Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kristiāns Feierbergs: "Daugavpils šķita lielāka, nekā biju iedomājies"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristiāns Feierbergs: "Daugavpils šķita lielāka, nekā biju iedomājies"
Kristiāns Feierbergs 2021. gada 9. jūlija spēlē pret Koreju. Foto: Romāns Kokšarovs, FIBA

"Daugavpils pelnījusi uzslavas – ēdināšana un dzīvošana bija lieliska. Arī Rīgā nevaram par neko sūdzēties. Viesnīcas ir augstā līmenī – sajūta, ka esam NBA," Latvijas junioru izlases basketbolists Kristiāns Feierbergs atskatījās uz pirmajām 10 dienām Pasaules U19 kausa "burbulī".

Junioru izlase Latvijas otrajā lielākajā pilsētā ieradās 30. jūnijā, turnīra ietvaros aizvadot četras spēles Daugavpils Olimpiskajā centrā. Divi vairāk iemesti punkti pret Serbiju vai labāks sniegums uzbrukumā pret Senegālu – un komanda pirmo reizi būtu Pasaules kausa “Top 8”, taču tā nenotika.

Piektdien latvieši atgriezās uz panākumu takas, pēc uzvaras pār Koreju nodrošinot vietu pasaules 12 labāko komandu vidū. Feierbergam prieku sagādāja gan uzvara, gan komandas biedra Kriša Helmaņa sekmes. "Mūsu uzdevums – neitralizēt spēlētājus ar 22. un 5. numuru. Galā tikām – viņi neiemeta pārāk daudz. Prieks par Krišu – šodien "pabaroju" viņu ar piespēlēm."

Krišam vairāk spēlējot zem groza, Kristiāns ir labākais ceturtais numurs komandā. Pēc piecām spēlēm viņam ir otrais labākais lietderības koeficients (10.8), otrais labākais +/- rādītājs (4,8) un bloķēto metienu skaits (1.0), lielākais atlēkušo bumbu skaits aizsardzībā (4.2) un dalīts otrais rādītājs iemestajos trīspunktu metienos (vidēji 1,6 spēlē).

Vajadzēja labāk, pārliecināts jaunais spēlētājs. "Esmu ļoti sarūgtināts, ka zaudējām Senegālai. Arī Serbijai, lai gan pret viņiem nospēlējām vislabāk. Sametām 70 punktus – vairāk nekā ierastos 60. Tajā spēlē izpildījām 90% trenera uzdevumu, tāpēc arī turējāmies. Nevaram dzīvot pagātnē – jāiet uz priekšu."

“Burbulim” šoreiz ir divi slāņi – atšķirībā no pieaugušo izlasēm, juniori no ārpasaules nodalīti gan ar fizisku, gan informācijas sienu. “Bez telefoniem dzīvojam no turnīra sākuma, lai būtu brīvāks prāts un nekas netraucētu. Esam burbulī un dzīvojam savā sulā. Pietrūkst iespējas brīvi pārvietoties, taču ar to jāsadzīvo. Droši vien nav pēdējā reize – (sanāk) mazs solis nākotnē.”

Pasaules kausa laikā spēlētāji ir informēti tikai par trīs lietām – laika apstākļiem, pretinieku komandām un...Eiropas čempionātu futbolā. “Bez ekrāniem neesam palikuši. Televizorā skatāmies “EURO 2020” spēles, video sapulcēs – analizējam pretiniekus.”

Taujāts, kura komanda ir viņa favorīte, Kristiāns nedomā ne mirkli, nosaucot valstsvienību, kura 1966. gadā savās mājās pacēla Pasaules kausu. "Anglija! Finālā pret Itāliju beigsies 55 gadu gaidīšana. (Piekrīt nākamajam jautājumam) no itāliešiem var pamācīties, kā dziedāt himnu."

Futbola skatīšanās nav vienīgais vaļas prieks čempionāta laikā – treneri padomājuši, kā piepildīt dienu. “Treniņnometnes sākumā spēlējām peintbolu. Programmā ir joga un elpošanas vingrinājumi. Burbuļa laikā – konferenču telpās, dažreiz arī ēšanas vietās.”

Līdzīgi kā daudzi izlases spēlētāji, Kristiāns Daugavpilī pabija pirmo reizi. “Prieks, ka vairāk iepazinām Latviju – Daugavpils šķita lielāka pilsēta, nekā biju iedomājies. Katru dienu braucām garām (Grīvas) cietumam. Tas kļuva par joku tematu, atceroties populāro televīzijas seriālu "Prison break". Ēdināšana un dzīvošana bija lieliska – Daugavpils pelnījusi uzslavas.”

Mazura trenētās jaunatnes komandas dzīvo atsevišķi no pārējām vienībām. Tā notika 2014. gadā Ogrē, kad U16 izlase dzīvoja atpūtas kompleksā “Turbas”. Tā arī šoreiz, kad juniori apmetās ārpus “Park Hotel Latgola”. Galvaspilsēta ir izņēmums. “Rīgā dzīvojam vienā viesnīcā ar Senegālu, Lietuvu, Kanādu, Irānu. Te redzam pārējās komandas – sanāk pabraukt vienā liftā.”

Feierbergi pašlaik ir viena no aktīvākajām basketbola ģimenēm. Kristiāna māsa Elizabete trenējas U18 izlasē, tēvs Normunds 2020. gada rudenī sekmīgi spēlēja Latvijas kausa izcīņā. Pārtraukto telefona sakaru dēļ saziņa nav iespējama, taču pārējā laikā...”tēvs mani iedvesmo katru dienu”.

Kristiāns pērn spēlēja “Get Better Academy” Čehijā, bet vasaras beigās dosies pāri okeānam. Nākamā pietura – NCAA pirmās divīzijas komanda “Maine Black Bears”. “Menā vēl neesmu viesojies. Stāsta, ka laika apstākļi tur vasarās ir kā Latvijā un ziemā arī. Latvijas Amerika! (Krišs piebilst: Puertoriko spēlētājs teica – domājis, ka Latvijā būs auksti.) "

Feierbergs būs otrais latvietis “Black Bears” komandā aiz Mika Antoma un piektais “America East” līgā. Centra spēlētāja Laine Kurpniece 2004.-2008. gadā pārstāvēja “Binghamton Bearcats” vienību, uzbrūkošā aizsardze Linda Svenne 2017.-2021. gadā aizstāvēja “UMass Lowell” krāsas, savukārt Paula Mauriņa no 2020. gada ir “Hartford” studente.

“Varbūt arī Menā būs karstāks nekā parasti.”

Pasaules U19 kauss, izslēgšanas spēles (skaties YouTube.com/FIBA )

Trešdiena, 7. jūlijs, astotdaļfināli
Francija – Mali 86:52
Japāna – Serbija 86:89
Spānija – Austrālija 86:73
Lietuva – Irāna 96:53
Argentīna – Turcija 76:74
Senegāla – Latvija 57:44
Koreja – ASV 60:132
Kanāda – Puertoriko 86:56

Piektdiena, 9. jūlijs, ceturtdaļfināli par 1. un 9. vietu
Puertoriko – Austrālija 52:95 (par 9. vietu)
Kanāda – Spānija 81:77 (par 1. vietu)
Irāna – Mali 71:59 (par 9. vietu)
Lietuva – Francija 79:84 P (par 1. vietu)
Latvija – Koreja 90:67 (par 9. vietu)
Senegāla – ASV 58:88 (par 1. vietu)
Japāna – Turcija 49:97 (par 9. vietu)
Serbija – Argentīna 89:83 (par 1. vietu)

Sestdiena, 10. jūlijs, pusfināli par 1., 5., 9. un 13. vietu
11:30 Puertoriko – Koreja (par 13. vietu)
14:30 Mali – Japāna (par 13. vietu)
17:30 Austrālija – Latvija (par 9. vietu)
20:30 Irāna – Turcija (par 9. vietu)
12:00 Spānija – Senegāla (par 5. vietu)
15:00 Lietuva – Argentīna (par 5. vietu)
18:00 Kanāda – ASV (pusfināls)
21:00 Francija – Serbija (pusfināls)

     [+] [-]

, 2021-07-10 07:54, pirms 3 gadiem
Tas Normim dēls varbūt?!

     [+] [-]

, 2021-07-10 09:28, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: Tas Normim dēls varbūt?!
ir

     [+] [-]

, 2021-07-10 11:21, pirms 3 gadiem
oxa rakstīja: Tas Normim dēls varbūt?!
izlasām rakstu, varbūt?