Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Ar viena miljona eiro naudas balvu FIBA Čempionu līga konkurē ar ULEB turnīriem

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Ar viena miljona eiro naudas balvu FIBA Čempionu līga konkurē ar ULEB turnīriem
VEF Rīga. Foto: FIBA

2016. gada martā Šveicē FIBA paspārnē tika izveidota jauna organizācija – Čempionu līga. Piecu gadu laikā turnīrs audzis gan no dalībnieku puses, gan finanšu rādītājiem. Otro gadu Čempionu līgā redzama arī Latvijas čempionvienība ‘’VEF Rīga’’, kas šosezon pratusi izkļūt no grupas un 2. martā pret esošajiem čempioniem ‘’San Pablo Burgos’’ uzsāks ‘’Top16’’ stadiju. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ pētīja, cik prestižs ir šis turnīrs un cik tuvu sportiskajā un finanšu rādītājā tas ir ULEB rīkotajam Eirokausam.

FIBA Čempionu līga tika izveidots kā alternatīvs turnīrs ULEB rīkotajiem, kura galvenais mērķis ir dot iespējas visiem Eiropas klubiem piedalīties starptautiska mēroga sacensībās. Kā galvenais katalizators ir sekmes vietējā čempionātā – klubiem ir drošības garantija, ka gadījumā, ja tie uzvarēs vietējā līga, tie vismaz spēlēs Čempionu līgā. Turnīra direktors Patriks Komninoss intervijā ‘’Sportacentrs.com’’ pauda: ‘’Mēs ticam, ka sasniegumiem vietējā līgā jābūt novērtētiem. Piecu sezonu laikā turnīrā spēlējušas aptuveni 137 komandas no 34 dažādām valstīm.’’ Šo gadu laikā Čempionu līgā spēlējoši tādi zināmi klubi kā ‘’Monaco’’, ‘’Banvit’’, ‘’Umana Reyer’’, ASVEL, Belgradas ‘’Partizan’’, ‘’Zielona Gora’’, ‘’Besiktas’’, Boloņas ‘’Virtus’’ un Paņevežas ‘’Lietkabelis’’. Katru sezonu čempions bijis cits – divas reizes uzvarējuši spāņu klubi (‘’Tenerife’’ un ‘’San Pablo Burgos’’), pa vienai no Itālijas (‘’Virtus’’) un Grieķijas (AEK). Vairāki no augstāk pieminētajiem klubiem šobrīd spēlē ULEB Eirokausā vai Eirolīgā, līdz ar to joprojām var uzskatīt, ka Eiropas basketbola komandām augstākais mērķis ir spēlēt klubu turnīru galvgalī – Eirolīgā. Tomēr tādas laba līmeņa vienības kā Atēnu AEK, ‘’Tenerife’’, ‘’Strasbourg’’ un pēdējos divus gadus ‘’Brose Bamberg’’ palikušas uzticīgas Čempionu līgai, kamēr citas kā Lietuvas ‘’Rytas’’ pirms šīs sezonas no ULEB Eirokausa pārnāca piedalīties FIBA organizētajā turnīrā.

‘’Kad sākām pirms piecām sezonām, tad mums bija tikai viena komanda no Spānijas. Pagājušogad piedalījās deviņas. Vēlos domāt, ka šis ir viens no rādītājiem, kas apliecina klubu vēlmi piedalīties šajā turnīrā. Jāsaka gan, ka tādos tirgos kā bijušās Dienvidslāvijas teritorijas un Vienotās līgas pārstāvēto valstu mums joprojām ir kur augt,’’ turnīra izaugsmi un esošo prestižu komandu rindās komentē Komninoss. No Vienotās līgas šogad startē vien divi klubi – ‘’Nizhny Novgorod’’ un latviešu pārstāvētā Minskas ‘’Tsmoki’’, kamēr no bijušo Dienvidslāvijas teritorijām viena – Bosnijas ‘’Igokea’’. No pirmās sezonas Čempionu līgā spēlē arī komandas no Latvijas. Ja pirmās trīs sezonas tā bija ‘’Ventspils’’, tad pēdējās divas ‘’VEF Rīga’’, kas piektajā sezonā kā pirmā no latviešu komandām spēja izkļūt no grupas. VEF direktors Gatis Jahovičs atzina, ka finanses bijis galvenais apsvērums pievienoties Čempionu līgai: ‘’Pirms 2019./2020. gada sezonas zinājām, ka mūsu budžets samazināsies par 30%. Sapratām, ka ar šādu budžetu nespēsim savākt konkurētspējīgu sastāvu. Tobrīd FIBA Čempionu līga bija sevi apliecinājusi kā pietiekami spēcīgu turnīru. Uzskatu, ka līmenis ir labs. Redzam, ka pievienojās arvien spēcīgāki klubi. Tas nozīmē, ka arī citi redz turnīra izaugsmi. Cerams, turnīrs nostabilizēsies, kamēr mēs nebūsim pastarīši, bet gan ar katru gadu turpināsim uzlabot rezultātu.’’

Nozīmīgas vēlmei piedalīties turnīrā ir finanses. Čempionu līgas direktors uzskata, ka klubiem ir finansiāli jāiegūst no dalības starptautiskos turnīros, nevis tās jāzaudē, skaidrojot naudas balvas un citus būtiskus izdevumus, kurus sedz turnīra rīkotāji: ‘’Visas komandas, kas iekļūst grupu turnīrā, saņem 50 tūkstošus eiro. Turnīra gaitā klubiem ir iespēja nopelnīt vairāk. Jo tālāk tiec, jo lielāku naudas balvu saņem. Čempions savam budžetam pievieno vienu miljonu eiro, kas, manuprāt, ir labs bonuss. Uz doto brīdi VEF par iekļūšanu ‘’Top16’’ nopelnījusi 70 tūkstošus eiro. Papildus mēs sedzam tādus izdevumus kā TV pārraižu nodrošināšanu, tiesnešu darbu (honorārs, izmitināšana, ceļa izdevumi), mārketingu. Esam ieguldījuši lielas investīcijas, lai reklamētu šīs sacensības, izmantojot sociālos tīklus kā galveno rīku.’’ Gatis Jahovičs gan skaidro – šī nauda tiek tērēta ceļošanas izdevumos un ne vienmēr no tās kas paliek pāri: ‘’Ar 50 tūkstošiem knapi pietiek ceļošanas izdevumiem. Šogad bija tikai trīs izbraukumi, kur viens no tiem uz Lietuvu, līdz ar to izdevās ko ietaupīt. Savukārt par mājas spēlēm organizatori uzskata, ka ar skatītājiem tās ir jāatpelna, kas ir saprotami. ‘’Top16’’ gan mums kopā izmaksās aptuveni 70 tūkstošus eiro. Vien ceļošana uz Tenerifi maksās 21 tūkstoti. Attiecībā par izmitināšanu, tad pārsvarā ar klubiem esam vienojušies par ‘’barteri’’ – viņi uzņem mūs pie sevis un visu nodrošina, mēs to pašu piedāvājam Rīgā.’’

Salīdzinājumam – ULEB Eirokauss ikgadēji sadala četrus miljonus eiro starp visām dalībniecēm. Turnīrs sedz tiesnešu darbu, bet konkrētā naudas summa tiek sadalīta proporcionāli komandu sasniegtajiem rezultātiem. Minimālais budžets, ar ko klubiem jārēķinās dalībai Eirokausā, ir 2.9 miljoni eiro, kamēr vidējais budžets ir 5.9 miljoni. Visi turnīra ienākumi tiek gūti no TV raidtiesību pārdošanas un sponsoriem. Pēc ‘’Eurohoops’’ apkopotā naudas balvu sadalē FIBA Čempionu līga ir priekšā Eirokausam. ULEB otrajā spēcīgākajā turnīrā par iekļūšanu grupu turnīrā komandas saņem 20 tūkstošus, kamēr uzvarētājs 450 tūkstošus.

Turpinot par finansēm, nepamanīts ir fakts, ka vairākas ULEB Eirokausa komandas pievienojušās FIBA Čempionu līgai kā, piemēram, ‘’Brose Bamberg’’ un Lietuvas ‘’Rytas’’. Turnīra direktors atklāj – sarunas ar klubiem notiek visa gada griezumā un šādos gadījumos vienībām tiek maksāts papildus bonuss: ‘’Mēs redzam lielu interesi Eiropas klubu vidū startēt Čempionu līgā. Ar vairākām komandām esam panākuši tādu vienošanos - ja viņi laicīgi apņemas startēt mūsu turnīrā nākamajā sezonā, tad mēs no savas puses pretī dodam papildus finanšu bonusu, kura apmērs tiek noteikts pēc sekmēm vietējā čempionātā.’’

Lai arī joprojām Eiropas klubu basketbolā dominē ULEB Eirolīga, kas izveidojusi slēgtu turnīru, piešķirot licences noteiktām komandām, kam ir iespēja startēt līgā neatkarīgi no rezultātiem, Čempionu līga pauž – mēs piedāvājam citu filozofiju un ar Eirolīgas un Eirokausa organizatoriem nekarojam. ‘’Mēs nākam ar alternatīvu modeli. VEF zina, ka, uzvarot vietējā čempionāta, viņiem būs iespēja spēlēt Čempionu līgā. Mēs sakām citiem klubiem – jums nav jāgaida līdz vasarai un jālūdzas, lai tiktu ULEB turnīros. Ja spēlējat labi vietējā čempionātā, varat piedalīties Čempionu līgā. Eiropā basketbolu nespēlē 11 klubi, bet krietni vairāk, un visiem ir jābūt iespējai attīstīties. Tas ir vienīgais veids, kā sponsori atbalstīs basketbola komandas. Ja viņi zina, ka VEF spēlē Čempionu līgā, tad ir lielāks stimuls sponsorēt. Ja Eirolīga pauž uzskatu, ka klubi var spēlēt ar 12 ārzemniekiem, tad mūsu uzskats ir pilnīgi citādāks un tāpēc noteikumos ir punkts par vietējiem spēlētājiem.’’ Jāsaka, ka alternatīvais modelis sāk sevi atpelnīt. Šo gadu laikā FIBA Čempionu līga kļuvusi par stabilu turnīru, kurā vēlas piedalīties laba līmeņa komandas. Lielākā daļa no tām bez ierunām varētu startēt arī ULEB Eirokausā, dažas no tām ar labām sekmēm. Modelis, ka turnīrā piedalās lielākoties klubi, kas sevi pierādījuši vietējā mērogā, ir pareizs.

‘’Esam savā piektajā sezonā un joprojām zīdaiņu vecumā, taču esam spēruši pareizus mazos solīšos,’’ intervijas noslēgumā pauda Čempionu līgas direktors. Izskatās, ka Čempionu līgas turnīrs virzās pareizajā virzienā un tuvāko gadu laikā izrādīs spēcīgu konkurenci ULEB Eirokausam, iespējams, pat tuvākajā laikā apsteidzot ne tikai finanšu rādītājos, bet arī sportiskajā konkurencē. Jācer, ka ar Latvijas komandu dalību.

  +4 [+] [-]

, 2021-02-26 09:15, pirms 3 gadiem
Tās visas ir grandiozas muļķības un melīga pļerkstēšana. FIBA var murkšķēt arī par miljardu, biljonu vai sekstiljonu. Skatītājus tas maz interesē (pareizak sakot, tās naudas rebes visiem ir pojuh), galvenais, ko visi grib redzēt - labu spēli un vissvarīgākais - leģendāros klubus ar superzvaigznēm ierindā.
Tā tači ir ņirgāšanās par mums, svepstēt par kaut kādiem Banvit, Umana, Besiktas un Lietkabelis. Neesmu šiem naidnieks, bet tie ir tarakāni, salīdzinot ar Real, Barcelonu, Olimpiakos, Fenerbache, Žalgiri, Panatinaikos, Maccabi. Es varētu mierīgi dzīvot vēl vismaz 20 gadus, neredzot nevienu Banvit vai Liekkabeļa maču. Eirolīgas gan man dikti pietrūktu.

  +1 [+] [-]

, 2021-02-26 10:30, pirms 3 gadiem
Fiba Čempionu līga ir trešās šķiras turnīrs. Ir daži klubi kā Tenerife, Burgos, AEK kas tiešām ir augsta līmeņa komandas un varētu būt TOP4 Uleb CUP, bet tādas komandas kā Brose, Rytas, Darusafaka, Strasbourg, Besiktas, Bilbao ir komandas, kurām nav mērķu un tās spēlē vāji arī savos turnīros. Interesanti ja Brose basket netiks play off vācijas līgā, tad viņi zaudēs vietu vai Fiba šajā gadījumā lems pae izņēmumu? FIBA ČL ir arī kā boja ja komandai ir grūti laiki un kā peldriņķis palīdz izdzīvot lai tālāk virzītos Eurolīgas virzienā - ASVEL to izdarīja, tagad kārta Virtus. Olympic unPartizan. Apsveicami protams ir ka VEF spēlē šādā turnīrā un labi startējot tas tomēr var pacelt pašapziņu Latvijas basketbolam.

  +1 [+] [-]

, 2021-02-26 11:37, pirms 3 gadiem
Fiba čempionu līgā cik daudz valstu čempionu spēlē?
Vefiņš no LV, no Igaunijas čempioni spēlē?
Fiba var grūst tur naudu iekšā cik grib, bet vēsture ir parādījusi, ka visos turnīros, kur pieķeras fiba, ir tikai zaudējumi.
To vislabāk parādīja eirolīga, kad pēc 99.gada no agonējoša turnīra uleb uztaisīja ļoti labu pasākumu.

  +3 [+] [-]

, 2021-02-26 11:53, pirms 3 gadiem
archdevil rakstīja: Fiba čempionu līgā cik daudz valstu čempionu spēlē?
Vefiņš no LV, no Igaunijas čempioni spēlē?
Fiba var grūst tur naudu iekšā cik grib, bet vēsture ir parādījusi, ka visos turnīros, kur pieķeras fiba, ir tikai zaudējumi.
To vislabāk parādīja eirolīga, kad pēc 99.gada no agonējoša turnīra uleb uztaisīja ļoti labu pasākumu.
Atbildēšu uz jautājumu.
Čempioni - VEF, Bakken Bears (Dānija), Nymburk (Čehija), Falco Szombathely (Ungārija), Oostende (Beļģija), Keravnos (Kipra), Tsmoki (Baltkrievija). Kalev/Cramo spēlē Vienotajā līgā.

AEK otrie GRE, Bamberga piektie GER, San Pablo Final4 SPA, Pinar Karsiyaka un Galatasaray otrie un trešie Turcijā, Hapoel Jerusalem otrie Izraēlā, Ļubļinas Start otrie Polijā, Rytas otrie Lietuvā.
Jāņem gan vērā, ka praktiski visur čempionāti pagājušogad martā tika apturēti Covid-19 dēļ un tā noteikti čempioni (Spānija izņēmums)

  +1 [+] [-]

, 2021-02-26 13:38, pirms 3 gadiem
Toms Mālmeisters rakstīja: Atbildēšu uz jautājumu.
Čempioni - VEF, Bakken Bears (Dānija), Nymburk (Čehija), Falco Szombathely (Ungārija), Oostende (Beļģija), Keravnos (Kipra), Tsmoki (Baltkrievija). Kalev/Cramo spēlē Vienotajā līgā.

AEK otrie GRE, Bamberga piektie GER, San Pablo Final4 SPA, Pinar Karsiyaka un Galatasaray otrie un trešie Turcijā, Hapoel Jerusalem otrie Izraēlā, Ļubļinas Start otrie Polijā, Rytas otrie Lietuvā.
Jāņem gan vērā, ka praktiski visur čempionāti pagājušogad martā tika apturēti Covid-19 dēļ un tā noteikti čempioni (Spānija izņēmums)
Es domāju, ka ar šo ir pateikts fiba turnīra komerciālais zaudējumi, pie tam, cik atceros fiba uzstādījumi tv kompānijām bija tik tizli, ka daudzas tv kompānijas pat atteicās izskatīt iespēju raidīt spēles.
Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka fiba ir jānoslēdz vienošanās ar uleb, ka uleb iemaksā fiba kasē noteiktu daļu no ieņēmumiem, un līdzīgi kā futenē, uleb kārto visus turnīrus un EČ, savukārt fiba kārto PČ un visus basketbolus ārpus eiropas. Šobrīd ir ļoti labi redzams, ka fiba mēģina uzspiest gan EČ, gan PČ pēc futbola parauga, bet fiba grib darīt visu viena pati, un negrib, ka uleb eiropā ir milzīgs spēks un šobrīd dara visu, lai uleb kaitētu, tādā veidā kaitē visam eiropas basketbolam. Kaut vai EČ kvalifikācijas spēļu organizēšana, kad spēles pārklājas ar uleb spēlēm. Tie draudi federācijām, ja uleb klubi nelaidīs uz spēlēm, bija tukši draudi, jo uleb pelna naudu, savukārt fiba par naudu izpilda jebkuru vēlmi. Nekad neaizmirsīšu, kā turcija no eiropas grupas netika uz PČ, un tā vietā, lai no āzijas uz PČ tiktu lībija, turki piekukuļoja fiba un tikai tādā veidā tika uz PČ, jo no eiropas turki nevarēja tikt, bija viena vieta no āzijas, un no āzijas pirmā aiz strīpas sportiskā ziņā bija Lībija.
Pēc šī skandāla fiba palielināja vietu skaitu PČ līdz 32, un lai vairāk nebūtu jāpiedzīvo kauns visas pasaules priekšā par to, kā fiba naudas kāre stāvēja pār sportisko principu, wildcard sistēmu likvidēja.
p.s.turki samaksāja 14mio$.

  +1 [+] [-]

, 2021-02-26 14:14, pirms 3 gadiem
Lībija ir Āfrikas valsts, Āzijā ir Libāna.

     [+] [-]

, 2021-02-26 14:20, pirms 3 gadiem
Toms Mālmeisters rakstīja: Atbildēšu uz jautājumu.
Čempioni - VEF, Bakken Bears (Dānija), Nymburk (Čehija), Falco Szombathely (Ungārija), Oostende (Beļģija), Keravnos (Kipra), Tsmoki (Baltkrievija). Kalev/Cramo spēlē Vienotajā līgā.

AEK otrie GRE, Bamberga piektie GER, San Pablo Final4 SPA, Pinar Karsiyaka un Galatasaray otrie un trešie Turcijā, Hapoel Jerusalem otrie Izraēlā, Ļubļinas Start otrie Polijā, Rytas otrie Lietuvā.
Jāņem gan vērā, ka praktiski visur čempionāti pagājušogad martā tika apturēti Covid-19 dēļ un tā noteikti čempioni (Spānija izņēmums)
Vācijā un Izraēlā čempionāti arī tika izspēlēti vasarā.

  +1 [+] [-]

, 2021-02-26 15:13, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Lībija ir Āfrikas valsts, Āzijā ir Libāna.
Vainīgs, Libāna netika nevis Lībija.
ātrumā samuhļījās

     [+] [-]

, 2021-02-26 21:52, pirms 3 gadiem
vēl viens pierādījums, ka fiba izmaksas nav pa kabatai daudziem.
https://sportacentrs.com/basketbols...

     [+] [-]

, 2021-02-27 01:58, pirms 3 gadiem
kriss1111888844 rakstīja: Fiba Čempionu līga ir trešās šķiras turnīrs. Ir daži klubi kā Tenerife, Burgos, AEK kas tiešām ir augsta līmeņa komandas un varētu būt TOP4 Uleb CUP, bet tādas komandas kā Brose, Rytas, Darusafaka, Strasbourg, Besiktas, Bilbao ir komandas, kurām nav mērķu un tās spēlē vāji arī savos turnīros. Interesanti ja Brose basket netiks play off vācijas līgā, tad viņi zaudēs vietu vai Fiba šajā gadījumā lems pae izņēmumu? FIBA ČL ir arī kā boja ja komandai ir grūti laiki un kā peldriņķis palīdz izdzīvot lai tālāk virzītos Eurolīgas virzienā - ASVEL to izdarīja, tagad kārta Virtus. Olympic unPartizan. Apsveicami protams ir ka VEF spēlē šādā turnīrā un labi startējot tas tomēr var pacelt pašapziņu Latvijas basketbolam.
Rytas ULEB Cup vinnēja 2x...