Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Braucam uz Poliju!

Andrejs Siliņš

Braucam uz Poliju!
Kristaps Janičenoks pēdējās minūtēs izšķīra
spēles likteni. Foto: Romualds Vambuts

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra priekšpēdējā spēlē Latvijas valstsvienība šovakar Arēnā Rīga ar rezultātu 72:67 pārspēja Igaunijas valstsvienību, izcīnot ceturto panākumu piecās spēlēs B grupā. Pusstundu vēlāk kļuva zināms, ka Latvija nodrošinājusi vietu finālturnīrā.

Latvija finālturnīrā

Kaimiņgrupās Lielbritānija izbraukumā pieveica Čehiju 67:63, bet Izraēla savā laukumā apspēlēja Bosniju-Hercegovinu 88:74, kas nozīmē, ka neatkarīgi no pārējo spēļu iznākumiem Latvija jau nodrošinājusi vietu finālturnīrā, kas nākamā gada 7. - 20. septembrī notiks septiņās Polijas pilsētās.

Lai arī spēles dienā saaukstējušies bija Kaspars Bērziņs un Pāvels Veselovs, pirms spēles iesildīšanās laikā abi bija ierindā un gatavi spēlei. Pirmie igauņu līdzjutēji Arēnas tribīnēs parādījās jau minūtes 35 pirms spēles, kad, jau silti esot, no visa spēka pūta savās līdzi paņemtajās taurēs. Viesu līdzjutēju sagatavošanās procesu labi raksturoja divi fani – vienam uz krekla vietā, kur jābūt numuram, uzraksts "1L", otram – "0,5". Priecēja tas, ka vismaz uz aci skatoties, Arēna bija krietni pilnāka nekā citās turnīra spēlēs līdz šim. Acīmredzot, līdzjutēji bija saklausījuši Janičenoka televīzijā izteikto lūgumu aktīvāk atbalstīt savu komandu mājas spēlēs.

Sākumsastāvi:
Latvija: Valters, Janičenoks, Umbraško, Bērziņš, Biedriņš.
Igaunija: Teins, Soks, Arbets, Kangurs, Talts.

Lēnām, bet pamatīgi

Abas komandas spēli uzsāka ar vairākiem nesekmīgiem uzbrukumiem pēc kārtas, bet rezultātu atklāja Biedriņš, kurš pēc tam, kad Talts pārkāpa pret centru noteikumus, realizēja vienu no diviem soda metieniem. Igauņi atbildēja ar Arbeta diviem punktiem no pustālās distances, un spēle bija sākusies pa īstam. Igauņi mūsējos sedza cieši, gluži kā pirmajā mačā, neļaujot brīvi kustēties arī zināmu gabalu aiz tālmetienu līnijas.

Pirmajās trīs ar pusi minūtēs Valters jau bija sapelnījis divas piezīmes, un saspēles vadītāja posyteni ieņēma Blūms, kurš neilgi pēc uznākšanas realizēja pirmo tālmetienu no stūra. Četars minūtes līdz ceturtdaļas beigām Umbraško vietā Trajkovičs pirmo reizi laukumā sūtīja Kalvi, taču nekavējoties pie pirmās iespējas atkal nomainīja pret Jahoviču. Janičenoks un Bērziņš ar diviem tālmetieniem pēc kārtas panāca 16:8, bet vēl pēc brīža Biedriņš ar diviem no apakšas panāca jau plus desmit. Pirmais minūtes pārtraukums mačā tika paņemts tikai pusminūti līdz ceturtdaļas beigām. Pēc desmit spēlētām minūtēm latvieši bija sametuši divas reizes vairāk punktus nekā pretinieki – 20:10.

Piezīmju problēma liedz nostiprināt pārsvaru

Otro ceturtdaļu Latvija iesāka ar Ciprusu centra pozīcijā. Divas reizes pēc kārtas noteikumus vienā igauņu uzbrukumā pārkāpa mūsējo kapteinis Helmanis, liekot Trajkovičam atkal laukumā sūtīt Bērziņu. Latvieši turpināja pārkāpt noteikumus bieži un jau pēc pusotras spēlētas minūtes piezīmju norma bija sakrāta. Igauņi gan šādu priekšrocību izmantoja skopi, reti realizējot abus piešķirtos soda metienus. Viesi aizsardzībā pārgāja uz zonu, kas Trajkovičam lika ņemt minūtes pārtraukumu pie rezultāta 27:18.

Īsi pēc tam, kad Jurevičus bija atklājis savu rēķinu kvalifikācijas turnīrā, noslēdzot ātro uzbrukumu ar diviem viegliem punktiem no apakšas, liepājn ieka vietā laukumā atkal nāca Janičenoks. Trīs minūtes līdz beigām pirmo reizi šovakar laukumā nāca arī Veselovs. Īstu nokdaunu viesiem sagādāja Biedriņa efektīgs bloks un tūlīt sekojošais Valtera trīspunktnieks, kas palīdzēja panākt jau plus 14 – 35:21. Minūti pirms puslaika beigām Biedriņš saņēma jau trešo piezīmi, otro uzbrukumā, un laukumā nāca Cipruss, kurš trīs sekundes līdz beigām pēc "pick'n'roll" izspēles trieca bumbu grozā no augšas, plus vēl sagādājot pārkāpumu Kullamē, un šī epizode no VIP vietām lika uzlekt kājās pat spēli vērojošajam Kambalam. Puslaiks noslēdzās ar 38:29 mājinieku labā.

Pārsvaru izdodas saglabāt, bet ne palielināt

Otro puslaiku latvieši iesāka ar Blūmu, Janičenoku, Jureviču, Helmani un Biedriņu. Pēc Blūma diviem punktiem caurgājienā ilgu laiku punkti netika gūti, toties Bērziņš paspēja saņemt jau trešo piezīmi, un viņa vietu ieņēma cits ar trim piezīmēm spēlējošais – Biedriņš. Igauņi īsā laika sprīdī iemeta trīs tālos, samazinot starību līdz pieciem punktiem – 35:40. Latvieši spītīgi turpināja uzbrukumā iespēlēt bumbu apakšā, lai gan līdz tam tas nebija nesis augļus. Sev piešķirtās iespējas igauņi gan joprojām izmantoja negribīgi, bieži vien paši pieļaujot nepiespiestās kļūdas, kas liedza samazināt starpību vēl vairāk.

Pēc minūtes pārtraukuma četras minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām Biedriņam tika iespēlēta bumba brīvam groza apakšā, un Andris to trieca grozā bez žēlastības, vēl mirkli vēlāk Valters ar tālo panāca jau plus 14 – 55:41. Ja ceturtdaļas vidū spēle bija kļuvusi brīvāka, tad uz beigām komandas atkal spēlēja nedaudz mierīgāk. Atlikušajā laikā igauņi paspēja iemest vēl trīs punktus, un pēc 30 spēlētām minūtēm rezultāta tablo vēstīja – 55:44.

Atkal...

Pēdējo ceturtdaļu ar trīspunktnieku iesāka Bērziņš, taču piezīme uzbrukumā arī Biedriņam, kuram tas jau ceturtais pārkāpums. Piespiedu kārtā Biedriņš tika nomainīts, un laukumā atkal devās Cipruss. Lieki piebilst, ka līdz ar to atkal tika vājināta cīņa pie groziem, un igauņu basketbolisti vairākkārt tika pie atkārtotām iespējām savos uzbrukumos. Samazinājuši pārsvaru līdz septiņiem punktiem, viesi ķērās pie ciešas saspēles vadītāja "presēšanas" pa visu laukumu. Kādā no uzbrukumiem Blūms, palicis pret Taltu, vairākas reizes paraustīja igauņu centru, taču izšķīrās par tālmetienu, kas izrādījās precīzs, uzkurinot emocijas.

Otrā laukuma galā Kullamē trāpīja tālmetienu, panākot tikai mīnuss četri savējiem - 57:61. Atkal latvieši paši sev bija sagādājuši problēmas, mača beigās ļaujot pretiniekam pietuvoties bīstami tuvu. Piecas ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām Trajkovičs pieprasīja minūtes pārtraukumu pēc tam, kad Cipruss bija kļūdījies otro reizi pēc kārtas uzbrukumā. Kullamē gan tas netraucēja iemest vēl vienu tālo, samazinot latviešu pārsvaru līdz vienam punktam.

Četras ar pusi minūtes līdz beigām Biedriņš saņēma trešo piezīmi uzbrukumā šovakar, kas bija piektā kopumā... Plus vēl tehniskā piezīme, kas palīdzēja estiņiem izlīdzināt rezultātu. Beidzot pamodās Arēnas tribīnes, un emocijas uzsita augstāko vilni šovakar. Blūms panāca plus divi, bet Bērziņam ceturtā piezīme. Igauņi, atceroties pagājušā gada pārbaudes turnīra notikumus, mēģināja Bērziņu uzkurināt un izsist no sliedēm.

Asinis uz elkoņa tiesnešiem lika pieprasīt Helmaņa nomaiņu, kas negribīgi tika arī izdarīts. Tiesneši gan Bērziņu nesaudzēja un par niecīgu pieskaršanos pretiniekam sodīja ar piekto personisko piezīmi. Latvija pārgāja uz īso sastāvu ar Jahoviču ceturtā numura pozīcijā, bet Helmani kā centru. Nepagāja ne minūte, un Helmanis saņēma trešo piezīmi. Pēc minūtes pārtraukuma Talts realizēja abus soda metienus, panākot vadību viesiem - 64:63.

Valters uzbrukumā pēc caurgājiena piespēlēja Teinam taisni rokās, taču viesi neizmantoja iespēju palielināt pārsvaru. Minūti un 43 sekundes līdz beigām Helmanis ar soda metieniem atguva vadību mājiniekiem - 65:64. Joprojām pārliecinoši zaudējot cīņu zem groziem, latvieši deva igauņiem atgūties, taču Talta sodiņi lidoja secen (otrais neskāra pat stīpu). Janičenoks ar soda metieniem un ātro uzbrukumu panāca jau plus pieci 50 sekundes līdz beigām. Arēna vienoti skandēja Latvijas vārdu, bet igauņi prasīja minūti pārrunām. Lieliski nospēlējot aizsardzībā un pēc tam arī uzbrukumā Jahovičam, Latvija tomēr izcīnīja uzvaru - 72:67.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs

Latvija – Igaunija 72:67 (20:10, 18:19, 17:15, 17:23)
Latvija: Biedriņš 16+8AB, Bērziņš 13+7AB, Blūms 10, Valters 9, Janičenoks 9, Helmanis 8+5AB, Cipruss 3, Jahovičs 2, Jurevičus 2, Veselovs, Umbraško, Kalve.
Igaunija: Kangurs 21+14AB, Kullamē 10, Talts 10+5AB, Arbets 7, Krīsa 6, Soks 5, Teins 4, Make 2, Dorbeks 2, Doroņins.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 285 komentāri

 +66 [+] [-]

, 2008-09-17 20:21, pirms 16 gadiem
Tie tiesneši visu spēli sačakarēja
bet Prieks ka Latvija uzvarēja...
Atkal Igauņi pakutināja nervus...

  +3 [+] [-]

, 2008-09-17 20:21, pirms 16 gadiem
Besigās jau drusciņ sarāvās sirds.Bet nu apsveicu ar skaistu uzvaru!!!Biedriņš kā vienmēr zvērs!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
uhhhhh....grūti, grūti beidzot kkas patīkams arī šodien... Paldies jums un APSVEICU !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +35 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Es varu pateikt vienu.. Latvijai pietrukst SKELE UN VALTERS.. labi ka vinneja.

 +16 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
apsveicu bet EC jaaspeelee labaak!

  +2 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Trakums.....man ir sirmi mati.APSVEICU AR UZVARU!!!!!!!!

  +6 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Tiesnesi uztaisija saspringtu galotni,
Bet musejie malaci,

 +33 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Atkal trillerī! Cik labs atvieglojums.. Janičenoks jau varēja simbolisku trīni uzmest beigās

 +22 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Janičenoks pēdējo minūšu dievs!

 +11 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Janichenoks malacis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Par laimi! Malači, bet tiesneši, es atvainojos l*h*, kuru dēļ gandrīz zaudējām, bet mēs uzvaram un esam soli pretim Polijā. Apsveicu!

  +1 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
pasakat tik vēl, ka tiesnesim uz muguras nav rakstīts LOHS!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Bez intrigas nekā...

  -4 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
tiesnesi duraki

 +20 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Tiesaashana zemaakajaa liimenii!

 +17 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Galvenais tagad nesarīkot vakariņas pēc grūtas mājas spēles! Slikti var beigties...

  +4 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
bez nerviem var palikt
Slēpts komentārs: burvids
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
šitādas galotnes ir interesantas!!!! Apsveicu LV

  +1 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Tiesneši iet nah uj.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
Shitaa riskeet..tiesneshi super kaa vienmer.

  +2 [+] [-]

, 2008-09-17 20:22, pirms 16 gadiem
nu labi kad vismaz taa!! malachi!!! bet nu tos tiesneshus gan nezinu kur jaliek!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2008-09-17 20:23, pirms 16 gadiem
Pahars91 rakstīja: Tie tiesneši visu spēli sačakarēja
bet Prieks ka Latvija uzvarēja...
Atkal Igauņi pakutināja nervus...
Visu jau tu labi uzrakstīji,bet par tiesnesi nesaprotu.

  +2 [+] [-]

, 2008-09-17 20:23, pirms 16 gadiem
Paši pūta, paši dega...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2008-09-17 20:23, pirms 16 gadiem
IR!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 285 komentāri