Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kādā sastāvā Latvijas izlase spēlēs novembra spēļu logā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Latvijas basketbola izlase sekmīgi aizvadījusi 2023. gada Pasaules kausa izcīņas priekškvalifikācijas fāzi, nodrošinot vietu pamatkvalifikācijā. Savus pretiniekus pirmajā grupu kārtā Latvija uzzinās septembra sākumā, pirmajām spēlēm notiekot no 22. līdz 30. novembrim. Portāls ''Sportacentrs.com'' apkopoja 20 basketbolistu vārdus, kuri nākamajā sezonā spēlēs dažādās Eiropas līgās un būs pieejami izlasei šajā logā.

Latvijas basketbola izlase nedēļas garumā no 7. augusta izspēlēja 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas cīņas, kurās izcīnīja divus panākumus gan pār Rumāniju (108:72, 79:69), gan Baltkrieviju (92:83, 83:60). Tādā veidā latvieši iekļuvuši 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, kura notiks divos grupu posmos un sešos spēļu logos. Pirmais posms, kurā Latvija tiks ielozēta kādā grupā ar vēl trim valstsvienībām, sāksies novembra beigās. Izloze paredzēta septembra sākumā. Plašāk par Pasaules kausa kvalifikācijas izspēli var iepazīties ŠEIT.

Šajās četrās spēles Latvijas basketbola izlase sapulcēja iespējami labāko sastāvu, ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Vašingtonas ''Wizards'' spēlētāju Dāvi Bertānu priekšgalā. Dāvis rādīja piemēru citiem Latvijas augstākā līmeņa basketbolistiem, ziedoja daļu savas vasaras un nesavtīgi devās palīgā Latvijas izlasei, kad tas bija visvairāk nepieciešams. Pie tam, pēc tikko sadziedētas traumas, kuru spēlētājs guva NBA sezonas izskaņā. Šo iespēju realizēt palīdzēja gan FIBA un NBA noslēgtais līgums, kas ļāva Latvijas Basketbola savienībai nesegt Dāvja apdrošināšanas izmaksas, gan LBS iztapība, veicot pareizos soļus spēlētāju aprūpes ziņā un piesaistot Dāvja personīgo fizioterapeitu Masimo Simonetu.

Jāuzteic arī citi basketbolisti, kuri sevi nežēloja kopējo interešu vārdā. Dairis Bertāns rādīja īsta kapteiņa piemēru, Jānis Strēlnieks bija viens no uzvaras kaldinātajiem pret Baltkrieviju par spīti veselības problēmām, Rihards Lomažs pēdējos divus mačus spēlēja ar traumētu rokas nervu, bet centra basketbolists Klāvs Čavars vienā no pārbaudes mačiem savainoja degunu.

No 22. līdz 30. novembrim gaidāmas nākamās spēles un jau šodien varam modulēt, ar kādiem spēlētājiem šajās ciklā varam rēķināties. Pilnīgi skaidrs, ka jāaizmirst par mūsu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spīdekļiem Dāvi Bertānu un Kristapu Porziņģi. Ja pēc NBA Vasaras līgas basketbola mekā aizķersies Jānis Timma un Anžejs Pasečņiks, tad arī šie spēlētāji palīgos braukt nevarēs.

Sarežģījumi būs arīdzan ULEB Eirolīgas spēlētāju piesaistē. Gaidāmajā sezonā līgumi ar Eirolīgas klubiem ir Jānim Strēlniekam Kauņas ''Žalgirī'', Rolandam Šmitam ''Barcelona'' un Artūram Kurucam ''Baskonia''. Nedz spāņu komandas, nedz Kauņas ''Žalgiris'' nav bijušas iztapīgas savu spēlētāju laišanā uz valstsvienībām izlašu logos. Ņemot vērā, ka tas būs sezonas sākums, kas svarīgs visām komandām, tad diži rēķināties ar šiem basketbolistiem novembra logā nevajadzētu. Neskaidrības varētu būt arī ap Mārtiņu Meieri, kurš nākamajā sezonā ar ''Elan Chalon'' spēlēs Francijas pēc spēka otrajā līgā. Šim čempionātam nav paredzētas brīvdienas FIBA logu laikā, tāpēc viņa pievienošanās izlasei būs atkarīga no kluba.

Ir arī labās ziņas. No šajā izlases modelī spēlējošajiem novembra logā, ja nebūs kādi traucēkļi, varēs ierasties tādi spēlētāji kā Dairis Bertāns, Rihards Lomažs, Andrejs Gražulis, Klāvs Čavars, Mareks Mejeris, Artis Ate, Artūrs Strautiņš, Kristers Zoriks un Rinalds Mālmanis. Sastāvs var būt potenciāli spēcīgāks, jo ULEB Eirokausā nākamajā sezonā piedalīsies Belgradas ''Partizan'', kuras rindās spēlēs Rodions Kurucs. Galvenais treneris Luka Banki piektdien preses konferencē atnākušajiem medijiem atklāja, ka ļoti cerot uz spēlētāja palīdzēšanu novembrī: ''Viņš škiet ir potenciāls izlases kandidāts. Domāju, ka uz viņu iespaidu atstāja iespēja vērot Artūru. Ceru, ka tā viņam bija iespēja baudīt komandas sniegumu, atmosfēru un saskatīt, ka starp viņu un nacionālo izlasi ir saderība. Cik man zināms, katrs no puišiem vēlas pārstāvēt izlasi.''

2020./2021. gada sezonu traumas dēļ izlaida rēzeknietis Žanis Peiners, kuru šajā vasarā saticis treneris un redzējis kādā no treniņiem. Banki atklāja, ka arī šis spēlētājs ir izlases redzeslokā tuvākajā nākotnē: ''Bija patīkami redzēt viņu treniņā. Zinu, ka viņam ir īpaša saikne ar lielāko daļu spēlētāju. Viņam ir vērtīga spēja vienot spēlētājus. Basketbolistam nekad nav viegli tikt galā ar traumām un tik ilgu dīkstāvi.''

Bez jau šajā priekškvalifikācijā spēlējošajiem, Rodiona Kuruca un Žaņa Peinera, vēl ir saraksts ar spēlētājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nepalīdzēja šajās spēlēs, bet var papildināt izlases rindas novembrī. Aigars Šķēle guva nelielu savainojumu, kas neļāva viņam piedalīties spēlēs, lai gan pēc trenera Jāņa Gailīša vārdiem viņam tiktu atvēlēta nozīmīga loma. Rolands Freimanis pēdējā brīdī lēma atteikties no dalības valstsvienības rindās, to pamatojot ar tikko sagaidīto otro atvasi ģimenē. Ojāram Siliņam patraucēja trauma, bet rehabilitācijas dēļ izlases darbā šovasar nepiedalījās Artūrs Žagars un Jānis Bērziņš. Roberta Štelmahera laikos izlases rindās redzēti arī tādi spēlētāji kā Mārtiņš Laksa un Ingus Jakovičs.

Nevar aizmirst arī jaunos un talantīgos basketbolistus nākotnes vārdā. Šajā sasaukumā kā 14. un 15. basketbolists tika iesaistīti Anrijs Miška un Verners Kohs, kuri gaidāmajā sezonā gaitas turpinās Latvijā - attiecīgi ''VEF Rīga'' un ''Liepāja''. Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Banki atgādināja, ka turpinās uzmanīt jaunos spēlētājus, taču saprot, ka kā izlases galvenajam trenerim viņam jāveido sastāvs no labākajiem pieejamajiem basketbolistiem. No malas ideja piesaistīt divus līdz trīs jaunos basketbolistus nākotnes vārdā šķiet pievilcīga.

Kā norādīja izlases galvenais treneris svarīgākais izlases spēlētājiem saglabāt veselību. Ja tā nepievils, tad arī novembra logā Latvijas basketbola izlasei jāsapulcē solīds sastāvs, kas ļautu turpināt ceļu uz 2023. gada Pasaules kausu.

20 Eiropā spēlējošie basketbolisti pieejami novembra logam

SpēlētājsKlubsSpēlētājsKlubs
Andrejs GražulisTrieste (ITA)Dairis BertānsReal Betis (SPA)
Mareks MejerisParma (RUS)Artis AteVEF Rīga
Artūrs StrautiņšReggio Emilia (ITA)Kristers ZoriksVEF Rīga
Rihards LomažsDenizli (TUR)Mārtiņš MeiersElan Chalon (FRA)
Klāvs ČavarsAstoria (POL)Rinalds MālmanisMurcia (SPA)
Rodions KurucsPartizan (SRB)Žanis Peinersbez kluba
Aigars Šķēles.Oliver (GER)Rolands FreimanisNizhny Novgorod (RUS)
Artūrs ŽagarsJoventut (SPA)Jānis BērziņšBaxi Manresa (SPA)
Mārtiņš Laksabez klubaIngus JakovičsBudivelnyk (UKR)
Ojārs SiliņšKalev/Cramo (EST)Kaspars BērziņšLietkabelis (LT)

  -1 [+] [-]

, 2021-08-14 15:14, pirms 3 gadiem
Par strēlnieku varētu mēģināt pierunāt

  -1 [+] [-]

, 2021-08-14 15:18, pirms 3 gadiem
Žalgiris ir tas ir klubs ar kuru varētu sarunāt

  -1 [+] [-]

, 2021-08-14 15:30, pirms 3 gadiem
kristaps30 rakstīja: Žalgiris ir tas ir klubs ar kuru varētu sarunāt
Ja panāktu džentelmenisku vienošanos ka vairāk par 20 minūtēm spēlē nedragās Janka, tad patiesi domāju ka ir labas cerības ...

     [+] [-]

, 2021-08-14 15:31, pirms 3 gadiem
NeHumanZ rakstīja: Ja panāktu džentelmenisku vienošanos ka vairāk par 20 minūtēm spēlē nedragās Janka, tad patiesi domāju ka ir labas cerības ...
tik svarīgi kādos datumos saliks speles, jo Žalgirim Eirolīga 19., 26. nov un 2. dec

  +5 [+] [-]

, 2021-08-14 15:47, pirms 3 gadiem
NeHumanZ rakstīja: Ja panāktu džentelmenisku vienošanos ka vairāk par 20 minūtēm spēlē nedragās Janka, tad patiesi domāju ka ir labas cerības ...
Ja Žalgiris nelabprāt dod leišus izlasei, esot leišu klubs - kas liek domāt par "labām izredzēm" šādai norunai?

  -2 [+] [-]

, 2021-08-14 16:40, pirms 3 gadiem
Var gadīties, ka Latvijai tieši ar Lietuvu grupā jāspēlē. Tad jau toč Žalgiris nelaidīs Strēlnieku.

     [+] [-]

, 2021-08-14 16:46, pirms 3 gadiem
Jebkurā gadījumā būs sliktāks sastāvs kā priekškvalifikācijā. Ja mums būtu savs Eirolīgas klubs, tad izlasei būtu daudz labākas izredzes uz labu sastāvu, bet pati ideja ir diezgan utopiska. Vēl var naivi cerēt, ka FIBA atvainosies ULEB un sakārtos kalendāru, bet šī ir vēl nereālāka doma par Latvijas klubu Eirolīgā. Jārēķinās, ka nākotnē vajadzēs audzēt vietējā čempionāta līmeni un klubu skaitu, lai varētu atgūt iespējas droši kvalificēties vismaz Eiropas čempionāta finālturnīriem.

  -2 [+] [-]

, 2021-08-14 16:53, pirms 3 gadiem
Ja Latvijai būtu Eirolīgas klubs ar, pieņemsim, 6 izlases spēlētājiem, izredzes dabūt viņus uz Novembra logiem būtu... nekādas. Jo ULEB noteikti ieliktu LV spēļu dienā šāda kluba spēli Turcijā vai Spānijā, lai neviens nevarētu tikt!

     [+] [-]

, 2021-08-14 17:15, pirms 3 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Ja Latvijai būtu Eirolīgas klubs ar, pieņemsim, 6 izlases spēlētājiem, izredzes dabūt viņus uz Novembra logiem būtu... nekādas. Jo ULEB noteikti ieliktu LV spēļu dienā šāda kluba spēli Turcijā vai Spānijā, lai neviens nevarētu tikt!
Protams ka tā. Vēl jo vairāk, ja Eirolīgas kalendārs jau zinams

  +3 [+] [-]

, 2021-08-14 19:30, pirms 3 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Ja Latvijai būtu Eirolīgas klubs ar, pieņemsim, 6 izlases spēlētājiem, izredzes dabūt viņus uz Novembra logiem būtu... nekādas. Jo ULEB noteikti ieliktu LV spēļu dienā šāda kluba spēli Turcijā vai Spānijā, lai neviens nevarētu tikt!
Kāpēc, lai Uleb tā speciāli darītu? Melnkalnei, piemēram, tā nebija problēma. Turklāt, ja ļoti grib - to var apiet...

  +2 [+] [-]

, 2021-08-14 19:34, pirms 3 gadiem
Timma un Pasečņiks neaizķersies "basketbolā Mekā",jo :
tādi vīri,vei,
ir vajadzīgi Dzimtenei !

  +3 [+] [-]

, 2021-08-14 21:44, pirms 3 gadiem
Žalgiris nelaidīs noteikti, un bez Jankas Latvijas izlase diemžēl ir pusizlase. Nopietnās spēlēs, ne jau bērnudārza mačos.

  -2 [+] [-]

, 2021-08-14 23:11, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Žalgiris nelaidīs noteikti, un bez Jankas Latvijas izlase diemžēl ir pusizlase. Nopietnās spēlēs, ne jau bērnudārza mačos.
Pēc manām domām tu stipri pārspīlē ar šādu apgalvojumu.

  -1 [+] [-]

, 2021-08-14 23:15, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Žalgiris nelaidīs noteikti, un bez Jankas Latvijas izlase diemžēl ir pusizlase. Nopietnās spēlēs, ne jau bērnudārza mačos.
Jā, bēdīgi, un, ja kur gribam tikt, jāpērk amerikāni...ar ko mēs sliktak par Slovēniju, Franciju, Vāciju vai Spāniju?

  +1 [+] [-]

, 2021-08-15 09:42, pirms 3 gadiem
balts rakstīja: Jā, bēdīgi, un, ja kur gribam tikt, jāpērk amerikāni...ar ko mēs sliktak par Slovēniju, Franciju, Vāciju vai Spāniju?
Te tak pie teikšanas ar pelēko vielu apadalītie! Kā bija ar TTT un to nēģerieti!

  +2 [+] [-]

, 2021-08-15 13:49, pirms 3 gadiem
Viss atkarīgs kas nāks pretī, ar šādu sastāvu var būt par īsu, tur nebus pretiniekos rumāņi

  +3 [+] [-]

, 2021-08-15 13:58, pirms 3 gadiem
Nav centra izlasei,tas tak nav normāli ka Gražulim jāspēlē tajā pozīcija un vēl Dāvis nebūs..pagrūti būs

     [+] [-]

, 2021-08-15 15:57, pirms 3 gadiem
Gražulis ir centrs mūsdienu basketbolā, smagie un lēnie centri bez metiena vairs nav īsti cieņā.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-15 21:46, pirms 3 gadiem
bungas1 rakstīja: Gražulis ir centrs mūsdienu basketbolā, smagie un lēnie centri bez metiena vairs nav īsti cieņā.
Bet piekritīsi, ka ar 2.02 ir objektīvi grūtāk cīnīties ar >2.10 būdām? Gražulis ir mūsu P.J.Takers.
ASV pirmajā spēlē pret Franciju zaudēja tostarp tāpēc, ka smagi zaudēja cīņu zem groziem, tur dominēja klasiskie centri.

     [+] [-]

, 2021-08-16 11:58, pirms 3 gadiem
Aigars Šķēle guva nelielu savainojumu, kas neļāva viņam piedalīties spēlēs, lai gan pēc trenera Jāņa Gailīša vārdiem viņam tiktu atvēlēta nozīmīga loma >>>> Nē, lūdzu nē! Lūdzu tālāk viņu no saspēles vadīšanas! Ceru, ka Žagars izbeigs traumēties un piepildīs savu potenciālu! Tad mums būs Strēlnieka aizstājējs!