Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Štelmahers par ''Kalev'' sezonu: ''Izšķirošajos mačos netikām galā ar spiedienu''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Štelmahers par ''Kalev'' sezonu: ''Izšķirošajos mačos netikām galā ar spiedienu''
Roberts Štelmahers. Foto: Marita Brigitta Mones

LETA. Igaunijas bsketbola kluba Tallinas "Kalev"/"Cramo" sniegums šosezon tika ietekmēts vairāku blakus faktoru dēļ, sarunā ar aģentūru LETA atzina komandas galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Štelmahers Igaunijas galvaspilsētas klubā strādā kopš 2019. gada. Viņa vadībā komanda vienu reizi triumfējusi Igaunijas līgā, izcīnījusi vienu Igaunijas kausu, kā arī pērn tika iegūts Latvijas-Igaunijas basketbola līgas (LIBL) čempiontituls. Salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, šosezon gan piedzīvota vilšanās - LIBL "Kalev"/"Cramo" izstājās jau ceturtdaļfinālā. Sērijā līdz divām uzvarām tika atzīts latviešu basketbolista Andra Mistera pārstāvētās "Parnu Sadam" komandas pārākums.

"Gan vadība, gan paši spēlētāji, gan arī treneru korpuss nebija apmierināti ar tādu sniegumu. Bija savas problēmas un spēlējām pret diezgan spēcīgu komandu, kas nebija ērts pretinieks. Septītā vieta LIBL neapliecināja pērnaviešu spēku, jo visas sezonas laikā komanda tika pastiprināta, tā ar laiku palika arvien labāka, tikmēr mūsu pusē pēc izstāšanās no Vienotās līgas mainījās gan spēlētāju sastāvs, gan komandas prioritātes," sniegumu LIBL vērtēja Štelmahers.

Pret Pērnavas klubu sērijā līdz trīs uzvarām ar 2-3 piedzīvots zaudējums arī Igaunijas līgas pusfinālā.

"Pietrūka stabilitātes un veiksmes, nemācējām pabeigt spēles galotnes. Pretinieki arī parādīja ļoti labu sniegumu. Tad, kad mēs vinnējām, mūsu metienu realizācija bija augstā līmenī, tāpat bija otrādi. Tā kā var teikt, ka izšķirošajos mačos netikām galā ar spiedienu. Varbūt galvās bija domas par iepriekšējiem turnīriem, kas šosezon nebija izdevušies," teica Štelmahers.

Tallinas klubs pēc trīs gadu pārtraukuma atgriezās Eiropas klubu turnīros. Komanda startēja FIBA Čempionu līgā. "Kalev"/"Cramo" pārvarēja kvalifikācijas kārtu, un grupu turnīrā ar divām uzvarām sešos mačos ieņēma ceturto vietu savā grupā. Taču, kā atzina Štelmahers, spēlēšana tik daudzos turnīros vienlaikus ietekmēja komandas sniegumu.

"Savā grupā varējām nospēlēt labāk, taču tajā pašā laikā bija liels prieks par iekļūšanu Čempionu līgas pamatturnīrā. Uzvarēt vienmēr ir patīkami, taču piedalīties gan Čempionu līgā, gan Vienotajā līgā, gan LIBL, gan Igaunijas līgā varbūt nebija pareizākais lēmums. Manuprāt, gan pieejamie resursi, gan spēlētāju līmenis un ne tas dziļākais sastāvs, kas traumu dēļ tika pamatīgi ietekmēts, neļāva demonstrēt labāko sniegumu," atklāja Štelmahers.

Štelmahers arī atzina, ka komandas plāni sezonas laikā mainījās. Kā viens no galvenajiem iemesliem bija izstāšanās no Vienotās līgas.

"Bija plānots komandu pastiprināt, jo vairāki spēlētāji aizgāja prom. Galvenie mērķi bija saistīti ar Vienoto līgu, taču tie atkrita un tāpēc nolēmām sastāvu nepapildināt," skaidroja treneris.

"Paralēli visam tam vienu no mūsu ārzemnieku spēlētājiem pēc traumas sadziedēšanas gaidījām atpakaļ komandā. Mēģinājām viņu iespēlēt, lai viņš atgūtu formu, taču bija manāmi redzams, ka spēlēja tikai uz 50 procentiem. Ļāvām viņam atkal rehabilitēties, lai uz "play-off" izcīņu viņš būtu gatavs, taču vienā brīdī viņš pateica, ka dosies mājās, lai traumu pavisam sadziedētu. Lai viņu aizvietotu ar kādu citu leģionāru, bija jau par vēlu," par situāciju komandā stāstīja Štelmahers.

"Ļoti raiba un interesanta sezona gan treneriem, gan spēlētājiem, kuriem bija jāspēlē citās pozīcijās un jāieņem lomas, kas pirms sezonas bija paredzētas pilnībā citādākas," teica Štelmahers.

Igaunijas kluba sastāvā iepriekšējo gadu laikā spēlējuši arī Latvijas basketbolisti. 2020./2021. gada sezonā Tallinā spēlēja Jānis Kaufmanis, bet pērn vasarā "Kalev"/"Cramo" panāca vienošanos ar Mārci Vītolu un Ojāru Siliņu.

"Ar Kaufmani bija viena gada līgums. Sezonas vidū apsvērām domu viņu ņemt atpakaļ, taču Jānis nevēlējās pamest savus Valmieras komandas biedrus. Mūsu redzeslokā bija vairāki Latvijas spēlētāji, taču sezonas sākumā, formējot komandu, apsvērām to, kādi mums ir Igaunijas spēlētāji, gan arī to, kurās līgās spēlēsim," norādīja Štelmahers. "Lai spēlētu Vienotajā līgā, nepieciešami vismaz seši igauņu spēlētāji."

"Tikmēr LIBL latviešu spēlētāji kā leģionāri neskaitās, tāpēc vairākus kandidātus arī izskatījām. Mārcis bija viens no prioritārajiem spēlētājiem saspēles vadītāja pozīcijā, savukārt Ojārs ir ļoti universāls, var spēlēt gan trešā, gan ceturtā numura pozīcijā. Ar viņu sniegumu šosezon esmu ļoti apmierināts," stāstīja Štelmahers.

Līgums uz nākamo sezonu speciālistam kabatā vēl nav un par tuvāko nākotni karjerā viņš vēl domās.

"Jāgaida kluba vadības lēmums. Vadībai ir jāapdomā situācija par nākamo gadu, par finansēm, par ambīcijām, kurās līgās spēlēs, kurās nespēlēs. Tāpat jāsagaida, kad noslēgsies Igaunijas līgas fināls, jo jāskatās, vai Pērnavas klubs uzvaras gadījumā piekritīs startēt eirokausos. Ja viņi atsakās, tad, iespējams, piedāvās spēlēt Čempionu līgā," norādīja Štelmahers.

"Lielu piedāvājumu vēl nav, ir bijuši daži varianti, taču nacionālie čempionāti vēl tikai noslēdzas. Gribās karjerā kāpt augstāk. Saprotams, ka dažādu apstākļu dēļ nebija pārāk veiksmīga sezona, bet jāstrādā, lai viss atkal ietu uz augšu. Dzīve visu rādīs," par trenera karjeras tuvākajiem plāniem stāstīja Štelmahers.

47 gadus vecais Štelmahers trenera gaitas sāka 2009. gadā, karjeras laikā trenējot klubus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Viņš strādājis arī Latvijas vīriešu basketbola izlasē.

     [+] [-]

, 2022-05-27 07:23, pirms 2 gadiem
Šis kungs nekad nav ticis galā ar spiedienu.