Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Madridē prezentē FIBA Pasaules kausu basketbolā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Madridē prezentē FIBA Pasaules kausu basketbolā
ASV basketbolistu uzvara 2010. gada FIBA Pasaules čempionātā Turcijā
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Starptautiskā Basketbola federācija ceturtdien, 26. janvārī, Madridē iepazīstināja ar FIBA Pasaules kausa izcīņu basketbolā (FIBA Basketball World Cup), kas stāsies FIBA Pasaules čempionāta vietā. Turnīrs 2014. gada septembrī risināsies Madridē, Barselonā, Bilbao, Seviļā, Granadā un Laspalmasā.

FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans 400 viesu klātbūtnē izskaidroja, kāpēc lielākais starptautiskais basketbola turnīrs mainījis nosaukumu no “FIBA Pasaules čempionāta” uz “FIBA Pasaules kausu basketbolā”.

“Jaunais nosaukums ir īss un piesaista uzmanību. Terminu “Pasaules kauss” cilvēki zina visur un tas atbalsojas dažādās valodās, piemēram, spāniski, itāliski un franciski: Copa del Mundo, Coppa del Mondo, Coupe du Monde”.”

“Nosaukums atspoguļo turnīra prestižu un ļauj to atpazīt kā vienu no lielākajiem globālajiem sporta notikumiem kopā ar FIFA Pasaules kausu, Pasaules kausu regbijā un Pasaules kausu kriketā,” uzsvēra Baumans, kurš FIBA ģenerālsekretāra pienākumus veiks līdz 2022. gadam.

Pasākumā Sibeles laukumā tika atklāts sacensību logo. To iedvesmojusi “basketbola dejas” koncepcija. Divas rokas, simbolizējot ķermeņa daļu, kas vistiešāk iesaistīta gan basketbolā, gan spāņu dejā, rada dinamisku grafiku ar izteiksmīgiem žestiem. Krāsainais dizains, kuru iedvesmojušas FIBA logo redzamās krāsas, ir veltījums spāņu māksliniekam Pablo Pikaso.

Spānijas Basketbola federācijas prezidents Hosē Luiss Saess iepazīstināja ar turnīra rīkotājpilsētām. “Mūsu apņemšanās un vēlme ir rīkot FIBA Pasaules kausu basketbolā ikvienam. Labākais veids, kā to darīt, ir tam piešķirt globālu dimensiju, kas, sākot no 2014. gada septembra, kļūs par īstu mantojumu visai sabiedrībai.”

“Vēlamies noslēgt 2014. gada FIBA Pasaules kausu basketbolā ar Spāniju kā platformu basketbola popularizēšanai, tai skaitā sporta veida lielo vērtību pārnešanu ekonomiskās aktivitātēs un sociālā pārveidē.”

Pasākumā piedalījās basketbola leģendas Oskars Šmits (Brazīlija), Dino Menegins (Itālija) un Huans Antonio San Epifanio (Spānija).

Par FIBA Pasaules kausu basketbolā

No 1950. līdz 2010. gadam zināms kā FIBA Pasaules čempionāts, FIBA Pasaules kauss basketbolā ir galvenais Starptautiskās Basketbola federācijas rīkotais turnīrs.

Pirmais FIBA Pasaules kauss basketbolā notika 1950. gadā Argentīnā, finālā rīkotājiem pieveicot ASV basketbolistus.
Pirmajā turnīrā Buenosairesā piedalījās sešas valstsvienības, vēlāk to skaitam pieaugot līdz 24 komandām.

Dienvidslāvija ir izcīnījusi zelta medaļas piecos no 16 FIBA Pasaules kausa basketbolā izlaidumiem. ASV ir četras, Padomju Savienībai – trīs zelta medaļas.

No 1998. gada FIBA Pasaules kausa uzvarētāji izcīna Neismita Trofeju – kausu, kurš nosaukts basketbola izgudrotāja Džeimsa Neismita vārdā.

Izmantotie resursi:
We Are Basketball | FIBA.COM