Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Banki par vasaras posmu, novembra logu un strādāšanu NBA pirmssezonā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Banki par vasaras posmu, novembra logu un strādāšanu NBA pirmssezonā
Luka Banki. Foto: FIBA

Latvijas vīriešu izlases galvenais treneris Luka Banki šodien speciāli organizētā preses konferencē medijiem atskaitījās par šajā vasarā paveikto kopā ar izlasi. Treneris klāstīja savus plānus novembra logam, skaidroja savu spēles stilu, kā arī atklāja, ka, visticamāk, pirms novembra loga strādās ASV kādas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas pirmssezonas nometnē.

Latvijas basketbola izlase sekmīgi no 7. augusta līdz 12. augustam aizvadīja četras spēles 2023. gada Pasaules kausa priekskvalifikācijas turnīrā, uzvarot visos mačos gan Rumāniju, gan Baltkrieviju un iekļūstot pamatkvalifikācijā. Sagaidāms, ka pirmajā grupu kārtā Latvija pretiniekus uzzinās septembra sākumā, pirmajam spēļu logam norisinoties novembra beigās.

Šodien Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki kopā ar uzaicinātajiem medijiem atskatījās uz vasaras sagatavošanās posmu, paveikto darbu un kas sagaidāms turpmākajos mēnešos. Tās sākumā daudz tika uzsvērts par izveidoto valstsvienības identitāti un spēles stilu, bet noslēgumā Banki izteica pateicību viesnīcas ''Pullman'' darbiniekiem par izlases aprūpēšanu burbuļa laikā. Tāpat treneris bija pateicīgs Latvijas Basketbola savienībai par sagādātajiem apstākļiem. Piedāvājam atsevišķus konferences fragmentus pilnā apjomā.

Lukam Banki, prasot, kas sagaida izlases darbā tālāk, soli pa solim detalizēti izklāstīja, kādi darbi sagaida treneri un viņa kolektīvu: ''Sagatavosim atskaites par šīs vasaras darbu un ieteikumus, ko varam vēl uzlabot. Sākotnējais darbs būs pašanalīze - izvērtēt mūsu pašu veikumu. Nākamais solis būs pēc izlozes, kad uzzināsim pretiniekus grupā. Tad sāksim darbu pie viņu skautošanas, un veidosim spēles plānu līdzīgi kā to darījām pirms šīs priekškvalifikācijas pret Baltkrieviju un Rumāniju. Pats svarīgākais - veiksim spēlētāju selekciju. Šis darbs notiks, tuvojoties spēļu logiem. Sastāva izvēlei jābūt saistītai ar spēlētāju fizisko formu, viņu efektivitāti un prasmi iekļauties mūsu sistēmā. Ļoti ceru, ka visiem būs veiksmīga sezona, kurā viņi spēs iztikt bez traumām. Mūsu darbs būs izvēlēties pēc iespējas labāko komandu uz šīm spēlēm. Tas izklausās vienkārši, taču tā nav.''

- Runājot par asistentiem. Pirms dažiem mēnešiem personīgi abus nepazināt, tāpēc cik kopumā esat apmierināts ar viņu darbu un vai jums radās abpusēja sapratne?

- Bijām labs treneru sastāvs. Šajā vasarā viņi vairāk laika pavadīja ar mani, nevis savām ģimenēm. Pēc intervijām, kad tiku nozīmēts par treneri, ticēju, ka izveidošu efektīvu treneru korpusu. Ticu, ka mums ir labs sajaukums starp pieredzi, entuziasmu, piederības sajūtu un vēlmi Latvijas basketbolu padarīt labāku. Viens no iemesliem, kāpēc vasarā tik daudz strādājām, bija, lai izveidotu treneru starpā savstarpējo ķīmiju. Mēs joprojām turpinām viens otram pielāgoties un esam ceļa sākumā. Gala rezultāts ir labs un esmu pārliecināts, ka varam kopā turpināt strādāt. Ceru, ka viņi izmantos šo pieredzi, lai sevi attīstītu tālāk. Neaizmirstam arī trenerus, kuri piedalījās mūsu darbā kā brīvprātīgie, kā arī Gunti Endzeli un Dāvi Čoderu, kuri pievienojās darbam ''Next Generation'' nometnē. (sākot ar 2000.-2001. gadā dzimušajiem domāta nometne - T.M.)

- Bija sajūta, ka pārbaudes spēlēs pret Šveici un Slovākiju uzbrukumā daudz tika iesaistīti garie spēlētāji kā Čavars, bet priekškvalifikācijas spēlēs uzsvars tika likts uz aizsargiem un spēlēts tradicionālākā stilā. Vai taktiskie risinājumi uzbrukumā uz šīm spēlēm bija sašaurināti?

- Mums ir jāņem vērā, ka publiskās spēles skautoja mūsu pretinieki priekškvalifikācijā. Domāju, ka viņi redzēja mūsu spēli Polijā, Saldū un Valmierā. Viņi bija sagatavojušies tam, ka varētu ko līdzīgu atkārtot oficiālos mačos. Spēles laikā ir jāpierāda, ka vari pielāgoties tās gaitai un veikt izmaiņas. Mūsu uzbrukuma sistēmā garie spēlētāji ir nozīmīgi spēlētāji. Tas nozīmē, ka viņiem ir jābūt iesaistītiem uzbrukuma izspēlē, nevis tikai to noslēgšanā. Šādā garā arī turpināsim, jo, kā jau minējāt, tāds spēlētājs kā Klāvs var vairāk iesaistīties uzbrukumā, nevis tikai doties likt aizsegus. Arī aizsardzībā no garajiem spēlētājiem pieprasu vairāk, kā, piemēram, savstarpēji komunicēt.

- Vai varat ko vairāk pateikt par nākamo spēļu logu - cik gara varētu būt nometne un kādi spēlētāji būs ierindā?

- Par to ir pāragri runāt. Diemžēl zinu, ka laika sagatavoties būs maz. Uzskatu, ka kandidātiem jābūt zināmiem aptuveni desmit dienas pirms treniņu sākuma. Mēs nevaram šo darbību veikt pārāk agri, jo viss var ātri mainīties un var būt iespējamas pēdējā brīža izmaiņas. Ideja ir apzināt ap 20 basketbolistu vārdus, kuriem sekosim līdz pastiprinātāk. Pirms spēlēm neaizvadīsim ne vairāk par trim treniņiem. Vēl nav zināms, vai tās notiks burbulī, vai citādākā formātā. Ar treneru kodolu mēs pietiekami laicīgi sazināsimies ar spēlētājiem, lai brīdī, kad viņi ierodas, ir lietas kursā par virzienu, kurā ejam.

- Šajās spēlēs mums bija 15 spēlētāju sastāvs, kurā kā pēdējie trīs tika iesaistīti jaunie un talantīgi basketbolisti kā Anrijs Miška, Verners Kohs un Rinalds Mālmanis. Vai šāda prakse tiks piekopta arī nākamajos logos?

- To vēl ir sarežģīti atklāt, taču noteikti sekošu līdz jaunāka gada gājuma spēlētājiem. Fakts, ka varēju skautot no 2000. līdz 2003. gadā dzimušos basketbolistus, man palīdzēja iegūt plašāku redzesloku. No vienas puses kā nacionālās izlases galvenais treneris saprotu, ka man ir jāizvēlas iespējami labākie spēlētāji, taču no otras puses ir ļoti svarīgi pierādīt, ka sekojam līdz arī grupai spēlētāju, kuri var turpināt šīs paaudzes iesākto. Pirmās nometnes laikā kapteiņa Daira Bertāna piedalīšanās bija lielisks piemērs citiem. Jaunākiem basketbolistiem radās iespēja ieraudzīt, kāpēc Dairim bijusi tik veiksmīga basketbolista karjera. Darba ētika, profesionālisms, disciplīna, intelekts - vērtības, kuras piemīt spēlētājiem, no kuriem citi iedvesmojas. No savas puses turpināšu sekot jaunajiem basketbolistiem, jo tas veido vajadzīgo sajaukumu starp pieredzi un jaunību.

- Vai zināt, vai būsiet nodarbināts kādā klubā nākamajā sezonā?

- Diemžēl nē. Jāsaka godīgi, ka esmu nedaudz vīlies, ka nekas šajā vasarā nenotika. Vēlos strādāt, kur jūtos laimīgs un komfortabli. Esmu priecīgs šeit atrasties. Esmu basketbola treneris un ceļoju praktiski jebkur. Plānoju doties atpakaļ uz ASV. Nezinu, kas notiks, taču esmu visai pārliecināts, ka piedalīšos kādas NBA komandas pirmssezonas treniņnometnē. Ir ļoti sarežģīti ko paredzēt, taču uz novembri būšu gatavs. Izmantošu visu savu laiku, kā to darīju šajā pavasarī un vasarā. Kad pavasarī Itālijā man piedāvāja darbu (no ''Reggio Emilia'' - T.M.), tad biju tik ļoti ierauts šajā darbā, ka no šīs iespējas atteicos. Tajā brīdī būtu ļoti grūti izdarīt visu pienācīgi, ja dalītu savu enerģiju ar pienākumiem klubā.

- Šīs vasaras laikā jūs aizvadījāt vienu semināru jauniešu treneriem. Kāda bija jūsu pieredze un vai pēc tā latviešu treneri ar jums sazinājās, lai jautātu kādu padomu?

- Zinu, ka vēlāk video formātā tika seminārs ievietots internetā, tā kā treneriem bija iespēja to redzēt arī attālināti. Seminārā laikā treneriem iedevu savus kontaktus, ja pēc tā viņiem rastos kādi jautājumi. Dažreiz klātienē tie kautrējas ko jautāt citu personu klātbūtnē. Līdz šim neesmu saņēmis nevienu ziņu, kas liek secināt divas lietas - viss bija skaidrs, vai arī nevienam nepatika tas, ko dzirdēja.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-13 17:48, pirms 3 gadiem
Līdz šim neesmu saņēmis nevienu ziņu, kas liek secināt divas lietas - viss bija skaidrs, vai arī nevienam nepatika tas, ko dzirdēja.
Kartejo reizi musu pseido treneri parada, ka nav nekas vairak par vietejam viduvejibam, tapec esam tur kur esam.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-13 20:47, pirms 3 gadiem
rediss77 rakstīja: Līdz šim neesmu saņēmis nevienu ziņu, kas liek secināt divas lietas - viss bija skaidrs, vai arī nevienam nepatika tas, ko dzirdēja.
Kartejo reizi musu pseido treneri parada, ka nav nekas vairak par vietejam viduvejibam, tapec esam tur kur esam.
Vienkārši klasika Latvijā ne tikai sportā, bet visās jomās. Ir iespēja pajautāt, pilnveidoties, uzzināt ko jaunu, bet neizmanto to vai nu kautrības un kompleksu dēļ vai arī tāpēc, ka tiešām uzskata, ka zina labāk un ko vispār tas ārzemju "mudaks" saprot no Latvijas īpašās situācijas (jomu var brīvi izvēlēties). VISUR, kur vien nācis ar to saskarties, viens un tas pats.

     [+] [-]

, 2021-08-13 21:06, pirms 3 gadiem
xZ rakstīja: Vienkārši klasika Latvijā ne tikai sportā, bet visās jomās. Ir iespēja pajautāt, pilnveidoties, uzzināt ko jaunu, bet neizmanto to vai nu kautrības un kompleksu dēļ vai arī tāpēc, ka tiešām uzskata, ka zina labāk un ko vispār tas ārzemju "mudaks" saprot no Latvijas īpašās situācijas (jomu var brīvi izvēlēties). VISUR, kur vien nācis ar to saskarties, viens un tas pats.
Vari izklāstīt savu pieredzi šādos semināros? Mana pieredze rāda ko pretēju – profesionāļi cenšās iegūt visu iespējamo informāciju. Esmu piedalījies semināros, sertificēšanā, un esmu treneris (gan ne basketbõlā).

  +1 [+] [-]

, 2021-08-13 21:40, pirms 3 gadiem
Dažreiz klātienē tie kautrējas ko jautāt citu personu klātbūtnē.

     [+] [-]

, 2021-08-14 06:06, pirms 3 gadiem
P3rkons rakstīja: Vari izklāstīt savu pieredzi šādos semināros? Mana pieredze rāda ko pretēju – profesionāļi cenšās iegūt visu iespējamo informāciju. Esmu piedalījies semināros, sertificēšanā, un esmu treneris (gan ne basketbõlā).
Tieši domāju to viņa pēdējo atbildi. Nešaubos, ka iegūst un ir interese, bet neizmanto iespēju pēc tam kontaktēties personīgi, lai gan aicina taču. Kā jau teicu, attiecas uz jebkuru jomu. Un tad tāds ārzemnieks, kas mūs līdz galam nesaprot, nodomā, ka nav intereses. Latviskā mentalitāte - lieks kautrīgums. Praktiski tā saucamā "dzīvesziņa"