gaidīja (izstāšanās otrajā kārtā). Varbūt vadot duetu, kurā otrs spēlētājs (Bredlijs Bīls) nav tik ļoti dominējošs ar bumbu, iznākums būtu labāks?

Skots Morisons

Kanādas izlases asistents Morisons pēdējos četrus gadus veicis Breda Stīvensa palīga pienākumus Bostonā. Pirms tam ar darbā “Celtics” fārmklubu kļuva par Attīstības līgas sezonas labāko treneri (2015). Šovasar bija kandidāts arī uz “Celtics” galvenā trenera amatu. Konkursā uzvarēja Ime Udoka un nav zināms, vai Morisonam atradīsies vieta Udokas veidotajā treneru štābā. Tas, ka Morisons jau aizvadījis darba interviju ar “Wizards”, ir fakts, kamēr par citiem kandidātiem publiski tas nav zināms.

Tonijs Brauns vai Roberts Peks

Varbūt “Wizards” jāielūkojas pašai savos apcirkņos? Tonijs Brauns bijis asistents jau piecus gadus, Roberts Peks - trīs. Abiem bijušas garas spēlētāju karjeras NBA un Eiropā, bet Brauns jau 23 gadus bijis asistents dažādos NBA komandu treneru kolektīvos. Bruklinā pēc Laionela Holinsa atbrīvošanas 2016. gada janvārī uz 45 spēlēm bija “Nets” galvenā trenera vietas pienākumu izpildītājs (bilance 11-34). Peks, kurš arī kā spēlētājs pārstāvēja Vašingtonu, kā asistents strādājis jau vairāk nekā desmit gadus, bet šobrīd kļuvis par Vestbruka uzticības personu.

Marks Džeksons vai Džefs Van Gandijs

Noslēgumā mazliet smaida. Okeāna viņā pusē, tikko parādās kāda trenera vakance, izskan divi vārdi - Marks Džeksons un Džefs Van Gandijs. Visu cieņu abu aģentiem. Realitātē Džeksons kā NBA treneris nostrādājis trīs sezonas. Nestrādāja slikti, jo komanda no līgas izsmiekla kļuva par “play-off” dalībnieci, taču, neskatoties uz to, klubs atbrīvoja treneri vēl pirms līguma beigām, jo Džeksons neprata uzturēt pat tikai normālas darba attiecības ar citiem kluba darbiniekiem. Sezonā pēc Džeksona aiziešanas “Warriors” ar teju tādu pašu sastāvu, tikai treneri-debitantu Stīvu Keru pie ruļļiem, izcīnīja čempiontitulu… Van Gandijs? Pēdējoreiz NBA komandu vadīja pirms 14 gadiem… Iesaistīts darbā ASV izlasē un FIBA kvalifikāciju turnīros pat kā galvenais treneris, lielajos turnīros - pat ne kā asistents… Abi ir interesanti spēļu tiešraižu komentētāji un lai tā arī paliek.

Kurš būtu piemērotākais Vašingtonas treneris?

  • 8

  • 3

  • 89

  • 76

  • 14

  • 1

  • 1

  • 2

  • 3

  • 7

  • 9


     [+] [-]

, 2021-06-28 11:17, pirms 3 gadiem
Es jau gribētu Atkinsonu, bet naiva cerība. Viņš neatbilst mūsdienu NBA trennera tēlam. Un es nedomāju profesionālo aspektu. Tā kā Kesels, Anselds vai pat Hemona.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-28 15:35, pirms 3 gadiem
Arnis Vecvagars

     [+] [-]

, 2021-06-28 16:39, pirms 3 gadiem
J.Gailītis noliktu tur džekus pie vietas .