Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Vīņauds: "Gulbenes "Bukos" spēlēt ir īpaša sajūta"

Emils Ozerinskis

Vīņauds: "Gulbenes "Bukos" spēlēt ir īpaša sajūta"
Mārtiņš Vīņauds Cēsu novada komandas sastāvā Latvijas olimpiādē. Foto: Lāsma Irša

Latvijas Basketbola līgas 2. divīzijas leģendārā komanda Gulbenes "Buki" sezonu sākusi ar septiņām uzvarām astoņās aizvadītās spēlēs. Viens no komandas vadošajiem spēlētājiem Mārtiņš Vīņauds aprunājās ar Sportacentrs.com pēc spēles Valmierā, kurā uzbrucējs guva 17 punktus.

27 gadus vecais Cēsu basketbola skolas audzēknis Mārtiņš Vīņauds sevi Latvijas Basketbola līgas līmenī pieteica 2011. gadā, debitējot BA "Turība" sastāvā, kurā uzbrucējs nospēlēja četras sezonas. Pēc studiju noslēgšanas Vīņauds profesionālo karjeru turpināja "Valmierā/Ordo", kur piedalījās Vidzemes komandas čempiontitula kaldināšanā 2016. gadā. Pēc čempiontitula iegūšanas Vīņauds gatavojās sezonai "Jūrmalas/Fēnikss" sastāvā, taču pirmssezonas sagatavošanās posmā gūtā krustenisko saišu trauma nosēdināja basketbolistu laukuma malā uz pilnu sezonu. Pērn VĪņauds atgriezās laukumā, pārstāvot LBL 2. divīzijas komandu "Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola", kas sasniedza turnīra pusfinālu, bet bronzas sērijā piekāpās Gulbenes "Bukiem". Tiešu "Buku" formu šajā sezonā mugurā velk Mārtiņš Vīņauds, kurš paralēli arī cenšas nopietnākā līmenī pavirzīt dzimtās pilsētas basketbolu.

LBL 2. divīzijas turnīrā Vīņauds ir viens no gulbeniešu vadošajiem spēlētājiem, līdz šim astoņos aizvadītajos mačos gūstot vidēji 13,6 punktus, izcīnot 6,6 atlēkušās bumbas un izdalot 3,8 rezultatīvas piespēles. 14. novembra spēlē Valmierā "Buki" izcīnīja uzvaru ar 83:75.

Interesanta spēles pirmā epizode. Tā ir tāda iestrādne, ka centra iemetienā ej un pārlec pretinieku centru?
Šodien bijām īsā sastāvā - soliņš bija īss. Tieši no garā gala daudzi spēlētāji šobrīd ir izkrituši. Tāpēc neatlika nekas cits kā man iet tajā centrā un izdevās arī izcīnīt to pirmo bumbu.

Kopumā sezona sākta ar septiņām uzvarām un vienu zaudējumu. Kā vari vērtēt "Buku" sezonas ievadu?
Domāju, ka ir labi, bet varām arī vēl daudz labāk. Arī treneris Artūrs Brūniņš saka, ka vēl daudz kur ir jāpieliek. Šī ir turnīra pirmā kārta, bet otrā jau būs daudz grūtāka. Tāpēc ir kur strādāt un pieslīpēt meistarību.

Vienīgais zaudējums līdz šim pret "Limbažiem". Kas notika tajā spēlē, kādēļ nācās piekāpties?
Pirmkārt spēlējām viņu mājās - viņu skatītāji, viņu zāle, viņu grozi. Ar labu precizitāti un agresīvu spēli limbažnieki mūs spēles pirmajā pusē izsita no līdzsvara. Tikai pēdējā ceturtdaļā spējām atdzīvoties un sadeldēt viņu iekrāto pārsvaru. Pašas beigas jau bija pavisam sīvas un ņemamas.

"Limbažiem" šosezon pienākuši klāt vairāki pieredzējuši spēlētāji. Vai viņus var uzskatīt par šīs sezonas "melno zirdziņu" LBL 2. divīzijā?
Es domāju, ka noteikti tā varam teikt. Ja skatāmies uz pagājušā gada sastāvu, tad šogad viņi noteikti ir jārespektē. Ja viņi parāda savu labāko sniegumu, tad jebkuram no šīs līgas limbažniekus šosezon jārespektē.

Tagad tev spēlēt Gulbenes "Buku" kreklā, zinot komandas leģendāro statusu. Vai tas ir kaut kas īpašs priekš basketbolista Latvijā - pārstāvēt "Bukus"?
Jaunībā, uzsākot savas basketbolista gaitas, tiešām pievērsu uzmanību šai komandai. Klubs ar senām tradīcijām un parašām. Atceros, ka man bija savi favorīti, kas nākuši tieši no šīs komandas. Jā, ir tāda lepnuma sajūta spēlēt "Bukos". Īpaši forši ir spēlēt Gulbenes zālē, kur tribīnes ir pilnas ar vietējiem līdzjutējiem. Tā kā varu apstiprināt, ka "Bukos" spēlēt ir īpaša sajūta.

Kādi kritēriji jāizpilda, lai tiktu pie iesaukas buks? Zināms, ka vairākās citās komandās bijušie Gulbenes komandas spēlētāji tiek saukti tieši šādi. Vai tu jau kvalificējis?
Domāju, ka tur jāiet garš ceļš. Tik ātri par buku nevar kļūt. Lai kļūtu par kārtīgu buku, jāpavada ilgs laiks šajā komandā, jāizkaro un jāizcīna sava vieta.

Viena lieta, ka šosezon spēlē ar "Buku" kreklu mugurā, bet ar sirdi tomēr esi Cēsu basketbolā. Pastāsti, kādi jaunumi Cēsīs.
Tiešām ar vienu kāju esmu Cēsu basketbolā. Skatos komandas spēles un piedalījos arī komandas izveidē. Darbojos ap komandas iekšieni, komunicēju ar komandas treneriem, menedžeri Reini Rudzīti, gan ar biedrības otru biedru Dzintaru Berkoltu. Analizējam spēles un domājam ko varam uzlabot. Sezona sportiskajā ziņā iesākusies pozitīvi un "Cēsu" komandai ir labs potenciāls LBL 3. divīzijā.

Kāds ir tas lielais mērķis Cēsu basketbolā?
Mērķis ir dot iespēju jaunajiem spēlētājiem norūdīties un spert nākamo soli pie vīriem. Gribam parādīt, ka arī Cēsīs varam izaudzināt basketbolistus un nav jaunajiem jāmeklē iespējas Valmierā vai Rīgā. Dodam platformu, lai vismaz līdz vidusskolas beigām spēlētājiem ir kur norūdīties un attīstīties, lai pēc tam spertu nākošo soli lielajā basketbolā. Protams esam tendēti tiekties uz augšu, lai nākotnē spēlētu LBL 2. divīzijā vai varbūt pat augstāk.

     [+] [-]

, 2018-11-14 22:29, pirms 6 gadiem
Savadāk kāpēc nepalika Valmierā?

  +1 [+] [-]

, 2018-11-15 00:16, pirms 6 gadiem
Nepalika, jo Gulbenē ir senas parašas un arī kaut kādas tradīcijas...