Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

VEF gatavojas izšķirošajai cīņai par Eirokausa ceturtdaļfinālu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

VEF gatavojas izšķirošajai cīņai par Eirokausa ceturtdaļfinālu
Ērls Džerods Roulends
Foto: Mikus Kļaviņš, vefriga.com

Otrdien, 19. februārī, ULEB Eiropas kausa izcīņas TOP16 kārtas noslēdzošajā spēlē „VEF Rīga” izbraukumā Spānijā aizvadīs izšķirošo cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā, tiekoties ar „Bilbao Basket”. Spēles sākums plkst. 21:00, tiešraide LTV7 no plkst. 20:45, informē Rīgas kluba mājas lapa.

Pienākot Eiropas kausa TOP16 kārtu noslēdzošajai spēlei, „VEF Rīga” atrodas J apakšgrupas 1. vietā ar piecās spēlēs izcīnītām trīs uzvarām. Tāda pati bilance ir arī abām spāņu komandām „Bilbao Basket” un „Valencia Basket”, kuras ieņem attiecīgi 2. un 3. vietu. Pēdējā vietā ir čehu „CEZ Nymburk”, kam pēc piecām spēlēm ir viena uzvara un jau zaudētas cerības iekļūt ceturtdaļfinālā, kam kvalificēsies grupas divas labākās komandas.

Iespēja iekļūt ceturtdaļfinālā vefiešiem bija jau pagājušajā nedēļā, taču spraigā cīņā Arēnā Rīga septiņu tūkstošu skatītāju klātbūtnē pēc pagarinājuma tika atzīts „Valencia Basket” pārākums (96:103). Otra iespēja iekļūt nākamajā kārtā mūsējiem būs otrdien Bilbao, kur derēs tikai uzvara. Līdzīga situācija ir arī „Bilbao Basket” nometnē, tāpēc abām vienībām otrdienas mačs būs kā fināls.

Abu komandu pirmajā tikšanās reizē 15. janvārī „VEF Rīga” savā laukumā aizvadīja vienu no labākajām spēlēm, sagraujot spāņus ar 99:76. Tajā vakarā neapturams bija vefiešu saspēles vadītājs Īdžejs Roulends, kurš guva 30 punktus, vēlāk tiekot atzīts arī par nedēļas vērtīgāko spēlētāju visā Eiropas kausa izcīņā.

Pēc viesošanās Rīgā „Bilbao Basket” vienība nākamo piecu nedēļu laikā aizvadījusi astoņas spēles, gūstot piecas uzvaras un piedzīvojot trīs zaudējumus. Pēdējo neveiksmi Bilbao komanda piedzīvoja 8. februārī Spānijas Karaļa kausa izcīņas pirmajā kārtā pret „Gran Canaria” (62:74). Pēc tam sekojošajās divās spēlēs gūtas uzvaras – Eiropas kausa spēlē Čehijā pār „CEZ Nymburk” (83:69) un Spānijas līgas izbraukuma cīņā Badalonā pār „Joventut” (81:70), kas tika gūta aizvadītajā svētdienā, 17. februārī.

„Bilbao Basket” komandai minētajai izbraukuma spēlei Badalonā gan nācies gatavoties apgrūtinātos apstākļos, jo potītes savainojuma dēļ laukumā nedevās uzbrucējs Aksels Ervelle, kurš uz spēli pret rīdziniekiem gan, visticamāk, būs ierindā. Tāpat pēc otrdienas spēles Čehijā atļauju uz dažām dienām atgriezties ASV nokārtot personīgās lietas bija saņēmis Bilbao kluba amerikāņu centrs Lemonts Hamiltons, tāpēc pirms spēles Badalonā ar komandu viņš bija aizvadījis tikai vienu treniņu. Tomēr ar visiem šiem blakusapstākļiem „Bilbao Basket” galvenais treneris Fotis Katsikaris noskaņoja savu komandu uzvarai, kas bija basku zemes kluba 13. uzvara šajā ACB līgas sezonā, saglabājot tam vietu ACB līgas labāko pieciniekā. Starp citu, tā bija arī Bilbao komandas 150. uzvara ACB līgā, kur šis klubs startē kopš 2004./2005. gada sezonas.

Pats „Bilbao Basket” klubs pastāv kopš 2000. gada, bet ievērojamus soļus savā attīstībā veicis pēdējos gados, kad no vidusmēra spāņu kluba kļuva par vienu no šīs valsts atpazīstamākajiem pārstāvjiem visas Eiropas mērogā. Jāatgādina, ka pagājušajā sezonā šī komanda sasniedza ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu, bet vēl sezonu iepriekš Bilbao sagādāja sensāciju, iekļūstot Spānijas līgas finālā. Liels nopelns šajos Bilbao kluba panākumos bija Latvijas basketbolistam Jānim Blūmam, kurš šajā komandā pavadījis četras sezonas laikā no 2008. līdz 2012. gadam.

Šo gadu laiku kopā ar sportiskajiem panākumiem „Bilbao Basket” komanda iemantojusi arī lielu vietējo līdzjutēju mīlestību, izveidojot ievērojamu fanu bāzi. Bilbao komandas līdzjutēji ir viena no šī kluba firmas zīmēm, tāpēc ne velti viņu radītais atbalsts ticis iesaukts par Miriviljas efektu („Efecto Miribilla”). Diezgan droši prognozējams, ka arī otrdienas spēlē Bilbao arēnā būs teicama atmosfēra. Tiesa, ar visu līdzjutēju atbalstu Bilbao komanda savā laukumā šosezon ir tikusi apspēlēta – no 16 mājās spēlēm tas noticis trīs reizes.

Runājot par „Bilbao Basket” komandas sastāvu, tad lielas izmaiņas kopš iepriekšējās tikšanās reizes Rīgā nav notikušas. Bilbao galvenais treneris Fotis Katsikaris joprojām pieturas pie plaša spēlētāju loka izmantošanas, no kuriem visvairāk izceļas rezultatīvais grieķu uzbrucējs Kostas Vasiliadis, pieredzējušais spāņu uzbrucējs Alekss Mumbru, kā arī atlētiskais amerikāņu centrs Lemonts Hamiltons, bet bīstami mēdz būt arī citi „Bilbao Basket” spēlētāji. Starp citu, Bilbao komandas Hamiltons pagājušajā vasarā uzspēlēja kopā vienā komandā ar „VEF Rīga” centru Džastinu Hamiltonu. Abi pārstāvēja NBA kluba Maiami „Heat” komandu vasaras līgā Lasvegasā. Otrdienas vakarā gan abu Hamiltonu duelis nesanāks, jo vefietis Džastins nepiedalās Eiropas kausa izcīņas spēlēs.

„VEF Rīga” klubam ir pirmā reize, viesojoties Bilbao, bet vairākiem spēlētājiem (Kasparam Bērziņam, Donātam Zavackam un Īdžejam Roulendam), kā arī galvenajam trenerim Ramūnam Butautam jau ir pieredze šajā Basku zemes pilsētā. „Bilbao Basket” komandas laukumā savas karjeras laikā ir uzvarējis Kaspars Bērziņš, kurš to paveica 2009./2010. gada sezonas laikā, spēlējot Madrides „Fuenlabrada” rindās. Lieliska iespēja to atkārtot būs arī otrdienas vakara spēlē. Turklāt vefieši šosezon jau ir pierādījuši, ka spēj uzvarēt izšķirošas spēles pretinieku laukumā. Viena no tādām spēlēm bija Eiropas kausa izcīņas pirmās kārtas noslēdzošā cīņa Francijā, kurā „VEF Rīga” pieveica vietējo „Le Mans” ar 69:67, iekļūstot TOP16 kārtā. Tagad seko nākamais izšķirošais mačs par iekļūšanu Eiropas kausa TOP8.

Izmantotie resursi:
www.vefriga.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-18 16:51, pirms 11 gadiem
Man gan šķiet, ka spēle būs 20.februārī.

     [+] [-]

, 2013-02-18 17:10, pirms 11 gadiem
Jācīnās. Ir izdarāms, bet jānospēlē visas 40 min.

     [+] [-]

, 2013-02-18 17:10, pirms 11 gadiem
Tagad vai nekad!

     [+] [-]

, 2013-02-18 17:26, pirms 11 gadiem
Spēle taču tika pārcelta vienu dienu agrāk.
vinnijsp rakstīja: Man gan šķiet, ka spēle būs 20.februārī.

  +2 [+] [-]

, 2013-02-18 17:33, pirms 11 gadiem
VEFa šīs sezonas trūkums ir vājā spēja adaptēties, proti, mainīt savu spēles stilu, ja to spiež pretinieku aizsardzība. Ir meistarīga ārējā līnija, bet ar to arī tieši pēdējās spēlēs ir problēma, kas liek mainīt spēles stilu. Bērziņš ir uzvilkts un krāj piezīmju jūru, Kavaļauskam spēle var vienkārši neiet, kas liek turpināt mest arī tad, ja nekrīt. Protams, ja pretiniekam nebūs precizitātes diena, tad ar to var pietikt, bet spāņi mājās vienmēr ir bīstami.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-02-18 18:43, pirms 11 gadiem
JĀ-UZ-VAR !!!!

     [+] [-]

, 2013-02-18 21:28, pirms 11 gadiem
Vīri turas
Rīt smaga spēle, bet kā pieredze rāda pretinieks ir uzvarams, bet ne ar pliku roku ņemamas.

Turās VEFiņ
Visi nervi būs beigti rīt pie TV ekrāna

Uxue Bilbao Basket vs. VEF Riga - ShowGame -...!preview
';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-18 23:42, pirms 11 gadiem
būs smagi, ļoti smagi!