Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Latvijas U19 izlasei divi varianti, kā uzvarēt B grupā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas U19 izlasei divi varianti, kā uzvarēt B grupā
Latvijas U19 basketbolisti, priekšplānā Krišs Helmanis un Ričards Kļanskis. Foto: Romāns Kokšarovs, FIBA

Otrdien, 6. jūlijā, Daugavpilī un Rīgā notiks Pasaules U19 kausa grupu turnīra pēdējās spēles basketbolā, pēc kurām visas komandas kvalificēsies astotdaļfināliem. Latvija pēc uzvaras pār Irānu nodrošinājusi vismaz trešo vietu B grupā un trešdien spēlēs pret A grupas otrās, trešās vai ceturtās vietas īpašnieci.

Turnīra formāts paredz astotdaļfinālā sapārot kaimiņu grupu komandas (A1-B4, A2-B3, A3-B4, A4-B1). Tas nozīmē, ka izslēgšanas spēļu pirmajā dienā katrai vienībai ir četras iespējamās pretinieces. Latvijas gadījumā – Kanāda, Lietuva, Senegāla un Japāna.

B grupa 5. jūlijā

#KomandaU-Z+/-
1Serbija2-0+41
2Puertoriko1-1-16
3Latvija1-1+6
4Irāna0-2-31

Pirmais scenārijs: Latvija uzvar B grupā

Svētdien izcīnītā uzvara pār Irānu palīdzēja latviešiem turpināt cīņu par pirmo vietu apakšgrupā. Pirmais panākums Pasaules kausā, pirmā uzvara Daugavpilī, atgūšanās no nepatīkamā zaudējuma pret Puertoriko – ir daudz pozitīvu lietu, kuras paņemt tālāk.

Pēc otrās kārtas spēlēm palikušas tikai divas komandas, kuras var uzvarēt B grupā. Serbijai jau ir divas uzvaras, bet Latvija un Puertoriko – labākajā gadījumā – var finišēt ar bilanci 2-1. Puertorikāņi nevar apsteigt serbus, jo savstarpējā spēlē zaudēja ar lielu starpību – 64:84.

Latvijai ir pat divas iespējas izcīnīt pirmo vietu. Situācijā, kurā trīs komandas iegūs uzvaru un zaudējumu attiecību 2-1, latviešiem jāuzvar serbus ar +12. Tādā gadījumā Latvijai savstarpējās spēlēs būs 1-1 un +8, Serbijai 1-1 un +8, bet Puertoriko 1-1 un -16.

Nikolaja Mazura puišiem var pietikt ar vienkāršu uzvaru pār Serbiju, tiesa, tam nepieciešams Irānas panākums vēlajā spēlē pret Puertoriko. Šajā situācijā Latvijai un Serbijai būs pa diviem panākumiem, savukārt Irāna ar vienu uzvaru aizsteigsies garām latīņamerikāņiem.

Otrais scenārijs: Latvijai otrā vieta B grupā

Ja Latvija uzvarēs Serbiju ar 1-11 punktu pārsvaru un Puertoriko apspēlēs Irānu, trīs komandas pabeigs grupu turnīru ar bilanci 2-1. Serbija būs pirmā, Latvija otrā un Puertoriko trešā – jo salinieki trīskāršajā 2-1 scenārijā var būt otrie tikai, ja latvieši pieveiks serbus ar 37 punktu pārsvaru.

Otrā vieta iespējama arī gadījumā, ja Latvija zaudēs Serbijai, bet Irāna pieveiks Puertoriko ar 1-16 punktu pārsvaru. Irāņi var tikt augstāk par trešo vietu vienīgi tad, ja apspēlēs saliniekus ar vismaz 17 punktiem.

Trešais scenārijs: Latvijai trešā vieta B grupā

Serbijas un Puertoriko uzvaras automātiski nozīmēs Latvijas finišu trešajā vietā. Tā notiks arī gadījumā, ja Irāna – pēc latviešu zaudējuma pret serbiem – apspēlēs puertorikāņus ar 17 punktu pārsvaru.

Labā ziņa – Latvija nevar finišēt ceturtā, jo iekrājusi 1-1 un +6 savstarpējās spēlēs pret Irānu un Puertoriko. Tas nozīmē, ka astotdaļfinālā, visticamāk, nebūs jāspēlē pret A grupas līderi Kanādu. Tiesa, kanādieši vēl var finišēt otrie, ja 1) zaudēs Senegālai ar septiņu punktu starpību, 2) zaudēs Senegālai un Lietuva piekāpsies Japānai.

A grupa 5. jūlijā

#KomandaU-Z+/-
1Kanāda2-034
2Lietuva1-1-4
3Senegāla1-1+0
4Japāna0-2-30

Scenāriji A grupā

Kanāda būs pirmā, ja 1) uzvarēs Senegālu, 2) zaudēs Senegālai ar 1-6 punktu starpību un Lietuva pieveiks Japānu. Kļavas lapas zemes pārstāvji uz trešo vietu var noslīdēt tikai gadījumā, ja zaudēs senegāliešiem ar 14 punktu starpību.

Lietuva nevar uzvarēt A grupā, jo savstarpējās spēlēs pret kanādiešiem un senegāliešiem iekrājusi negatīvu gūto un zaudēto punktu attiecību (1-1, -4). Otrajai vietai der pašu uzvara pār Japānu un Senegālas panākums pret Kanādu ar viena punkta pārsvaru.

Senegāla būs pirmā, ja 1) uzvarēs Kanādu ar septiņu punktu pārsvaru, 2) uzvarēs Kanādu un Lietuva piekāpsies Japānai. Tiesa, senegālieši – tāpat kā lietuvieši un japāņi – var finišēt arī ceturtie. Tāds scenārijs plašāk aprakstīs zemāk.

Pastāv iespēja, ka trīs pēdējās komandas finišēs ar vienādu bilanci (1-2), vienādu uzvaru un zaudējumu attiecību savstarpējās spēlēs (1-1), kā arī vienādu gūto un zaudēto punktu attiecību (+0). Tā var notikt, ja Kanāda apspēlēs Senegālu, bet Japāna pieveiks Lietuvu ar piecu punktu pārsvaru.

Šajā gadījumā priekšroka vienībai, kuras trīs spēlēs sametusi vairāk punktus – pašlaik Lietuvas un Senegālas rēķinā ir pa 149 punktiem katrai, savukārt Japāna guvusi 146 punktus.

  -1 [+] [-]

, 2021-07-05 17:36, pirms 3 gadiem
Latvija pēc uzvaras pār Irānu nodrošinājusi vismaz otro vietu B grupā un trešdien spēlēs pret A grupas otrās, trešās vai ceturtās vietas īpašnieci.
Nav ne nodrošinājusi, ne būs. Paliks 3ie.

  +2 [+] [-]

, 2021-07-05 17:41, pirms 3 gadiem
Ja reiz latviešu sporta žurnālisti sāk rēķināt variantus, tad varam droši prognozēt, ka piepildīsies sliktākais no tiem!

Šajā situācijā nav jāfokusējas uz rezultātu, bet jāiet un jāspēlē!

     [+] [-]

, 2021-07-05 17:52, pirms 3 gadiem
Kādā pirmā vietā ??ko tu pīpē autor?Laikam neskatijas speli pret Irāny,Kur Auzas bija!

     [+] [-]

, 2021-07-05 19:39, pirms 3 gadiem
Ko līdz sākas rēķināšana, tā sākās vies lielākie mēsli..

     [+] [-]

, 2021-07-05 20:47, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Ko līdz sākas rēķināšana, tā sākās vies lielākie mēsli..
Tie sākās jau no pirmajiem soļiem uz parketa pirmajā spēlē. Vajag izveidot speciālu atsevišķu basketbola turnīru softbolā(soft basketbols)

     [+] [-]

, 2021-07-05 21:59, pirms 3 gadiem
Čali ko tu pīpē? Kàda pirmā vai otrā vieta? Brīnums jau ka irāņiem nepakāsa.

     [+] [-]

, 2021-07-06 01:57, pirms 3 gadiem
Slivackis rauj jumtu) Bravo Mazur&Co)