Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jahovičs: "Bieži vien basketbolisti ir gatavi pieņemt zemāku algu, lai uzspēlētu Eirokausos"

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Jahovičs: "Bieži vien basketbolisti ir gatavi pieņemt zemāku algu, lai uzspēlētu Eirokausos"
Gatis Jahovičs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas čempionvienības basketbolā "VEF Rīga" prezidents Gatis Jahovičs intervijā LETA atklājis, ka vienības dalība Eirokausos sniedz tai plašākas iespējas, lai piesaistītu sevi apliecināt alkstošus basketbolistus.

Rīgas klubs 2021./2022.gada sezonu uzsācis ar ievērojamām izmaiņām sastāvā. No iepriekšējā sezonā sevi labi apliecinājušajiem ārzemniekiem projām devušies Kails Olmens, Maikls Kaizers un Aizeja Pinjeiro, kuri savas karjeras turpina attiecīgi Francijas, Izraēlas un Turcijas augstākajās līgās.

"Aleksandera Madsena un Olmena gadījumi bija vienādi - līgumi ar opcijām tos izpirkt. Madsena gadījumā tas nepiepildījās un viņš pats gribēja palikt Rīgā vēl vienu gadu, jo neuzskatīja, ka būtu parādījis to sniegumu, lai būtu liels lēciens atalgojumā," stāstīja Jahovičs.

Olmens nonācis ambiciozajā "Paris" klubā, kura viens no nākotnes mērķiem ir spēlēt ULEB Eirolīgā. Pagaidām gan Francijas augstākās līgas debitanti spēlē tikai vietējā čempionātā.

"Olmenam teicām, ka gan viņam, gan komandai var būt vēl veiksmīgāks gads un šeit viņam ir visas iespējas un uzticība no trenera puses. Nebija tā, ka viņš uzreiz teica "nē". Viņš ļāva situācijai ritēt savu gaitu, kamēr aģents darīja savu darbu. Pēdējā dienā, kad varēja tikt izpirkti līgumi, saņēmām ziņu no Francijas kluba, ka viņi ir gatavi Olmenu izpirkt un lai gatavojam brīvlaišanas vēstuli. Mums arī nebija nekādu opciju, lai gan līgumā bijām paredzējuši gandrīz 50% algas pielikumu. Tas bija maksimums, vēl vairāk piedāvāt viņam nevarējām," atklāja Jahovičs.

Ar Kaizeru līgums bija beidzies, taču arī viņam tika piedāvāts palikt komandā ar lielāku atalgojumu nekā iepriekšējā sezonā. Arī viņš esot apsvēris iespējamo palikšanu, taču saņēma finansiāli izdevīgāku piedāvājumu.

"Šīs situācijas bieži atkārtojas. Ja basketbolists nospēlē viduvēji vai labi, tad viņš ir ieinteresēts palikt, bet ja starp labi un ļoti labi, tad viņa vērtība krietni aug. Bieži vien basketbolisti gatavi atbraukt Eirokausu dēļ un parādīt sevi par zemāku algu, lai pēc tam spertu vairākus soļus uz priekšu," atzīmēja Jahovičs.

Līguma izpirkšanas maksa dod iespēja komandai gūt nelielus ienākumus, kas atkarīgi no tā, kāda līmeņa vienībā basketbolists turpina karjeru.

"Šeit nav runa par simtiem tūkstošiem. Standarta situācijās tās ir 2-4 mēnešalgas vai maksimāli puse no kontrakta, kas mūsu pieredzē ir bijis. Olmena gadījumā bija vairākas pakāpes līgumam. Mums viņa pāreja uz šo klubu bija ne pārāk izdevīga, jo gadījumā ar Eirolīgas klubu "buy-out" būtu trīskāršs. Ja viņš pievienotos kādai citai Eirokausu komandai, arī būtu dabūjuši vairāk nekā tagad," stāstīja Jahovičs.

"VEF Rīga" šovakar uzsāks dalību FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā, viesos spēlējot pret Itālijas Trevīzo "NutriBullet" komandu.

Izmantotie resursi:
LETA