Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Andoras basketbolisti sesto reizi triumfē EČ mazajām valstīm, norvēģietēm pirmais tituls

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Andoras basketbolisti sesto reizi triumfē EČ mazajām valstīm, norvēģietēm pirmais tituls
Norvēģijas valstsvienības basketbolistes pēc uzvaras 2024. gada Eiropas mazo valstu turnīrā. Foto: FIBA

FIBA attīstības turnīrā basketbola mazajām izlasēm nedēļas nogalē vīriešu turnīrā Andorā triumfēja mājinieki, savukārt Kosovas galvaspilsētā Prištinā notikušajās sieviešu sacensībās trofeju izcīnīja Norvēģijas valstsvienība.

Andorieši reabilitējās Sanmarīno komandai par zaudējumu grupu turnīrā, pusfinālā esot pārāki ar 64:59, savukārt Malta revanšējās Gibraltāram – 85:79.

Lielajā finālā Andora pieveica (84:79) maltiešus. Trešo vietu nopelnīja Sanmarīno, ar 73:70 uzvarot Gibraltāru.

Andoriešu labā finālā 22 punktus guva Serhi Serrato Bajetbo. Par turnīra augstvērtīgāko spēlētāju gan tika atzīts Japānas trešajā spēcīgākajā līgā maizi pelnošais maltiešu centrs Semjuels Degara, kuram finālcīņā 18 punkti un piecas atlēkušās bumbas.

Divus metrus un 30 centimetrus garajam 33 gadus vecajam Degaram sacensībās caurmērā 22 punkti un 13, 3 atlēkušās bumbas.

Kopš 1988. gada rīkotajos vīriešu turnīros Andora triumfējusi sešas reizes. Pa diviem tituliem Islandei, Austrijai, Azerbaidžānai, kā arī Īrijai un Armēnijai, kuras zeltu izcīnīja pēdējās divās sacensībās – attiecīgi 2021. un 2022. gadā.

Sieviešu sacensību pusfinālos Norvēģija ar 72:31 sakāva iepriekšējā turnīra uzvarētāju Kipru, bet Malta ar 75:62 apspēlēja Albānijas basketbolistes. Zelta finālā norvēģietes Maltu uzveica ar 61:54, bet spēlē par bronzu Albānija pārspēja (73:61) kiprietes.

Norvēģiešu labā 14 punkti un piecas rezultatīvas piespēles Aurorai Sorbī, bet 13 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Karolīnei Teiglandai.

Arī šajā turnīrā par augstvērtīgāko tika atzīts Maltas pārstāvis. Ambera Melgosa iemeta caurmērā 19,6 punktus, četrās no piecām spēlēm sasniedzot double-double.

Kopš 1989. gada rīkotajos sieviešu turnīros piecreiz zeltu izcīnījusi Austrija, trīs tituli ir Maltai, pa divām reizēm triumfējušas Islande un Luksemburga, bet pa vienam titulam iepriekš Turcijai, Maķedonijai, Albānijai, Dānijai un Kiprai, kura uzvarēja sacensībās 2022. gadā.

Izmantotie avoti:
https://www.fiba.basketball/en/even...
https://www.fiba.basketball/en/even...