Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlases kapracis Bosts ar ''Monaco'' triumfē Eirokausā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijas izlases kapracis Bosts ar ''Monaco'' triumfē Eirokausā
''Monaco'' basketbolisti līksmo pēc triumfa finālā. Foto: Eurocup

Par 2020./2021. gada ULEB Eirokausa sezonas uzvarētāju ar ''Monaco'' komandu kļuva Latvijā labi zināmais Bulgārijas izlases naturalizētais basketbolists Dī Bosts, fināla otrajā spēlē pieveicot Kazaņas ''Unics'' ar 86:83 un triumfējot visā sērijā ar 2:0. Monako basketbolisti izcīnīja pirmo starptautisko titulu komandas vēsturē.

Sērijas pirmā spēle izvērtās ļoti sīva, taču pašā galotnē veiksmīgāki bija ''Monaco'' basketbolisti, izcīnot uzvaru vienīgajā paredzētajā mājas spēlē - 89:87 ''Unics'' leģionārs Džordans Teodors izskaņā netrāpīja sarežģītu metienu no groza apakšas, kas būtu panācis pagarinājumu.

Finālsērijas otrā spēle iesākās pēc līdzīga scenārija, kā tika aizvadīts pirmais mačs. Nevienai no komandām pirmajā puslaikā neizdevās iekrāt pārsvaru, kas lielāks par sešiem punktiem. Puslaikā ar minimālu pārsvaru devās viesi no Monako, kas pēc pārtraukuma sāka spēlēt arvien veiksmīgāk. Pilno tribīņu atbalstītajiem Kazaņas basketbolistiem vien epizodiski izdevās panākt neizšķirtu vai izvirzīties minimālā vadībā, jo teju pēc katras veiksmīgas ''Unics'' darbības ar to pašu atbildēja Zvezdana Mitroviča trenētie viesi. Spēles izskaņā gan ''Unics'' pietuvojās - Džamara Smita un Džordana Teodora individuālā meistarība ļāva kazaņiešiem atspēlēt sešu punktu deficītu un panākt neizšķirtu minūti līdz ceturtās ceturtdaļas beigām. Grūtu metienu netrāpīja ''Monaco'', bet 15 sekundes līdz pamatlaika izskaņai jau minētais Smits pirmo reizi ilgā laikā vadībā izvirzīja ''Unics'', bet pēc Mitroviča pieprasītā minūtes pārtraukuma Džalils O'Braiens ar 2+1 gājienu izrāva uzvaru un čempiontitulu ''Monaco'' komandai. Džamara Smita izšķirošais tālmetiens bija neprecīzs un svinības Kazaņas basketbola hallē varēja sākties.

Par čempionu rezultatīvāko spēlētāju ar 25 punktiem kļuva Robs Grejs, bet Markoss Naits pievienoja double-double - 14 punkti un 12 bumbas zem groziem. Bulgārijas valstsvienības basketbolists Dī Bosts titulu kaldināja ar 14 punktiem, bet par diviem vairāk sameta Džalils O'Braiens. ''Unics'' rindās 16 punkti un desmit atlēkušās bumbas enerģiskajam Džonam Braunam, savukārt 15 sameta Džordans Teodors. Krievijas kluba pirmā mača rezultatīvākais basketbolists Artjoms Klimenko fināla otrajā spēlē laukumā pavadīja vien nepilnas 11 minūtes, atzīmējoties ar sešiem punktiem.

Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts ''Monaco'' rezultatīvākais basketbolists Robs Grejs.

Tas bija Francijas čempionātā jeb ''Pro A'' spēlējošās ''Monaco'' pirmais starptautiskais tituls. Tāpat arī pirmais ''Pro A'' dalībnieces izcīnītais Eiropas klubu turnīru tituls kopš 2015. gada, kad ''Nanterre 92'' basketbolisti triumfēja FIBA EuroChallenge turnīrā.

Abas finālistes nākamajā sezonā startēs Eiropas prestižākajā klubu turnīrā - ULEB Eirolīgā.

ULEB Eirokausa iepriekšējo piecu sezonu uzvarētāji

GadsČempionsFinālists
2021.Monaco (Monako)Unics (Krievija)
2019.Valencia (Spānija)Alba (Vācija)
2018.Darussafaka (Turcija)Lokomotiv Kuban (Krievija)
2017.Unicaja (Spānija)Valencia (Spānija)
2016.Galatasaray (Turcija)Strasbourg (Francija)

*2020. gadā uzvarētājs netika noskaidrots Covid-19 dēļ