Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Galatasaray" triumfē Eirokausā un iegūst vietu Eirolīgā

Rolands Eliņš

"Galatasaray" triumfē Eirokausā un iegūst vietu Eirolīgā
Foto: AFP/Scanpix

Turcijas „Galatasaray” ar uzvaru pār Francijas „Strasbourg” (78:67, summā 140:133) triumfējusi ULEB basketbola Eirokausa finālā, kas garantē vietu nākamās sezonas Eirolīgā.

Eirokausa fināls norisinājās divu spēļu ietvaros, un pirmajā mačā pirms piecām dienām uzvarēja „Strasbourg”, iegūstot četru punktu pārsvaru. „Galatasaray” gan nokļūšana iedzinējos pēc pirmās spēles „play-off” turnīrā nebija nekāds jaunums – turku komanda visās trīs iepriekšējās kārtās bija zaudējusi pirmajā spēlē, bet pēc tam uzvarējusi atbildes mačā.

Šī tradīcija netika lauzta arī šodien, un savā laukumā spēlējošā „Galatasaray” jau pirmajā ceturtdaļā ieguva 11 punktu pārsvaru. Tā noturēšana gan sagādāja lielas rūpes, jo Francijas komandas sastāvā rezultatīvi spēlēja Mārdijs Kolinss, taču „Strasbourg” palika apmēram 10 punktu iedzinējos gan pēc pirmā puslaika, gan pēc trešās ceturtdaļas.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā „Strasbourg” pietuvojās līdz vairs tikai piecu punktu deficītam, taču Erika Makoluma pūles četras minūtes pirms spēles pamatlaika beigām atjaunoja 13 punktu pārsvaru. „Strasbourg” gan nemaz nevajadzēja uzvaru, bet tikai pietuvoties līdz mazāk nekā četriem punktiem, taču „Galatasaray” to labi zināja un spēles izskaņā pārsvaru neizniekoja. Sinans Gulers gan kļūdījās svarīgā soda metienā, taču pats nākamajā uzbrukumā atņēma pretiniekiem bumbu un raidīja to grozā, panākot uzvaru ar 78:67 un divu spēļu summā ar 140:133.

Ar 16 punktiem rezultatīvākais bija Makolums un Stefans Lasme, kuram arī desmit atlēkušās bumbas, kamēr Gulers 14 punktus papildināja ar astoņām atlēkušajām bumbām un sešām piespēlēm. Zaudētāju sastāvā Kolinsam 16 punkti un piecas rezultatīvas piespēles. Par finālmaču MVP tika atzīts Lasme.

Līdz ar to arī Eirokauss, kurš FIBA un ULEB publiskā konflikta dēļ šobrīd nonācis krustugunīs, šosezon noslēdzies. „Galatasaray” uzvara ir pirmā reize turnīra 14 gadus ilgajā vēsturē, kad čempionu godu iegūst Turcijas komanda, kamēr Francijai šī bija pirmā reize, kad tās klubs pārstāvēts finālmačā.

„Galatasaray” ieguvusi iespēju pēc vienas sezonas izlaišanas atgriezties Eirolīgā, kurā nākamsezon piedalīsies tikai 16 klubi. Līdz ar „Galatasaray” pievienošanos dalībnieku lokam, kļuvušas skaidras 13 dalībnieces – vēl vieta paredzēta VTB Vienotās līgas uzvarētājai un Vācijas Bundeslīgas čempionei, kā arī tiks piedāvāts viens „wild card” jeb īpašais uzaicinājums.

ULEB Eiropas kausa laureātes

GadsČempioneFinālistePusfinālistePusfināliste
2003ValenciaKrkaEstudiantesJoventut
2004Hapoel JerusalemRealFMPEstudiantes
2005Lietuvos RytasMakedonikosValenciaHemofarm
2006DynamoArisHapoel JerusalemHemofarm
2007RealLietuvos RytasUnicsFMP
2008JoventutGironaDynamoGalatasaray
2009Lietuvos RytasKhimkiHemofarmBilbao Basket
2010ValenciaAlbaBilbao BasketPanellinios
2011UnicsSevillaCedevitaBenetton Treviso
2012KhimkiValenciaLietuvos RytasSpartak
2013Lokomotiv KubanBilbao BasketValenciaBudivelnik
2014ValenciaUnicsNizhny NovgorodCrvena Zvezda
2015KhimkiGran CanariaBanvitUnics
2016GalatasarayStrasbourgTrentoGran Canaria

  +2 [+] [-]

, 2016-04-28 00:14, pirms 8 gadiem
ULEB kļūda, ka samazināja komandu skaitu Eirolīgā.