Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Basketbola noskaņās: vai Banki izvēle pārsteidza? Vai Latvija ir favorīte?

Rolands Eliņš

Basketbola noskaņās: vai Banki izvēle pārsteidza? Vai Latvija ir favorīte?
Foto: Basket.lv

Rītdien, 2. jūlijā, Rīgā sāksies Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīra kvalifikācijas sacensības, kurā Latvijas vīriešu izlase cīnīsies par vēsturisko sasniegumu - iespēju spēlēt olimpiskajās spēlēs. Portāla Sportacentrs.com basketbola apskatniekiem Tomam Mālmeisteram un Kristiānam Dilānam noskaņojums pirms turnīra ir piesardzīgi optimistisks, izredzes izcīnīt pirmo vietu un ceļazīmi vērtējot ar 45-50% iespējamību.

Jūnija sākumā izlases galvenais treneris Luka Banki, kura vadībā Latvijas izlase aizvada fantastisku periodu (25 oficiālās spēlēs 22 uzvaras), nosauca 24 kandidātus OS kvalifikācijas turnīram. No kandidātu saraksta piespiedu kārtā nācās svītrot Kristapu Porziņģi un Andreju Gražuli, taču salīdzinājumā ar Pasaules kausa finālturnīru, kurā Latvija izcīnīja piekto vietu, Latvijas sastāvam pievienojušies Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Rihards Lomažs un Mareks Mejeris.

Pārbaudes spēlēs piedalījās 15 spēlētāji, no kuriem galīgajam sastāvam netika pieteikti Artūrs Kurucs, Anžejs Pasečņiks un Mārcis Šteinbergs. Šī izvēle raisīja diskusijas, taču skaidrs, ka īstā atbilde tāpat tiks sniegta tikai ar rezultātiem OS kvalifikācijas turnīrā. Taču savus viedokļus pirms turnīra sākuma izteica mūsu portāla basketbola apskatnieki.

Latvijas izlases sastāvs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijai

#SpēlētājsPoz.Dz.g.AugumsKlubs 2024SpēlesPunkti
00Rodions KurucsF1998207Murcia (Spānija)25156
5Mareks MejerisPF1991207Cluj Napoca (Rumānija)108507
8Dāvis BertānsF1992205Charlotte Hornets (NBA)63590
9Dairis BertānsSG1989193VEF Rīga1411328
10Jānis TimmaSF1992201Obradoiro (Spānija)63573
11Rolands ŠmitsPF1995207Žalgiris (Lietuva)50380
12Artūrs StrautiņšSF1998198Derthona (Itālija)29132
13Jānis StrēlnieksPG1989191Obradoiro (Spānija)1191097
18Klāvs ČavarsC1996205Yokohama (Japāna 3)41190
19Rihards LomažsSG1996190Virtus Bologna (Itālija)37442
55Artūrs ŽagarsPG2000190Wolves Vilnius (Lietuva)22196
66Kristers ZoriksPG1998193Petkim Spor (Turcija)36258

Vai Banki sastāva izvēle pārsteidza?

Toms Mālmeisters: Pārsteidza varbūt nedaudz. Personīgi šķita, ka Anžejs Pasečņiks tiks izvēlēts sastāvā, taču, apdomājoties, šķiet, ka izvēlē ir sava veida loģika. Līdzšinējā trīs gadu periodā esam novērojuši, ka Lukam Banki patīk garajā galā izmantot mobilus jeb kustīgus garos spēlētājus, kas brīžiem nozīmē zaudēt centimetrus zem groza. Jāatceras Pasaules kauss, kurā nedz Pasečņikam, nedz Čavaram nebija lielas lomas. Pieļauju, ka šoreiz Klāvs gūs minūtes praktiski katrā no četrām spēlēm, taču novērotais pārbaudes spēlēs nedod vietu argumentam, ka spēles minūšu būs daudz. Mārča Šteinberga laiks izlasē vēl tikai priekšā - konkurence ceturtā numura un vieglā uzbrucēja pozīcijās ir ļoti piesātinātas. Artūra Kuruca atskaitīšana man ir saprotama - aizsargu rindās atgriezušies Strēlnieks un Rihards Lomažs.

Kristiāns Dilāns: Nedaudz pārsteidza, jā, bet par lielu pārsteigumu to negribētu saukt. Artūrs Kurucs bija uz sastāva robežas arī pirms Pasaules kausa, bet Šteinbergs ir jaunākais izlases dalībnieks. Tas nav iemesls neņemt spēlētāju, bet šķietami izvēlē starp viņu un Mejeri virsroka tika dota pieredzei. Visinteresantākais šķiet lēmums atstāt aiz strīpas Pasečņiku, kurš aizvadīja labāko sezonu karjerā un abās pārbaudes spēlēs devās starta pieciniekā. Kuluāros dzirdēts par paša Anžeja ne pārāk labo sapratni ar treneri Banki – iespējams, ka tieši tas kalpojis par iemeslu, vai arī veselības likstas, ar kurām Pasečņiks cīnījās sezonas gaitā. Pirms Pasaules kausa lielākās bažas bija par aizsargu pozīcijām, iztrūkstot Lomažam un Strēlniekam. Tagad abi ir atgriezušies, Pasaules kausā sevi ļoti labi apliecināja Žagars un Zoriks. Līdz ar to šaubu par aizsargiem vairs nav nekādu. Artūrs Kurucs gan no mazajiem bija labākais aizsardzības spēlētājs, bet te viņam, iespējams, nedaudz patraucē viņa vecākā brāļa versatilitāte un pretinieku mazo segšana, kas Artūra labāko kvalitāti padara mazāk nozīmīgu izlasei.

Par kuru pozīciju vai spēles elementu Latvijas izlasē ir lielākais satraukums?

Toms Mālmeisters: Uztrauc metienu precizitāte, kas allaž bijis Latvijas izlases galvenais ierocis uzbrukumā - 11/37 un 7/31 pārbaudes spēlēs no tālās līnijas optimismu nevieš. Dāvja Bertāna 2/18 tālmetienos arī nav precizitāte, ko varētu gribēt no NBA spēlētāja. Soda metienu izpildīšana ap 60-65% robežās arī ir apstāklis, kas jāuzlabo. Pagaidām varam tikai cerēt, ka pirmās divas pārbaudes spēles bija visu garām aizmesto metienu spēles, nevis tendence, kas pārcelsies uz kvalifikāciju. Uztrauc spēle aizsardzībā, kurā pagaidām nav redzēts komandas darbs. Saprotu, ka pārbaudes spēlēs daudzi pietaupīja spēkus, lai negūtu savainojumus, taču tāpat - ielaist 90 punktus ir reta parādība Banki vadībā. Šeit īpaši var pietrūkt Andreja Gražuļa melnā darba. Kurš aizvietos viņa ieguldījumu? Tas ir labs jautājums…

Kristiāns Dilāns: Raugoties uz pretinieku sastāviem, skaidrs, ka Gruzija pretī liks ļoti garu sastāvu un, visticamāk, spiedīs uz groza apakšu. Tāpat jaudīgs garais gals ir potenciālājām pretiniecēm pusfinālā un finālā Brazīlijai un Melnkalnei. Tas rada nelielu neizpratni par Pasečņika atskaitīšanu, taču reizē jāsaprot, ka Banki centrs numur viens ir Klāvs Čavars. Pirms pēdējā liekā (Kurucam un Šteinbergam paldies tika pateikts nedaudz ātrāk) atskaitīšanas šķita, ka izšķirošā izvēle tiks izdarīta starp Artūru Strautiņu un Jāni Timmu. Abi beigās ir sastāvā un tas uz papīra rada nelielu sablīvējumu trešā numura pozīcijā (taisnības labad jāsaka, ka abi gan var nospēlēt arī citās pozīcijās) un nevienam no pretiniekiem nav īpaši izteiktu trešo numuru, kas daudz veidotu spēli un kāda tendence novērojama modernajā basketbolā – tās ir klasiskas komandas, kur rezultāts lielā mērā atkarīgs no mazo un garo sadarbībām.

Strautiņš aizvadīja labas pārbaudes spēles, bet Timma izskatījās krietni labāk nekā pirms nepilna gada pret Lietuvu. Līdz ar Timmas un Strautiņa abu iekļūšanu sastāvā nav jāuztraucas, ka pienāks brīdis, kad piespiedu kārtā būs jāspēlē ar Rolandu Šmitu vai Rihardu Lomažu trešā numura pozīcijā. Tas, protams, nav izslēgts, bet, ja kas tāds notiks, tas, visticamāk, nebūs piezīmju problēmu dēļ kādam no uzbrucējiem.

Ar cik lielu iespējamību šobrīd vērtē Latvijas uzvaru šajā turnīrā un OS ceļazīmi?

Toms Mālmeisters: Šobrīd Latvijas iekļūšanai Parīzes spēlēs dodu 50/50 varbūtību. Esmu ļoti piesardzīgs, taču tāds Latvijas izlases sakarā esmu bijis jau vairākus gadus. Pasaules kausā ar savu prognozi divas uzvaras piecās spēlēs nošāvu krietni garām.

Par galvenajām konkurentēm es uzskatu Brazīliju un Gruziju. Jau rīt pirmā spēle būs ļoti nopietna, pret ļoti nopietnu pretinieku, kurš jaunā trenera vadība būs arī taktiski gudrāk sagatavots. Latvijai būs jāaptur tās spēks zem groza, kā arī jāizdara spiediens uz tās ārējās līnijas spēlētājiem, kur gan Latvijai redzu priekšrocības. Uzvara, ja tāda atnāks, viegli nenāks. Brazīlija atceras zaudējumu Latvijai Pasaules kausā, ir mainījusi treneri, un sastāvā ir liela daļa no spēlējošajiem pirms gada. Manuprāt, Latvija un Brazīlija ir spēkos līdzīgas komandas. Melnkalnei var pietrūkt nozīmīgo lomas spēlētāju aiz Vučeviča un Kendrika Perija mugurām, tāpēc to pagaidām lieku kā ceturto kandidāti uz ceļazīmes iegūšanu.

Kristiāns Dilāns: Optimists manī joprojām grib uzskatīt Latviju par galveno favorīti cīņā par olimpisko ceļazīmi, bet, lai arī nepārliecinoši aizvadījuši pārbaudes mačus, gana jaudīgi uz papīra izskatās Brazīlijas basketbolisti. Lielākas jautājuma zīmes viņu sakarā rada abu vadošo saspēlnieku Jagu dus Santusa un Raula Netu nesen gūtie savainojumi un gatavības pakāpe olimpiskajai kvalifikācijai. Ļoti bīstams ir arī Melnkalnes duets ar naturalizēto Kendriku Periju un NBA centru Nikola Vučeviču. Pašlaik ierindotu Brazīliju kā 55% favorītus, bet Latvijai atvēlētu 45%. Tam pa vidu var iespraukties Melnkalne, bet Gruzijas, Filipīnu un Kamerūnas spējām izjaukt manis minēto trijnieku neticu.

  +4 [+] [-]

, 2024-07-01 16:15, aizvakar
Vajadzēja ņemt Mārci Šteinbergu, nevis Dairi . Kapēc Mālmeisters ne Dilāns nekomentē Daira paņemšanu kurš pat LAT-EST līgā uz vienas rokas pirkstiem sezonas garumā aizvadīja labas spēles ?

  -1 [+] [-]

, 2024-07-01 16:20, aizvakar
juings rakstīja: Vajadzēja ņemt Mārci Šteinbergu, nevis Dairi . Kapēc Mālmeisters ne Dilāns nekomentē Daira paņemšanu kurš pat LAT-EST līgā uz vienas rokas pirkstiem sezonas garumā aizvadīja labas spēles ?
Abi ir citas pozīcijas spēlētāji. Ja neņemtu Dairi, ņemtu A.Kurucu, jo pēdējos laikā izlasē izvēlas 5 aizsargus. Šteinberga pozīcijā konkurenti ir citi. Ja prasa manas domas, tad kapteinis savu pēdējo vārdu nav teicis. Saprotu gan, ka te liela daļa tam nepiekritīs

  +5 [+] [-]

, 2024-07-01 16:34, aizvakar
Toms Mālmeisters rakstīja: Abi ir citas pozīcijas spēlētāji. Ja neņemtu Dairi, ņemtu A.Kurucu, jo pēdējos laikā izlasē izvēlas 5 aizsargus. Šteinberga pozīcijā konkurenti ir citi. Ja prasa manas domas, tad kapteinis savu pēdējo vārdu nav teicis. Saprotu gan, ka te liela daļa tam nepiekritīs
Vislielāko neizpratni izraisa Daira ņemšana izlasē un citu neņemšanu. Par 90 % piekrītu un saprotu Banki izvēli . Bet spēlēt ar vienu C zinot cik fiziski spēcīgi un atlētiski zem groza būs gruzīni , brazīļi un melnkalne rodas nesapratne vai nepietrūks spēlētāju zem groza ?

  +6 [+] [-]

, 2024-07-01 17:14, aizvakar
Dairis spēlēs zem groza
Slēpts komentārs: dinamoRIGA2000

     [+] [-]

, 2024-07-01 17:23, aizvakar
rīt sākas turnīrs
ko tur vairs spriedelēt par sastāvu
redzēsim, ko kurš demonstrē laukumā, tad arī manīs trenera kļūdas vai otrādi
Slēpts komentārs: dinamoRIGA2000

     [+] [-]

, 2024-07-01 17:40, aizvakar
Toms Mālmeisters rakstīja: Abi ir citas pozīcijas spēlētāji. Ja neņemtu Dairi, ņemtu A.Kurucu, jo pēdējos laikā izlasē izvēlas 5 aizsargus. Šteinberga pozīcijā konkurenti ir citi. Ja prasa manas domas, tad kapteinis savu pēdējo vārdu nav teicis. Saprotu gan, ka te liela daļa tam nepiekritīs
Lai tā arī būtu, un Dairis parādītu kapteiņa cienīgu sniegumu laukumā.

  +5 [+] [-]

, 2024-07-01 17:50, aizvakar
dinamoRIGA2000 rakstīja: Precīzi. Tad lūk kā atškiras kompetenta basketbola žurnālista viedoklis no anonīmiem troļļiem. Pievienojos it visā
Kompetents žurnālists? Tas, kurš Griekijas izlasi bez līderiem, bet ar AEK un PAOK spēlētājiem sauca par miskastniekiem tajā Latvijai katastrofālaja Eiropas čempionāta kvalifikācijā?

  +2 [+] [-]

, 2024-07-01 23:00, aizvakar
Abi viedokļu izteicèji vairāk, manuprāt, ir no apskatnieku kategorijas, līdz kompetentiem žurnālistiem varbūt nedaudz vēl par augstu... Bet tas tā - subjektīvi nedaudz.

  +1 [+] [-]

, 2024-07-01 23:07, aizvakar
juings rakstīja: Vislielāko neizpratni izraisa Daira ņemšana izlasē un citu neņemšanu. Par 90 % piekrītu un saprotu Banki izvēli . Bet spēlēt ar vienu C zinot cik fiziski spēcīgi un atlētiski zem groza būs gruzīni , brazīļi un melnkalne rodas nesapratne vai nepietrūks spēlētāju zem groza ?
Tieši dēļ tā cik fiziski un smagnēji ir šo komandu centri, no Anžeja jēga maza, ja vēl viņam patiešām ir plaukstas trauma - pilnībā nav jautājumu. Dēļ tā, cik pretinieki ir lieli, mums jāuztraucas vien ir par to vai kritīs 3p un cik labi varēsim izmantot viņu smagnējumu, lai tiktu pie max brīviem šiem 3p metieniem.

  +3 [+] [-]

, 2024-07-01 23:14, aizvakar
Andžam bija jābūt. Nu nesakat, ka Mejera vai Čavars labāki par Andžu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2024-07-02 06:00, vakar
Viss ir pupu mizas. Galvenais jautājums, kritīs vai nekritīs!

     [+] [-]

, 2024-07-02 07:46, vakar
Līdz šim Banki izlase ļoti labi spēlēja neatkarīgi no tā, kāds bija sastāvs. (Atcerēsimies arī PK kvaliffikāciju) Mani uztrauc nevis sastāvs, bet tieši spēlētāju kondīcija un iespaids, maigi sakot, ir slikts. Pie tam praktiski visiem, izņemot gandrīz tikai vienu Lomažu...

  +1 [+] [-]

, 2024-07-02 09:25, vakar
nu cik var visu laiku par to Daira ņemšanu/neņemšanu ņemties komentētāji...Tur tak pat zaķītim ir skaidrs, ka viņš ir kapteinis un jebkurā variantā spēlēs nozīmīgu lomu komandā. Kā arī man nav šaubu, ka viņam ir iekšā pavilkt izlasi svarīgos brīžos lai kā arī daži te tam neticētu. Banki viņš droši vien bija pēdējais par ko iedomājās, ka varētu atskaitīt, bet te komentētāji pie visiem rakstiem to tik vien žļembā uz riņķi, smieklīgi

     [+] [-]

, 2024-07-02 10:14, vakar
Papildinot kolēģus: mani nedaudz satrauc tas, ka ar pieredzējušo Strēlnieka un Timmas atgriešanos sastāvā (+ arī PK gandrīz nemaz nespēlējušā Daira Bertāna) Latvijas izlases pazaudējusi prasmes un resursus aizsardzībā. PK panākumu atslēga bija laba aizsardzība un ātra pāreja uzbrukumā.

Kokam gan ir divi gali un pieredzējušie Timma, Strēlnieks un Bertāns komandai noteikti iedos citas kvalitātes.