Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

Bijušo izlases basketbolistu Vītolu attaisno apsūdzībā par kukuļa pieprasīšanu

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Bijušo izlases basketbolistu Vītolu attaisno apsūdzībā par kukuļa pieprasīšanu
Ķekava novada domes deputāts Aigars Vītols. Foto: Facebook.com

Vakar, 24. aprīlī, Ekonomisko lietu tiesā (ELT) tika pasludināts saīsinātais spriedums krimināllietā, kurā bijušais Latvijas izlases basketbolists un arī kapteinis, bet tagad Ķekavas novada pašvaldības domes deputāts Aigars Vītols apsūdzēts sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā – 30 000 eiro liela kukuļa pieprasīšanā. Pirmās instances tiesa lēmusi Vītolu atzīt par nevainīgu un attaisnot, bet šo spriedumu solās pārsūdzēt prokurore Agnese Indriksone, šodien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

Šajā krimināllietā ir vēl viens apsūdzētais – uzņēmējs Kārlis Maulics, kuram inkriminēts smaga nozieguma mēģinājums – starpniecība kukuļdošanā. Ja ticēt apsūdzētajiem Vītolam un Maulicam, tad viņi pirmo reizi redzējās un iepazinās tikai Ekonomisko lietu tiesā, kad tika uzsākta šīs krimināllietas skatīšana, raksta "Latvijas Avīze". Ļoti svarīga loma tajā, ka abi nonāca uz apsūdzēto sola, bija viņu kopīgajam paziņam, kuram šajā procesā ir liecinieka statuss – Kārlim Borkam-Putniņam.

Aigars Vītols savulaik bija viens no labākajiem mūsu basketbolistiem, kurš BK "Ventspils" sastāvā piecas reizes kļuvis par Latvijas čempionu, ilgus gadus spēlēja valsts izlasē, bet 2007. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā viņam bija uzticēts valstsvienības kapteiņa gods. Uzreiz pēc profesionālās basketbolista karjeras beigām Vītols pievērsās politikai, kopš 2013. gadā viņš jau trīs reizes ievēlēts par Ķekavas novada domes deputātu. Tiesā Vītols liecināja, ka ar Borku-Putniņu viņš esot pazīstams jau teju desmit gadus. Attiecības esot bijušas čomiskas. 2017. gada pašvaldību vēlēšanās abi piedalījās no viena saraksta kā Latvijas Zemnieku savienības deputātu kandidāti.

Notikumi, par kuriem apsūdzēti Vītols un Maulics, risinājās 2019. gada otrajā pusē, kad ekspluatācijā bija jānodod teju 4,5 miljonus eiro izmaksājušais pašvaldības uzņēmuma "Ķekavas nami" celtniecības projekts – "Kanalizācijas un ūdensvada tīklu izbūve Loreķu teritorijā". 1. augustā domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Vītols, kuram, kā uzskata apsūdzība, Ķekavas novada pašvaldībā bija liela ietekme, savam čomam Borkam-Putniņam, kurš šajā projektā bija kāda apakšuzņēmēja pārstāvis, esot pieprasījis, lai ģenerāluzņēmēja "Ostas celtnieks" vadība, ja vien vēlas, lai objekts tiktu pieņemts bez aizķeršanās, sagatavo kukuli – 30 tūkstošus.

Kā liecināja Borks-Putniņš, viņš pēc dažas dienas ilgušām pārdomām nolēmis izpildīt savu apzinīga pilsoņa pienākumu, par šo kukuļa pieprasījumu ziņojot Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojam (KNAB). Borks-Putniņš arī piekrita iesaistīties speciālās izmeklēšanas darbībās, tā palīdzot KNAB iegūt savu sarunu ar Vītolu audioierakstus.

Kā atstāsta "Latvijas Avīze", no dienas, kad kukulis tika pieprasīts, līdz tā nodošanai pagāja teju divi mēneši. 27. septembrī Borks-Putniņš ar KNAB operatīvai vajadzībai izsniegtiem 30 tūkstošiem bija gatavs atdot kukuli. Interesanti, ka banknotes bija ieliktas kādas kredītiestādes aploksnē, kuru rotāja uzraksts “No sapņa uz piepildījumu!” Pēc kukuļa gan ieradās nevis Vītols, bet vēl viens starpnieks – Kārlis Maulics, kurš, kā varēja saprast, labi zināja, kas tā par naudu un kam domāta, jo, kā pats izteicās: "Mana vienīgā misija ir savākt koferi." Kukuļa nodošana notika, braucot Borka-Putniņa mašīnā pa Kalnciema ielu. Drīz pēc tam, kad Maulics Valgales ielā izkāpa no mašīnas, viņu ar visu kukuļa naudu aizturēja KNAB darbinieki.

Tajā pašā dienā aizturēts tika arī Aigars Vītols. Pārbaudot viņa mobilo tālruni, izmeklētāji konstatēja interesantu faktu. Kad Borks-Putniņš aploksni ar kukuli bija nodevis starpniekam Maulicam, viņš par to paziņoja deputātam. Savukārt Vītols, kā izrādās, par 30 tūkstošu saņemšanu bija atskaitījies Andrim Volanskim, kurš 2019. gadā bija Ķekavas novada domes priekšsēdētāja padomnieks. Volanskis šajā krimināllietā vēl pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika nopratināts kā liecinieks, bet tad viņš apgalvoja, ka nekādas īsziņas no Vītola neesot saņēmis, par kukuli neko nezina. Tomēr daudzi apstākļi norāda, ka tieši Volanskis varēja būt viens no šīs kukuļošanas ķēdītes svarīgiem posmiem, kurš kā starpnieku tajā iesaistīja arī sev pazīstamo Maulicu. Drīz pēc šiem notikumiem A. Volanskis esot mainījies dzīvesvietu, šobrīd viņš varētu uzturēties Ukrainā, līdz ar to Latvijas tiesībaizsardzības iestādēm viņu sasniegt ir gana sarežģīti, raksta "Latvijas Avīze".

Prokurore Agnese Indriksone, kura šajā kriminālprocesā ir valsts apsūdzības uzturētāja, par abu apsūdzēto vainu viņiem inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos ir pilnīgi pārliecināta, jo liecinieka Borka-Putniņa liecības viņa vērtē kopsakarā ar citiem izmeklēšanas gaitā iegūtajiem pierādījumiem. Prokurore lūdza tiesu Aigaru Vītolu sodīt ar sešiem gadiem cietumā, bet Kārli Maulicu – ar diviem gadiem aiz restēm. ELT tiesnese Katarīna Sniedze gan spriedusi citādi, lemjot, ka abi apsūdzētie attaisnojami. To, uz kādiem pierādījumiem balstījusies tiesnese, viņa aprakstīs pilnajā spriedumā. Kā pēc nolēmuma pasludināšanas pauda prokurore Indriksone, viņa noteikti lūgs tiesu sagatavot pilno spriedumu, kā arī nešaubās, ka to noprotestēs Rīgas apgabaltiesā.

Izmantotie resursi:
laikraksts "Latvijas Avīze"

     [+] [-]

, 2023-04-25 08:16, pirms gada
Kukulis- sevišķi smags noziegums….
A kā tiek klasificēta miesas bojājumu izdarīšana? Extra sevišķi smags noziegums?
Izvarošana- superduper smags noziegums...
Slepkavība - ultra smags noziegums...