Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bagatskim, Galvanovskim un Muižniekam šonedēļ spēļu nebūs

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bagatskim, Galvanovskim un Muižniekam šonedēļ spēļu nebūs
Agris Galvanovskis un Artūrs Štālbergs
Foto: superleague.ua

Divdesmit trešā Ukrainas čempionāta spēles basketbolā šonedēļ nenotiks un tiek pārceltas uz vēlāku laiku, otrdien, 25. februārī, paziņoja Superlīgas vadība. Nākamās spēles ar Latvijas spēlētāju un treneru līdzdalību paredzētas 3., 7. un 9. martā.

Ukrainas Superlīga pagājušajā nedēļā paziņoja, ka valstī notiekošo nemieru dēļ uz vēlāku laiku pārceļ sešas nacionālā čempionāta spēles, kurām sākotnēji vajadzēja notikt 20.-25. februārī. Otrdien līgas vadība nolēma pārcelt vēl deviņas spēles, tādējādi čempionāts varētu atsākties pirmdien, 3. martā.

Latvijas spēlētāji un treneri pārstāv piecus Ukrainas klubus:
1) Kijevas “Budivelnik” (12-6, #3) – Ainars Bagatskis, Oskars Ernšteins un Jānis Strēlnieks;
2) Nikolajevas “MBC Mykolaiv” (9-10, #9) – Agris Galvanovskis, Artūrs Štālbergs, Žanis Peiners un Mareks Jurevičus;
3) Južnijas “Himik” (15-2, #1) – Kārlis Muižnieks un Rolands Freimanis;
4) Odesas “Odessa” (12-8, #5) – Andrejs Šeļakovs;
5) Dņiprodzeržinskas AZOT (2-16,#14) – Guntis Endzels.

Par Latvijas spēlētāju un treneru sekmēm liecina fakts, ka četras no piecām pārstāvētajām komandām atrodas “play-off” zonā, turklāt Južnijas “Himik” kopvērtējumā atrodas pirmajā vietā.

Pirms nedēļas, 19. februārī, Kārļa Muižnieka un Ainara Bagatska trenētie klubi kvalificējās Eiropas kausa izcīņas izslēgšanas spēlēm. Astotdaļfinālos uzvarētājus noskaidros divu spēļu summā. Kijevas “Budivelnik” otrdien, 4. martā, savā laukumā uzņems Vila Danielsa pārstāvētos Francijas čempionus “Nanterre”, savukārt Južnijas “Himik” stundu ātrāk mērosies spēkiem ar Kristapu Valteru un Turcijas klubu “TED Ankara”. Ja situācija valstī būs nestabila, "Budivelnik" un "Nanterre" tikšanās notiks Kauņā.

Nemieri Ukrainā sākās 2013. gada novembra beigās, kad toreizējā prezidenta Viktora Janukoviča administrācija nolēma neparakstīt tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību. Protestētāji devās Kijevas ielās, paužot neapmierinātību ar valstī valdošo korupciju un elites patvaļu. Sākot no 30. novembra, Kijevas centrā sākās barikāžu celtniecība. Prezidentam pakļautās specvienības ar brutālu spēku izdzenāja pirmo nemiernieku nometni, taču atkārtotie uzbrukumi 11. decembrī un 18. februārī beidzās ar neveiksmi.

Astoņpadsmitajā februārī sadursmes pārauga ielu kaujās, kurās dzīvību zaudēja vairāk nekā 80 cilvēku un daudzi simti tika ievainoti. Trīs dienas vēlāk konfliktējošās puses vienojās par pamieru. Pēc dažām stundām Janukovičs aizbēga no galvaspilsētas, bet Kijeva nonāca pilnīgā nemiernieku kontrolē.

Izmantotie resursi:
Суперліга. Асоціація баскетбольних клубів...