Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: U18 un vīrišķība

Andrejs Siliņš

Viedoklis: U18 un vīrišķība
Foto: fibaeurope.com

Ne jau, autoraprāt, pārāk plašā spēlētāju rotācija vai neprecizitāte metienos no distances ir iemesls tam, kāpēc Latvijas junioriem Eiropas čempionāts sācies un turpinās pēc minimālās programmas, nevis atgādinot Vecajam kontinentam par pagājušās vasaras panākumiem šajā vecumā.

Kā treneris Ozoliņš pēc sagrāves pret Lietuvu jau teica, šai komandai pietrūkst vīrišķības. Pietrūkst rakstura, kas neļautu aiziet pašplūsmā līdzi spēles ritējumam. Pietrūkst spilgtas personības, kurš būtu gatavs vienatnē lauzt pa nepareizo taku aizsoļojušo spēles gaitu. Tāda, kurš uzbļautu un sapurinātu visus puslaika pārtraukumā ģērbtuvē, pirms tajā ienākuši treneri. Pietrūkst tāda, kurš vienkārši atņemtu bumbu saspēles vadītājam un sāktu kaut ko mainīt, vismaz mēģināt un ar to pavilkt pārējos. Trīs vārdos – pietrūkst Kaspara Vecvagara.

Ja priekšgājējiem, kas no čempionāta atveda medaļas, bez maz vai puse komandas bija ar tādiem raksturiem, tad šajā komandā tādu nav vispār. Protams, tas viss ir labojams un audzināms, personības šiem puišiem tikai tagad sāk veidoties. Kas zina, varbūt pat labāk šajā vecumā ir aplauzties, lai neizaugtu lecīgi gaiļi, bet vīri ar pietiekami sāpīgu pieredzi un turpmāk līdzīgas kļūdas vairs nepieļautu. Par to, ka šis gada gājums ir pietiekami talantīgs, liecina kaut vai tas, ka puse komandas karjeras attīsta ārzemēs. Vietās, kur nevar vienkārši aizbraukt, bet, lai tur nokļūtu, tev ir jābūt interesantam attiecīgajai organizācijai.

Nepiekrītu viedoklim, ka braukt prom ir slikti, jo "tur ar tevi neviens neauklēsies". Tieši otrādi - tas ir labi, jo tad drīzāk laika gaitā izveidosies raksturs un briedums. Nevis palikt Latvijā, saņemt simts otrās iespējas un pie tā loģiskā kārtā pierast, bet pēcāk aplauzties, jo lielajā dzīvē otro iespēju var arī nebūt. Bet tas jau ir cits stāsts, jāatgriežas pie iesāktā...

Kas attiecas uz līderiem, tādi pagaidām nav (lai arī potenciāls tādiem kļūt joprojām ir) ne Jānis Bērziņš, ne Ojārs Siliņš, uz kuriem tika liktas cerības pirms turnīra kā šo lomu veicējiem. Jānis Valmierā tomēr bija tas, kurš veiksmīgi izmantoja citu sagādātās iespējas, nevis pats tās sagādāja sev (un citiem). Savukārt Ojārs, kurš manāmi ieguldījis darbu 1:1 aizsardzībā, uzbrukumā joprojām vairāk paļaujas uz talantu, nevis sezonā ielikto darbu. Un, jo tuvāk vīru basketam, jo ar talantu vien būs grūtāk iztikt. Mans uzskats vienmēr ir bijis, ka Ojārs krietni noderīgāks jebkurai komandai ir trešā, nevis ceturtā numura pozīcijā, bet tā, tāpat kā spēlētāju rotācijas plašums, ir katra trenera izvēle un redzējums. Ja tu gribi būt labs spēlētājs, tev jāmāk iekļauties un būt maksimāli produktīvam jebkurā piedāvātajā taktikā.

P.S. Nesaprotu tos, kas sociālajā mikroblogu vietnē pārmet U20 puišiem par to, ka, lai saņemtos, puišiem bija jāatņem datori. Tā ir pilnīgi normāla prakse, Lietuvā Saboņa skolā izbraukumos atņem arī telefonus. Neesmu no tiem,kas lasa komentārus, kur nu vēl atbild uz tiem, taču no citiem uz Vroclavu atbalstīt komandu aizbraukušajiem dzirdētā varu tikai teikt paldies Dievam, ka džekiem viesnīcā internets atļauj kvalitatīvi darboties tikai skaipā, un arī tas – ja iziet gaitenī. Jaunajiem daudz nevajag un nav pietiekami bieza āda, lai filtrētu visu to šļuru, kas tiek rakstīta atsauksmēs. No otras puses – varbūt arī 21. gadsimtā tam ir jāiziet cauri, lai norūdītu raksturu un izveidotu personību. Varbūt jāsaka paldies anonīmajiem komentāru izvietotājiem par to, ka, viņi domājot par Latvijas basketbola nākotni, raksta neglaimojošas atsauksmes.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-07-26 08:37, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Profesionāls ņaudētājs.
vārdus no mutes izrāvi

     [+] [-]

, 2011-07-26 09:20, pirms 13 gadiem
par personibu viss ir skaidrs jau lidz 15g vecumam vai pat atrak un pat daudz atrak.
talak lietas var mainit tikai ar gadiem vai ar krasu apstaklu mainu. sportista karjeras islaicibas delj tatad, ar krasu apstaklu mainu.

     [+] [-]

, 2011-07-26 09:24, pirms 13 gadiem
Kad mūsējie visai pārliecinoši uzvarēja čehus, likās, ka nupat jau viss iet uz labo pusi. Diemžēl vakardienas spēle parādīja, ka par pagājušajā gadā izcīnīto bronzu šogad nav ko cerēt, labi, ka vēl esam 12-niekā.

     [+] [-]

, 2011-07-26 09:29, pirms 13 gadiem
par i-neta komentetajiem nolicejiem - jasaprot, ka vinu komenti pasaka daudz vairak par viniem pasiem neka konkretu topiku.

ka sportists var nemt vera kaut kadus bezargumentu twiitinjus no cilvekiem, kas, visticamak, ne sporta, ne kur citur nav neko sasniegusi? pareizi butu izteikt lidzjutibu siem komentetajiem..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-07-26 09:45, pirms 13 gadiem
Attiecībā par komentāriem man gan liekas, ka mūsu fani vēl ir gana pieklājīgi, citur pasaulē daudz karstāk tiek uztvertas gan savu sportistu veiksmes, gan neveiksmes. Diez vai ir daudzas valstis, kur 8.vietas ieguvējus sagaida gandrīz kā čempionus. Viena no mūsu mentalitātes problēmām laikam ir tā, ka parāk viegli attaisnojam savas neveiksmes, cienīgi zaudēt skaitās gana labi nospēlēts. Jātiecās pēc uzvarām, tad arī tās nāks.

  +5 [+] [-]

, 2011-07-26 09:50, pirms 13 gadiem
Es atkal ar šo rakstu saprotu to, ka Andrejs netieši gribēja tikai uzspodrināt Ojāra (brālis) spalvas...jā redz kur vienīgais milzīgais talants, Itālijā milzīgi pielicis, bet nevar īsti izpausties un neiet spēle, jo neizmanto viņu īstajā pozīcijā..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-07-26 10:10, pirms 13 gadiem
Kāpēc te vispār būtu jābrīnās par rezultātiem? Aizejiet uz jebkuru 12-15 gadīgu puiku spēli. Absolūti individuālas darbības, kur katram gribas parādīt, ka var izdriblēt bumbu caur kājām, samest vismaz 30 punktus spēlē (no kādiem 60 metieniem) un bezjēdzīgu 3nieku mētāšana. Nu un tad tādi džeki pieaug un spēlē visās iespējamās U izlasēs. Patiesībā pa ausīm šeit ir pelnījuši sporta skolu treneri, kas visu šo pieļauj un nenogriež saknē.

  +5 [+] [-]

, 2011-07-26 10:16, pirms 13 gadiem
žēl ,ka A.Siliņš nesaprot,ka ar tendecioziem rakstiem noskaņo sabiedrība pret bračku,nevis uzspodrina viņa personību

     [+] [-]

, 2011-07-26 10:21, pirms 13 gadiem
Piekrītu Skudriniekam par to braukšanu prom.

Da paskatamies pagātnē, cik daudz jēdzīgu basketbolistu izauguši, nebraucot 18 gados prom? Faktiski visa 90. gadu paaudze. Tad bija tikai atsevišķi kadri, kas aizbrauca, tas pats Raimonds Miglinieks, bet ne jau 18 gadus vecs. No otras puses, cik daudz kadru sevi ārzemēs notrallināja? Grafs, Ļaksa, Cipruss u.t.t.

     [+] [-]

, 2011-07-26 10:24, pirms 13 gadiem
xZ rakstīja: Kāpēc te vispār būtu jābrīnās par rezultātiem? Aizejiet uz jebkuru 12-15 gadīgu puiku spēli. Absolūti individuālas darbības, kur katram gribas parādīt, ka var izdriblēt bumbu caur kājām, samest vismaz 30 punktus spēlē (no kādiem 60 metieniem) un bezjēdzīgu 3nieku mētāšana. Nu un tad tādi džeki pieaug un spēlē visās iespējamās U izlasēs. Patiesībā pa ausīm šeit ir pelnījuši sporta skolu treneri, kas visu šo pieļauj un nenogriež saknē.
Nu, es domāju LV resursiem rezultāti ir diezgan ok, ņemot vērā, ka turamies elitē un šad un tad izvelkam pa medaļai. Par to U-18 kāsienu leišiem gan žēl, jo šos tak apspēlēja divas reizes šogad, ja nemaldos.

     [+] [-]

, 2011-07-26 10:32, pirms 13 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Nu, es domāju LV resursiem rezultāti ir diezgan ok, ņemot vērā, ka turamies elitē un šad un tad izvelkam pa medaļai. Par to U-18 kāsienu leišiem gan žēl, jo šos tak apspēlēja divas reizes šogad, ja nemaldos.
Nevajag mūžīgi skaitīt resursus. Spēlē 5:5 un ieiet tādos mīnusos nav normāla attaisnojuma. Ja jau skaitītu tikai resursus, tad Manchester United automātiski ir jāņem katrs kauss futbolā, Ķinai jānovinnē visos iespējamos sporta veidos, utt. Tad arī nezinu, ko tur lietuvieši regulāri novinnē basketbolā ar saviem nepilniem 4 miljoniem iedzīvotāju.

     [+] [-]

, 2011-07-26 11:05, pirms 13 gadiem
Andrej, nākošreiz kad raksti pacenties būt skaidrā

     [+] [-]

, 2011-07-26 11:19, pirms 13 gadiem
Precizitaate smagi klibo, visos raaditaajos. Silins U-19 PČ labak meta, Berzins labak meta BBL, kur jaspele pret profesionaaliem.

     [+] [-]

, 2011-07-26 12:19, pirms 13 gadiem
gateris

  +1 [+] [-]

, 2011-07-26 12:25, pirms 13 gadiem
lauzt taku????? wtf... autor, kur tu smelies iedvesmu šādiem tekstiem?

  +2 [+] [-]

, 2011-07-26 12:37, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: No rīta nebija tik daudz laika uzrakstīt. Tagad mazliet plašāk.

Andrejs Siliņš. Raksta, ka lūk tas mums patraucēja, šis patraucēja, un tā tālāk. Piemin kaut kādus raksturus, potenciālus. Stop, sorry. Murgs. Attaisnojumi. Trekns krusts pāri visam šim kricelējumam no manas puses. Profesionāls ņaudētājs.
====================
Visa pamatā ir meistarība, individuālā tehnika. Ja tev ir spēcīga, attīstīta, uztrenēta meistarība - tev arī raksturs veidosies stiprs. Ja tev ir ļoti sūdīgi ar to meistarību, ar spēles izpratni - tad garīgais būs zemē, un potenciāls kaut ko mainīt, lauzt spēles gaitā - nulle. Viss sākas ar individuālo meistarību. Taču - nekādā ziņā negribu nolikt puišus. Viņi cenšas, dara ko māk. Bet - ja tev meistarība ir švakāka par tiem pašiem leišiem, tur var izstiepties, bet neiemetīsi to metienu tikai ar raksturu. Nenoturēsi pretinieku tikai ar gribasspēku. Apakšā vajag fundamentu - fizisko, meistarību, spēles izpratni, kas šī sastāva spēlētājiem pagaidām nav. Vēl laiks viņiem ir to apgūt - ir jau tikai U18, un kas zin, līdz U20 noķert tos pašus leišus savā meistarībā (kaut gan maz ticams, bet cerība mirst pēdējā).

Kamēr Andrejs Siliņš un tamlīdzīgie borēs džekiem - "viss tak ir kārtībā, mazliet rakstura pietrūka, mazliet veiksmes", tikmēr nekas nebūs! Čaļi jānoliek pie vietas konkrēti - "jums pietrūkst te, un jums pietrūkst tur. Kamēr jūs to neapgūsiet tik pat labi kā pretinieks, uz panākumiem neceriet!" Un nevajag viņiem borēt par raksturiem, tad viens otrs tā arī padomā, ai ko man trenēties, es tak ar savu spēcīgo raksturu visus apspēlēšu. Neapspēlēs. Maldi. Ko sēj šis autors.

Labs raksturs (sportiskā ziņā) veidojas tikai no laba, meistarīga spēlētāja. Nevis otrādi. To es savā dzīvē daudzkārt esmu pieredzējis un daudzkārt vēl pieredzēšu.

Tā kā džeki, turās - trenējaties!
Bet ir arī tādi, kuriem meistarības pietrūkst, bet viņi kapā!! Aizsardzība+ reboundus var arī ar raksturu izskrāpēt no pretinieka
Tieši raksturs arī palīdz nepagurstot trennēties un trennēties atkal un atkal! Un meistrību tad kopā veido, ieguldītais darbs, plus spēlētāja apziņa, cik viņš ir gatavs. Tālāk jau gudrs spēlētājs, apzinās savus trumpjus un vājās puses, attiecīgi izantojot vienu, kompensējot otru spēlē.

bet par autora sacepto rakstu - pilnībā piekrītu!!!!

  -4 [+] [-]

, 2011-07-26 12:38, pirms 13 gadiem
Ja neko nevari parādīt 18 gados tad nekas vairāk kā vidusmēra spēlētājs nesanāks. Tā nu tas ir un šis acīm radzot Latvijas basketbolā būs tukšais gads.

     [+] [-]

, 2011-07-26 12:59, pirms 13 gadiem
nu, skudriniek, Tu nu gan baigo fufeli tagad dzen... es sapratu tikai vienu - ka nekā nēesi sapratis no Siliņa rakstītā. Pilnīgi pareizi viņš raksta - primārais sportā(arī dzīvē,protams) ir raksturs !!! Un no tā izriet viss pārējais. Vienkārši Tu esi sajaucis cēloņus ar sekām .....vispirms ir raksturs/ambīcijas un pēc tam tas viss pamazām materializējās spēles kvalitātē - tehnikā, fiziskajā kondīcijā un arī - starp citu - metienu precizitātē, jo ir tāds vecs-labs prātojums - ''ja būsi pārliecināts par sevi - trāpīsi, ja šaubīsies - trāpīsi pa štangu (vai bumba izgriezīsies no groza, atkarībā no sporta veida) ...
...tā ka, vecīt, visu izšķir pārliecība jeb raksturs ....pārējais viss ir sekundārs...

  +1 [+] [-]

, 2011-07-26 13:05, pirms 13 gadiem
Labs raksturs (sportiskā ziņā) veidojas tikai no laba, meistarīga spēlētāja. Nevis otrādi. To es savā dzīvē daudzkārt esmu pieredzējis un daudzkārt vēl pieredzēšu.
...atvaino, skudriniek, bet šitādu murgu var uzrakstīt tikai jauns, nepieredzējis gurķis

     [+] [-]

, 2011-07-26 13:21, pirms 13 gadiem
tapirs19 rakstīja: ...tā ka, vecīt, visu izšķir pārliecība jeb raksturs ....pārējais viss ir sekundārs...
Nu ta nu gluzhi ari nav. Tomer pamatiem (t.i. kaut kadai meistaribai) ir jabut - pareizam metienam basi, driblam ar abam rokam, pareizai kaju darbibai utt. parejo jau ar darbu var izkopt ka to piemeram Irbe hokeja izdarija.

     [+] [-]

, 2011-07-26 13:39, pirms 13 gadiem
Ulrihs rakstīja: Nu ta nu gluzhi ari nav. Tomer pamatiem (t.i. kaut kadai meistaribai) ir jabut - pareizam metienam basi, driblam ar abam rokam, pareizai kaju darbibai utt. parejo jau ar darbu var izkopt ka to piemeram Irbe hokeja izdarija.
....pareizu roku-kāju darbību ir jāizkopj - piekrītu....taču jautājums ir par to kas iet pa priekšu ? Vai paša cilvēka raksturs, viņa attieksme vai arī kkādas lietas kuras iegūstamas treniņprocesā . Tas ir fundamentāli svarīgs jautājums, tāpēc vēlreiz atkārtošos - NEJAUKSIM CĒLOŅUS AR SEKĀM !!!
...un par Irbi - nejau viņš slavens kļuva ar savu roku-kāju darbību, bet gan ar savu gribasspēku, raksturu, ambīcijām .....un tās bija tās lietas kuras viņu pataisīja par to kas viņš ir !!! ....ar visām izrietošām sekām...un kāju -roku darbību ieskaitot...

     [+] [-]

, 2011-07-26 14:47, pirms 13 gadiem
tapirs19 rakstīja: ....pareizu roku-kāju darbību ir jāizkopj - piekrītu....taču jautājums ir par to kas iet pa priekšu ? Vai paša cilvēka raksturs, viņa attieksme vai arī kkādas lietas kuras iegūstamas treniņprocesā . Tas ir fundamentāli svarīgs jautājums, tāpēc vēlreiz atkārtošos - NEJAUKSIM CĒLOŅUS AR SEKĀM !!!
...un par Irbi - nejau viņš slavens kļuva ar savu roku-kāju darbību, bet gan ar savu gribasspēku, raksturu, ambīcijām .....un tās bija tās lietas kuras viņu pataisīja par to kas viņš ir !!! ....ar visām izrietošām sekām...un kāju -roku darbību ieskaitot...
Tu nesaprati - ir jabut fundamentam, pamatlietam. Pec tam jau parejo var izkopt ar darbu un talantu aizstat ar fanatisku pasatdevi un darba spejam. Irbem pamati bija loti labi, parejo vins sasniedza ar darbu. Bet basisha izlashu gadijuma bisku divaini skan, kad treneri var teikt, ka izradas izlases dzeki nemak driblet ar kreiso roku utt., tatad nav ielikti norm pamati.

     [+] [-]

, 2011-07-26 17:35, pirms 13 gadiem
Ulrihs rakstīja: Tu nesaprati - ir jabut fundamentam, pamatlietam. Pec tam jau parejo var izkopt ar darbu un talantu aizstat ar fanatisku pasatdevi un darba spejam. Irbem pamati bija loti labi, parejo vins sasniedza ar darbu. Bet basisha izlashu gadijuma bisku divaini skan, kad treneri var teikt, ka izradas izlases dzeki nemak driblet ar kreiso roku utt., tatad nav ielikti norm pamati.
vēlreiz izlasi uzmanīgāk Andreja Siliņa rakstu un ....iedziļinies. nevis tā lai tikai ''aiziet'' līdz ausīm, bet līdz muguras smadzenēm. Un pēc tam izlasi skudrinieka komentārus....
...šī paaudze ir tik tālu aizevolucionējusies, ka pirkstu no ciņča vairs nevar atšķirt......nu ko te lai saka - līdakai nevar izskaidrot tilta nozīmi...
P.S. ...nelaime ir tur ka jūs kko izraujat no konteksta, bet kopainu neredzat...

     [+] [-]

, 2011-07-26 18:04, pirms 13 gadiem
ja Tu saki ka ir jābūt fundamentam, pamatlietām, tad es gribu jautāt - ''kas tad ir tas fundaments, pamatlietas ?''
Bija tāds Raitis Grafs - ļooti talantīgs, bet pazuda. Kapēc?Tāpēc, ka rakstura nebija.Tas pats par E.Gulbi.Ja viņam būtu tāda mērķtiecība kā TOP-5 tenisistiem, tad viņš jau pats sen būtu top 5-niekā...
...turpretī Irbem bija taaadas ambīcijas, ka dažam pretiniekam viņu vārtos ieraugot kājas stīvas palika...
...veiksmju un neveiksmju stāsti ir ļoti daudz.Ja gribi tikt pie atklāsmēm un likumsakarībām, tad paseko līdz sportistiem ilgākā laika posmā ....tikai izdari pareizos secinājumus, jo....ja ārsts nosaka nepareizu diagnozi, tad slimību nevar izārstēt...

     [+] [-]

, 2011-07-26 21:01, pirms 13 gadiem
Cik iespēju Latvijā izkopt individuālo meistarību? Kur tad ir tie lieliskie treneri? Kam tas vispār interesē šeit?