Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Leģionāru ierobežojumus LBL ieviesīs pakāpeniski

Leģionāru ierobežojumus LBL ieviesīs pakāpeniski
Kērtiss Miledžs un Giedrs Gusts
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Šodien Latvijas Basketbola savienības (LBS) sēdē nolemts, ka viesspēlētāju skaits klubos šosezon vēl nebūs strikti ierobežots, taču, ja tas pārsniegs piecus, nāksies maksāt ievērojami lielāku summu par licences iegūšanu.

Pirms šodienas sanāksmes Latvijas klubu pārstāvju domas šajā jautājumā būtiski atšķīrās - daļa uzskatīja, ka nekavējoties nepieciešams ieviest kvotas, bet tikmēr citi šādā gadījumā pat draudēja ar atdalīšanos un alternatīvas līgas dibināšanu.

Viesspēlētāju ierobežojumi bija nozīmīgākais diskusiju objekts, taču šodien LBS sēdē pieņemts kompromisa lēmums. Situācijā ar ārzemju spēlētāju skaitu, ko komandas drīkst pieteikt spēlei, būs izmaiņas - līdz šim LBL nolikums pieļāva četrus ārzemju spēlētājus komandā (neskaitot Lietuvas un Igaunijas pilsoņus), bet tagad līdz 2010. gadam ir paredzēts ieviest limitu - ne vairāk kā trīs ārzemnieku spēlē. Apzinoties, ka šādam lēmumam nepieciešams pārejas periods, 2008./2009. gada sezonā komandā atļauts iekļaut ne vairāk kā piecus ārzemniekus, bet gada vēlāk - ne vairāk kā četrus ārzemniekus. Jau ar 2008./2009.gada sezonu uz Lietuvas un Igaunijas pilsoņiem tiks attiecināti tādi paši nosacījumi kā uz jebkuru citu ārzemju spēlētāju.

LBS valde atbalstīja LBS Jaunatnes komisijas priekšlikumu ļaut 2008./2009.gada sezonā komandām pieteikt LBL arī vairāk viesspēlētāju, nosakot īpašu leģionāru kvotas pārsniegšanas maksājumu. Minētais maksājums tiks aprēķināts pēc sekojošas formulas - par sesto spēlētāju - 5000 latu, par septīto - 10 000 un attiecīgi par katru nākamo spēlētāju palielinot summu par 5000 latu. Šie maksājumi tiks novirzīti jaunatnes basketbola attīstībai.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo LBS un LBL apzinās, ka, lai veicinātu latviešu spēlētāju izaugsmi un celtu to konkurētspēju, ir nepieciešami tam samērīgi un veicinoši nosacījumi. Jautājums par ārzemnieku skaita ierobezošanu nacionālajās sacensībās ir aktuāls arī citur Eiropā. Piemēram, Lietuvā pieņemts lēmums 2008./2009.gada sezonā ierobežot ārzemju spēlētāju skaitu līdz pieciem, kas pakāpeniski saruks - gadu vēlāk četri, bet 2010. gadā - vairs tikai trīs.

Pirms šā lēmuma pieņemšanas tas tika apspriests atbildīgajās LBS komisijās. LBS Jaunatnes un LBS Jaunatnes treneru komisijas locekļi atbalsta ierobežojumu ieviešanu, to argumentējot ar nepieciešamību nodrošināt pēctecību jaunatnes basketbola attīstībā, savukārt LBS Sacensību komisija rosināja atteikties no jebkādiem ierobežojumiem attiecībā uz viesspēlētāju piesaisti.

Vēl šodien apstiprinātais LBL nolikums paredz, ka gaidāmajā sezonā 1.divīzijā spēlēs deviņas komandas: "Barons/LMT", Rīgas ASK, "Ventspils", VEF, "Valmiera", "Liepājas lauvas", "Gulbene/ASK", "Ķeizarmežs" un "Zemgale". Regulārā sezona risināsies no 22. septembra līdz 2009. gada 31.martam, savukārt izslēgšanas spēles notiks aprīlī un maijā. Play-off piedalīsies sešas regulārās sezonas labākās komandas. Latvijas čempions automātiski kvalificējas Eiropas kausa izcīņai.

Ar LBL 1.divīzijas nolikuma 2008./2009.gada sezonai pilno tekstu no pirmdienas, 14.jūlija, varēs iepazīties Latvijas Basketbola savienības interneta mājas lapā basket.lv

Saistītie raksti:
Aicina ieviest viesspēlētāju kvotas

Informāciju sagatavoja:
Dace Avena
Latvijas Basketbola savienības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja

1 2 3 4 106 komentāri
Slēpts komentārs: Jurchiks_pe4o

 +22 [+] [-]

, 2008-07-09 13:47, pirms 16 gadiem
bilde vienkaarshi..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Jurchiks_pe4o
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: karls

 +12 [+] [-]

, 2008-07-09 13:49, pirms 16 gadiem
''citi šādā gadījumā pat draudēja ar atdalīšanos un alternatīvas līgas dibināšanu.''

Būtu forši.

 +15 [+] [-]

, 2008-07-09 13:53, pirms 16 gadiem
Vot- pareizākais lēmums, ar neierobežotiem leģionāriem, bet ar papildusmaksu, ja pārsniegti 5 !!!
Slēpts komentārs: Dux

  +5 [+] [-]

, 2008-07-09 13:54, pirms 16 gadiem
Būs jau labi. Pavērosim situāciju šajā sezonā...

  +7 [+] [-]

, 2008-07-09 13:54, pirms 16 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: Noteikti tie kas draudēja atdalīties bija Amerikāņu Sporta Klubs (ASK) un Barons

Jurchik, tavas prāta spējas kā parasti ir ļoti zemas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-07-09 13:56, pirms 16 gadiem
Nu tad beidzot klubi vares ķerties klāt pie nopietnas sastāva komplektēšanas, gaidīsim jaunumus !!!

  +3 [+] [-]

, 2008-07-09 13:56, pirms 16 gadiem
Pilnīgi atbalstāma ideja. tikai nav skaidrs - vai lietuvieši un igauņi arī skaitās leģionāri? Ja jā, tad ok. Jebkurā gadījumā tas tikai stiprinās komandas spēku arī cīnīties pret lielajiem klubiem, kā arīdzan ĻOTI veicinās vietējo spēlētāju izaugsmi, jo kaut kā jau ir jāgust AUGSTA raudzes maču pieredze. Tikai šādi to var iegūt. Tāpat arī ir ko mācīties un tiekties pārspēt tos LABOS un SPĒCĪGOS viesspēlētājus.

  -2 [+] [-]

, 2008-07-09 13:57, pirms 16 gadiem
Dux rakstīja: Amerikāņu Sporta Klubs varēs uzdarboties....

AHAHAHHAH. Man liekas, ka abiem klubiem bija vienāds leģionāru skaits.. un līdz februārim vairāk bija pat Baronam. Barons - leģionāru pavalstība.

  +8 [+] [-]

, 2008-07-09 13:58, pirms 16 gadiem
Viss ir bumbās!!! Tādā veidā, cerams, celsim līmeni LV basketbolā. Iedomājieties, kas notiktu, ja atļautu, piemēram, tikai 2 leģionārus. Ko LV klubi varētu iespēt Eiropā ar esošajiem resursiem???
Padomājiet.
Galvenais, lai pēc 5-tā leģionāra jāmaxā riktīgs piķis!

  +1 [+] [-]

, 2008-07-09 13:59, pirms 16 gadiem
ZhanisVimba rakstīja: AHAHAHHAH. Man liekas, ka abiem klubiem bija vienāds leģionāru skaits.. un līdz februārim vairāk bija pat Baronam. Barons - leģionāru pavalstība.


treneri ar ieskaitiji?

     [+] [-]

, 2008-07-09 14:01, pirms 16 gadiem
Namejs latgaļu karotājs rakstīja: treneri ar ieskaitiji?

Ar treneri šeit ir mazs sakars. Vienkārši riebjas Barona ultras, kas šeit pārlieku daudz komentē visādas muļķības.

  +9 [+] [-]

, 2008-07-09 14:01, pirms 16 gadiem
Paldies dievam!
Īstenībā, šaubos vai daudzi no negatīvajiem komentētājiem sekotu līdzi Latvijas klubu basketbolam, ja, piemēram, visas komandas nokomplektētu tikai no šobrīd Latvijā spēlējošajiem vietējiem basketbolistiem un mūsējie BBL cīnītos ar igauņiem par pēdējām vietām...
Slēpts komentārs: Namejs latgaļu karotājs

  -1 [+] [-]

, 2008-07-09 14:04, pirms 16 gadiem
KristsT rakstīja: Paldies dievam!
Īstenībā, šaubos vai daudzi no negatīvajiem komentētājiem sekotu līdzi Latvijas klubu basketbolam, ja, piemēram, visas komandas nokomplektētu tikai no šobrīd Latvijā spēlējošajiem vietējiem basketbolistiem un mūsējie BBL cīnītos ar igauņiem par pēdējām vietām...

nu par to jau nau runas protams legionāri vaidzīgi!!! nu maksimusm 4- , nu ok labi 5 , bet ta jau vietējie netiek pie spēlēšanas

  +6 [+] [-]

, 2008-07-09 14:04, pirms 16 gadiem
Namejs latgaļu karotājs rakstīja: nu kāds tas latviešu čempionāts var būt ja komandā seši legionāri un uz laukuma 3 vietējie knapi tiek???
vismaz pagājušā gada limitu varēja pamest, nu vismaz 6 legionārus, citādi baidos ka dažam labam 'prātiņš saies īsajā un dabūs visus 8- 10, bija jau musm te tāds viens Am S Klubs

Priekškam šeit ASK? Baronā reāli spēleja Šķēle un Bērziņš (epizodiski arī Vaikulis). Par jaunajiem vispār nerunāsim. Barons ultras, lūdzu ētiku jūsu runās.
Slēpts komentārs: Namejs latgaļu karotājs

     [+] [-]

, 2008-07-09 14:09, pirms 16 gadiem
bem320 rakstīja: Vot- pareizākais lēmums, ar neierobežotiem leģionāriem, bet ar papildusmaksu, ja pārsniegti 5 !!!

stulbs lēmums! tas ir izdevigi tikai LV top klubiem, kuriem ir nauda...nu samaksas vairāk naudas un atkal laukumā būs leģionāri un labi ja kāds latvietis pa vidu...

  +6 [+] [-]

, 2008-07-09 14:10, pirms 16 gadiem
Namejs latgaļu karotājs rakstīja: nu par to jau nau runas protams legionāri vaidzīgi!!! nu maksimusm 4- , nu ok labi 5 , bet ta jau vietējie netiek pie spēlēšanas


nu parādi man tos vietējos supertalantus,kauri netika pie spēlēšanas..sirsniņš, vaikulis? vēl kāds...kurš viņiem liedz(a),piemēram,iet uz Valmieru vai Liepāju,nevis sēdēt uz soliņa baronā..tāpēc latvijā ir izgudrota tāda pirmā līga,kurā var spēlēt šie jaunie(nedomāju Vaikuli) un tur arī pierādīt sevi..ir arī studentu līga..lai pierāda sevi tur(kā Bertāns,piem) un tad arī tiksiet pie jēcīgāka laika pat mūsu superklubos..vaina ir pašu galvās..nezinu nevienu interviju,kurā tas pats sirsniņš sūdzētos,ka netiek Barons sastāvā uz laukuma..vaina ir pašos,ka grib lielāku algu samierinoties ar soliņu nevis mazāku algu,bet ar normālu spēles laiku un spēlēšanu Valmierā vai Liepājā

  +5 [+] [-]

, 2008-07-09 14:12, pirms 16 gadiem
Ir tikai viena lieta ko basketbola funkcionāri nezin ... un ta ir likumdošana. Nedrīkst Eiropas Savienības pilsoņus ne ierobežot ne, uzlikt kādus citus finansiālus ierobežojumus. Protams ne ES pilsonim to var. Tā kā ,ja kādi būs , tad uzreiz tiesā un opā, opā. Liekas Barons , kas juridiski ir visstiprākais, būtu pirmais ,kas savienību paņemtu priekšā.

  +1 [+] [-]

, 2008-07-09 14:14, pirms 16 gadiem
ZhanisVimba rakstīja: Priekškam šeit ASK? Baronā reāli spēleja Šķēle un Bērziņš (epizodiski arī Vaikulis). Par jaunajiem vispār nerunāsim. Barons ultras, lūdzu ētiku jūsu runās.

nu jā tur ar ar legionāriem bij kā bij, bet vismaz varāk varējām redzēt no latviešiem, un tik traki jau nebija, viņi tur ja spēlēja ta spēlēja, līderi bija, taču vaikuli es vērtētu augstāk kā dažu labu legionāru no barona, ak sspēlēja pat vairāk apr viņu, raimonds ir melnais zirdzīņs, cīnītājs, kuŗš cīnās pat tad kad pārējiem rokas nolaižas, jo pārējie līderi tādi nīkuļi vien bij, aleksandrs, slinks, un ne sūda nekapāja, un arī armandam ka negāja ta negāja, labāk pat no laukuma bij ņmet nost, bet lūk vaikulis ir īsts kapātājs, un varbūt arī gusts centās, nu arī kravčenko sezonas pirmo pusi daudz un labi rubija, vairāk brūniņu gribējās redzēt, bet baronā vismaz latvieši arī spēlēja vilka komandu, nevis tikai bija, sezonas beigās arī cka pieleca ka latvieši nav sliktāki un atdeve ir daudz lielāka

  +5 [+] [-]

, 2008-07-09 14:16, pirms 16 gadiem
Kamēr rakstīju, nepamanīju papildinājumu. 2010. gadā tikai trīs arzemniekus pieteikt spēlei (nevis vienlaicīgi uz laukuma)? Nu, ko, ja paņem šobrīd Latvijā spēlējošos vietējos spēlējus un pamēģina no viņiem nokomplēktēt trīs konkurētspējīgas komandas... Ir tikai viens kaut puslīdz derīgs centrs (Grafs) un divi spēka uzbrucēji (Helmanis un Bērziņš). Tur arī aiziet visi trīs leģionāri... Principā komandas būs vēl vājākas nekā šobrīd Ventspils. Nezinu, vai piemēram arī tādus spēlētājus kā Šķēli varētu noturēt tādas kvalitātes līgā un komandā, kur par tādiem mērķiem kā Eirolīga vai ULEB kausa fināls var aizmirst.

  +1 [+] [-]

, 2008-07-09 14:16, pirms 16 gadiem
puslaiks rakstīja: nu parādi man tos vietējos supertalantus,kauri netika pie spēlēšanas..sirsniņš, vaikulis? vēl kāds...kurš viņiem liedz(a),piemēram,iet uz Valmieru vai Liepāju,nevis sēdēt uz soliņa baronā..tāpēc latvijā ir izgudrota tāda pirmā līga,kurā var spēlēt šie jaunie(nedomāju Vaikuli) un tur arī pierādīt sevi..ir arī studentu līga..lai pierāda sevi tur(kā Bertāns,piem) un tad arī tiksiet pie jēcīgāka laika pat mūsu superklubos..vaina ir pašu galvās..nezinu nevienu interviju,kurā tas pats sirsniņš sūdzētos,ka netiek Barons sastāvā uz laukuma..vaina ir pašos,ka grib lielāku algu samierinoties ar soliņu nevis mazāku algu,bet ar normālu spēles laiku un spēlēšanu Valmierā vai Liepājā

un tu domā ka viņi nespēlēja pret liepāju , valmieru vai to pašu vefu?

  -4 [+] [-]

, 2008-07-09 14:19, pirms 16 gadiem
Divi izcili Latvijas jauno talantu audzinātji Kārlis Muižnieks un Ramūns Butauts varēs savā stilā darboties tālāk

     [+] [-]

, 2008-07-09 14:19, pirms 16 gadiem
vispār ir jāliek pie malas lbl, jāpamet tikai PO, par kausu, kā bija pirmajās sezonās un jāveido stipra baltijas līga, t akā adriajs, vai tā paša vācijas bundes līga, ta kopējais levls augtu, būtu prestižs lielāks, vieglāk ar sponsoriem utt. tikai izskatas ka pašiem leišiem tas jau piegriezies un bbl iet pagrimumā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-07-09 14:22, pirms 16 gadiem
Tas ka noteica kaut kāda veida "luksus nodokli" ir pozitīvi. Respektīvi ja klubs to var atļauties, lai pērk kaut vai visu komandu no leģionāriem.

Cits kas mani dara piesardzīgu ir tas, ka šajā rakstā nekur neredzu kaut kādu jauniešu basketbola attīstības stratēģiju. Respektīvi, ja pēc 2 sezonām (2010) drīkstēs pieteikt 3 viesspēlētājus, tad principā pēc 2 gadiem LJBL būtu jāspēj piedāvāt daudz vairāk kvalitatīvu jauno spēlētāju, nekā tas ir šobrīd.
Jautājums vai tas notiks? Un ja nē, vai nevar notikt situācija, ka nebūs vnk kam spēlēt.

  +1 [+] [-]

, 2008-07-09 14:23, pirms 16 gadiem
KristsT rakstīja: Kamēr rakstīju, nepamanīju papildinājumu. 2010. gadā tikai trīs arzemniekus pieteikt spēlei (nevis vienlaicīgi uz laukuma)? Nu, ko, ja paņem šobrīd Latvijā spēlējošos vietējos spēlējus un pamēģina no viņiem nokomplēktēt trīs konkurētspējīgas komandas... Ir tikai viens kaut puslīdz derīgs centrs (Grafs) un divi spēka uzbrucēji (Helmanis un Bērziņš). Tur arī aiziet visi trīs leģionāri... Principā komandas būs vēl vājākas nekā šobrīd Ventspils. Nezinu, vai piemēram arī tādus spēlētājus kā Šķēli varētu noturēt tādas kvalitātes līgā un komandā, kur par tādiem mērķiem kā Eirolīga vai ULEB kausa fināls var aizmirst.

jā ir jābūt legionāriem, nu 4 var palikt, bet ja ies mazāk tad atliks tikai kooperēties, kas jauks intrigu, un kopējo līmeni!
par vencpili labāk neironizē, viņi palika taj pašā līmenī kur bija, spēcīgāki palika pārējie klubi, tas tā vien uz budžeta rēķina, jo ventspils tik un tā pat pie sliktākiem apstākļiem neatpalika ne kripatas
1 2 3 4 106 komentāri