Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Māris Noviks Ņujorkā: ceļš uz Meku – "Madison Square Garden"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Māris Noviks Ņujorkā: ceļš uz Meku – "Madison Square Garden"
Kristaps Porziņģis
Foto: AP/Scanpix

NBA centrs ir Ņujorka. Un "Madison Square Garden" ir basketbola Meka.

Basketbols "Lielajā ābolā" tiek spēlēts jau vairāk nekā 120 gadus un tā ir trešdaļa no pilsētas vēstures. Ņujorkas īpašā vieta NBA pasaulē skaidrojama ar pilsētas stratēģisko nozīmi – tā ir ASV galvenais finanšu, mediju un kultūras centrs.

Ņujorka ir vieta, kur bizness satiek televīziju. Šobrīd NBA atrodas visu laiku augstākajā punktā – 2014. gada oktobrī noslēgtais deviņu gadu līgums 24 miljardu ASV dolāru vērtībā ļāvis visiem klubiem dubultot savu vērtību

“Knicks” biļetes pilsētā ir pieprasīta un dārga prece. Vietējā publika ir, iespējams, turīgākā Amerikā un cenas attiecīgi augstākas nekā citās NBA pilsētās. Uz “Madison Square Garden” labprāt nāk elite un slavenības. Te var neformālā gaisotnē tikties, apspriest darījumus un ieceres, kā arī atrādīt sevi tautai.

Otrdienas vakarā arēnā ir daudz slavenību – “Atpakaļ nākotnē” zvaigzne Maikls Dž. Fokss (Michael J. Fox), NBA čempions un “Knicks” leģenda Ērls Monro (Earl “The Pearl” Monroe), aktieris Džons Turturo (John Turturro) un, protams, “Gredzenu pavēlnieks” Fils Džeksons.

Gigantisks video kubs, laba audio sistēma, teicami gaismas efekti un talantīgi izklaidētāji – sēdi un baudi! Skatītāji atpūšas un čalo, pa reizei nopūšas pēc netrāpīta metiena, bet ceturtajā ceturtdaļā, vīlušies par “Knicks” bālo sniegumu, ūjina un svilpj.

NBA arēnās nav skaļo un atraktīvo studentu sektoru, nav studentu orķestru un visas zāles līdzjušanas. Gaisotne ir relaksēta un atbrīvota. Ļaudis dzer alu, skatās spēli un gaida uzvaras. Ņujorka ir izsalkusi pēc uzvarām – “Knicks” pēdējo reizi NBA titulu izcīnīja 1973. gadā.

Dzīvoju Manhetenā, “Upper Westside” rajonā, 70 kvartālu attālumā no “Madison Square Garden”. Nav tik traki, kā izklausās – 20 kvartāli vidēji iekļaujas vienā jūdzē (1609 metri) un līdz arēnai kājām jāmēro apmēram septiņi kilometri

Lai izvairītos no sastrēgumstundā pārbāztajiem metro vilcieniem (biļete vienam braucienam maksā 3 dolārus, ar "MetroCard" 2,75 dolārus), uz arēnu dodos kājām. Ātrākais veids – kājām gar Hadsona upi, vai cauri Centrālparkam. Tādā veidā iespējams pieveikt vienu kvartālu vienā minūtē un nav jāstāv pie luksoforiem.

”Madison Square Garden” atrodas “Midtown” – Manhetenas debesskrāpju rajonā starp 30. un 59. ielu (Centrālparku). Starp citu, “Midtown” un Finanšu rajona (Financial District) augstceltnes aizņem tikai kādu simto daļu Ņujorkas – un pilsēta platības ziņā ir mazāka nekā daudzas citas pasaules megapoles.

”Midtown” rajonā gar Hadsona upi cita blakus citai izvietojas kuģu un laivu piestātnes (piers). Vienā no pirmajām pietauvojies ASV jūras flotes (US Navy) kuģis-muzejs “Intrepid”. Cenas augstas – ja gribi apskatīt izstādi, kuģi un zemūdeni, jāšķiras no 42 dolāriem. Karavīriem un jūrniekiem ieeja bez maksas.

17:50 vakarā. Ņujorkā krēslo. Skats uz 34. ielu, kuras galvenā rota ir slavenais “Empire State Building” debesskrāpis – viens no pilsētas simboliem. Par iespēju uzbraukt 86. stāvā jāmaksā 32 dolāri, toties skatu laukums atvērts no 08:00 rītā līdz 02:00 naktī.

”Madison Square Garden” aizņem divus kvartālus starp 7. un 8. avēniju, kā arī 31. un 33. ielu. Zem arēnas atrodas Pensilvānijas stacija, no kurienes ar “Amtrak” vilcieniem iespējams nokļūt līdz pat Floridai un Kalifornijai (jābrauc trīs diennaktis ar pārsēšanos).

Preses ieeja atrodas “8 Penn Plaza” (augšējā attēla kreisajā apakšējā stūrī) – tuvu 8. avēnijas un 33. ielas krustojumam. Vispirms jāiziet cauri skanerim, tālāk jādodas pie akreditācijas galda. Dienu iepriekš saņēmu apstiprinājumu uz 5. marta spēli, vēlāk vakarā arī uz 1. marta spēli.

Arēna izvietojusies 10 stāvos. Preses centrs atrodas sestajā stāvā. Preses konferenču zāle, preses ēdināšanas zāle, laukums un spēlētāju ģērbtuves atrodas piektajā stāvā. Augšā un lejā ar liftu iespējams nokļūt A, B, C un D torņos.

Septītās avēnijas un 33. avēnijas krustojums. Tēvs ar dēlu steidz pāri ielai. Porziņģa krekli ir viena no pieprasītākajām padsmitnieku precēm Ņujorkā

Ieeja preses centrā atrodas 6. stāvā (John F.X. Condon Press room)

Atšķirībā no FIBA sacensībām, kur pēdējos gados saudzē papīru, amerikāņi resursus taupa mazāk – visa informācija pieejama uz papīra milzīgos apjomos.

Neskaitot preses centru, žurnālistiem arēnā paredzētas divas ložas spēles vērošanai. Ņujorkas lielāko izdevumu žurnālistiem atvēlēta neliela loža 8. stāvā, savukārt visiem pārējiem jādodas uz 10. stāvu. “Paej garām MSG veikalam un ej uz B torņa liftu,” paskaidro preses centra apsargs.

Skats uz preses centru stundu pirms spēles sākuma. Telpas dziļumā atrodas atsevišķas istabas fotogrāfiem un radio komentētājiem. Lielākā daļa žurnālistu atrodas stāvu zemāk esošajā ēdināšanas telpā – par iespēju ieturēties jāsamaksā astoņi dolāri. Ūdeni labāk ņemt līdzi pašam.

Blakus ēdināšanas zālei atrodas preses konferenču telpa. Līdz “Knicks” ģērbtuvei pa gaiteņiem jāiet apmēram 100 metri – pie katra pagrieziena ir viens vai vairāki apsargi. Laukumam piekļūt nav nekādu problēmu, tikai nedrīkst stāvēt ejās.

50 minūtes pirms spēles: autogrāfu tīkotāji laukuma malā. Arēna ir izpārdota – 19 802 vietas, bet zālē piepildās dažas minūtes pirms sākuma un pirmās ceturtdaļas laikā

Skats no preses ložas 10. stāvā. Pāris tūkstošu skatītāju sēž vēl tālāk, bet zāles apaļā forma nodrošina labu redzamību no jebkura punkta. Tā šeit ir labāka nekā, piemēram, “American Airlines” arēnā Maiami

Augšējā preses loža atrodas tiešā “Knicks” goda plakātu (banners) tuvumā

Katra darbavieta – tikai ložās – aprīkota ar nelielu video ekrānu, kurā spēles notikumiem iespējams sekot ar nelielu laika nobīdi

 +15 [+] [-]

, 2016-03-02 20:37, pirms 9 gadiem
Uhh, paldies!

Gaidam turpinājumu!

  +6 [+] [-]

, 2016-03-02 20:44, pirms 9 gadiem
Ļoti interesanti!
Paldies!
Slēpts komentārs: BayernM

  +1 [+] [-]

, 2016-03-02 20:48, pirms 9 gadiem
tajā parciņā dzīvo?

"..Dzīvoju Manhetenā, “Upper Westside” rajonā, 70 kvartālu attālumā .."

Paldies par ieskatu NY, gaidām turpinājumu.

  +7 [+] [-]

, 2016-03-02 20:53, pirms 9 gadiem
Kvalitatīvs raksts vai drīzāk blogs. Visai interesanti, gaidu turpinājumu.

  +6 [+] [-]

, 2016-03-02 21:01, pirms 9 gadiem
BayernM rakstīja: ''Cenas augstas – ja gribi apskatīt izstādi, kuģi un zemūdeni, jāšķiras no 42 dolāriem.''

Atvaino, nepiekritīšu! Tās ir kapeikas! Tas ir tāpat, kā es Šveicē par bulciņu samaksāju 4eur! Standarta cena!
mulkigi salidzinat eiropas cenas ar usa. 42$ tas ir daudz pat prieks turistu parpilditas manhetenas. pagajusogad 6 menesus nodzivoju bruklina, cenu atskiriba ir milziga starp manhetenu un parejo NYC. satiku cilvekus kas 35 gadu vecuma nekad nav bijusi manhetena, kaut ari visu dzivi nodzivojusi NY
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-03-02 21:19, pirms 9 gadiem
Paldies, Māri. Ceru, ka ar šo blogu viss tikai sākas un būs info par visu ap un par Ņujorkā! Sveicini Kristapu!

  +3 [+] [-]

, 2016-03-02 21:22, pirms 9 gadiem
Plus no manis par rakstu!

  +1 [+] [-]

, 2016-03-02 21:24, pirms 9 gadiem
Novik, Novik... "Hadsona upe" ... Tā ir Hudzona (angliski Hudson), skat. https://lv.wikipedia.org/wiki/Hudzona, par godu Henrijam Hudzonam (1550.-1611.g.) — angļu jūras braucējam, kas 1609.gadā atklāja un izpētīja upi. "Žurnālisti", vai zin...

  +4 [+] [-]

, 2016-03-02 21:33, pirms 9 gadiem
Veiksmīgu komandējumu un turpinu gaidīt nākamos rakstus

  +2 [+] [-]

, 2016-03-02 21:45, pirms 9 gadiem
Video studijā

  +2 [+] [-]

, 2016-03-02 22:03, pirms 9 gadiem
Labs raksts. Gaidām interviju ar KP.

  -1 [+] [-]

, 2016-03-02 22:27, pirms 9 gadiem
Ehh, SC laikam kādu daudz maz labu aparātu fotografēšanai, kur nu vēl videokameru, laikam jau nevarēja nodrošināt?...

Bet paldies, ir interesanti palasīt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-03-02 23:49, pirms 9 gadiem
Raksts interesants, paldies Mārim. Ja nu atkal par tulkojumiem un izrunām, tad te gan taisnība tam, kurš jau ieminējās par Hudzonas upi, jo tā šo upi sen jau pieņemts latviskot.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-03 09:11, pirms 9 gadiem
disciplīns rakstīja: Raksts interesants, paldies Mārim. Ja nu atkal par tulkojumiem un izrunām, tad te gan taisnība tam, kurš jau ieminējās par Hudzonas upi, jo tā šo upi sen jau pieņemts latviskot.
Tam, kurš norādīja uz kļūdiņu, ielikts mīnuss Stils un gramatika nevienu neinteresē...