Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

"EuroBasket 2025" un WRC posmu Latvijā plāno atzīt par fiskāli neitrāliem dižpasākumiem

Agris Suveizda

"EuroBasket 2025" un WRC posmu Latvijā plāno atzīt par fiskāli neitrāliem dižpasākumiem
WRC posma direktors Raimonds Strokšs. Foto: Ilze Zvēra/f64

LETA. Pasaules rallija čempionāta (WRC) posma organizēšanu Latvijā 2024.gadā un 2025.gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem ("EuroBasket 2025") organizēšanu plānots atzīt par fiskāli neitrāliem pasākumiem, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā, ko otrdien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Informatīvais ziņojums "Par finansējuma nodrošināšanu lieliem un nozīmīgiem pasākumiem" izstrādāts, lai informētu Ministru kabinetu par finansējuma nodrošināšanu lieliem un nozīmīgiem pasākumiem, tostarp sporta pasākumiem, turpmākajos gados, piedāvājot kritērijus un metodiku ietekmes uz tautsaimniecību novērtēšanai, tostarp novērtējumu par prognozēto nodokļu ieņēmumu palielinājumu.

Informatīvajā ziņojumā teikts, ka ir nepieciešams atzīt WRC posma organizēšanu Latvijā 2024. gadā par fiskāli neitrālu pasākumu un uzdot EM sagatavot un ekonomikas ministram iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par 2024. gada apropriācijas palielināšanu 1,883 miljonu eiro apmērā valsts budžeta līdzfinansējumam pasākuma organizēšanai.

Kā arī nepieciešams atzīt "EuroBasket 2025" organizēšanu Latvijā par fiskāli neitrālu pasākumu un uzdot EM un ekonomikas ministram iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu par 2024. gada apropriācijas palielināšanu 2,02 miljonu eiro apmērā un 2025. gadā nepieciešamo finansējumu 4,97 miljonu eiro apmērā valsts budžeta līdzfinansējumam pasākuma organizēšanai.

EM norāda, ka ar dižpasākumu tiek saprasts starptautiska mēroga pasākums, kas notiek Latvijā un ko organizē, deleģē vai sadarbības partneris ir pasaules vai Eiropas mēroga organizācija (piemēram, Starptautiskā Olimpiskā komiteja, Starptautiskā Hokeja federācija, AEG Live (ASV) u.c.), pasākums tiek plaši atspoguļots plašsaziņas līdzekļos un rada būtisku ietekmi uz Latvijas ekonomiku (starptautisko atpazīstamību un konkurētspēju utt.), kā arī tas piesaista vismaz 10 000 ārvalstu apmeklētāju un dalībnieku naktis, kas nakšņo Latvijas tūristu mītnēs. Pasākuma ilgumam ir jābūt vismaz divas un vairāk dienas.

Atbalsts dižpasākumiem paredzēts kā atbalsta programma ar valsts līdzfinansējumu līdz 90% no aprēķinātajiem ārvalstu viesu radītā apgrozījuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem. Plānots, ka atbalstītas tiks tādas pasākuma aktivitātes kā avansa maksājums starptautiskai organizācijai par pasākuma organizēšanu (piemēram, licences maksa, kalendāra reģistrācijas maksa, TV translācijai, dalības maksai, kas nepieciešama starptautiska statusa vai reitinga piešķiršanai plānotam pasākumam u.tml.); norises telpu un zemes platību nomas izmaksas; tehniskā aprīkojuma un inventāra (t.sk. drošības) izmaksas; transporta izmaksas (noma, degviela) Latvijā starptautiskā pasākuma dalībnieku kopīgai pārvadāšanai starp pasākuma norises vietām; apsardzes, antidopinga, medicīnas pakalpojumi.

Izmantotie resursi:
https://www.em.gov.lv/lv/jaunums/va...
LETA

  +1 [+] [-]

, 2024-01-23 17:45, pirms 3 mēnešiem
Kārtējais jaunais dižvārds - dižpasākums. Orvela 1984.

Pēc kādas metodikas tiks aprēķināti ārvalstu viesu radītā apgrozījuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi?

P.S. Esmu par dažādu pasākumu rīkošanu ar valsts atbalstu, bet nu nevajag no rīkotāju puses tos murgainos utopiski pārspīlētos aprēķinus par fantastisku atbraukušo ārzemnieku skaitu un viņu iztērēto naudu.

     [+] [-]

, 2024-01-23 19:49, pirms 3 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Kārtējais jaunais dižvārds - dižpasākums. Orvela 1984.

Pēc kādas metodikas tiks aprēķināti ārvalstu viesu radītā apgrozījuma pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi?

P.S. Esmu par dažādu pasākumu rīkošanu ar valsts atbalstu, bet nu nevajag no rīkotāju puses tos murgainos utopiski pārspīlētos aprēķinus par fantastisku atbraukušo ārzemnieku skaitu un viņu iztērēto naudu.
par WRC:tiek ņemta statistika no citu valsu pieredzes,pemēram Horvātijas

     [+] [-]

, 2024-01-23 21:26, pirms 3 mēnešiem
Ja valdība likumā grib iestrādāt atbalstu lieliem sporta pasākumiem, tad hokeja federācija var uzlocīt piedurknes vēl vienam čempim. Nav vairs jāiet lūgties - valsts pati dod.