Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

No Ogres līdz ACB līgai: talantīgais Šteinbergs sper soli tālāk Manresā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

No Ogres līdz ACB līgai: talantīgais Šteinbergs sper soli tālāk Manresā
Mārcis Šteinbergs. Foto: FIBA

20 gadus vecais un 206 cm garais Mārcis Šteinbergs šajā sezonā veiksmīgi iekļāvies ACB līgas "Baxi Manresa" sastāvā, kļūstot par vienu no pirmās komandas rotācijas spēlētājiem. Šodien klubs pret Madrides "Real" sāks Spānijas līgas "play-off", pirms tās spēlētājam sarunā ar portālu ‘’Sportacentrs.com’’ stāstot plašāk par pirmo sezonu Manresā un izsaukumu uz Latvijas izlasi.

2001. gadā dzimušais Mārcis Šteinbergs basketbola pamatus apguvis Ogrē, 2018./2019. gada sezonā tās galvenās komandas rindās aizvadot desmit spēles apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā. 2019./2020. gada sezonā 206 cm garais spēka uzbrucējs pārcēlās uz Spāniju, pievienojoties ACB kluba "Gran Canaria" sistēmai. Šajā klubā latvietis pārsvarā meistarību slīpēja ''CBA Gran Canaria'' komandā, kas piedalījās pēc spēka Spānijas trešajā līgā jeb "Leb Plata". 2020./2021. gada sezonā Šteinbergs spēlē guva 11.2 punktus un izcīnīja 4.7 atlēkušās bumbas, kas rezultējās ar debiju ACB līgā, bet vēlāk ar pāreju uz citu ACB līgas komandu "Baxi Manresa", kurā Šteinbergam izdevies nostiprināties galvenās komandas rotācijā. Sezona "Manresa" klubam padevusies sekmīga, jo jau šodien tā sāks "play-off" cīņas ACB līgā pret Madrides "Real", bet FIBA Čempionu līgā komanda aizspēlējās līdz pat finālam. To novērtēja arī 76 tūkstošu iedzīvotāju apdzīvotajā Manresā, uz "Final Four" dodoties aptuveni pieciem tūkstošiem fanu.

Asistents, kurš palīdzēja nokļūt Manresā

"Baxi Manresa" basketbola klubs dibināts 1931. gadā un tā spēlē "Pavello Nou Congost" hallē, kuras ietilpība ir pieci tūkstoši skatītāju. 1997./1998. gadā tā izcīnījusi līdz šim lielāko panākumu – kļuvusi par ACB līgas čempioni, taču savā vēsturē tā spēlējusi arī pēc spēka otrajā Spānijas līgā. Pie tam, pēdējo reizi tas noticis pavisam nesen – 2017./2018. gada sezonu "Manresa" pavadīja tā saucamajā "Leb Oro", kurā izcīnīja otro vietu un atgriezās spēcīgāko sabiedrībā. Jau uzreiz pēc atgriešanās nākamajā sezonā tai izdevās spēlēt izslēgšanas spēlēs, taču pēdējās divās sezonās klubam kvalificēties ACB līgas ''play-off'' nebija izdevies. Citādāk ir šajā sezonā, kas līdz šim bijusi spilgta - klubs pirmo reizi spēlēja FIBA Čempionu līgas finālā, bet jau šodien tā sāks ACB līgas izslēgšanas spēles pret Madrides "Real".

Pirmās komandas rotācijā iekļuvis tikai 20 gadus vecais Mārcis Šteinbergs, kurš Spānijas ACB līgā laukumā devies 22 spēlēs, kurās vidēji spēlējis 6.7 minūtes, to laikā iemetot 2.6 punktus un izcīnot 1.1 bumbu zem groziem. "Par mani šeit uzzināja no trenera asistenta (Salva Kampss – T.M.), kurš ar mani strādāja "Gran Canaria" otrajā komandā. Visticamāk, tieši viņa dēļ nonācu Manresā,’’ portālam "Sportacentrs.com" nonākšanu šajā Spānijas vienībā komentēja basketbolists. "Braucu, jo bija labs piedāvājums no ACB līgas kluba. Par minūtēm laukumā neko neteica, taču zināju – ja smagi strādāšu, minūtes atnāks," turpināja Šteinbergs, kurš ar "Baxi Manresa" noslēdzis līgumu uz divām sezonām ar iespēju to pagarināt uz vēl divām.

Jau trešo sezonu par "Manresa" galveno treneri strādā 60 gadus vecais Pedro Martiness, kurš karjeras laikā vadījis arī tādus klubus kā "Tenerife", "Gran Canaria", "Baskonia" un "Valencia". 2017. gadā kopā ar "Valencia" Martiness kļuva par ACB līgas čempionu, bet šogad speciālistu atzina par Čempionu līgas labāko treneri. "Pedro Martiness uzticas jaunajiem, ja viņi sevi pierāda treniņos un smagi strādā," par gūto iespēju savas spējas demonstrēt sezonas laikā spriež Šteinbergs. Lai arī talkā nāca Ismaela Bako trauma sezonas vidū, latviešu spēka uzbrucējam bijusi iespēja sevi pierādīt, pie tam, arī centra pozīcijā. Redzētais laukumā iepaticies galvenajam trenerim, kurš šajā pozīcijā Šteinbergu izmantojis biežāk. Pēc paša vārdiem – arī spēlētājam pret to nav iebildumu. "Manuprāt, trenerim patika spēlētais stils – bijām ātrāks un īsāks piecinieks laukumā. Personīgi man patīk spēlēt ar seju pret grozu, apspēlēt pretinieku caurgājienā. Esot centra pozīcijā, varu atbrīvoties metienam pēc ‘’pick&roll’’ un ‘’pick&pop’’ situācijām un tādējādi varu vairāk izpildīt tālmetienus."

Negaidītais Čempionu līgas fināls, kuru apmeklēja pieci tūkstoši kluba fanu

Bez dalības ACB līgā "Manresa" trešo reizi piedalījās arī FIBA Čempionu līgā, sasniedzot labāko rezultātu kluba vēsturē. Vienībai izdevās aizspēlēties līdz pat finālam, kurā tā rezultatīvā cīņā ar 87:98 zaudēja citai Spānijas vienībai "Tenerife". Iekļūšana finālā bijis liels notikums, kas ticis godāts kluba līdzjutēju vidū. "Varēja just, ka pilsēta jūt līdz. Uz "Final Four" bija atbraukuši aptuveni pieci tūkstoši fanu. Tādam klubam kā mums iekļūšana tik prestiža turnīra finālā ir liels sasniegums. Nav noslēpums, ka mūsu budžets nav no lielākajiem, tāpēc to var uzskatīt par augstu rezultātu," esošās sajūtas apkārtējo vidū par kluba šīs sezonas sasniegumiem teica Šteinbergs.

Šteinbergs, kurš kļuva par pirmo latviešu basketbolistu, kas spēlējis FIBA Čempionu līgas finālā, laukumā vairāk devās tieši izšķirošajā spēlē pret ''Tenerife'', tiekot izlaists pirmā puslaika otrajā daļā. 20 gadus vecais basketbolists iesaistījās droši, enerģiski dodoties cīņā pēc katras bumbas. "Treneris pirms spēles plānu man nesaka. Kad esmu laukumā, spēlēju ar enerģiju un atdodu visus spēkus. Man jāspēlē maksimāli jaudīgi,’’ fināla momentus cenšas atcerēties Šteinbergs, kurš atzīst, ka pirms fināla bijis mazs uztraukums. "Lai arī stress pirms spēlēm man ir zudis jau kādu laiku, šoreiz nedaudz bija. Nesanāca izdarīt laukumā to, ko gribēju," paškritisks par savu sniegumu finālā bija Šteinbergs, kurš četru minūšu laikā aizmeta garām abus izpildītos metienus, izcīnīja vienu bumbu zem groziem un izpelnījās vienu personisko piezīmi.

"Pirmās piecas minūtes nebija vieglas," noskaņojumu ģērbtuvē pēc zaudējuma finālā atcerējās Šteinbergs. "Neviens negaidīja, ka tiksim tik tālu. Liels prieks par komandu, ka mums tas izdevās. Sezona vēl nav beigusies – priekšā svarīgas spēles," ātri vien zaudējumu rūgtumu spēlētājiem bijis jāaizmirst, talkā nākot arī galvenajam trenerim, kurš savus padotos uzmundrinājis. "Viņš teica, ka nav ko pārdzīvot un izteica prieku, ka esam tik tālu tikuši."

Sezona "Manresa" tik tiešām vēl nav beigusies – jau šodien tā sāks ACB līgas izslēgšanas spēļu sēriju pret spēcīgo Madrides "Real", kura pirms pāris dienām zaudēja ULEB Eirolīgas finālā. "Mums jāspēlē sava spēle. Tieši viņiem būs spiediens – ne mums," par tuvojošos sēriju saka Šteinbergs, kuram šī kļūs par pirmo ACB līgas "play-off" pieredzi. Pie tam, "Manresa" jau sezonas gaitā pratusi apspēlēt Madrides "Real" – 20. martā tā vienu no spēcīgākajām Spānijas komandām uzvarēja ar 86:75, Šteinbergam 16:32 minūšu laikā iemetot septiņus punktus un izcīnot trīs bumbas zem groziem. Savukārt 4. janvārī panākumu ar 92:87 svinēja "Real".

Latvijas izlases izsaukums kā motivācija turpmākajai izaugsmei

Bieži vien grūtākais jauniešu vecumā ir pāreja uz pieaugušo basketbolu. Neveiksmīgas pārejas rezultātā tiek pazaudēti iepriekš talantīgi spēlētāji jauniešu vecumā, kuriem nav izdevies tikpat veiksmīgi sevi apliecināt pieaugušo basketbolā. Šteinbergam lēciens bijis apjomīgs – no Spānijas pēc spēka trešās līgas uz ACB. Atšķirības viņš pamanījis uzreiz. "Šeit bija augstāka fiziskā sagatavotība un lielāks ātrums. Fizisks un ātrs basketbols. Pretinieku komandas mēģinās tevi kā jauno izmantot aizsardzībā un uzbrukumus izspēlēt pret tevi,’’ pamanīto klāsta Šteinbergs, kurš skaidro, ka sezonas otrajā daļā pie ACB līgā spēlētā basketbola pieradis, taču pašam vēl jāgūst pārliecība pār saviem spēkiem. Veiksmīgo iekļaušanos šajā sezonā pamanījusi ACB līga, kas Šteinbergu minējusi kā vienu no kandidātiem uz labākā jaunā spēlētāja balvu.

Kā vēl gados jaunam spēlētājam Šteinbergam patīk ātra spēle, taču viņš atzīst, ka sezonas laikā daudz mācījies no galvenā trenera Pedro Martinesa un viņa taktiskajām niansēm. "Spēli aizsardzībā varu uzlabot katru reizi, kad esmu laukumā. Man jāpieliek pie visiem spēles elementiem," paškritisks ir Šteinbergs, kurš bieži sarunas laikā pieminēja, ka tikai ar smagu darbu izkals sev lielāku lomu sastāvā un minūtes laukumā. "Galvenais ir smagi strādāt – tad arī būs attīstība un viss atnāks."

206 cm garo spēlētāju pamanījis arī Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki, kurš divas reizes Šteinbergu iekļāva izlases sastāvā uz 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas sabraukumiem. 25. februāra spēlē pret Beļģiju Šteinbergs debitēja, laukumā dodoties uz īsu brīdi (vienu minūti), kamēr atbildes mačā spēlētājs palika uz rezervistu soliņa. To, ka Šteinbergu varētu izsaukt uz izlasi, sapratis sezonas sākumā, kad Luka Banki apciemojis Manresā viņu un vēl toreiz klubā spēlējošo Jāni Bērziņu. "Vēl nav sanācis daudz laika ar viņu pavadīt kopā, tāpēc daudz padomu no viņa vēl neesmu saņēmis,’’ par Banki ieteikumiem teica Šteinbergs, piebilstot, ka, lai arī saprot, ka, iespējams, vasarā treneri varētu viņu neizvēlēties sastāvam, viņš turpinās gaidīt savu iespēju. "Man tas nozīmē ļoti daudz. Vienmēr ir gods spēlēt izlasē. Uzaicinājums spēlēt valstsvienībā motivē turpināt iesākto un dzen tevi uz priekšu."

     [+] [-]

, 2022-05-25 12:25, pirms 2 gadiem
Prieks par Mārci!