Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

EuroBasket 2011: uz Latvijas spēlēm palikuši 10% biļešu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

EuroBasket 2011: uz Latvijas spēlēm palikuši 10% biļešu
EuroBasket 2011 vēstnieks, seškārtējais Eiropas labākais basketbolists Arvīds Sabonis svētdien viesojās Rīgā
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Pirmajās divās biļešu tirdzniecības dienās pārdevām vairāk nekā 70 000 biļešu. Ieteiktu Latvijas basketbola faniem nekavēties ar biļešu iegādi uz pirmā posma spēlēm Šauļos, jo gaidāms, ka tuvākajā laikā tās atklātā tirdzniecībā vairs nebūs pieejamas," sarunā ar Sportacentrs.com teica EuroBasket 2011 direktors Mindaugs Špoks. Biļetes pieejamas mājas lapā Tiketa.lt .

No 31. augusta līdz 18. septembrim sešās Lietuvas pilsētās Paņevēžā, Šauļos, Klaipēdā, Alītā, Kauņā un Viļņā notiks Eiropas basketbola čempionāta finālturnīrs, kurā pirmo reizi sacentīsies 24 komandas. Latvijas valstsvienība B grupā Šauļos spēlēs ar Vāciju, Franciju, Izraēlu, Itāliju un Serbiju, trīs labākajām komandām kvalificējoties nākamajai kārtai Viļņā.

Čempionāta rīkotāji atzīst, ka Lietuvā interese par finālturnīru ir milzīga, taču līdz tā sākumam vēl jāatrisina ar arēnu celtniecību, infrastrukūru un viesu izvietošanu saistītie jautājumi. EuroBasket 2011 direktors Mindaugs Špoks neslēpj, ka līdzjutēju iespējas turnīra laikā apmesties Šauļos nav lielas.

“Prognozējam, ka vairākums Latvijas līdzjutēju uz spēlēm Šauļos ieradīsies tieši no Latvijas,” teica Špoks. “Šauļos nav daudz viesnīcu, taču pilsētas apkārtnē ir daudz viesu namu. Tiem līdzjutējiem, kuri čempionāta laikā vēlas dzīvot Lietuvā, iesakām rezervēt naktsmītnes tieši tur. Runājot par biļetēm, Paņevēžā tās izpirka pirmajās stundās, bet Klaipēdā un Šauļos atlicis 10% biļešu. Apmēram 70% biļešu izpirkuši lietuvieši. Piemēram, biļetes uz Slovēnijas un Krievijas spēli Klaipēdā tika izpārdotas tikpat ātri kā biļetes uz Lietuvas spēlēm Paņevēžā.”

“Tādu fenomenu neviens nespēj izprast, taču Lietuvā basketbols ir sporta veids numur viens,” atzīst Špoks un stāsta, ka rīkotāji domā par skatītājiem, kuri arēnās netiks. “Lai apmierinātu interesi, arēnu apkārtnē veidojam lielas fanu zonas, jo zālēs visiem vietu nepietiks. Fanu zonās būs lielie ekrāni un spēļu tiešraides.”

Par vispārējo gatavošanos čempionātam stāsta EuroBasket 2011 sabiedrisko attiecību vadītājs Rītis Sabas. “Eiropas čempionāts Lietuvā atgriežas pēc 72 gadu pārtraukuma. Tas ir visu laiku lielākais basketbola turnīrs Eiropā. Kāpēc? Jo pirmo reizi finālturnīrā spēlēs 24, nevis 16 komandas. Gada sākumā starp Lietuvas basketbola federāciju, FIBA Europe un Nacionālo basketbola asociāciju tika parakstīta vēsturiska vienošanās, lai mūsu čempionāts tiktu reklamēts visos NBA kanālos.”

Par čempionāta zvaigznēm

Zinām, ka uz Lietuvu atbrauks Eiropas labākie basketbolisti, kas spēlē Amerikā – Andrejs Kiriļenko no “Utah Jazz”, Dirks Novickis no “Dallas Mavericks”, Pau un Marks Gazoli, Tonijs Pārkers. Lielāks par Eiropas basketbola čempionātu ir tikai Eiropas čempionāts futbolā.

Par TV auditoriju

EuroBasket 2011 oficiālais TV partneris ir Viasat. Finālturnīra spēles tiks translētas vairāk nekā 150 valstīs, tas nozīmē, ka čempionāta auditorija būs vairāk nekā 170 miljoni skatītāju. Čempionāts notiks sešās pilsētās. Pirmajā kārtā komandas sacentīsies Klaipēdā, Šauļos, Paņevēžā un Alītā. Divpadsmit labākās valstsvienības otrajā kārtā pārbrauks uz Viļņu, bet astoņas spēcīgākās medaļas dalīs Kauņā.

Par spēlēm

Piecdesmit sešu spēļu vietā tagad būs 90. Ceram, ka uz spēlēm ieradīsies 30 000 ārzemju līdzjutēju. Čempionātam palīdzēs 1600 brīvprātīgo. Atgādināšu, ka A grupā spēlēs Polija, Turcija, Lielbritānija, Spānija, Lietuva un kvalifikācijas uzvarētāji. Alītā spēlēs tā saucamā Balkānu apakšgrupa – Bosnija-Hercegovina, Maķedonija, Horvātija, Melnkalne, Grieķija un otrā komanda no kvalifikācijas. Klaipēdā sacentīsies Bulgārija, Ukraina, Gruzija, Krievija, Beļģija un Slovēnija.

Par sacensību arēnām

Šauļi ir netālu no robežas ar Latviju. Pilsētas ģeogrāfiskais novietojums ir ļoti labs un ceram, ka atbrauks daudz līdzjutēju no Latvijas. Šauļu arēna ir viena no mājīgākajām Baltijas valstīs, jau pārbaudīta, droša un skaista. Attiecībā uz Lietuvu ļoti svarīgs bija vietu skaits Paņevēžas zālē un ceram tur izvietot 7000 skatītāju.

Klaipēdas arēnas celtniecības darbi tuvojas noslēgumam, infrastruktūra jau gatava, palikuši tikai iekšdarbi. Arēna pēc formas atgādinās katamarānu, atklāšana tiek plānota jūnijā. Pirmais koncerts paredzēts 28. jūlijā, bet galvenā arēnas pārbaude notiks 18. augustā, kad Lietuva spēlēs ar Spāniju. Savukārt no 2. līdz 6. augustam Klaipēdā risināsies pārbaudes turnīrs ar Slovēnijas, Gruzijas un citu komandu līdzdalību.

Alītas arēna tika atvērta un pārbaudīta februārī, kad tur notika Lietuvas basketbola federācijas kausa izcīņas “Četru fināls”.

“Siemens” arēna Viļņā jau ir labi zināma Latvijas līdzjutējiem, jo tur spēlējušas daudzas Latvijas komandas.

Kauņa ir Lietuvas basketbola galvaspilsēta, kuru pārstāv “Žalgiris” un leģendārais Sabonis. Nav šaubu, ka Kauņas arēna tiks uzbūvēta laikā un ceru, ka tā būs skaistākā basketbola arēna Baltijas valstīs. Zāles atklāšana plānota 6. jūlijā (Lietuvas valdnieka Mindauga dienā), bet spēlēt tur varam jau šodien. Ņemot vērā, ka arēna ir ļoti liela – 15 000 skatītāju vietu, vēl notiek darbi infrastruktūras sakārtošanā ap to.

Pavisam arēnu būvē un infrastruktūras izveidē ieguldīti apmēram 200 miljoni eiro, daļu līdzekļu piesaistot no Eiropas Savienības.

Par inovācijām

Čempionāta talismanu Amberi jau redzējāt. Par inovācijām – pirmo reizi Eiropas čempionātu vēsturē būs unikāla iespēja par pakalpojumiem norēķināties ar mobilo telefonu. Ceram, ka tādējādi varēs norēķināties restorānos, bāros, veikalos, apmēram 2000 vietās.

Par gatavošanos čempionāta rīkošanai

Sarīkot 24 komandu turnīru sešās pilsētās ir lielākais izaicinājums Eiropas čempionātu vēsturē. Pieredzi guvām, rīkojot U16 un U18 turnīrus, kuri notika augstā līmenī. Pārspējām rīkošanas un apmeklējuma rekordus. Uz Eiropas U16 čempionāta finālu biļetes tika pārdotas stundas laikā. Pārdot 5500 biļetes uz kadetu spēli nav vienkārši.

Lietuvā ir 3,5 miljoni iedzīvotāju. Jokojām, ka uz Lietuvas spēlēm bijis vairāk nekā 3 miljoni biļešu pieprasījumu, bet realitātē to skaits ir nedaudz lielāks par 100 tūkstošiem. Ne visi ir sapratuši, ka biļešu visiem nepietiks.

  +7 [+] [-]

, 2011-05-11 13:33, pirms 13 gadiem
shitas triks ar izpaardotajaa biljeteem sen jau zinaams... naaks tuvaak chempis un taapat daudzaas speelees buus pustukshas tribiines.
Slēpts komentārs: balkons

  -1 [+] [-]

, 2011-05-11 13:49, pirms 13 gadiem
Kur netā var nopirkt biļetes?

     [+] [-]

, 2011-05-11 13:52, pirms 13 gadiem
Ā, ok, atradu pats: https://www.tiketa.lt/eurobasket_20...

Tiesa gan, uz LV spēlēm jau vairs nav

  +1 [+] [-]

, 2011-05-11 13:55, pirms 13 gadiem
Pilnīgi piekrītu uz hoķi bija tā pati histērija, ka uz čehu spēles biļešu nav un nebūs, beigās uz Latvijas-Čehija biļetes varēja nopirkt Bratislavas arēnas kasē. Nemaz nerunājot par to cik daudzi tās andelēja pie arēnas....

     [+] [-]

, 2011-05-11 14:27, pirms 13 gadiem
Tas nu gan ir viens Špoks!!

  +3 [+] [-]

, 2011-05-11 14:43, pirms 13 gadiem
balkons rakstīja: Tas bimbambols,izņemot Lietuvu,nevienā valstī nav aktuāls.Ziemeļeiropā pēc futbola,galvenā sporta spēle ir ledus hokejs un handbols.Lai tie leiši staigā treniņbiksēs un skatās savu bimbambolu
Mēģin vēlreiz, jo tev sanāca fail - ASV tieši basis ir viens no vispopulārākajiem sporta veidiem un hokis viņam ļoti stipri zaudē.

  +4 [+] [-]

, 2011-05-11 15:13, pirms 13 gadiem
Pashi basketbolisti izpirkusi?!?

     [+] [-]

, 2011-05-11 18:10, pirms 13 gadiem
Jābrauc jābalsta mūsejie un vēl vairāk jābalsta lietuva. Jo Lietuva varētu ķļūt eiropas čempioni.

     [+] [-]

, 2011-05-12 09:29, pirms 13 gadiem
arejs87 rakstīja: Mēģin vēlreiz, jo tev sanāca fail - ASV tieši basis ir viens no vispopulārākajiem sporta veidiem un hokis viņam ļoti stipri zaudē.
Pašam tev fail sanāca, jo viņš par ZiemeļEIROPU runā nevis Ziemeļ AMERIKU!

     [+] [-]

, 2011-05-16 15:56, pirms 13 gadiem
PĀRDODU 2WAS BIĻETES! RAXTAT UZ elansbildes@inbox.lv 30Ls gabalā . speeles 02.09.2011

     [+] [-]

, 2011-08-06 20:27, pirms 13 gadiem
pardodu divas biļetes uz LV-Izraelas spēli. ja ir interese rakstiet uz e-pastu tev8@inbox.lv