Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Francija, Vācija, Itālija un Horvātija atsauc pieteikumu EuroBasket 2015 rīkošanai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Francija, Vācija, Itālija un Horvātija atsauc pieteikumu EuroBasket 2015 rīkošanai
Francija, Vācija, Itālija un Horvātija 14. decembrī atsauca pieteikumu EuroBasket 2015 rīkošanai
Foto: www.basketfrance.com

Francijas un Vācijas basketbola federācijas trešdien, 14. decembrī, publicēja kopēju paziņojumu par atteikšanos kandidēt 2015. gada Eiropas basketbola čempionāta rīkošanai. Atteikuma pamatā ir savstarpējas uzticības trūkums un nespēja vienoties ar Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļu, FIBA Europe. Ukraina palikusi vienīgā kandidāte EuroBasket 2015 uzņemšanai, uzvarētāja nosaukšana tiek plānota 18. decembrī.

Lēmumu par atteikšanos vienprātīgi pieņēma Francijas, Vācijas, Itālijas un Horvātijas basketbola federāciju prezidenti. Paziņojumā uzsvērts, ka dalībniekiem radušās šaubas par FIBA Europe profesionalitāti un savstarpējas uzticības trūkumu kandidātu izvērtēšanas procesā. Visas četras valstis paļaujas uz valsts finansējumu, balstot savus lēmumus uz viņu morālo un ētisko atbildību.

“Mēs izstājamies no sacensības ar smagu sirdi, jo bijām īpaši entuziastiski un pozitīvi par pieteikuma procesu,” skaidro Francijas basketbola federācijas prezidents Žans Pjērs Siutā un Vācijas basketbola federācijas prezidents Ingo Vaiss. “Mūsu vērtības ir laba pārvaldība, savstarpēja sapratne un atklātība. Mēs balstām savus lēmumus un rīcību uz minētajām vērtībām. Tā ir mūsu atbildība pret mūsu partneriem, sponsoriem un sevi. Ar šo lēmumu mēs uzņemamies atbildību.”

Pieteikuma izvērtēšanas gaitā notika vienpusējas darbības, kuras nebija savienojamas ar nopietnu un profesionālu rīcību, teikts paziņojumā. FIBA Europe nedalās tajā pašā redzējumā, kā to darām mēs, par EuroBasket attīstības vajadzībām un popularizēšanu nākotnē.

Balstoties uz iegūtajiem pierādījumiem un nopietnu izvērtēšanu, četri prezidenti nolēma izstāties no sacensības. “Mūsu filozofija ir balstīta uzticībā, profesionālismā un sadarbībā, šīs vērtības mums ir nozīmīgas.”

Vācija joprojām vēlas rīkot lielas starptautiskas sacensības, taču sagaida nopietnas izmaiņas FIBA Europe darbībā.

Priekšvēsture

Francija un Vācija kopēju pieteikumu EuroBasket 2015 rīkošanai sagatavoja 2011. gada pavasarī. Maijā notikumu attīstība ieguva jaunu pavērsienu. Spānijas federācijas prezidents Hosē Luiss Saess ierosināja finālturnīra kārtas rīkot dažādās valstīs, rakstīja “Lietuvos Rytas”. Priekšlikums paredzēja pirmo kārtu rīkot vienas valsts četrās pilsētās, otrajai kārtai izvēlēties četras pilsētas otrā valstī, bet “play-off” sacensības rīkot divās pilsētās trešajā valstī. Arī Lietuvas federācijas vadītājs Vlads Garasts izteicās, ka varētu atbalstīt ideju.

Francija un Vācija reaģēja, piedāvājot turnīra rīkošanu dalīt ar Itāliju un Horvātiju. “Mums ir iespēja sarīkot vēsturisku turnīru četrās dažādās valstīs,” paziņojumā uzsvēra Vācijas Basketbola federācija. Jaunā formāta ietvaros pirmās kārtas spēles notiktu Milānā un Zagrebā, labākajām komandām pārceļoties uz Vāciju un Franciju ar finālu Parīzē.

Idejas par pieteikšanos 2015. gada finālturnīra rīkošanai apsvēra arī Lielbritānija, Krievija un Spānija, taču oficiāli pieteikumi no šīm valstīm nav saņemti.

Lielbritānija paudusi interesi par EuroBasket 2017 rīkošanu.

Francija 2013. gadā rīkos EuroBasket Women 2013 finālturnīru.

Volkovs: "Ukraina cer rīkot EuroBasket 2015"

Ukrainas basketbola federācijas prezidents Oleksandrs Volkovs cer, ka viņa valsts iegūs tiesības rīkot finālturnīru. Viņš sagaida, ka nākamā gada vasarā Ukrainas valstsvienību otro gadu pēc kārtas trenēs pazīstamais treneris Maiks Fratello.

“Starp citu, viņš atlidos, lai atbalstītu mūsu EuroBasket 2015 pieteikumu Minhenē,” pirms nedēļas teica Volkovs. “Mēs tiešām ceram, ka iegūsim tiesības rīkot finālturnīru. Tas mums atļautu realizēt ilgtermiņa plānu basketbola attīstībai mūsu valstī.”

“Zinām, ka EuroBasket 2015 organizēšanas priekšnoteikums ir vairāku Eiropas jaunatnes čempionātu rīkošana. Ja iegūsim finālturnīra rīkošanas tiesības, esam gatavi pieteikties jebkura jaunatnes čempionāta organizēšanai.”

Izmantotie resursi:
Fédération Franēaise de Basketball
FIBA Europe

  +1 [+] [-]

, 2011-12-14 14:21, pirms 13 gadiem
Es gan teiktu, ka tur apakšā ir kāds cits iemesls ...

  +3 [+] [-]

, 2011-12-14 14:24, pirms 13 gadiem
4 valstis,tas jau vairs nav nopietni..

  +2 [+] [-]

, 2011-12-14 14:44, pirms 13 gadiem
nu bišku par traku rīkot EČ četrās valstīs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-12-14 19:27, pirms 13 gadiem
Forša ideja, varēja vēl rīkot Spānijā, Horvātijā, Bulgārijā un Somijā. Komandas varētu paceļot un izbaudīt klimata izmaiņas.